Cape Fear 3

Odysseus

Publieksreacties Odysseus - seizoen 2007/2008/2009


(De reageeroptie is gesloten.)

paymaster88
08/12/2008
Haha

Haha, 14 maart was ik erbij, tussen het publiek (free at last, free at last). Geweldige voorstelling, vooral de acteur die Odysseus speelde deed het erg goed. Groeten aan Rik de Humanist.

Thea Tangel
13/11/2008
Fantastisch!

Wat een fantastische voorstelling is Odysseus geweest! Jammer dat het voorbij is. Maar ook veel succes met de komende voorstellingen!

Lennart
27/10/2008
Fantastische dag

Sommige aktes vlogen voorbij! Knap gehanteerde en geacteerde vertelkunst. Goeie sfeer, leuk publiek!

Jamie
27/10/2008
Odysseus

Zaterdag zijn wij samen met school naar Odysseus gegaan. Het was een super mooi stuk, heb er heel erg van genoten. Mooi en leuk gespeeld, heb ook respect voor de acteurs, die al die lappen tekst hebben onthouden. Er zijn alleen drie kleine dingen die ik een beetje vervelend vond: - Sommige stiltes waren te lang - De stoelen waren niet echt goed voor je rug - Het eten was niet echt... lekker. Maar over het algemeen was het zeker mijn geld waard, was een leuke ervaring.

vera baumans
26/10/2008
Geweldig!

In 1 woord geweldig!!! Fantastische acteurs die het stuk tot een geweldig boeiend geheel maken. Je aandacht verslapt geen moment... Alles is prima georganiseerd, eten lekker, kortom, een geweldige dag!

marijke.fleuren
26/10/2008
Indrukwekkend

Het is nog niet afgelopen, maar nu al ben ik gevallen voor de verschillende personages, het decor, de godenvergadering, de kleding, noem maar op. Jullie maken kunst waarvan je erg kunt genieten. Dank marijke

ellen van der dussen
26/10/2008
Odysseus

Fantastisch gespeeld. Boeiend behalve 2e en 3e deel. Goed verzorgd in de pauzes. Het enige wat erg tegen viel was het eten, maar ja... we zijn ook verwend.

VT
25/10/2008
Eten

Het eten was lekker, dus geen friettent. Dat scheelt ons ook weer geld!

VT
25/10/2008
Appel

Nou, wij vinden het een goede voorstelling. Wij moesten nog wel eens gapen tijdens de voorstelling, maar dat ligt niet aan het spel; hierdoor hebben we nog meer respect voor de toneelspelers die helemaal moe moeten zijn! We vinden het ook heel leuk dat we alles herkennen van wat we in de les bij Grieks geleerd hebben. We zijn benieuwd naar het eten (is dat niks, dan wordt het de friettent). Beste groetjes en succes bij de andere uitvoeringen van Odysseus. VT

Evelien
25/10/2008
Goed Gespeeld!

Nooooou, ik vind het dus wel cool.

Friso van der Meulen
19/10/2008
Halverwege?

Heerlijk gesmikkeld van de maaltijd. Tot nu toe gaat het fantastisch. Wat knap hoe transparant het spel met de tijd is gedaan: het blijft prima te volgen, terwijl het verhaal best complex is. Ik vind het ook erg knap hoe de acteurs verschillende personages een eigen invulling geven. Kortom genieten en bewonderen.

F. Vermeer
19/10/2008
Deel 1 en 2

Tot nu toe, zeer matig. Moet alle zeilen bijzetten om niet in slaap te vallen. Dat geldt trouwens ook voor degene met wie ik ben. Tantalus, veel boeiender. Trouwens erg koud in de zaal, ook met m'n jas aan. Had er meer van verwacht.

Friso van der Meulen
19/10/2008
De kop eraf

M'n eerste theatermarathon, dus ik ben benieuwd hoe ik het volhoud... De kop is eraf: Sparta ging te snel voorbij. Decor en acteurs waren een geheel dat mijn aandacht volledig trok. Ik verheug me op de rest!

Josephien Blom
14/10/2008
Bijna geen woorden voor

Het verhaal waar ik zoveel van hou, waar de personages me lief zijn, waar ik bang voor ben, die me altijd bij blijven. Dat hebben jullie met dit toneelstuk voor mij gerealiseerd. In die uren dat Odysseus gespeeld is, proefde ik de sfeer, kon ik er even bij zijn. Geweldig was het. Ontzettend bedankt dat ik voor een paar uur in het oude Griekenland heb kunnen zitten. liefs, Josephien

Coen Rombach
13/10/2008
Sacha Bulthuis

Odysseus was een prachtige voorstelling, die mij geboeid heeft van het begin tot het eind, maar ik schrijf dit omdat ik zonder een van de anderen tekort te doen graag eens mijn grote bewondering voor het spel van Sacha Bulthuis (voor mij de grootste actrice die wij in Nederland hebben) wil uitspreken. Voorbeeld deel IV: eerst een tot in elke stembuiging, beweging en gebaar oerkomische Hestia en meteen daarop een tot tranen toe ontroerend afscheid van Kalypso. Ik heb er verder geen woorden voor, zo mooi!

Jolanda Fromberg
12/10/2008
Fantastisch

Wij (Pauline en Jolanda) vonden het stuk fantastisch. Uitermate knap als je een publiek zo lang, aan een stuk door, kunt boeien. Hopelijk tot snel!

coosje de wit
12/10/2008
Nog meer genoten!

In februari heb ik de voorstelling ook gezien, maar heb nu nog veel meer genoten. Wat een prachtige decors en vooral wat een prachtig spel. De vorige keer stoorde de geloof ik nog iets te harde achtergrondmuziek, waar ik toen al een opmerking over gemaakt heb, maar dat was nu helemaal top. Precies goed, heel fijnzinnig. Gefeliciteerd met deze voorstellingen en succes. Coosje de Wit

Bartje Alewijnse
11/10/2008
Odysseus

Ik vind het heel leuk, vooral dat stuk op de Olympos, dat is heel grappig! En ik ben pas 13.

Netty van Lookeren Campagne
07/10/2008
Odysseus had het niet gepikt!

Terecht is er allerwegen veel lof te horen over de voorstelling 'Odysseus'. Wij waren getroffen door de intelligente verwijzingen en het verband dat werd gelegd met onze tijd. Vooral de 'vergadering' vormde voor ons een hoogtepunt. De types waren zeer herkenbaar. Helaas was de maaltijd niet te eten. De mijne was vegetarisch met een koud stuk lasagna, waar ik geen vulling in kon ontdekken, met lauwe spinazie en stukjes feta die er rechtstreeks uit de ijskast overheen gestrooid waren. Mijn tafelgenoten vonden de kippenpootjes en worstjes ook niets en het brood was zeer matig. Dit kunnen jullie niet maken, hoor! Ik verwijs naar Theater De Regentes in de Weimarstraat, ik zou eens naar hun cateraar informeren.

Anton Dalhuijsen
05/10/2008
Geweldig!

Ave, prachtige voorstelling; 3000 jaar geleden, vandaag actueel. AD

Tobias
04/10/2008
Onverwacht!!

Wow, dit had ik echt niet verwacht. Ik dacht dat ik 8 uur zou moeten niks doen en naar een oud Grieks verhaal moest luisteren, maar het is uiteindelijk erg leuk en helemaal niet saai. Het is alleen een beetje moeilijk om zo lang stil te zitten. Tobias, 13 jaar.

Annemarie
30/09/2008
Wow: D

Hallo, ik ben vorige week voor de tweede keer naar Odysseus geweest en om heel eerlijk te zijn vond ik het weer geweldig. Mensen die de voorstelling nog nooit hebben gezien zeggen waarschijnlijk dat ik gek ben als ik zeg dat ik het geweldig zou vinden om nog een keer te gaan. Er gebeurt zoveel in het stuk dat je elke keer wel kleine dingen ontdenkt die verschillen of die je ineens aanspreken. Het decor was geweldig en de spelers ook. Groot compliment aan iedereen die heeft mee gewerkt aan deze productie. Hartelijke groet, Annemarie

Willemijn
29/09/2008
Odysseus vs Tantalus

Weer een prachtige voorstelling met intrigerende decors, monologen en dialogen. Ik moet alleen toch de vergelijking maken met Tantalus en dan moet ik bekennen dat Tantalus toch echt nog dynamischer, sneller en vernieuwender was. Odysseus was op sommige momenten moeilijk te volgen en af en toe kon ik zelfs mijn ogen bijna niet open houden... Wel een mooie dag met lekker eten en een een mooi verhaal.

Gertjan Spuij
28/09/2008
Desnoods te voet

Als ik nog een keer zou mogen langskomen zou ik zelfs willen lopen uit Rijswijk. Ik zou fluitend in de regen op de fiets gaan om nog een keer dit spektakel te zien. Een zaal vol scholieren, een zinderende, strakke voorstelling. De volgende ochtend enthousiaste reacties van mijn leerlingen, al zagen ze er behoorlijk vermoeid uit. 'Of ik het leuk vond, nou nee, ik vond het wel heel bijzonder en spectaculair'(leerling uit 5 HAVO). Overigens was die Odysseus wel een boef. Hij zou zelfs de fietsen van de Trojanen nog gejat hebben...

Hans en Jacqueline
28/09/2008
Een grote tegenvaller

Na Tantalus hadden we hoge verwachtingen, helaas hebben jullie daar niet aan voldaan. Een toneelstuk is meer dan het opsommen van gebeurtenissen. Tel het aantal keren dat er 'en toen' werd gezegd of anderszins de verleden tijd werd gebruikt en je weet wat ik bedoel. De persiflages in het vierde deel waren de Appel niet waardig. Wij zijn na de maaltijd (die was erg lekker) weer op de fiets gestapt.

Marieke
27/09/2008
Weer genoten

Van leerlingen heb ik al veel enthousiaste reacties gehoord. De dag vloog voorbij en ik heb weer genoten. Ook voor de derde keer was het geweldig!

axel ganzeboom
27/09/2008
Genoten!

Bij deze, nog geen vijf minuten na de voorstelling, moet ik toch even bekennen dat dit weer werkelijk fantastisch was. Opvallend in het tweede deel vooral de prachtige kostuums, maar vooral ook een flink toegenomen dosis droge humor, heerlijk. Een mooi epos, met veel prachtige verhalende monologen over alles wat buiten het toneel heeft plaatsgevonden. Minder actie dan Tantalus, maar helemaal goedgemaakt door de rest van de show. Nu in spanning afwachten wat we de volgende keer krijgen! Groetjes en houdt vooral die droge humor erin!

j.b. van tricht
23/09/2008
Kalypso

Kalypso zou in haar monoloog luider mogen spreken.

RH Fuchs
23/09/2008
Publieksprijs

Boeiend en prachtig. Het verhaal wordt steeds meer herkenbaar, niets nieuws onder de zon. Decor sfeervol. Succes en dóorgaan, wij willen zo graag zoiets nog eens beleven. Dank, dank en tot ziens! Jet en Rita.

J. Zwart
23/09/2008
Odysseus

Een grandioze voorstelling, vol met zaken die eigenlijk heel normaal zijn. Het stuk gaat voorbij in een flits, wat je niet zou verwachten als je ziet hoe lang het duurt. Bezig met luisteren en kijken naar de acteurs, heb ik me geen minuut verveeld. Nog een keer!

Peter Jongenelen
21/09/2008
Onbekend is onbemind...

Beste Appelaars, Als Vlaming was ik niet bekend met het fenomeen 'De Appel'. Eerlijkheidshalve was ik op zoek naar een moment om één van de actrices die ik bewonder weer eens, na erg lange tijd, te zien. Mijn laatste herinnering ging terug naar de hoogdagen van de KVS in Brussel toen die de Oresteia opvoerden. In een vuurrode jurk schreeuwde en gromde zij haar gevoelens uit en vermoordde ze haar echtgenoot(op toneel wel te verstaan). Gisterenmiddag was dan eindelijk het moment en ja hoor: ze had het nog! En wat bleek, zij niet alleen! Wat een verteltheater! Met een aantal sublieme hoogtepunten van een schare aan topacteurs en -actrices. Een welgemeend bedankt voor een heerlijke theaterdag! En zonder idolaat te worden: Geert, je bent top! Een pasgeboren Vlaamse fan

n.j.bakker
19/09/2008
Genoten als een oude Griek

Zoals een oude Griek in het dionysus-theater aan de voet van de Akroplois genoten moet hebben van een dag toneel, heb ik genoten van Odysseus bij De Appel. Hulde voor de rust, dynamiek en menselijkheid van dit spel. (Met als persoonlijk pareltje op de gouden kroon, het prachtige verdriet van Kalypso).

geoffrey v d hoog
18/09/2008
Geweldig!

DANK U voor de voorstelling en het eten.

victor vab pel
18/09/2008
Mooi = blij

Ik vond de voorstelling heel mooi.

iet brockhus
18/09/2008
Commentaar

Wij zijn onder de indruk van het fantastische spel van de spelers.

r. vriesendorp
16/09/2008
Indrukwekkend

Het was een indrukwekkend monument van toneelgebeuren en tekst; echter zo lang, dat het te bruut was om aan het einde bis te roepen.

Joris
15/09/2008
Lof en tomaten

Lof voor een meeslepende voorstelling, sterk verhaal, prachtig en geheimzinnig geluid, hartstochtelijk acteurswerk, kleine en grote gebaren en lekker eten. Tomaten voor die zelfopgelegde dwang om te bewijzen hoe "maatschappelijk betrokken" jullie wel niet zijn: dat resulteert nogal eens in saaie momenten en in moeizame begeleidende teksten op deze site. (Krijg ik het ene moment in de zaal een preek over het belang van gastvrijheid en de plicht om vreemden goed te onthalen, kan ik het volgende moment in de foyer geen glaasje water bij mijn kopje koffie krijgen want "dat is niet ons beleid.") Maken jullie het mooie theater dat in jullie bloed zit en laat de wereld zich maar druk maken of het 'relevant' is of niet.

R.J.Van Hell
14/09/2008
Mooiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Bedankt Appellaars, ik heb erg genoten gisteren van de voorsteling,ik kom graag nog eens terug. Gr Roland

Hanna
13/09/2008
Slapen

Om mij heen zie ik meerdere mensen slapen. Zelf houdt ik het voor gezien na het vijfde bedrijf.

inge wisselink
13/09/2008
Prachtige voorstelling/praktische opmerking

We hebben genoten van de voorstelling in alle facetten: acteurs, interpretatie van het verhaal, decors en muziek; alles was in een woord geweldig. Wat de placering betreft: volgende keer zouden vaste plaatsen wel handig zijn. Wij hadden dat te laat in de gaten en ik was vergezeld van iemand die slecht ter been was: wij moesten dus aansluiten in een lange rij (staan) en helemaal bovenin plaatsnemen en in elke pauze hetzelfde. Idem voor de 'tafelschikking' beter vaste plaatsen toewijzen dan het eeuwige ellebogenwerk: daar is niet iedereen even goed in en ook dan willen mensen die samen de voorstelling bezoeken ook graag samen eten.....

Iris en Annemarie
13/09/2008
Odysseus

Hoi. Mooie voorstelling, het was goed verstaanbaar. Je kon het van elke plaats goed zien. Er zijn genoeg pauze's. Eten was ook lekker.

ella
13/09/2008
Leerstuk

Drie delen nu gezien en het is een beetje teleurstellend. We missen vooral de dynamiek tussen de personages. Er wordt van alles verteld en vooral uitgelegd. Dat maakt het geheel té statisch. Tantalus was spannender en verrassender. Volgende keer op een andere toer?

cara ella
11/09/2008
Mooie voorstelling

Geweldig. Het verhaal van Odysseus veveelt niet. Nu weer van een ander standpunt. Goede invulling naar het nu. Met als topper bedrijf 4: Olympos.(Derde bedrijf in de Hades een beetje lang)Allemaal mooie rollen, goede/leuke kostuums. Bedankt Appel! Wij zagen ooit ook Tantalus! Schitterend!

Olinda Larralde
02/09/2008
Iemand schreef in mijn naam-niet waar!

Maarten Hutten heeft in mijn plaats geschreven op 12-4-2008. Dat was ik niet! Ik vond de voorstelling mooi, zoiezo. Maar ik heb zeker niet als een deel van mijn inburgerings cursus gegaan. Goede grap dat was. "wonderfull"- geen dubble L!!! Dank je wel, Olinda.

Tessa
03/06/2008
Prachtig!

Ik heb de voorstelling afgelopen zaterdag gezien en ik vond het geweldig! We gingen met school (gymnasium 2 t/m 6). Ik dacht dat het misschien saai zou zijn maar dat was het zeker niet! Het was echt super. Mooie kostuums, mooie dialogen, leuke scenes (vooral die van de Olympos) en geweldige acteurs! Echt enorm bedankt voor de geweldige dag!

jca stevens
02/06/2008
Odysseus

Geachte heer, Gisteren hebben wij de Odysseus voorstelling gezien. Uitstekend, op één uitzondering wat mij betreft na. Het vijfde deel, waarin werd uiteengezet hoe wat betreft een van de belangrijkste adviseurs van de koning tegen vreemdelingen, buitenlanders moest worden aangekeken, hoe zij moesten worden behandeld, vond ik goedkoop. Een slechte parodie op de heer Wilders, De Appel onwaardig, niet getuigend van enige intelligentie. Ik ben absoluut geen aanhanger van de heer Wilders, maar in een theaterstuk, meer dan geïnspireerd door de Griekse schrijver Homerus, had ik iets meer diepgang verwacht over dit onderwerp, iets meer nuance. Zelfs al zou Homerus dit letterlijk zo bedoeld hebben, wat te betwijfelen valt, gelet op de houding van de Grieken in die tijd tegenover buitenlanders, dan had in dit tijdsgewricht het onderwerp buitenlanders in ieder geval anders benaderd kunnen worden, zonder daarbij de tekst van de Odysseus geweld aan te doen. Maar ondanks het bovenstaande: ik heb genoten. Met vriendelijke groet, Jos Stevens

Jaap Neele
02/06/2008
Ben even weg - Odysseus. Ik was even weg !

Wat een belevenis, wat een feest, wat een emotie en wat een vakmanschap. Hulde voor zoveel moois. Zoveel lijnen, zoveel herkenning, zoveel herinneringen ineengevlochten in het van het begin tot het einde boeiende verhaal; duizenden jaren oud en op deze grootse wijze neergezet nog immer springlevend. Het magistraal verdiende applaus donderde werkelijk massaal van de tribune. Vooraan op de eerste rij vulde traanvocht mijn ogen. Ik heb genoten; Het was fenomenaal.

Plony van Veldhoven
02/06/2008
Dankjewel

Dankjewel. Zoveel inzet en vakmanschap. Prettig genoten van teveel om op te noemen. Dankjewel.

Gerard en Hansje
02/06/2008
Het spelletje dat toneelspelen heet. 1 juni

Wij Hansje en ik hebben genoten van deze voorstelling. Prachtige prestaties in zes delen. Bij sommige mocht je duidelijk een keuze maken waarin je iets van je zelf terug zag ook hoe je in het leven staat. De regie en de spelers hebben een topprestatie neergezet. Complimenten ook voor de ontvangst en bediening bar en de goede verzorgde maaltijd. Het slotapplaus was een ontlading van een prachtige dag.

John en Franka Janssen
02/06/2008
Fenomenaal

Voor John de eerste keer, voor mij de tweede keer dat ik deze fantastische theatermarathon heb gezien en weer was ik enorm onder de indruk van dit kunststukje. Net als bij de eerste keer vond ik het eigenlijk vreselijk toen het laatste deel alweer was aangebroken. Dat moment dat je afscheid moet nemen stemt weemoedig en van mij had het nog uren door mogen gaan. Ik wil David complimenteren met de manier waarop hij het indicent met de stoel opving. Razend knap om zo professioneel door te spelen nadat je een behoorlijke klapper hebt gemaakt. De hilariteit die ontstond toen ook de stoel van Aus het dreigde te begeven was een logisch gevolg en gelukkig is Aus een valpartij bespaard gebleven. Alle acteurs hebben een wereldprestatie neergezet en ook John was enorm onder de indruk. Wij kijken rijkhalzend uit naar Herakles...... Franka en John

3939
01/06/2008
eigenlijkkanditniet

Als bezoeker vanaf het eerste uur van jullie 'commedia del artes' waren wij met ons vieren weer opnieuw verrast van jullie grandioze expositie. Hierbij wil ik ook meegeven dat mijn neefje Johan (D van het Nat T.) bijzonder te spreken was over jullie spektakel in zes delen. Ongelooflijk hoe dit door Aus en zijn team neergezet is. Alleen lof kan hier van toepassing zijn. Dit voor iedereen van de groep. Ook nu weer bedankt voor deze onvergetelijke dag. Wij wachten op Herakles...... Bedankt, ook namens Wil en kids. Guido

Corine Schuuring
31/05/2008
Wisselend

Hallo, ik vond de scenes nogal wisslend. De scenes in de Hades en bij Kirke vond ik niet zo interessant, terwijl de laatste 3 scenes juist erg leuk waren.

j.van groenendael
31/05/2008
Odysseus

Prachtig, intens, contrastrijk.

pytha
31/05/2008
Prachtig

Geweldige voorstelling! We hebben genoten van deze marathon!

charlotte
17/05/2008
Grieks

Een magistrale voorstelling met heikele kwesties!

willemien visser
15/05/2008
PRACHTIG

Geweldig stuk en spel. PRACHTIGE rollen van Sacha Bulthuis! Zij is al boeiend en een feest om naar te kijken als ze alleen maar op het toneel staat.

Jan Dijk
12/05/2008
3 vragen

Beste Appelmensen, Zoals ik eerder schreef kon de voorstelling eigenlijk alleen maar tegenvallen, zo hoog waren de verwachtingen. Pinksterzondag zijn we geweest. Het was imponerend. Na afloop hadden we met zijn vieren even contact met Aus; we hadden het over de 12 werken van Heracles waarmee de voorstelling besloot. Ik vergat mijn vragen te stellen. In de eerste plaats is de plaats van de 2 gezellen van Odysseus in de Hades mij nog niet duidelijk. Zij zijn nog niet dood als Odysseus in de Hades is. Blikken zij vanuit een latere datum terug? Toch vertellen zij Elpenor alsnog een waardige ter aardebestelling te hebben bezorgd. Maar dan moeten zij hem gezien hebben. En elders klinkt dat Odysseus het zelf alsnog heeft gedaan. Ik snap het niet. Verder komt de wapenrusting van Achilles naar voren als iets heel bijzonders. Is er ook verteld dat hij door Hephaistos was vervaardigd en van allerlei voorstellingen was voorzien? Dat maakte hem tot zo'n begeerd object! Verder is het wel een vereiste om alle inleidingen te hebben bestudeerd om alle teksten vooral die uit de eerste twee delen goed te kunnen volgen. De veelheid aan informatie is soms vermoeiend. Gelukkig kon ik alles prima volgen. Overigens dus een geweldige voorstelling. Jan Dijk, Amsterdam

carien visser
11/05/2008
29 jaar Appeltheater

Deze voorstelling heeft bijna mijn eerste onvergetelijke indruk overtroffen! Als 12-jarige ben ik met mijn ouders naar mijn eerste toneelvoorstelling meegenomen in 1979, het Appeltheater speelt: "De Feeks" van Shakespeare. Met name het decor, de even simpele als rake aankleding en vooral Geert de Jong, Eric Schneider en Aus Greidanus hebben mijn liefde voor toneel en De Appel speciaal aangewakkerd. Als klap op de vuurpijl mocht ik ook nog een tegeltje beschilderen. Vandaag hebben de dames van de verkoop van de merchandising me geholpen die weer te vinden, waarvoor dank! En dank aan Geert de Jong voor het signeren van mijn boekje! Op naar de volgende indrukwekkende, onconventionele voorstellingen!

Ellen Brakman
10/05/2008
Heel mooi!

Mooi gevarieerde voorstelling! Je moest er even inkomen maar toen vloog de tijd. Vooral bijzonder omdat de voorstelling zo mooi is aangepast aan de hedendaagse thema's. Vooral de godenvergadering was erg grappig en zeer herkenbaar.

Michelle Tuk
10/05/2008
Geweldige voorstelling!

In zo goed als alle opzichten vond ik het een geweldige voorstelling, al vond ik Sacha Bulthuis op het einde niet heel duidelijk spreken: Op de Olympos was zeker wel het grappigste deel, Dorothea Omber (Hera), Pavarotti (Zeus), Elvis met roze haar (Ares) en alle anderen waren geweldig verkleed. Voor de rest vond ik het begin en het einde wel de beste stukken. Een super, super, supergeweldige voorstelling.. O grote Goden!

maria linders
09/05/2008
Mooie voorstelling

Ik heb zeer genoten van deze marathon-voorstelling. Na Tantalus was ik vol verwachting. Alle hoop is uitgekomen. Mijn favoriete deel is Hades: het spel was prachtig maar beslist ook het 'stil'spel. Ook Ithaka vond ik indrukwekkend. Ik kijk uit naar de volgende marathon bij Toneelgroep De Appel!

tineke van der wel
09/05/2008
Ach Odysseus

Gisteravond was ik deelgenoot van de prachtige voorstelling over Odysseus. Maar hoe vaak ik ook heb gelezen over hem, ik kan maar niet van deze held gaan houden en zelfs enige compassie of sympathie van mijn kant moet hij ontberen. Dat is door de voorstelling niet veranderd. De manier waarop Hugo Maerten hem neerzet sluit precies aan bij de afstand die ik ervaar bij deze figuur. Mijn hart is dichtgebleven voor Odysseus terwijl ik openstond voor verandering. Grappig nietwaar, was dat ook de bedoeling van Aus Greidanus? Andere rondmoordende helden uit de griekse verhalen geven kennelijk toch meer identificatiemogelijkheden... Genoten heb ik van de godenvergadering, hilarisch om in sommige van hen hedendaagse (anti)helden tegen te komen. Karl Lagerfeld, Pavarotti en Hera die mij deed denken aan Imelda Marcos. Ja en het grapje om een bijbeltekst in de voorstelling te stoppen was aan mij helemaal besteed. Ik heb een geweldige dag gehad en ga verder niemand in het bijzonder prijzen, prachtig teamwerk zal ik maar zeggen en op naar de volgende marathon. Persoonlijk ben ik erg gesteld op Prometheus en Herakles! Hartelijk dank. Tineke van der Wel

Jasper
08/05/2008
Geweldig!

Ik vind dat jullie het geweldig in elkaar hebben gezet. Ik had niet verwacht dat het weer zo verschikkelijk goed zou zijn. Ik ben ook bij Tantalus geweest en dat was ook helemaal geweldig! Verder mijn complimenten aan alle acteurs die hier aan mee werken vooral Sacha Bulthuis vond ik erg goed, ik vind haar zo goed omdat ze elke rol kan spelen. Een geweldig humoristische rol maar ook een rol van een godin die haar minaar kwijt raakt omdat die terug wil naar zijn geliefde. Met vele groeten, Jasper Groot En nog veel succes.

Merel, Babs en Wim
08/05/2008
We zijn er weg van...

Dus we gaan snel weer naar binnen!

John
06/05/2008
Odysseus

Genoten van de voorstelling, de raadsvergadering op de Olympos was het hoogtepunt, het derde bedrijf in Tartarus vond ik wat traag maar toen was het ook erg benauwd in de zaal. Sacha Bulthuis en Hubert Fermin spelen heerlijk droog, Aus Greidanus is zeer amusant als dementerende veteraan. Eerlijkheidshalve; De voorstelling 'Tantalus' van 4 jaar geleden heeft toch meer indruk op me gemaakt. Het decor wijzigde toen iedere akte op spectaculaire wijze, dus ik kwam terug voor meer. Nu bleef het toch grotendeels hetzelfde en werd het effect met andere belichting bereikt. Toen kregen we voor iets minder geld 11 uur spectaculair toneel, lunch & diner. Dat is nu 4 jaar later met 9 uur toneel en alleen diner toch duidelijk minder. Dat was de enige kritiek, ik ben echter gek op klassiek toneel, dus hoop dat iets dergelijks snel weer zal worden georganiseerd!

Seb
05/05/2008
Geert groots

Vanavond deze voorstelling gezien. Voor mij sprong Geert de Jong er helemaal uit. Dank voor uw prachtige spel, een grootse actrice!!

Anna
04/05/2008
Briljant

Sacha is in één woord BRILJANT! We hebben genoten, bedankt!

Jan Dijk
04/05/2008
Appeltheater

Tantalus vond ik al overdonderend; ik heb er nog heel veel over nagelezen om mij de verhalen helemaal eigen te maken; op het gymnasium keek je alleen maar of je vertaling goed was. Met Pinksteren ga ik Odysseus zien. Als ik al die recensies lees kan het alleen nog maar tegenvallen. Verheug me erop!

Josine Visser
01/05/2008
Subliem!

Wat een fantastische voorstelling, met name de scene op de Olympos, geniaal! Echt een sublieme voorstelling. Geen minuut verloren!

yvonne Rosman
01/05/2008
Verstaanbaarheid

Fantastische voorstelling verstanbaarheid Penelope niet goed.

h.grimme
28/04/2008
theatro maximus

Briljante voorstelling. Geen moment verveling. Voortreffelijke afwisseling tussen ernst en humor. Heb vooral van Sacha Bulthuis genoten. Suggestie voor volgende marathon: de Mahabharata. Ooit maakte Peter Brooks hiervan een 9 uur durende voorsteling in een oude steen groeve bij Aix en Provence.

miriam
27/04/2008
Super!

Ik kom net uit de zaal, en het was in een woord geweldig! Ook na Tantalus was deze rit prima uit te zitten.

peggy karssen
27/04/2008
goedemorgen

Gisteren naar de Odysseus geweest. Het was GEWELDIG! De marathon voorstelling klopte van het begin tot het einde. We hebben genoten,

EFAA
24/04/2008
Hallo!

Goede dag:) Wij vinden dit toneelstuk oprecht zeer aangenaam om naar te spectaculeren. werkelijk sensationeel!!! kusjes.

Maarten Giltaij
22/04/2008
Verrassend

Hallo beste mensen van De Appel, wat een lang stuk hebben jullie gemaakt zeg, maar wat is het briljant uitgewerkt! Een uitvoerige, 9 uur lange rollercoaster langs Odysseus' avonturen die je meesleurt tot in de kleinste en spannendste details van zijn heldendaden en misstappen gedurende zijn reis die in elk korter toneelstuk jammerlijk overgeslagen zouden worden. Duistere omgevingen met doden en barbaarse slachtpartijen worden afgewisseld met een zaal vol melige Olypiërs, wat het stuk gedurende 9 uur boeiend houd, en dat is een hele prestatie

Nick Borger
22/04/2008
Geweldig

Bedankt voor de geweldige voorstelling, ik heb er echt van genoten. Ik kende de Odyssee al, maar dit verhaal was zo verrassend anders dat ik echt de hele voorstelling geboeid heb zitten kijken. Het stuk was in goede stukken verdeeld, het was afwisselend genoeg en het decor was elke keer weer prachtig. Hierdoor ging het geen enkele keer vervelen. Bij jullie volgende stuk kom ik zeker weer kijken!

peter van bokhorst
21/04/2008
De Appel scoort op alle fronten

20-04-08 Wat een lef om zo'n voorstelling te brengen. Een waagstuk zou ik het willen noemen. Je vraagt nogal wat... zowel aan de acteurs, als aan het publiek. Maar het gezelschap is er in geslaagd en nog wel op alle fronten. Want als acteur krijg je vaak niet mee hoe het publiek zo'n voorstelling ervaart en vooral niet na de zoveelste keer. Het publiek sluit jullie in het hart en leeft met jullie mee. Het is maar even dat jullie het weten, collega's. Complimenten ook voor alle mensen achter de schermen. De techniek en de toneelmeesters. Maar ook de mensen achter de bar, het kantoor, de kassa en in de keuken. Zij staan allemaal achter het product en dat voel je als publiek. Alle lof voor Aus die tijdens de pauze als een goede gastheer rondloopt en het publiek begroet en kijkt of men geniet. Hier zouden heel veel theater-directeuren in Nederland een voorbeeld aan kunnen nemen. Proficiat!

Martijn van Veen
21/04/2008
Geweldig

Hey, ik vond de voorstelling echt geweldig. Ik zag er van te voren een beetje tegen op, want 9 uur klinkt wel heel erg lang. Maar toen ik eenmaal het eerste bedrijf had gezien, kon ik niet wachten op de volgende stukken. Ik vond alleen het stuk van de godenvergadering onder verwachting. We hadden namelijk van te voren al een verhaaltje gehad waarin dit stuk van de voorstelling de hemel in werd geprezen. Dit viel een beetje tegen. De rest van het stuk vond ik helemaal geweldig.

Thomas
20/04/2008
Wow!Wow!Wow!Wow!

Ongelooflijk geweldig fantastisch! Ik heb van begin tot einde genoten van elk klein detail. HULDE AAN HET HELE TEAM.

marion
20/04/2008
Heeft alles

De voorstelling heeft alles: ontroering, poezie en humor, Bedankt

André en Jim Carstens
20/04/2008
Goddelijk

Na vier bedrijven hebben we het gevoel dat we werkelijk op de Olympos zijn geweest. Wat hebben we gelachen. Vooral de godenvergadering was erg leuk. Mooie decors. Goed geacteerd. Maar het verhaal blijft natuurlijk ook ijzersterk.

Lotte
20/04/2008
Leuke voorstelling!!

Nog bedankt voor de suikerklontjes;) x Lotte

gaetan van leeuwen
19/04/2008
Bedankt

Vorige week was ik het buitenland, en daar kreeg ik verschrikkelijk nieuws. Ik ben teruggekomen naar huis en kreeg daar een boek. De eerste regel uit het boek luid: After all the pain, there will still be beauty. 1. Dank jullie voor het waarmaken

Emiel Por, Picasso Lyceum, locatie Schubertrode
18/04/2008
Mooie vertolking van dit oeroude verhaal

Het stuk, Odysseus, vond ik boven verwachting: de decors waren prachtig, maar toch rustig genoeg om je niet af te leiden. De spelers waren van hoog niveau en namen precies genoeg rust, om de toeschouwer de tijd te geven om na te denken over de hoofdvraag van het stuk: "Wie is Odysseus eigenlijk?". Het stuk was ook lang genoeg om het hele verhaal te kunnen vertellen, maar ook niet te lang om saai of vermoeiend te worden. Kortom, een prachtig stuk.

david bekkers
18/04/2008
Mooi stuk!

Knap hoor zo'n lange voorstelling! Ik vond het echt meesterlijk, complimenten voor decorbouwers ook voor de sfeervolle achtergrond iedere keer, ook qua geluid en licht, ik vond het heel goed!

Joren Pronk (Hai Raadgeep =D)
18/04/2008
Appel-Epos

Yo Appeltjes, ik, Joren van het Picassolyceum te Zoetermeer, heb de voorstelling "Odysseus" bekeken, en ben er helemaal weg van: ik houd van epen in literatuur; vooral muziek, maar nu kan ik er dus ook toneel aan toevoegen. Ik was echt helemaal weg van de, voor die tekstvorm, korte monologen: krachtig, duidelijk hoorbare interpunctie, los-vast; toch volgbaar. Een MEESTERLIJK uitgewerkt EPOS! Joren Pronk

Pascalle van Eerden
18/04/2008
Super vet!

Ik moet eerlijk toe geven dat ik er eerst een beetje tegen op keek. Het leek mij net iets te lang! Maar ik denk dat wel meedere waren geschrokken van 9 uur... Na de eerste scène was ik heel nieuwsgierig naar de volgende scènes en de tijd vloog voorbij. Achteraf vond ik het erg leuk en ben blij dat ik was mee gekomen. Erg bedankt voor de leuke avond

Michael de Jonge
17/04/2008
T was super!

Ik vond het een super voorstelling, had er niet echt zin in om zo'n lange tijd naar een voorstelling te kijken maar het was voor mij al gauw duidelijk dat het nog veel langer mocht. Ik vond het super leuk om naar te kijken en hopelijk komt er een vervolg!.

daniëlle van der Ham
17/04/2008
Odysseus

Jullie hebben mij blij verrast met de voorstelling Odysseus. Het is leuk om nu een completer beeld van Odysseus te zien dan die in de Odyssee wordt gegeven.

Gary de Vogel / picasso lyceum
16/04/2008
De bioscoop mag van mij inpakken!

Het was het goud van de metalen! Ik keek er eerst een beetje tegen op na een traumatische ervaring van een slechte weergave van het verhaal van Ajax, 'alweer een toneel stuk!' gierde door de leerlingen hun hoofden toen het werd aangekondigd, 'ja en een hele lange' zei onze lerares kcv. Aangezien wij een beetje verwend zijn qua informatie over deze verhalen zagen we er tegen op om weer naar zo'n slecht geprobeerde weergave van een historisch meesterstuk te kijken. Nadat Eline Ebbekink(hele toffe chick) wat vertelde over het stuk en foto's liet zien werd ik steeds meer geboeid! En toen ik er dan eindelijk zat, fascineerde het mij hoe alles tot in de puntjes was uitgewerkt, hoe alles zo mooi was weergeven en ook een andere kant van het verhaal liet zien niet zoals Homerus het toonde, maar wel kloppend! Nou ik zou zeggen: 'keep up the good work!' want dat is wat jullie doen, het leven in blazen van toneel bij de kinderen. groetjes Gary. PS mogen wij de discuswerper stelen(of de geheim van de smid weten hoe jullie dat hebben gemaakt) XD

Jasper Muskiet
16/04/2008
Geniaal, geweldig, verbluffend, adembenemend...

Ik vond het een geweldige voorstelling. De tijd, die me in eerste instantie veel te lang leek, was eigenlijk te kort. En de voorstelling zelf was beter dan de Champions League finale van vorig jaar! Vooral de manier waarop Steve Irwin, Geert Wilders en De Gouden Kooi (als dit de bedoeling was) in de voorstelling verwerkt waren, was geniaal. Ik heb al helemaal zin om naar de volgende marathon-voorstelling te gaan!

Tara Clavel
16/04/2008
Zelfs leuker dan verwacht!!

Ik vond jullie voorstelling echt geweldig!! Ik had vantevoren al wel mijn verwachtingen, maar jullie voorstelling heeft deze ruim overtroffen. Het toneelspel, de decors, de kostuums, de sfeer, alles was helemaal goed!! En over de veel besproken tijd: de voorstelling vloog zo voorbij, de voorstelling had wat mij betreft zelfs nog wat langer gekund. Geweldig!! Ik zou zo nog een keer gaan!!

Jannica Swieringa
16/04/2008
Mocht nog wel wat langer

Ik heb echt heel erg genoten van jullie voorstelling. in het begin dacht ik dat het voor mij iets te lang zou duren, maar toen ik er eenmaal zat, was de tijd zo voorbij! Het decor, de kostuums, het geluid, het licht, het acteerwerk, GEWELDIG!

Amber Bleeker
16/04/2008
Odysseus

Ik heb de dag voor de voorstelling op mijn school een voorlichtingsuurtje gehad van Eline Ebbekink, dramateur bij de Appel. Hier heb ik veel aan gehad, omdat zij ons aanraadde om eens naar dingen te kijken die je normaal niet zo opvallen, zoals het decor, licht, kleding en make-up. Omdat ik haar raad heb opgevolgd, heb ik het toneelstuk heel intens kunnen volgen. Eline, bedankt! Omdat zelf op het gymnasium zit, ken ik natuurlijk de Odyssee van Homerus. In het toneelstuk zaten dingen die ik terug kon vinden in het verhaal van de Odyssee, maar ook hele verrassende, nieuwe dingen, zodat ik toch geboeid bleef. En hoewel ik eerst mijn vraagtekens zette bij het feit dat ik 6 uur lang toneel moest gaan bekijken, viel het uiteindelijk allemaal reuze mee! Door de verschillende, afwisselende scenes was het goed vol te houden en ik zat bijna constant op het puntje van mijn stoel. Een geslaagde voostelling!

Vivian Draaisma Picasso Lyceum
16/04/2008
Geweldig!!

Ik heb echt genoten van deze voorstelling! Van te voren had ik wel mijn twijfels over de lengte, of het niet te lang zou zijn. Maar uiteindelijk, toen ik eenmaal aan het kijken was, was er niks te lang aan. En was het door lengte van het stuk eigenlijk alleen maar mogelijk om het verhaal goed en gedetailleerd te vertellen. Mede door de wisselende decors, was elk deel weer boeiend en leuk om naar te kijken!

Frank Bentvelzen
16/04/2008
Odysseus

De voorstelling was geweldig. Ik zag eerst op tegen de lange zit van 9 uur, maar mede door het prachtige decor (dat steeds veranderde) en de (geniale) humor, was de tijd zo om. Ga zo door, dan kom ik vast nog een keer naar De Appel!

Rianne
15/04/2008
Leuke voorstelling!

Ik had verwacht dat de voorstelling wel saai zou worden na een paar uur, maar dat was helemaal niet zo. Door de vele pauzes en de steeds verschillende scenes en decors zat er veel afwisseling in. Ik vond vooral de grappen over actuele zaken erg leuk, zoals over de pijlstaartrog. Rianne, Picasso Lyceum

Frank van Voorthuizen
15/04/2008
Te kort

Ik heb heel erg van jullie voorstelling genoten, mooie decors, goede acteurs etc. Ik vond het erg mooi dat Odysseus van heel veel kanten werd belicht, en door veel mensen met andere banden met hem werd besproken. Dit stelde mij als kijker in staat om mij eigen oordeel te vellen over wie Odysseus nou eigenlijk was. Het ene jammere vond ik de mono- en dialogen die er puur in zaten om informatie te vertellen. Ik denk dat ik persoonlijk minder moeite zou hebben gehad met de lengte als het iets langer was, en er meer werd uitgebeeld ipv verteld. Al met al een zeer goede voorstelling.

Samantha
15/04/2008
Erg leuk!

Ik vond dit, ondanks dat ik dacht dat het veel te lang zou duren, een ontzettend leuke/goede voorstelling. En het leek ook helemaal niet zo lang te duren! Samantha Picasso Lyceum

Joleen Blom
15/04/2008
Erg leuk!

Tegen al mijn verwachtingen in vond ik het toneelstuk erg leuk en grappig. Ik heb van bijna alles wel kunnen genieten en door de vele pauzes tussendoor werd het gelukkig niet te lang en kon ik de aandacht er goed bij houden. Veel succes met de volgende uitvoeringen. Joleen Blom Picasso Lyceum

Atta van Westreenen
13/04/2008
De voorstelling

We zijn nu toe aan het laatste (6e) bedrijf, en tot nu toe is het geweldig. De acteurs zijn van flink kaliber, de bewerking is eigentijds en toch trouw aan de oorsprong. Super!

M.v.Berkel
13/04/2008
Viel wat tegen ..

Deze voorstelling, we zijn nu halverwege, vind ik qua uitvoering wat eenvoudiger dan Tantalus. De decors waren wat afwisselender dan die van Odysseus. Maar we zijn er nog niet, we gaan weer verder met het verhaal en wie weet wat er nog in het vat zit.

olinda larralde
12/04/2008
wonderfull

Thanks a lot to the people of The Apple for the wonderfull show. I visited it as part of my integration course as a new citizen of this country and learned a lot from it, mainly language wise. Groeten vriendelijk, Olinda

walter
12/04/2008
4/6 chapters

4 van de 6 chapters gehad, tot zover goed gespeeld. Wel beetje veel meta-praat over gebeurtenissen die elders in tijd/plaats zijn voorgevallen. Maar goed ik ken de achtergronden en het klopt grotendeels wel:D ga zo door!

Harry Kiiwtz
12/04/2008
lot, bestemming en keuzes

Heerlijk om op deze zaterdeagmiddag de essentiele thema's, die zo'n grote invloed hebben gehad op onze cultuur, te ondergaan. De vormgeving is non conventioneel, creatief en harmonieert uitstekend met de Odyssee. De acteurs spelen zeer goed. Ik moet denken aan De Perzen onder regie van Erik Vos die ik lang geleden als jonge man in Carre beleefde. De thema's van macht, bedrog, list, liefde, het al dan niet thuiskomen, de beperkingen van de politiek, het gunstige lot gesymboliseerd door Athene en het ongunstige door Poseidon, de communicatiestijlen zijn zeer herkenbaar nu.

Donny Schuijers
03/04/2008
Ongelooflijk

Serieus, dit is het beste optreden dat ik ooit heb gezien, zelfs het applaus duurde lang =) Alles was geweldig en ik werd overdonderd door vakmanschap. Ik zelf deed ook ooit aan toneel, maar dat is niks vergeleken met dit. Ik heb gelachen van de humor, in spanning gezeten van emoties en... gewoon subliem! Ik zei tegen mijn buurman: als zij 6 uur spelen, gaan wij 6 uur klappen. En dat is ook precies wat jullie verdienen ^^ Geweldig =D

Bart
03/04/2008
super vet

Echt geweldig.... wel een tikje lang maar super..... hele goede acteurs en de godenvergadering was super grappig.... een 10 groetjes, Bart

Lynn
03/04/2008
Geweldig!!!

Wat een mooie voorstelling was dat zeg, ook ik zat net als een aantal anderen tegen de lange zit aan te kijken, maar ik vond het geweldig. Er waren genoeg pauzes, al waren deze ingekort. Het decor was zo mooi dat je er wel in zou willen wonen, en dan de acteurs, geweldig! Het heeft me geboeid tot het eind en vooral het stuk op de Olympos viel bij mij erg in de smaak, ga zo door en tot de volgende marathon voorstelling, veel succes!

Laurens
27/03/2008
Mijn mening

De recencies die hier op site staan hebben me allemaal gemotiveerd om naar het toneelstuk te gaan. Het was al verplicht maar ik wilde weten wat het publiek ervan vond. Mijn mening over het stuk was het tegenovergestelde van alle overdreven recencies in mijn ogen. Ik vond het saai, en het duurt écht heel lang. De pauzes, de dag weg was heel gezellig

Felix
20/03/2008
Ga hier heen

Ik had me al voorbereid op een dodelijk saaie zit van 6 uur, maar het bleek ontzettend interessant, spannend en grappig te zijn. Goeie acteurs, leuke decors, en ook al kende ik het verhaal al wilde ik toch weten hoe het zou verlopen. Fantastisch;)

Marie
19/03/2008
Te goed voor woorden.....

Echt een verbazingwekkend toneelstuk. In het begin word je aandacht al getrokken door het licht/geluidseffect. Het verhaal is ontzettend goed nagespeeld door goede acteurs. Alleen het begin kon wat netter :p. Wat me het meest opvalt is het decor/het podium. Gewoon te mooi!!! Echt een aanrader!!!

Annette
19/03/2008
knap!

Hulde voor deze toneelgroep die mij zolang geboeid naar een stuk kan laten kijken. Ik kan namelijk nog geen half uur stilzitten! Het is wel handig als je over een beetje achtergrondinformatie beschikt, inlezen dus!! Ik zie alweer uit naar de volgende marathon! Tot ziens!

furnee
16/03/2008
Geen verhalen meer /geen voorspellingen

Boeiend tot het eind: zie citaat tot over 4 jaar? Lidy van der Spek en Hans Furnee

blaqbla
16/03/2008
Toneel is prima. Catering is minder.

Toneel is prima. Catering is minder.

menno en lukas
16/03/2008
Odysseus

Leuke voorstelling! Mooi decor en goeie spelers. Doei lukas en menno

noor groenendaal
16/03/2008
Odysseus

Heerlijk spannend en in de ware zin van het woord TONEEL. Zag op tegen de lange duur van het stuk; veel zitten, maar het is om gevlogen en het spel/het verhaal houdt je echt in zijn greep! Met veel dank aan de spelers en de organisatie.

toto
15/03/2008
leuk hoor echt waar

prachtig toneelstuk vooral de goden!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! toto 10 jaar

Maurits Bierman
15/03/2008
sprakeloos

Wie waren die kinderen die de goden speelden??? groetjes Mauk

Roos en Marijn
15/03/2008
Cool toneelstuk

We vonden het een heel leuk stuk. Vooral de scène met de goden! XD Het eten was ook lekker alleen begrepen we van de eerste scène niet zo veel.

marijn de koning
14/03/2008
ongelooflijk

Niemand van mijn vriendinnetjes zou het geloofd hebben: Ik negen uur in een theaterzaal... En dat zonder een minuut me te vervelen. Een ongelooflijke schitterende toneelavond, wat zeg ik toneeldagdag, gewerd ons. Die geweldige Aus zeg; zonder hem bestond De Appel niet. Verrukkelijk gewoon-en het spel van Sacha en van Odysseus ... De naar mijn idee relatieve zwakte zat alleen in het laatste deel -te lange beginmonoloog- maar dat verhinderde niet dat een ovationeel appalus losbarstte. En zo hoorde het. Heel hartelijk dank ! Marijn de Koning,Baambrugge

Franka Janssen
09/03/2008
knap staaltje

Het was weer een geweldige voorstelling die werkelijk geen seconde heeft verveeld. Knap acteerwerk, prachtig decor, mooie humor (vooral bij de Godenvergadering). Ik denk zomaar dat ik ook deze voorstelling nog een keer ga zien.

tim cornelissen
09/03/2008
Odysseus

Leuke voorstelling, vooral de scène van de godenvergadering is erg hilarisch.

Lisanne van Duijn
07/03/2008
Geweldig toneelstuk!

Gister naar Odysseus geweest. Eerlijk gezegd zag ik er een beetje tegenop, omdat het zo lang zou gaan duren. Aan de andere kant vind ik het heel leuk om naar toneel te kijken, dus het zou afwachten worden. Toen ik de zaal binnenkwam wist ik gelijk dat het goed zat. Het decor was echt prachtig! De kostuums trouwens ook. Het was echt leuk om daar naar te kunnen kijken. Maar de acteurs waren helemaal geweldig! Ik heb de hele tijd geboeid zitten luisteren, veel gelachen en veel gehad om er met andere over te praten. Vooral om Hestia lag ik soms helemaal dubbel. Super geacteerd allemaal! En natuurlijk heb ik op jullie gestemd voor de toneelpublieksprijs. Groetjes en veel succes, Lisanne

Christine van Rijckevorsel
07/03/2008
Beste Appel toneelspelers

Alweer weken geleden heb ik, samen met anderen, een fantastische toneel dag bij jullie gehad: de hele Odysseus marathon mee gemaakt hebbende! Ik heb het aan de kassa gemeld en die mevrouw vroeg me dit via de mail door te geven. Dat doe ik bij deze graag! Het was een boeiende, inspirerende toneeldag op hoog niveau. Al ben ik dit van De Appel gewend het is toch steeds weer een aangename realiteit! Ik hoop volgend jaar weer door jullie verrast te worden! Met warme groet.

An van 't Oosten
07/03/2008
Dag Odysseus medewerkers!

Gisteravond zat ik in 'De Appel' en zag de voorstelling van mijn leven; fantastisch! Ik heb genoten van het indrukwekkende decor, de effecten van licht en geluid, de muziek, de kostuums en het prachtige spel. Het ogenschijnlijke gemak waarmee Sacha Bulthuis beurtelings een uitbundige Hester neerzet, een schitterende Kalypso speelt wiens verdriet zo voelbaar overkomt, en op het eind de oude slavin speelt getekend met de wijsheid en nuchterheid van het leven, is van grote klasse. Grote klasse; dat was u allemaal! Dankuwel! Vriendelijke groet,

molleman
02/03/2008
Overtreffende trap

Deze voorstelling overtreft het prachtige Tantalus! Mooiste scène: vergadering van de Goden.

aart van der gaag
02/03/2008
Het werd steeds beter!

Deel 1, ik had het moeilijk, was niet helemaal lekker en het was traag en niet met verve gespeeld, moeie spelers. Ik dacht, ik ga weg na het eten. Maar het werd steeds beter totdat ik op het puntje van mijn stoel ging zitten, in die zin sterker dan Tantalus, want daar had ik, in ieder geval na het eten even een dipje. Ik ging dan ook enthousiast weg en als ik dan Hugo Maerten zeiknat moe en vies nog papiertjes zie uitdelen voor de Toneel Publieksprijs raak ik ontroerd door zoveel gedrevenheid en spelplezier, hulde. Aart

caroline deen
01/03/2008
Geen idee

Beste cast, We hadden geen idee wat we konden verwachten, maar grandioos, we hebben echt genoten! En Hugo nogmaals bedankt, Larissa heeft de dag van haar leven gehad, het is ook eigenlijk voor iedereen, elke leeftijd. Allemaal bedankt!

wil biemond
01/03/2008
Een schokkende spiegel

Jullie Odyssee, een goeie mix van mythologie en psychologie, van heldendom en kleinmenselijkheid, een schokkende spiegel van het leven!

JEANINE mengerink
28/02/2008
Verrassende Appel

Vandaag mijn verjaardag in het Appeltheater gevierd. Bij de kassa was een boeket bloemen voor mij door mijn gasten neergelegd. Mijn gasten vonden het een geweldig idee en weer eens een zeer verrassende Appel mee te maken.

Dirk Jan van Voorst
26/02/2008
Odysseus met kanttekeningen

Ik ga nu al jaren naar Scheveningen om de voorstellingen van De Appel bij te wonen en dat zal ik ook blijven doen want wat ik in Amsterdam zo nu en dan krijg voorgeschoteld als topstukken daar word ik niet vrolijk van. Ik hoop dus in ieder geval dat De Appel altijd zijn eigen koers zal blijven varen want het is iets bijzonders in Nederland. Ik denk dan ook met afschuw terug aan die problemen met die subsidies. Gelukkig voorbij? Toch was ik na het zien van Odysseus en het lezen van alle juichende reacties enigszins teleurgesteld. Geen kwaad woord over het decor en het geweldige gebruik van de ruimte. Dat is elke keer weer een belevenis! Maar de eerste twee delen en het laatste deel vond ik enorm trekken. Er zijn hoop ik nog steeds mensen die de Odyssee wel kennen en dan zit je dus te wachten op de speciale dingen, op datgene wat de groep ermee gedaan heeft en die zaten er naar mijn smaak met name in het begin te weinig in. Er is wel een verschil tussen toneel en een tableau vivant! Ook die slachtpartij op het einde met die bloedplas op het toneel is mij te voorspelbaar. Hier en daar het populaire taalgebruik voegt niets toe aan het geheel. De voorstelling is het sterkst in het middengedeelte waar veel onverwachte dingen gebeuren. Dan heb je ook echt het gevoel dat de zaal gaat reageren. Ik had steeds het gevoel dat de voorstelling niet zo sterk stond als Tantalus. Maar misschien is zo'n vergelijking niet helemaal eerlijk. Ik herinner mij nog dat ik bij de laatste voorstelling even mijn ogen dicht had en dat Aus Greidanus even met stemverheffing naast mij ging acteren. Dat is een goede manier om bij de les te blijven!! Alsnog dank daarvoor. Als laatste iets over Hubert Fermin die tot mijn grote verbazing veel te weinig wordt genoemd in de reacties. Ik wil deze opmerking al jaren maken dus dit is een mooie gelegenheid. De man staat er, doet niet veel maar hij heeft ook niet meer nodig. Hij trekt de aandacht naar zich toe en je verstaat elk woord wat hij zegt, iets wat je tegenwoordig in een theater ook niet van iedereen kunt zeggen. Zijn manier van acteren roept een onderhuidse spanning op, straalt zelfs soms iets vileins uit. Ik vind dat knap en kijk er met bewondering naar. Hij doet mij af en toe denken aan een acteur als Siem Vroom als er bij jullie tenminste nog mensen zijn die die naam nog iets zegt. Kortom: er blijft bij De Appel genoeg te genieten. Er zijn een aantal toneelvoorstellingen die ik nooit meer zal vergeten en een aantal daarvan zijn in Scheveningen gespeeld!! Veel succes!! Amsterdamse Appelvriend Dirk Jan van Voorst

Maria
25/02/2008
Geweldig, prachtig, schitterend!

Ik had nog nooit eerder een voorstelling van De Appel bijgewoond en was dus erg benieuwd naar hoe ik zo'n marathon zou ervaren. Gisteren hebben we de voorstelling bijgewoond en ik kan zeggen dat ik ongelooflijk heb genoten! Het verhaal wordt mooi neergezet, heeft een bepaalde traagheid waardoor je gedurende de dag langzaam in het stuk gezogen wordt. Het stuk is goed te volgen, ik denk ook voor mensen zonder klassieke/gymnasium achtergrond. Het toevoegen van een portie humor, met name in deel 4, zorgt voor de nodige lichtheid. De acteurs waren stuk voor stuk geweldig, en het was confronterend te zien hoe de 3 belangrijkste thema's uit een klassiek stuk zo actueel zijn. Kortom een en al lof... 1 puntje van kritiek dan toch: de hoge temperatuur in de zaal tijdens het laatste deel... Maar dat waren we tijdens het napraten onder het genot van een biertje in de bar eigenlijk ook weer gauw vergeten... ;-) Alle medewerkers/acteurs: BEDANKT!

Hetty van Koutrik
24/02/2008
Blij dat we er bij waren

Wat een luxe is er toch in Scheveningen met zo'n fantastisch gezelschap als De Appel. Bedankt voor weer een geweldige middag en avond en deze dank is niet alleen bedoeld voor de actrices en acteurs van Odysseus, maar tevens voor de technische staf die hard moet werken om ons elke scène weer iets nieuws voor te schotelen. Tevens dank aan de mensen van de bar. Tot de volgende keer. Hartelijke groeten, Hetty en Dennis van Koutrik

Theo
24/02/2008
Mooi beeldend met ups en downs

De voorstelling tot nog toe, vlak voor de finale, werkt naar een hoogtepunt toe. Ik weet hoe het hoort af te lopen, maar ben toch benieuwd hoe ook deze scène afgewikkeld zal worden. Het is in mijn ogen sterk, maar soms ook slaapverwekkend, om iets wat saai moet lijken ook saai te laten zijn. De verwarriing van de goden op de Olympos is duidelijk een opleving richting humor die de voorstelling nodig heeft. Het decor is mooi, efficiënt en het licht functioneel. De ruimte wordt goed in gebruik genomen en het kap- en grimewerk is in combinatie met het kostuuum prachtig. Zoals ik las in de reacties zijn hier zelfs scholieren naar toe gekomen en ze hebben het uitgezeten. Al met al vind ik het een mooie ervaring, een ijzersterke gebeurtenis die zeker elk Olympisch jaar herhaald mag worden

avandenbosch
24/02/2008
een kaartje voor 8 april

Ik hoor van verschillende kanten dat het fantastisch is. Nu nog een kaartje voor mezelf voor 8 april. Andrea

rosa govers
23/02/2008
heel erg goed en leuk en nog veel meer goede dingen!!!

het is een echt hele leuke voorstelling vooral mijn tante sacha is heel goed -xxxxxxxxxxxxxxxxx rosa

Stef de Niet
18/02/2008
meesterlijk

Prachtige voorstelling. Het decor mooi en doeltreffend. Geen rol zwak bezet. Maar......om niet alles over een kam te scheren.........Sacha Bulthuis en Aus Greidanus waren de meesters. Ik geloof dat ik kan benoemen wat ze zo eruit doen springen. They master their instrument, zeg je van virtuoze muzikanten. Ze staan boven hun rol, kijken er als het ware met een goddelijk oog naar. Sacha die onder alle omstandigheden de vrouw IS die alle ellende en onbegrijpelijke wreedheden om zich heen ziet en benoemt en niet werkelijk erdoor van de leg raakt maar haar integriteit behoudt. En Aus, behalve als commentator, verteller, nu op zijn allerbest (wat mij betreft) als een Achilles die er de pest in heeft, daar niet overheen kan stappen dat hij GODVERDOMME in de Hades terecht is gekomen, verlinkt door een of andere knuppel dat zijn hiel kwetsbaar was en dan ondersteund door de sussende Agamemnon (ook mooi gespeeld door Hubert Fermin). Tot slot, David Geysen. Wat een talent om zowel aan het begin de toon te zetten en later onder het bloed het relaas te doen van de moordpartij. Nou ja, nog zoveel meer moois. Beankt voor deze schitterende ervaring.

Christa
18/02/2008
Geschrokken

Na een fantastische avond bij Odysseus, waar ik echt van genoten heb, schrok ik van de reactie van het theater. Onze school was met de onderbouw van het gymnasium naar het stuk geweest. Van ons afdelingshoofd kregen we toen te horen dat de school een email gekregen had van het theater waar in stond dat de leerlingen zich vreselijk gedragen hadden. Het theater heeft zelfs overwogen geen groepen scholieren meer toe te laten. Ik vind dit echt verschrikkelijk en schaam me kapot voor mijn klas- en schoolgenoten die zich zo gedragen hebben. Maar deze stoorzenders waren maar met weinig. Ik ben van mening dat het niet terecht is om iedereen die aanwezig was hier op aan te spreken. Ik heb in stilte gekeken naar het stuk en was diep onder de indruk. Het zou zonde zijn om iedereen die hetzelfde gedaan heeft het recht op het kijken van een dergelijke voorstelling te ontnemen. Want wij leerlingen gaan niet gemakkelijk uit onszelf naar het theater wanneer ons schoolwerk en onze andere hobby's ons die mogelijkheid niet geven. Maar voorstellingen als Odysseus moeten zeker ook door ons gezien worden. Ik heb er alle begrip voor dat de acteurs niet graag voor een ietwat onrustig publiek spelen. En natuurlijk moet er iets aan het gedrag van een aantal leerlingen veranderen. Maar het meteen maar opgeven om voor scholieren te spelen? Belachelijk!

Mirjam van Ditzhuyzen
17/02/2008
scholieren

Donderdag 14 februari waren wij samen met veel scholieren bij de voorstelling. Wij hebben geen last gehad van de scholieren. Ze gedroegen zich netjes. Weliswaar vind ik deze voorstelling wel wat hoog gegerepen voor een onderbouw. Daarnaast hadden die kinderen niet de luxe om in alle pauzes iets lekkers te kopen. Daar moet iets op verzonnen worden. Het eten was voor deze kinderen ook niet echt geschikt. We hebben ook met ze aan tafel gezeten. Heel plezierig maar ze keken wel erg verschrikt naar het eten en hebben toen maar droge broodjes gegeten. Juist wel doorgaan met het geven van voorstellingen voor scholieren maar dan voor de bovenbouw en met lekker aangepast eten en grote zakken chips in de pauze? Verder hebben wij erg genoten van de voorstelling.

paulien fontein
16/02/2008
spannend....

Nu voor de tweede keer vind ik de voorstelling spannender. Prachtig hoe kleine onderdelen van scènes verfijnder en scherper omlijnd gespeeld worden. Dit verhaal moet telkens weer verteld worden, maar zoals het verteld wordt door jullie in 2008.....geweldig! Dank jullie wel.

mariet
16/02/2008
Odysseus

Gevarieerd en humoristisch. Het verhaal is traag maar goed te volgen, ook voor iemand die de personages niet uit haar hoofd kent!

Corry Gosker
16/02/2008
Gespannen/genietend!

Dit keer heb ik 'ook wat aan mijn eigen voorbereiding gedaan': gelezen, geluisterd, films gekeken, jullie minivoorstelling op zondagmiddag bijgewoond. Voor mijn gevoel heb ik nóg meer van jullie verhalend spelen genoten, maar ach, wie zal het zeggen! Om af te ronden zijn we 's avonds naar de (Noord)zee gelopen en de volgende dag in een stralende zon Odysseus aan de scheepsmast bezien in het Westbroekpark. Wanneer zouden de verhalen nu uit mijn hoofd zijn, en wil ik dat?? Heel veel dank voor een geweldige voorstelling!

Tim Hogeweg
13/02/2008
Geweldig

Dinsdag 12 februari Het was weer een geweldig stuk, ik heb 10 uur op het puntje van mijn stoel gezeten, niet bezig geweest met hoe vervelend de stoeltjes zaten. Ik heb genoten, alles klopte voor mij, ik hou van de mythen en sagen en zeker het verhaal van Odysseus.. Ook leuk dat Odysseus hier niet echt als een ultime held werd neergezet maar ook zijn negatieve kanten en de twijfel over hem erg naar voren kwamen.. Eigenlijk was het enige nadeel het publiek, ik zit op een theateropleiding in arnhem, en omdat wij ook bij het kopje educatie horen zaten wij bij brugklassers in de zaal waar wij ons heel erg aan iriteerde.. Maar desondanks dat heeft het spel en het verhaal mij niet vaak toegestaan mijn ervaring te verpesten.. Ik heb dan ook hard staan klappen, het aplaus had nog uren door mogen gaan..

Hiltsje Renema
11/02/2008
Van de wereld

Zondag 10 februari: Ook Odysseus was weer een fantastische belevenis. Prachtig spel, schitterende decors, grootse creativiteit. Met dit wereldverhaal in deze uitvoering was ik helemaal van de wereld. De hele nacht speelde alles nog door mijn hoofd. Vanmorgen, fietsend naar mijn werk, bedacht ik wat ik erover aan mijn collega's zou vertellen. Ja, natuurlijk over de hilarische vondsten, zoals de godenvergadering op de Olympos. Maar zeker ook over de verwijzingen naar de actualiteit, de uitspraken over oorlogvoering en de belangrijke thema's van deze voorstelling. Ik heb grote bewondering voor het hele gezelschap van De Appel. Jullie doen het toch maar weer! Bedankt! En tot ziens.

Frits Mulder
11/02/2008
Tour de force

Weer een fantastische tour de force van De Appel. Maar na Tantalus verbaast me dat niet echt meer. Schitterend drama met prachtige vondsten in een fabuleus decor. Wat volgt er nu Aus, Heracles??

Ina Hollaar
10/02/2008
fantastisch

Wat een geweldige voorstelling weer! Ben dermate onder de indruk dat ik voorlopig niet zal slapen, maar dat heb ik er graag voor over!! Volgende keer ben ik weer van de partij.

Renée en Roeland
10/02/2008
uitzonderlijk!

Met mijn kleinzoon van 15 jaar hebben we een geweldige avond gehad! Sacha was geweldig, trouwens Odysseus werd goed gespeeld door Hugo Maerten. Kleinzoon: Een van de beste toneelvoorstellingen die ik ooit heb gezien! Allemaal komen kijken!!

florien cramwinckel
08/02/2008
GEWELDIG!!

Ik vond het een geweldig stuk, De Appel maakt er elke keer iets prachtigs van! Na Tantalus is dit zelfs nog beter. De acteurs spelen al hun rollen even goed en geloofwaardig, de Olymposvergadering is echt enorm grappig, met alle goed neergezette typetjes. Ondanks dat het lang duurt, verveelt het geen moment! Echt een aanrader!

Julius Cramwinckel
03/02/2008
Helemaal goed!:-)

In het begin nog niet echt in het verhaal, had de eerste twee delen het idee dat het nog niet helemaal optimaal was... Vanaf het vierde deel op de Olympos was het echter aan één stuk door genieten, geweldige intrepetatie van de Olympos en verder geweldig geacteerd! Super we kijken uit naar de 12 werken van Heracles...;-)

Peter
03/02/2008
beetje teleurgesteld

Ik had grote verwachtingen van de voorstelling, op school werd het al aangekondigd als iets heel geweldigs, het zou de volle 6 uur spannend blijven enz. In dat opzicht stelde me het toch een beetje teleur, ik kreeg niet het idee echt 'in het stuk' te zitten. Waarschijnlijk door de lange dialogen. Ik vond het stuk niet heel geschikt voor mijn leeftijdsgroep. (4e klas) Verder vond ik het echter wel een mooi staaltje acteerwerk en een schitterend decor. Het eten viel echter zeer tegen.

Mieke van Brink
03/02/2008
Geweldig!

Gisteravond hebben wij een prachtige voorstelling Odysseus gezien. We hebben erg genoten van het verhaal, de spelers, de dialogen, de decors, de kleding en pruiken. Het was zo echt De Appel! Hulde !!

Mvr. Ter Luin
01/02/2008
Super!

Supertoneelstuk, en me complimenten aan de Bonaventuraleerlingen, want die waren erg goed stil. M.v.g. Ter Luin

Osama
01/02/2008
Geweldige website

Ik vind dit een geweldige website! Maar de voorstelling niet.

Josh
31/01/2008
werkelijk geweldig!!!

Ik heb absoluut ontzettend veel genoten van de voorstelling. Ik vind het erg bijzonder dat men zo'n mooi, duidelijk en overtuigend stuk kan neerzetten van wel 9 uur lang. Mijn complimenten voor iedereen die aan dit project heeft meegewerkt, maar vooral voor de acteurs! Groet, Josh Wilkinson, leerling Bonaventuracollege Leiden

Chantal, Mijke en Jeroen
31/01/2008
Joepie!

Erg leuk!!! Mooi decor, supergrappig en ook serieus!! Gewoon: mooi!

achmed
31/01/2008
te weining actie

Ik vind er te weining actie in zitten en als je denkt dat er iets gaat gebeuren beelden ze het niet uit maar praten ze er over.

piet
31/01/2008
hoi mensen:D

Ik vond het een beetje veel overdreven gepraat maar het decor is leuk.

Mieke van Brink
31/01/2008
Spanning

A.s. zaterdag vertrekken mijn oudste dochter en ik op tijd vanuit het verre Twente naar onze geboortegrond voor de voorstelling. We kijken er zo naar uit! Mijn dochter heeft nu zo'n beetje de leeftijd waarop ik begon regelmatig naar voorstellingen in het Appeltheater te gaan. Gezien die fijne ervaringen van toen vertrouw ik erop dat wij een prachtig toneelstuk gaan zien. Daarbij is het gebruiken van de maaltijd in het Appelcafé ook een oude traditie ;-) Wij zullen zeker laten weten hoe we een en ander ervaren hebben!

Mitch, Annemiek en Janneke uit Brielle
29/01/2008
De voorstelling

Hallokidoki! We zijn hier nu gezellig in Den Haag/Scheveningen in 't Appeltheater. Net bij de AH wat eten gehaald nadat we genoten hebben van de voorstelling tot nu toe. Vooral het decor spreekt ons erg aan. Die oranje banken zijn echt stoer! De vergadering van de goden vonden wij geweldig leuk! Nou, we gaan even naar de wc en daarna nog twee delen van de voorstelling en de pauze niet te vergeten! Groetjes!!

Stefanie Meijer
29/01/2008
Was even weg

Alsof ik een week ben weggeweest. Fantastisch staaltje theater in alle opzichten: spel, regie, decor, muziek, licht, geluid, bar, kostuums. Boek snel voor de sept./okt. reizen!

Gerard Staals
28/01/2008
Odysseus: negen uur lang list en bedrog in het Appeltheater

Ik heb er al drie delen opzitten. En ga eens goed zitten voor het vierde, het meest hilarische deel. Terwijl Odysseus al zeven jaar lang op het eiland Ogygia verblijft, komen de goden bij elkaar op de Olympos. Het lijkt wel het kabinet van een bananenrepubliek. Hoewel? Het zou ook de bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad kunnen zijn. Of een debat met Geert Wilders in de Tweede Kamer. Niets menselijks is de Griekse goden vreemd. Alle list en bedrog, dom- en ijdelheden, blaaskakerij en nitwitterigheid is er in zijn gestripte vorm te zien. De voorzitter, oppergod en Pavarotti look-a-like Zeus, gespeeld door regisseur Aus Greidanus, laat op zich wachten, waardoor de opening van de vergadering aardig vertraagd wordt. Les vedettes se font attendre. Ik heb dan onder andere al kennis gemaakt met Aphrodite (Marguerite de Brauw), de godin van de liefde, die me als een domme, krolse sekspoes wel erg veel doet denken aan een blonde uitvoering van Georgina Verbaan. En met de zelfingenomenheid van de eveneens strak geblondeerde Apollo (Hubert Fermin), een kloon van de mix Karl Lagerfeld en de Duitse schlagerzanger Heino. Met een gevulde maag ga ik eens goed zitten voor deel vijf. Odysseus is daar in zijn blote kont aangespoeld op Scheria, het eiland van de Faiaken. Nausikaä, de dellerige dochter van koning Alkinoös (eveneens gespeeld door Margerite de Brauw), heeft hem ontdekt en meegesleept naar het paleis van haar vader. Met haar lange geblondeerde manen tracht ze de held van Troje voor de zoveelste keer aan het wankelen te krijgen. Ondertussen speelt Jules Terlingen als Echeneos de Geert Wilders van de Oudheid. Het waarschuwt voor het vreemde, allochtone gespuis dat er alleen maar op uit is om onze nationale gevulde ruiven leeg te vreten. Gelukkig zal dat niet de reden zijn, waardoor Odysseus uiteindelijk toch het gastvrije eiland vaarwel zal zeggen. De drang naar huis blijkt sterker. Eindelijk ben ik aan land op Ithaka. Het slot, deel zes. De paleiszaal baadt in bloed. Her en der ligt er een hakbijl of een Griekse machete. Alle honderd vrijers van Penelope (Geert de Jong) zijn inmiddels gruwelijk aan hun eind gekomen. Dood en verderf is er gezaaid door de vechtmachine Odysseus. Ze zullen weten dat de held terug is uit Troje. Na twintig jaar. En nu begint zijn zoon Telemachos ook al als twee druppels water op zijn verwekker te lijken. Eigenhandig knoopt hij een twaalftal dienstmeiden op. Snollen die het in zijn ogen hebben aangelegd met de op geld en liefde beluste vrijers van zijn moeder. Eind goed al goed? Dat is te veel gezegd, want nieuwe rampsoed wordt al aangekondigd door beide-benen-op-de-grond van Eurykleia. Weergaloos gespeeld door Sacha Bulthuis. Ik kan niet ophouden. Kortom, een weergaloze dag. Nog nooit een marathon zo snel uit gelopen. Hoewel? Tantalus was ook geen kwelling. Integendeel!

astrid van weyenberg
27/01/2008
indrukwekkend

Indrukwekkend stuk met veel mooie momenten (met name de Olympos scène!). Dialoog soms wat traag en tekst mocht soms wat "poëtischer". De politieke boodschap wat betreft gastvrijheid was sterker geweest als hij er niet zo boven op had gelegen (iets te expliciet naar mijn mening). Verder prachtig decor, zeer indrukwekkend en geweldige rollen!

Arnoud van den Eerenbeemt
27/01/2008
alles overtreft de al hooggespannen verwachtingen

Met een goed gevulde buik geef ik na de avondpauze inclusief Mediterrane maaltijd met plezier welwillend mijn mening over de vier van de zes aktes die ik hier in het theater tot dusver heb gezien. Wat een veelheid aan emoties, karakters, dimensies en toneeleffecten! Voor wie de Odyssee onbekend is, is het wellicht te veel. Maar met Tantalos en het voorlezen van de complete Odysseia door mijn partner tijdens een vakantie in Griekenland in de herinnering val ik hier vandaag van de ene herkenning in de andere. En het eten is voortreffelijk. Nu gaat de bel voor het vijfde bedrijf: terug naar de zaal.

Sander
27/01/2008
Ge-wel-dig!!

Gewoon hartstikke bijzonder!

van Andel
26/01/2008
Odysseus

Fantastisch spel, genoten van het gebodene alleen het Hades-gedeelte iets te lang.

Carla Koch
25/01/2008
prachtige voorstelling

Met Odysseus heeft Toneelgroep De Appel weer een pareltje aan de toch al volle kroon toegevoegd. Wat een prachtige voorstelling. Prachtige acteerprestaties, met als een van de hoogtepunten de ontroerende scène tusse Odysseus en Kalypso. Sacha Bulthuis toont zich hier weer een actrice van zeer groot formaat. Net de gelezen versie van Ton Lutz gehoord en me afgevraagd hoe dit complexe verhaal in een voorstelling te vatten, ook al mag die dan 6,5 uur duren. Dat is overtuigend gelukt. Een voorstelling die je, nadat je hem 6,5 uur hebt bekeken, eigenlijk meteen weer opnieuw wilt zien. Met recht genomineerd voor de Toneelpublieksprijs. Proficiat

bibi
24/01/2008
okee, maar...

Decor was mooi, acteurs doen hun best, maar verhaal voor sommigen niet te volgen. Vele namen en praten maakt het soms onoverzichtelijk, en dat zorgt voor onrust in publiek.

Imke
24/01/2008
Hallo!

Hallo! Ik vind het best wel grappig... Alleen best veel dialogen en vertellen en dat is wat minder leuk... De godenvergadering was echt super! Vooral Aphordite. Veel succes met jullie voorstelling! Imke

Laurens
22/01/2008
Odysseus

(Te) grote verwachtingen na de super Tantalus. Weinig emotionele interacties tussen de acteurs. Een verhalend vertelde Odysseus. Niet verwacht van De Appel. Gelukkig wel een mooi veranderend toneelbeeld waar eigen invulling op los gelaten kon worden. Bij een volgende Marathon laat de hel weer zien!

23chaostrophy
21/01/2008
De 12 werken van Herakles

Over een paar jaar weer een marathonvoorstelling!!!!! Ik zie er nu al naar uit!

René R.
21/01/2008
Waar is het jongere publiek?????

Ik had zeer hoge verwachtingen van dit stuk. Aangezien ik Tantalus twee keer heb meegemaakt. Ik vond dit stuk de snelheid en het spektakel van Tantalus ontberen. Het was soberder. Het was zeer goed, maar niet zo goed dat ik het nog een tweede maal zou willen meemaken. Sinds mijn 18e ben ik een regelmatige bezoeker van stukken van De Appel. Gemiddeld zie ik jaarlijks twee van hun voorstellingen. Wat mij telkens opvalt, is dat de gemiddelde leeftijd ongeveer rond de zestig moet zijn. Kom op jeugdig(er) Nederland, gaat eens wat vaker naar het theater!!!!! Het zijn belevenissen om nooit meer te vergeten!

pauli gruppelaar
20/01/2008
meer toneel!!!

Ik vond het een heel goed stuk, maar het was soms wel een beetje langdradig! Ook werd er veel gepraat en niet zoveel geacteerd. Wel heel mooi decor! Voor de volgende bezoekers: heel veel plezier!!!

max van de pavoordt
20/01/2008
echt heel goed

Ik vind het een zeer goed stuk, goed decor en leuke kostuums. Maar er moet meer geacteerd worden en minder gepraat.

liselot
20/01/2008
Sacha Rocks

Net terug van de voorstelling. Ik heb altijd grote irritatie gevoeld bij het spel van Sacha Bulthuis. Zelfs Vrouw in't zand. (zij schijnt een vreselijk fijn mens te zijn weet ik uit bronnen) Alleen in gemene en stomme rollen vond ik haar goed. Maar nu: Haar spel in Odysseus heeft al het voorafgaande in een keer weggevaagd. Ik hoop dat ze dit leest: Sacha you rock! En...dat lange grijze haar stond Achilles erg goed(!)

mark boerman
19/01/2008
fantastisch

Alles klopte: van kleding tot decors, tekst, bezetting, tijdsduur, planning en het overweldigende applaus als einde: gefeliciteerd met deze productie.

Harm Jan Bouwknegt
19/01/2008
Voor herhaling vatbaar

Ik was nog nooit in het Appeltheater geweest en nog nooit bij een marathonvoorstelling geweest. Een ding is zeker: Dit ga ik weer doen.

Tjitte Zelle
19/01/2008
goed zeg

Ik vond Odysseus heel erg goed.

Nina, Hans, Zeno en Dineke
19/01/2008
Ge-wel-dig!!

Odysseus was heel erg leuk. Boven onze verwachtingen. Sommige stukjes iets minder, maar dat is altijd zo in een toneelstuk. De goden-vergadering was leuk, het einde was leuk en verder nog heel veel meer leuke dingen.

Robbert van Schendel
19/01/2008
odysseus

Bijzondere aankleding, afwisselend, echter met momenten van te weinig vaart (2e acte o.a.). Het leek wel of de acteurs er meer en meer 'in kwamen' . verzoek: verhouding toneel versus pauzes meer richting toneeltijd verschuiven, zonder afbreuk te doen aan de te onderscheiden actes. Wij vergelijken deze voorstelling o.a. Faust I en II. Daar wilden we direct een tweede keer naar toe. In dit geval niet, terwijl het best zeer genieten is/was. m. vr. groet Robbert van Schendel

Marieke
18/01/2008
Het is echt een aanrader!

Vandaag kaartjes besteld om voor de derde keer naar Odysseus te gaan, en ik heb er nu al zin in. Dat zegt genoeg denk ik! De Griekse goden, die ik toch al 15 jaar ken, waren nog nooit zo leuk als in Scheveningen. Flarden tekst en pakkende beelden fladderen nog altijd door mijn hoofd. Wat een voorrecht om als docent zes keer een marathonvoorstelling van De Appel te moeten gaan zien.

Eefje de Vries
18/01/2008
kaarten ruilen?!?

Ik heb 2 kaarten voor 12 april maar zou deze willen ruilen met iemand die 15 maart of 19 april gaat. Ik hoop dat iemand mij kan helpen! Alvast bedankt! Eefje de Vries 06-16900070

Sanne, Marieke, Lisa en Laura
17/01/2008
Reactie

Wij hebben tot nu toe erg genoten van het toneelstuk! Dat sommigen ware kunstzinnige expressie niet kunnen respecteren, is hun probleem. Maar dan is het wel zo beleefd om je grote mond dicht te houden.

mickey
17/01/2008
bestleuk

het was saai alleen de goden vergadering was leuk

Remi & Jordy
17/01/2008
leuker dan ik had gedacht!!

Best wel leuk maar de stukjes gaan anders dan de film maar dit is ook wel leuk anders ken je alles al

marissa&francisca&Iris
15/01/2008
leuker dan verwacht

Met de moed in onze schoenen vertrokken wij vroeg deze morgen vanuit school. Maar toen het stuk eenmaal opgang was bleek het echter mee te vallen. Meer Gelachen dan verwacht. wel werd ons geduld zeer op de proef gesteld, want het is natuurlijk een zeer lange tijd, maar we hebben t ruimschoots overleefd en het viel toch wel eenigzins, maar wel zitten er stukken in dat het iets actiever mocht zijn, want op een gegeven moment waren wij het spoor bijster en werden bij sommige leerlingen de binnenkant van de ogen bekeken( niet in alle stukken, maar een enkele;)) xxx marissa,francisca en iris

Dorie Birkenhäger
15/01/2008
volgende seizoen!

Ik heb Tantalus gezien en vond het overgetelijk, overweldigend, monumentaal. Bij Odysseus grijp ik naast, zoals mijn teleurgestelde vrienden. Als het enigzins kan, verlengen in het volgende seizoen!

Wim op den Akker
14/01/2008
Pareltje

Weer een toneelbelevenis van formaat. Alles klopt. Mooie verwijzingen naar het heden. Teamgeest bij de acteurs straalt er vanaf. Einde "met zijn tweetjes" een pareltje! Perfecte organisatie incl. maaltijd. Een kandidaat voor de Toneelprijs 2008! Het enige nadeel is dat er dit seizoen maar een voorstelling van de Appel is.

marcelis
13/01/2008
een feest

het is werkelijk geweldig wat de Appel met de bekende stof doet. Een heerlijke toneel belevenis.

John R
13/01/2008
Fantastisch!

Gisteren heb ik samen met mijn vrouw en vriendin 'Odysseus' gezien. Wij konden na afloop maar 1 conclusie geven. Odysseus is een bijzondere, boeiende en ronduit goede produktie. De tijd vliegt voorbij. Wederom voelde ik weer de bijzondere kracht van de Griekse sagen en mythologie. Het is tijdloos. Wij hadden slechts 1 minpuntje. De verstaanbaarheid was soms slecht. Gelukkig zaten wij op de tweede rij vooraan. Maar zelfs daar was het soms met moeite te verstaan. Met name de voedster. Maar verder.... Appel, gefeliciteerd. Jullie hebben het weer geflikt! Het was fantastisch. Deze Odysseus laat je niet snel los. Vera, Joke en John.

Marielou van der Lugt
12/01/2008
zinnen

Ik vind het een erg goed stuk en de lengte van me erg mee. De uren vliegen voorbij. Het enige waar ik meer zit is dat ik de zinnen, in sommige momenten, te snel achter elkaar gesproken vind. Ze zijn daardoor bijna niet te verstaan en dat is jammer van het moment. Niemand spreekt zo snel achter elkaar zonder adem te halen of een korte pauze tussen de zinnen in te lassen. Maar dit is waarschijnlijk een interpretatie van de regisseur. Tot is dit, voor mij althans, slecht te verstaan. Verder een prachtig stuk.

Fred Hendriks
08/01/2008
Overweldigend

Kan moeilijk beschrijven hoe fantastisch ik het vond. Weet alleen dat ik er nu (twee weken na dato) nog steeds dagelijks aan terugdenk en van nageniet. Wat tijdens mijn klassieke opleiding van 6 jaar nooit gelukt is, lukt nu in 6 uur toneel wel: ik ben in de ban van de Griekse mythologie. PS: en van dat gezeur over het eten snap ik niets. Was prima in orde: elementair, eenvoudig, smakelijk. Precies zoals het hoort tijdens een reis met zoveel ontberingen... ;-)

JEROEN
30/12/2007
Geweldig!

Helemaal geweldig!

josse
30/12/2007
HELEMAAL TOP

HELEMAAL TOP!

susanne swint
30/12/2007
geweldig alweer!

Dank jullie wel. Het was weer een prachtige voorstelling en geen seconde te lang. Veel te zien, mooie tekst, timing, intonatie enz. Geweldig beeld en dus veel complimenten ook voor decor, kleding, grime enz. Bedankt! We zullen er nog lang over praten. Tot ziens, Joop, Betsy, Susanne

iedje
30/12/2007
leuker dan ik had gedacht

Op verzoek van mijn moeder en partner meegegaan. Had er totaal geen zin in want ik hou niet van toneel. Tot mijn grote verbazing en verassing heb ik de gehele voorstelling genoten!!! Bedankt voor een hele leuke en fijne dag!!!

evelien in 't Veld
30/12/2007
Te gek!

Ik vond de voorstelling helemaal te gek! Beetje pijn in mijn zitvlees maar verder zeer zeker de moeite waard. Het eten vond ik wat matig had iets beter gekund. Mooi om te zien hoe een zwaar verhaal toch luchtig word gebracht. Toi toi toi met de andere voorstellingen! Groetjes namens mij en de hele schoonfamilie Feller.

Bert van Leeuwen
30/12/2007
Briljant

Odysseus is een briljante voorstelling! Een prachtige tekst, door een uitgelezen cast prima over het voetlicht gebracht. Een De Appel-waardige voorstelling die Tantalus overtreft. Ik wil er zo weer heen. En dat zal ik ook doen, als ik nog kaarten kan krijgen. Gezien de belangstelling en de waardering kan de voorstelling gemakkelijk het gehele jaar 2008 doorlopen. Ook het decor is formidabel. Hoewel de diepere betekenis mij eerst moest worden uitgelegd (macht in verschillende periodes), imponeert en boeit het met en zonder uitleg en ondersteunt het het verhaal. Opmerkingen over ongeplaceerde plaatsen en het eten zijn misplaatst: de aankondiging om de ingenomen plaats de gehele dag te behouden werkt prima met het gedisciplineerde publiek. En het eten is prima.

a.van wordragen
30/12/2007
meer spectakel gewenst

Mooi stuk, maar de eerste 3 delen waren veel te langgerekt gesproken, teveel spreekpauzes, prima buehnenbild, muziek goed, kostuums perfect, starring Sacha Bulthuis. Zwakst: Hadesscène, best: bij de goden op de Olympos. Wens: minstens half uur inkorten en snellere, spannender dialogen: spanning maakt nu plaats voor slaapverwekkend effect. Temperatuur van zaal was veel te heet. Doe wat aan de ventilatie. Organisatie in pauzes wel o.k. meer spectakel en muziekinlays gewenst, meer humor mogelijk zoals op Olympos. Veel succes en hopelijk nog met wat aanpassingen

Fransje
30/12/2007
ongeplaceerd juist top!

Het gebeurt ERG vaak dat een gezelschap later nog iemand uitnodigt om naar de voorstelling te gaan. Wat fijn dat DAN juist diegene naast hun gezelschap kan zitten en niet dan ineens op een heel andere plek terecht komt en dus dit hele toffe spektakel in zijn of haar eentje moet beleven!

Wiepke van Dalsum- Wernink
30/12/2007
genieten

Ik geniet. Heb net de tweede acte gezien. Ben enorm benieuwd naar de volgende actes. Maar ben het met de onderstaande mening roerend eens! P. Borghouts 29/12/2007, plaatsen. Ik sta nu in de rij te wachten tot de zaal open gaat. ik vind het systeem van ongeplaceerde plaatsen al jaren zo armoedig. Tijd om daar verandering in te brengen!!!!!

scherhorn
29/12/2007
zeer indrukwekkend!!

Fantastisch toneelspel, indrukwekkende tekst, zoals ik al jaren van De Appel gewend ben!!

Weinstein
29/12/2007
Schitterend

Dit wordt zeker een onvergetelijke dag voor mij. Ik ben nog jong en ga hier de rest van mijn leven nog van genieten. Ongelooflijke goede acteurs!!

p borghouts
29/12/2007
plaatsen

ik sta nu in de rij te wachten tot de zaal open gaat. ik vind het systeeem van ongeplaceerde plaatsen al jaren zo armoedig. Tijd om daar verandering in te brengen!!!!!!

erry groeneveld
26/12/2007
volgorde

Wij hebben genoten zowel van de voorstelling als van het eten. Jammer alleen dat de juiste volgorde (volgens Homerus in de vertaling van Imme Dros) niet gehandhaafd werd nl. eerst Kalypso dan Faiaken en als laatste Kirke. Ook in het programmaboekje stond niet de juiste route. Het laatste deel had van mij iets minder "bloederig" gemogen, of na een poosje "opgedweild" worden. Verder een heerlijke avond gehad.

Len Ophorst Reincke
26/12/2007
kerst

Wat had ik een prachtige eerste kerstdag.Niks niet shoppen,koken,dekken en tutten.Alleen maar een kaartje gekocht voor Odysseus en ik had een superkerst.Ennu........ik hoefde niet eens op te ruimen . Lieve Appellerianen jullie waren helemaal geweldig,ik heb na de kerst tenminste een echt goed verhaal (en niet over de te droge kalkoen of de ruzie met de schoonfamilie of zoiets).Ik kan gewoon vertellen wat iedereen gemist heeft en absoluut moet gaan zien. En nog even over het eten.Dat was top.Een uitgekiende aanvulling op de Oud Griekse sfeer van de dag/avond. Jammer dat de dag/avond zo snel voorbij was. Heel hartelijk dank allemaal.

martine de Lange
24/12/2007
magnifiek

Een buitengewoon knappe voorstelling.Ik heb genoten en ben zwaar onder de indruk van de manier waarop zoveel verhalen toch in een betrekkelijk korte tijd de revue passeren. Het eten vond ik ontzettend gezellig en fantastisch georganiseerd (en lekker) Dat geeft nou net dat Appel-familie gevoel.

yenebeb
23/12/2007
HELEMAAL TOP

Ik vond het toneelstuk helemaal te gek alleen de stukken konden wel wat langer omdat je dan net in de spanning zit en dan opeens de pauze komt! BOB JE BENT DE MAN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! getekend je zoon

Claudia
23/12/2007
Toi Toi Toi !

Mooie tweede doorloop gezien, Dank je wel voor een voorproefje van wat gaat komen. Pauzes zijn helemaal fijn, je voelt het helemaal niet dat het een hele dag duurt. Steeds weer een verfrissend nieuw begin van de acte houdt aandacht in de loop van de dag lekker vast. Ik kom zeker, met een hoop mensen,terug om de voorstelling te bekijken, want mijn nieuwsgierigheid is gewekt! Veel succes vanmiddag bij de premiere, 'k wilde er best bij zijn, maar twee keer in een week is net te veel.... Tekst op usbstick is ook helemaal super! Tot snel!

penelope
21/12/2007
potentie

hallo, ik vond het knap, mooie spelstukken zaten er al in, de voorstelling kan alleen maar groeien en nog mooier worden, de ideeen achter de voorstelling zijn super, elk deel is top uitgewerkt, mijn favo was de Hades, alleen het doodgehalte bij iedereen was uit evenwicht dat was nog even jammer, maar komt vast goed. mooie kostuums, mooi decor en een waanzinnige tekst. knap werk! ik kom zeker nog een keer terug!

Cees
20/12/2007
WE WANT MORE !!!!

FANTASTISCH SACHA !!!! (HESTIA)

AK
20/12/2007
FWJKsdgj

Je moet eerst door de zure appel heen bijten, wat betreft het eten, maar de voorstelling is echt perfect... We gaan nu naar het laatste deel van deze goede marathon, want wij zijn ook goed.

Jan de Vries
20/12/2007
Magnifique

Een geweldige voorstelling. Erg interessant en leerzaam, zeker de moeite waard, een toppertje! Jammer dat we geen MacDonalds konden vinden! Voorderest echt gweeldig, heb enorm genoten , vooral het meisje met de gekke lach en de idiote timing.

doortje caspers
20/12/2007
Prima!

Boeiende voorstelling, prima organisatie en ik heb heerlijk gegeten!

Worst
20/12/2007
Odysseus

Het was een leuke voorstelling, erg de moeite waard. Jammer is wel dat het eten ? 15 kost en dat het dat absoluut niet waard is. Het eten is namelijk gewoon koude magnetronschotel. DE BALLE.

Salvador Ripoll, Jan Besteman
20/12/2007
Odysseus

Aan alle acteurs en medewerkers van De Appel Prachtige voorstelling!!!! We hebben genoten!!! Chapeau, chapeau, chapeau voor alle acteurs, zonder uitzondering, voor de decors, voor de gehele voorstelling en natuurlijk ook voor alle mensen zonder wier bijdrage de voorstelling niet had kunnen plaatsvinden. Toi toi voor de première en succes bij alle vervolgvoorstellingen! P.S. over de maaltijd waren we niet zo enthousiast, het spijt me; een kop warme erwtensoep zou al meer in de smaak zijn gevallen -maar dat terzijde)

Marjolijn Tijsmans
19/12/2007
en dit was "nog maar" een try out ...

Zeer veel hulde voor het nieuwste huzarenstukje! Genoten van jullie spel, met al die gevarieerde rollen en zoveel plezier en flair. Genoten van de prachtige vormgeving. Lastig om een highlight te noemen in zoveel goeds en dan voor de argeloze kijker die nog gaan moet niks te verklappen, maar de Hades is een indrukwekkend bedrijf en de godenvergadering een treffende verbeelding van deze types. Al die oude verhalen schitterend verbeeld. Ik heb ervan genoten. Ook prettig: de blokken zijn iets langer dan bij Tantalus, waar het soms al na 40 minuten weer pauze was, deze uurtjes kijken heel prettig. En ik geloof dat Ilona van Pimento ook iets meer budget had deze keer, want het eten is echt beter (en ik weet dat ze gewoon prima koken kan, dus minder is dan vaak een kwestie van een kleinere schatkist..). TOP GEDAAN!! Dikke toi voor de premiere en op een succesvolle serie. Groeten Marjolijn

erica bohnen
18/12/2007
tot nu toe

ik moest er even inkomen, veel tekst in het begin, alle namen en relaties. De derde scene in de Hades met de drie vaders vond ik prachtig. De goden in vergadering ook. Soms veel tekst en weinig spel/ actie....Zo, nu ga ik naar het laatste bedrijf kijken. Voor mij zit er een stijgende lijn in, dus ik ben benieuwd.

Lucie Christiaanse
10/12/2007
Odysseusavond 2

Ik was op die zondag aanwezig bij die happening. Graag wil ik U laten weten dat ik (wij) het fantastisch vond om een kijkje achter de schermen mee te beleven; dát zou ik graag vaker willen (wat geografisch weer lastiger is, als je niet in de randstad woont). In ieder geval: bedankt voor die extra inspanning!!!!!!!!!!!!!!!!!! Lucie Christiaanse, Halsteren

Pauline Montfoort
12/11/2007
Odysseusavond 2

Het leek er een beetje op of de woedende Poseidon nog steeds ontstemd was.... De wind sloeg de golven hoog op tegen de kust toen ik vrijdagavond 9 november met de auto langs de Scheveningse boulevard naar het Appeltheater reed om daar een lezing over 'Odysseus' bij te gaan wonen. Op de kop van de Keizerstraat zag ik het beeld van de Scheveningse vissersvrouw. Ze rilde bijna, zo in de striemende regen. Haar blik stond zoals altijd ver weg op de einder gericht. De vrouw die ongerust wacht op de thuiskomst van haar man. Een eigentijdse Penelope. Aan het andere einde van de Keizerstraat ligt het Appeltheater. Daar zijn regisseur Aus Greidanus en zijn mensen bezig met de voorbereidingen van de theatermarathon "Odysseus". Een negen uur durende voorstelling die op 23 december in premiere zal gaan. Als publiek mogen we ook een beetje meegenieten van deze voorbereidingen. De NRC doet in zijn kunstrubriek verslag van de toneelrepetities, er is een uitgebreide website met achtergrondinformatie (waar zelfs een heuse Google Map met de vaarroute van Odysseus te vinden is), en vrijdagavond was er voor het Appelminnend publiek een speciale Odysseusavond. Gast was professor Irene de Jong. Auteur van wetenschappelijke publicaties over Homeros' Odysseia, en gespecialiseerd in verteltechniek. Zelf kon ze er ook wat van. Met geestdrift vertelde ze over de verschillende wetenschappelijke inzichten die er bestaan over de herkomst van de Odysseia. Over het taalgebruik (de tekst was ook voor de oude Grieken al volstrekt artificieel - dat wist ik niet) en over de ongelofelijk knappe literaire structuur. Het verhaal-in-een-verhaal, want een groot deel van Odysseus' avonturen komen we aan de weet doordat Odysseus ze zelf - als een flashback - vertelt aan Alkinoös, de koning van de Faiaken. En dat is al zo'n beetje aan het einde van zijn tien jaar durende reis. De Faiaken brengen hem immers even later terug naar huis. Naar Ithaka. "Dat is ook meteen de uitdaging voor de Appel. Als je het verhaal van Homeros letterlijk zou volgen zou er maar één man voortdurend aan het woord zijn, namelijk de acteur die Odysseus speelt." zo vertelde regisseur Aus Greidanus. Daarom ook is er verder literatuuronderzoek gedaan, tot aan Vondel toe. En zijn er meer mythologische verhalen in het toneelstuk verweven dan er in de Odysseia voorkomen. Het stuk heet dan ook Odysseus, en niet Odysseia of Odyssee, De figuur van Odysseus moet in de opvoering vooral een menselijk gezicht krijgen, zo begreep ik. Uit de folder van de Appel: Kan een oorlogsveteraan thuiskomen? Ja misschien. Als hij de kans krijgt zijn verhaal te vertellen en als er iemand is die naar hem wil luisteren.. Ik zat in ieder geval op het puntje van mijn stoel....

| Meer