Zeezicht 1

Herakles

Nog meer wraak... (deel 3)

Logo Herakles

  •  download als WORD document met bronvermeldingen

Herakles plunderde daarna Pylos. Hij brandde de stad plat en doodde alle koningszonen van Neleus, want die waren de bondgenoten geweest van Augias in Ellis. De wraakactie van Herakles op deze stad leidde tot een conflict tussen de Olympische goden. Hera, Poseidon, Hades en Ares verdedigden Pylos. Herakles verwondde Ares met zijn speer in de dij. Hij bedwong Poseidon en had ‘Herakles in de rechterborst verwond met een pijl met drie weerhaken.' Herakles bestemde de overwonnen steden voor zijn afstammelingen.

Daarna viel Herakles de Spartanen aan. Zij waren weer de bondgenoten van Neleus (Pylos) geweest en ze hadden geweigerd Herakles ritueel te zuiveren na zijn moord op Iphitos. De wraakactie tegen Sparta verliep zonder problemen. ‘Aangezien Hera hem op onverklaarbare wijze geen strobreed in de weg had gelegd bij zijn veldtocht, bouwde Herakles een heiligdom voor haar in Sparta en bracht hij een offer van geiten, aangezien hij geen andere offerdieren tot zijn beschikking had.'

Bij de terugkeer van Sparta (of op weg naar Ellis) werd Herakles gastvrij ontvangen door koning Aleos van Tegea. Er werd veel gegeten en gedronken... Aleos was ooit door het orakel van Delphi gewaarschuwd dat zijn zoons zouden sterven door het toedoen van de zoon van zijn dochter. Daarom benoemde hij zijn dochter Auge tot priesteres; ‘hij dreigde haar te doden als ze haar maagdelijkheid zou verliezen.' Verhit door wijn verkrachtte Herakles Auge. Pas toen Tegea getroffen werd door een pestepidemie vernam Aleos van het orakel dat er een misdaad was begaan op een heilige plaats. Aleos trof zijn dochter hoogzwanger aan in de tempel. ‘Hoe ze ook weende en verklaarde dat Herakles haar in een dronken bui had verkracht, Aleos wilde dit niet geloven.' Hij sleepte haar naar het marktplein met de bedoeling haar te doden, maar kon dit niet over zijn hart verkrijgen. Daarom vroeg hij de naburige koning Nauplios haar te verdrinken. Onderweg kon Auge echter aan de aandacht van Nauplios ontsnappen en ze baarde in een bos een zoon. Nauplios doodde haar toen niet maar verkocht haar op de slavenmarkt. De baby van Auge werd gezoogd door een hinde en later gevonden door veehoeders die hem Telephos noemden. Op volwassen leeftijd en dankzij het orakel van Delphi, vond Telephos zijn moeder terug. Zij was nu getrouwd met de koning Theuthras de Mysiër en zij vertelde hem dat hij de zoon van Herakles was.

| Meer