Motel Detroit 2

Herakles

Jason en de Argonauten

Logo Herakles

‘Na de dood van koning Kretheus, de Aioliër, nam Pelias, de zoon van Poseidon en al een oude man, met geweld de troon van Iolkos over van zijn halfbroer Aison, de rechtmatige erfgenaam.' De bastaard, zoon van Poseidon en Tyro, neemt de macht in handen. ‘Daar kwam het inmiddels vertrouwde motief bij betreffende een orakel waarbij Pelias werd gewaarschuwd op zijn hoede te zijn voor een vreemdeling. Een vreemdeling die in dit geval slechts één sandaal aanhad.' Pelias zou volgens het orakel vermoord worden door een nakomeling van Aison. Daarop reageerde Pelias met regelrechte terreur: hij doodde elke Aioliër die hij durfde te grijpen. Zijn halbroer Aison niet. Die spaarde hij vanwege hun moeder, Tyro ‘maar hij hield hem wel gevangen in het paleis en dwong hem afstand te doen van zijn erfenis.'  

Wanneer Aisons vrouw Polymede een zoontje krijgt, bewenen ze de baby alsof hij doodgeboren is. Goed wetende dat Pelias het kleintje zou vermoorden. De kleine Diomedes wordt de stad uitgesmokkeld en naar de berg Pelion gebracht ‘waar Cheiron de Kentaur hem grootbracht.' ‘Chiron gave Jason his name: it probably means ‘healer', commemorating the skill in medicine which, among many other accomplishments, he taught the boy on Mount Pelion.' Ondertussen werd Pelias door een tweede orakel van Delphi gewaarschuwd voor een nakomeling van Aison, die als vreemdeling zou aankomen en slechts één sandaal zou dragen.

Wanneer Jason volwassen is besluit hij naar Iolkos te gaan om de troon van zijn vader op te eisen. Onderweg moet hij een rivier oversteken. Aan de oever staat een oude vrouw die vraagt of hij haar wil helpen om de rivier over te steken. ‘Although he was eager to get on, he complied, but lost a sandal in the torrent.' ‘Hij wist maar één sandaal te redden uit de modder, de tweede moest hij achterlaten in het water.' Wat hij niet wist is dat hij Hera in de gedaante van een oude vrouw had geholpen. Hera haatte Pelias omdat die het vertikte aan haar te offeren. ‘Pelias had Hera namelijk geërgerd door haar de gebruikelijke offers te onthouden en ze was vastbesloten hem voor deze nalatigheid te straffen.'

Jason komt aan in Iolkos tijdens festiviteiten ter ere van Poseidon, op het moment dat Pelias wil offeren aan diezelfde Poseidon, zijn vader. Pelias merkt de vreemdeling onmiddellijk op en ziet dat hij een sandaal mist. Jason verklaart dat hij de erfgenaam is van de troon, de zoon van Aison. Pelias stond voor een dilemma. Hij kon Jason niet doden nu heel de stad de komst van de prins toejuichte. En omdat Pelias dan Zeus' regels van de gastvrijheid zou schenden. Toch besefte hij dat Jason een bedreiging vormde voor zijn troon en zijn leven. Hij besloot Jason als troonopvolger te benoemen onder één voorwaarde: dat hij het Gulden Vlies terug naar Iolkos zou brengen. Pelias loog dat hij 's nachts in dromen door de geest van Phrixos (die ondertussen door Aeëtes was vermoord) werd bezocht die hij aanmaande het Gulden Vlies in Kolchis te komen halen. Jason besloot het Gulden Vlies te halen, een opdracht waarvan Pelias dacht dat die Jason's leven zou kosten. Maar: ‘Hera continued to help him (Jason) throughout his quest, and now inspired a fine band of Young men to join him.' Argos de Thespiër bouwde een schip met gedroogd hout van het Peliongebergte (waar Jason was opgegroeid). Athena zelf plaatste een orakelbalk op de voorsteven. Een balk gehouwen uit de eik van haar vader Zeus.

De lijst met de helden die meegingen met Jason op de Argo varieert van mythograaf tot mythograaf. De tocht van de Argonauten is een belangrijke mythe. ‘Various lists mirror the efforts of different Greek cities to enhance their own heroes by including them in the muster of the Argonauts.' Elke stad vertelde deze mythe en voegde er een held uit zijn stad aan toe. ‘Iedere stad had een vertegenwoordiger bij de Argonauten nodig ter rechtvaardiging van zijn handelsrechten in het Zwarte zeegebied.' Wanneer Herakles zich aanmeldt op de Argo wordt hij door Jason als leider aangewezen. Herakles weigert het leiderschap en schikt zich grootmoedig onder het leiderschap van Jason die ‘al had hij dan geen ervaring, de expeditie had voorbereid en de deelnemers bijeen had gebracht.' Herakles komt voor de tweede keer onder het bevel van een zwakkere leider te staan; eerst Eurystheus en nu Jason.

| Meer