Zeezicht 1

Odysseus

Uit Irak als soldaat thuiskomen in New York

Appel en Wereld AiaDan Lohaus maakt in 2006 de documentaire When I came home om aandacht te vragen voor een groeiende groep Amerikaanse Irak-veteranen, die geen thuis hebben om naar terug te keren.  Lohaus toont de strijd die vele dakloze veteranen nog steeds iedere dag voeren in hun thuisland Amerika. De film onderzoekt de factoren die eerst meer dan 150 000 Vietnam-veteranen van het slagveld terug in hun eigen land, direct naar de goot leidden en stelt de vraag: zal hetzelfde gebeuren met deze nieuwe generatie soldaten, die nu massaal terugkeert uit Irak?

Herold Noel, een jonge veteraan, is net terug van zijn missie in Irak. Hij vertelt trots waar hij als soldaat gevochten heeft in de 3de infanteriedivisie, 7de regiment cavalerie van de landmacht. Eenmaal thuisgekomen wordt hij niet ontvangen als de held die zijn leven in de waagschaal legde voor zijn land. Hij wordt helemaal niet ontvangen, noch opgevangen. Integendeel; toen het Amerikaanse leger hem erop uitstuurde om zijn land te verdedigen, ging hij. Nu hij die plicht heeft vervuld, lijkt hij voor het leger of enig ander orgaan van de Amerikaanse overheid niet meer te bestaan. Hij lijdt aan PTSS, een posttraumatische stressstoornis, die het hem onmogelijk maakt na zijn terugkeer uit het oorlogsgebied thuis zijn oude leven weer op te pakken. Noel is vanwege deze stoornis helemaal afgekeurd en raakt na zijn baan, ook zijn huis en gezin kwijt. In plaats van in zijn oude appartement, leeft hij nu midden in Brooklyn, New York in zijn rode Jeep.

Bekijk via onderstaande link de trailer van When I came home:
http://www.youtube.com/watch?v=mFF3I_SilG4&feature=user

We volgen Noel in zijn wanhopige zoektocht naar ondersteuning en hulp, langs verschillende overheidsorganisaties voor veteranen. Hij wil weer kunnen zorgen voor zijn gezin, en zijn plek weer innemen als lid van de samenleving. Wanneer blijkt dat deze organisaties op korte termijn niets voor hem kunnen betekenen en zijn situatie ondertussen steeds nijpender wordt, besluit hij de openbaarheid te zoeken en via de media zijn verhaal te vertellen. Hij roept veteranen in dezelfde situatie op om contact met hem op te nemen en wordt hun woordvoerder.

Net als De Appel-voorstelling Odysseus toont deze documentaire een nostos; de documentaire is een verslag van een woelige reis die de hoofdpersoon onderneemt om thuis te komen. In dit geval niet van Odysseus naar zijn thuis op Ithaka, maar die van soldaat Herold Noel naar zijn thuis in New York. Dan Lohaus toont ons de strijd van een gewone soldaat, een ‘oorlogsheld', om thuis te komen in zijn eigen land, in zijn eigen bed, in zijn eigen leven; nadat de strijd hem heeft veranderd, en zijn afwezigheid zijn thuis.

Bekijk hier het pleidooi van Dan Lohaus voor de City council van New York, voor betere opvang van veteranen: http://www.youtube.com/watch?v=eNgTlC5DO6Q

Janneke de Vlas
stagiaire dramaturgie Toneelgroep De Appel

| Meer