Zeezicht 1

Herakles

De dood van Theseus

Logo Herakles

  • download als WORD document met bronvermeldingen

De Spartanen belegerden Athene onder aanvoering van de Dioscouren. Zij eisten hun zus Helena terug. Theseus had Helena echter niet naar Athene gebracht. Daarop begonnen de Dioscouren met de verwoesting van Attica ‘totdat de inwoners van Dekeleia, die het gedrag van Theseus afkeurden, hen naar Aphidnai brachten waar ze hun zuster vonden en redden.' Het dorp werd van de kaart geveegd, maar de Dekeleianen werden bij elke volgende oorlog tussen Sparta en Athene gespaard. De Dioscouren brachten Helena terug naar Sparta met de moeder van Theseus, Aithra, als haar slavin.

Theseus richtte na zijn terugkomst in Attica, uit dankbaarheid omdat zijn vriend hem uit de Onderwereld had bevrijd, een altaar op ter ere van Herakles de Redder. Theseus zelf was verzwakt en ziek door zijn verblijf in de Tartaros. Hij kon geen orde op zaken stellen in zijn Athene en verloor zijn koninkrijk. Hij vluchtte naar Kreta. Een storm dreef hem naar Skyros waar hij een landgoed bezat. De koning van Skyros, Lykomedes, ontving Theseus gastvrij. Theseus vroeg of hij zich op zijn landgoed mocht vestigen. Lykomedes had dat landgoed al lang in handen en was niet van plan dit terug te geven; ‘en door voor te wenden dat hij Theseus de omvang ervan wilde laten zien, wist hij hem naar de top van een hoge rots te lokken, waar hij hem vanaf duwde.' De koning verklaarde valselijk dat Theseus dronken was en struikelde.

Net als Jason stierf Theseus een banale dood. Jason werd geveld door de boegbalk van de Argo, deel van de eik van Zeus uit het orakel van Dodona. Theseus werd op een banale manier vermoord door een hebzuchtige koning die uit was op Theseus' landgoed.

| Meer