Motel Detroit 1

Op hoop van zegen

'De vis wordt duur betaald'

Na de storm van Jozef Israels

'... as 't water spreken kon...'

Het Appeltheater ligt vlakbij het Scheveningse strand en de vissershaven. Het is daarom wonderlijk dat Op hoop van zegen (1901) van Herman Heijermans nu pas door De Appel gespeeld wordt. Natuurlijk heeft dit te maken met de bewondering die Arie de Mol heeft voor de schrijverskwaliteiten van Heijermans. Hij regisseerde eerder van Heijermans Ora et labora en De opgaande zon.

Op hoop van zegen kort
Vissersvrouw Kniertje heeft haar man en twee zonen verloren aan de zee. Ze is arm en werkt bij dezelfde reder als bij wie haar man en zonen voeren. Nu wil reder Bos haar nog twee levende zonen meenemen op het schip Op hoop van zegen. Geert, een visser in hart en nieren en Barend, de jongste die doodsbenauwd is voor de zee. Armoede laat de vissers geen keus. Er moet brood op de plank. Maar is het schip wel zeewaardig? In hoeverre is reder Bos daarvan op de hoogte? Is Bos alleen geïnteresseerd in de verzekeringspremie die hij opstrijkt wanneer het schip vergaat?

Scheveningen of Katwijk
Tot op de dag van vandaag is men er nog steeds niet uit of het verhaal van Kniertje zich in Scheveningen of Katwijk afspeelt. Maar omdat Katwijk nooit een haven heeft gehad wordt aangenomen dat Op hoop van zegen zich in Scheveningen afspeelt. Het stuk is geschreven op basis van ervaringen die Heijermans opdeed toen hij in Katwijk woonde.

Herman Heijermans
Heijermans' stuk is een aanklacht tegen de drijvende doodskisten, de vissersschepen die door de reders de zee op werden gestuurd. Het duurde nog acht jaar voordat de Schepenwet (1909) van kracht werd. Deze wet zorgde voor verplichte overheidscontrole op uitvarende schepen. 

Op hoop van zegen wordt nog steeds over de hele wereld gespeeld en maakte Heijermans wereldberoemd.

Extra
Tijdens Op hoop van zegen wordt het Appeltheater een festivalachtige locatie waar je de zee voelt en ruikt... Rondom de voorstelling worden extra activiteiten georganiseerd waarin ook de verhalen van vissers en visservrouwen uit Scheveningen een plaats krijgen. Er wordt o.a. samengewerkt met verschillende lokale amateurgezelschappen en -koren. 

Het strand van Scheveningen bij opkomende onweersbui van Andreas Achenbach

Op hoop van zegen
van Herman Heijermans
regie Arie de Mol
spel Marguerite de Brauw, Isabella Chapel, Bart van den Donker, Abe Dijkman, Lore Dijkman, Beaudil Elzenga, David Geysen, Geert de Jong, Judith Linssen, Hugo Maerten, Bob Schwarze, Martijn van der Veen, Iwan Walhain en Jessie Wilms
vormgeving Theo Tienhooven
licht Gé Wegman
dramaturgie Alain Pringels en Mart-Jan Zegers
speelperiode woensdag 18 november t/m zondag 20 maart 2016
try-outs woensdag 18, donderdag 19 en vrijdag 20 november
aanvang 20.15 uur en zondag 14.30 uur
grote zaal Appeltheater
toegangsgprijzen klik hier

Maaltijd
Tijdens Op hoop van zegen kan er voorafgaand aan de voorstelling gegeten worden in het Appeltheater (op zondag na afloop van de voorstelling). 

| Meer