Zie De Appel Buiten

Tuin van Holland

Een zoektocht naar de Nederlandse identiteit

Toneel Publieksprijs logoVerlengd t/m 31 oktober 2010
en genomineerd voor de AVRO Toneel Publieksprijs 2010!

Na de succesvolle theatermarathons Tantalus (2003) en Odysseus (2007) brengt Toneelgroep De Appel in februari 2010 Tuin van Holland uit, ook geregisseerd door Aus Greidanus.

Elke week verschijnt er een boek over de vaderlandse geschiedenis. Het lijkt alsof de Nederlanders herinnerd moeten worden aan waar ze vandaan komen en wie ze zijn. Toen de Argentijnse en toekomstige koningin van Nederland prinses Máxima, in een argeloos toespraakje in 2007, opbiechtte dat ze er als allochtoon nog niet in geslaagd was dé Nederlandse identiteit te ontdekken (ze betwijfelde zelfs of de Nederlander wel bestond) werd ze met veel kritiek overstelpt.

Toneelgroep De Appel gaat samen met het publiek op zoek naar die Nederlandse identiteit. 

Een theatermarathon waar de bezoeker ogen en oren tekort komt. In elke hoek van het Appeltheater is iets te zien. Het publiek stelt zelf zijn geschiedenis samen, maar alle bezoekers beginnen en eindigen met hetzelfde verhaal. Daar tussen kiest u over welke vaderlandse gebeurtenis u meer wilt weten en over welke niet.

In de pauzes zijn er allerlei Hollandse hapjes en drankjes verkrijgbaar. 

De Nederlandse identiteit

‘De Argentijnse Máxima opent in Indische sari het India Festival in Amsterdam', is dit een voorbeeld van de nieuwe identiteit van de Nederlander: een wereldburger?

Feit is dat Nederland de 21ste eeuw begonnen is met naarstig op zoek te gaan naar die ‘verloren' identiteit. Er kwam zowaar een commissie aan te pas die zich moest bezig houden met de samenstelling van de canon van het vaderlands verleden. In prachtige uitgaven wordt er een aantal vensters gepresenteerd met de belangrijkste gebeurtenissen en personen uit de geschiedenis. Meer dan ooit onderstrepen deze uitgaven dat geschiedenis schrijven neerkomt op geschiedenis maken: geschiedenis is een keuze! Keuzes waarbij bepaalde belangen worden verdedigd. Wiens en welk belang is niet altijd even makkelijk te achterhalen. Daarvoor moet je tussen de regels durven lezen.

Lezend tussen die regels ontdekten Aus Greidanus, Alain Pringels en Jules Terlingen dat identiteit geen statisch gegeven is, maar iets dat voortdurend in beweging is. Identiteit is een proces. Al vanaf het verschijnen van de eerste steden in de late middeleeuwen tot nu, ontstaat de Nederlandse cultuur door het absorberen van vreemde invloeden. De eigenheid, de identiteit van ‘een volk', blijkt eerder een waaier van invloeden dan een duidelijk aanwijsbare eigenheid.

illustratie van Aus Greidanus

Tuin van Holland

tekst Aus Greidanus, Alain Pringels en Jules Terlingen
regie David Geysen (Water), Aus Greidanus (Boven water, Het rampjaar, De opstand, Barnevelt en Onder water), Bob Schwarze (Onze koloniën) en Jules Terlingen (Geld en geloof)
eindregie Aus Greidanus

speelperiode di 25 februari t/m zo 31 oktober 2010 grote zaal Appeltheater
première zondag 28 februari 2010
aanvang 17.30 uur (eindtijd 23.00 uur)/voorstellingen op zondag van augustus t/m oktober beginnen om 15.00 uur (eindtijd 20.30 uur), m.u.v. zondag 12 september die voorstelling begint om 17.30 uur

kaarten € 50,-/UITpas € 46,-/Appelvrienden € 45,-/CJP+studentenkaart € 40,-
(op wo € 25,-, te koop op de dag zelf vanaf 15.30 uur)/Ooievaarspas € 25,-
try-outs € 43,-/€ 39,-/€ 38,-/€ 30,-/€ 21,50

| Meer