Zeezicht 2

Herakles

De wraaktochten

Logo Herakles

  • download als WORD document met bronvermeldingen

Nadat Omphale hem had vrijgelaten, ondernam Herakles een aantal wraaktochten. Zo plunderde hij Troje van koning Laomedon. Die had destijds zijn belofte gebroken Herakles zijn goddelijke merries te geven in ruil voor het redden van zijn dochter Hesione. De Griekse held Telamon, waarmee Herakles op de Argo zat, vocht in Troje met hem mee. Voor het eerst bleek Herakles niet de sterkste te zijn... Het was namelijk Telamon en niet Herakles die als eerste een bres in de stadsmuren van Troje wist te slaan. ‘De eerste die een bres in stadsmuur maakte was Telamon, die de door zijn vader Aiakos gebouwde westelijke muur als zwakste plek uitkoos. Herakles, die vlak achter hem kwam, stikte bijna van jaloezie.' Want: ‘Hij alleen had als eerste Ilios in mogen trekken! Wie hem die eer had ontstolen verdiende niet meer te leven.' Die jaloezie kostte Telamon bijna het leven: ‘Telamon, die opeens besefte dat het getrokken zwaard van Herakles gericht was op zijn eigen hart, had de tegenwoordigheid van geest zich te bukken en wat grote stenen op te rapen die uit de muur gevallen waren. ‘Wat sta je daar te doen?' brulde Herakles. ‘Een altaar oprichten voor Herakles de Overwinnaar, Herakles Verhoeder van Alle Kwaden!' antwoordde de slimme Telamon. ‘Ik laat het plunderen van Troje over aan jou.' Herakles dankte hem kort en rende verder." Hij brandde de stad plat, doodde koning Laomedon en gaf de mooie prinses Hesione aan Telamon. Zij kreeg van Herakles de toestemming één van haar medegevangenen vrij te kopen. Ze kocht haar jongste broer Podarkes vrij, die sindsdien de naam Priamos (de vrijgekochte) kreeg. Herakles zette Priamos op de troon van Troje. Daarna zetten ze koers naar Argos, hun thuishaven.

Herakles nam Glaukia mee aan boord, een dochter van de riviergod Skamander. Zij was hoogzwanger van Deimachos, een held die mee had gevochten bij de belegering van Troje en daar was gesneuveld. Herakles zal haar en haar baby bij Cleon, de vader van Deimachos, brengen. Herakles toonde hier mededogen met de zwangere bruid van een medestrijder. Hij zorgde ervoor dat het nageslacht van Deimachos niet verloren ging.

De zeereis naar huis verliep echter niet zonder problemen. Toen Zeus sliep, maakte Hera van de gelegenheid gebruik een storm aan te steken waardoor Herakles' schip terechtkwam op het eiland Kos. Zeus was woedend toen hij wakker werd: ‘Sommigen zeggen dat het bij deze gelegenheid was dat hij Hera bij haar polsen aan de balken ketende en aambeelden aan haar enkels bond.' Er bestaan verschillende mythen over wat er op Kos gebeurde met Herakles. Feit is dat ze bijna allemaal aantonen dat Herakles niet meer zo onoverwinnelijk is als tijdens de twaalf werken. Zo is er het verhaal waarbij Herakles Kos wilde plunderen... Hij veroverde de stad Astypalia en doodde koning Eurypylos, een zoon van Poseidon, maar werd zelf gewond in een gevecht met Chalkodon, die op het punt stond Herakles de genadeslag te geven. Zeus kwam net op tijd tussenbeide en redde Herakles. Een andere mythe vertelde dat Herakles in de storm die Hera veroorzaakte vijf schepen verloor en zich ternauwernood kon redden met het enig overgebleven schip. Uitgeput van de honger vroegen ze aan een schaapherder een ram. De herder, Antagoras, daagde Herakles uit voor een worstelwedstrijd, met de ram als prijs. Het duel mondde uit in een knokpartij tussen de Grieken en de plaatselijke bevolking. Herakles en zijn mannen moesten de aftocht blazen. ‘Uitgeput door de storm en de overmacht van de vijanden brak Herakles het gevecht af en vluchtte naar het huis van een welgedane Thrakische matrone. Om zich te vermommen trok hij haar kleren aan en wist zo te ontsnappen.' Gesterkt door voedsel en slaap, keerde hij later terug, nog steeds in vrouwenkleren gehuld, en richtte een ware slachtpartij aan onder de bevolking van Kos. Hij nam hun prinses Chalkiope en kreeg bij haar een zoon, Thessalos.

| Meer