Zeezicht 2

Odysseus

Van toneeltekst tot voorstelling

Affiche Odysseus, ontwerp Aus Greidanus Twee lezingen over de Oudheid in de film

Er is een eindeloos aantal manieren om de oudste Europese verhalende teksten, de Ilias en de Odyssee, te begrijpen en te verwerken. Generatie na generatie vindt inspiratie in deze werken. Welke positie neemt de film in? Hoe wordt de oudheid in de speelfilm verbeeld? Welke tegengestelde krachten werken daar op in? Het ideaal van de autonome kunst staat hier tegenover een historiserende denkwijze. In een lezing in twee delen (2x geprogrammeerd), elke keer gevolgd door een toepasselijke film neemt Frits Naerebout u mee door het zojuist geschetste spanningsveld. Hij is docent Grieks-Romeinse geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Hij is co-auteur van De Oudheid. Grieken en Romeinen in de context van de wereldgeschiedenis, Nederlands best verkochte handboek over de wereld van de oudheid (nu in de 10de druk). Hij werkt aan een boek over het beeld van de oudheid in de speelfilm. Deze twee lezingen worden georganiseerd in samenwerking met Filmhuis Den Haag.
data zondag 13 (deel 1) en zondag 20 januari (deel 2) + woensdag 16 (deel 1) en woensdag 23 (deel 2) januari 2008
locatie Filmhuis Den Haag, Spui 191
aanvang zondag 15.00 uur en woensdag 19.30 uur
kaarten (lezing + film per deel) € 12,50/Appelvrienden € 10,-/Filmhuisvrienden € 10,-/Pas 30- € 10,-
passe-partout (lezing deel 1 en 2 + 2x film) € 20,-/Appelvrienden € 15,-/Filmhuisvrienden € 15,-/Pas 30- € 15,-reserveren uitsluitend via het Filmhuis Den Haag, tel 070 3656030, www.filmhuisdenhaag.nl
extra bezoekers van de lezingen krijgen op vertoning van hun toegangskaartje een gratis programmaboek voor Odysseus (t.w.v. € 6,-) bij de kassa van het Appeltheater.

| Meer