Zie De Appel Buiten

Herakles

Beer is cheaper than therapy

Beer i cheaper than therapy

Een documentaire van Simone de Vries

Herakles is natuurlijk onze held. Maar, bestaan er tegenwoordig nog helden? Hoe zien ze er uit? Waar kunnen we ze vinden?
In Killeen, een stadje in Texas, niet meer dan een paar kilometer verwijderd van de grootste legerbasis in de Verenigde Staten, weten ze hier het antwoord op en dat laten ze ons ook duidelijk zien.
‘Welcome home heroes' staat er met gekleurde letters op de gigantische reclame borden in Killeen.'We support our troops', ‘If you love your freedom, thank my dad', ‘Welcome home Fort Hood soldiers, Job well done'.
Door middel van teksten en foto's op wapperende vlaggen, winkelruiten, auto's en zelfs t-shirts, die je kan kopen in de plaatselijke supermarkt, worden de Fort Hood soldaten geëerd.

Dat is wel een verschil met hoe de oude Grieken dat vroeger deden.
Geen held kende toen zo'n verering als Herakles. De Grieken brachten hem, en hierin was Herakles uniek, zowel als god en als held offers. Liet men het offerbloed van de geslachte dieren op de offerplaats spatten, dan was dat ter ere van zijn goddelijke status. Wilde men de held eren, dan lieten zij het offerbloed door een gat de grond in stromen, op weg naar de Onderwereld, waar de menselijke helft van Herakles verbleef.

Volgens Wikipedia is een held ‘een bestaand, fictief of historisch persoon die, wanneer geconfronteerd met gevaar en rampspoed of vanuit een zwakke positie, moed en de bereidheid tot zelfopoffering betoont voor een grotere zaak.'
Maar hoe ver gaat dat offeren voor de grotere zaak?

In een vlaag van waanzin doodt Herakles zijn vrouw en kinderen.
Onder invloed van alcohol richt Herakles een bloedbad aan onder de Centauren. Hij vernietigde hierdoor de Centauren gemeenschap. Herakles vermoordt Theodamas, die hem weigert zijn os als eten te geven. Herakles heeft honger en zijn stoppen slaan door.

Hoe moet je leven als je zoveel dood hebt gezien? Hoe ga je ermee om als je door eigen toedoen, onschuldige slachtoffers maakt? Ga je dan niet een moment twijfelen aan je geloof in rechtvaardigheid of aan de zin van al dat vechten?

In het stadje Killeen zijn de cijfers betreffende geweld, depressie, alcoholisme, huiselijk geweld en zelfmoord, ver boven het landelijke gemiddelde.

Een soldaat wordt gedwongen door zijn meerdere om een moeder en haar kind dood te schieten. Als hij ‘s nachts in bed ligt en de drank is uitgewerkt vraagt hij zich wel eens af ‘Ben ik het vaderschap wel waard?' Een speelveldje aan flarden. De aangeschoten jongen onder invloed van medicijnen, net terug uit Irak, was gestresst en moest om te ontspannen het ratelen van een geweer horen. Een 22 jarige soldaat heeft zeker 30 mensen gedood. In Irak zou hij hiervoor een onderscheiding krijgen, maar hier zou hij een seriemoordenaar zijn.

‘In een oorlog bestaan geen soldaten die niet gewond raken'

Maar deze emoties en problemen worden niet getoond. ‘Je bent slap als je een probleem hebt je moet er overheen stappen anders wordt het nooit wat met je.' en ‘Emoties laten zien is niet mannelijk'

In de documentaire Beer Is Cheaper than Therapy is dit wel heel voelbaar en laat het lijden zien van de soldaat achter alle bravoure van de held.

Florine Keus
stagiaire dramaturgie Toneelgroep De Appel


| Meer