![]() |
![]() |
|
In 2006 organiseerde Toneelgroep De Appel het 06 Festival, waarbij intensief werd samengewerkt met Zuid-Afrikaanse theatermakers. Dit bleek voor herhaling vatbaar, vandaar dat het publiek nu tijdens het 08 Festival opnieuw op een avond wordt getrakteerd op drie, totaal uiteenlopende voorstellingen. Daarbij is er niet alleen een prettige wisselwerking ontstaan tussen twee culturen, maar ook tussen routiniers en jong, fris talent. Want de Appelacteurs worden omringd door studenten van de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse toneelscholen.
De jonge Zuid-Afrikaanse regisseur Jaco Bouwer is voor zijn voorstelling 'Power ' de vloer op gegaan met zeven studenten en de Appelacteurs Geert de Jong, Jules Terlingen en Bob Schwarze. De theatermaker werkt vaak met een versmelting van dans en theater en dat is te zien in het eindresultaat. De uit improvisaties ontstane voorstelling is behoorlijk fysiek en neigt zelfs richting de mime. De Jong en Terlingen spelen een ongelukkig echtpaar dat stilzwijgend hun maaltijd eet aan tafel. Er gaapt een enorme afstand tussen de twee, die opgevuid wordt door een grote hoeveelheid negatieve gedachten, verwijten en herinneringen, gestalte gegeven door de studenten. Niet alle jonge spelers beschikken al over het vermogen om de aandacht van het publiek voldoende vast te houden zonder te gaan overcompenseren. Dat levert een interessant contrast op met De Jong en Terlingen die, hoewel ze niets zeggen, toch boeiend blijven om naar te kijken. Er valt dus nog een hoop te leren, maar ondertussen maken het enthousiasme en de bevlogenheid van de studenten een boel goed.
'Odysseus van Holland' werd speciaal voor het festival geschreven door de Zuid-Afrikaanse theatermaker Mike van Graan. Hij onderzoekt hierin hoe globalisatie en neo-kolonialisme onze hedendaagse wereld beinvloeden. We zien de dringende vraag vanuit onze maatschappij om integratie voorbij komen, maar ook het feit dat het Westen andere regimes veroordeelt en voortdurend zijn eigen normen en waarden probeert op te dringen. Regisseur David Geysen ging met het materiaal aan de slag en verpakte het in een langgerekte, ritmische aanklacht, 'Insomnia' geheten. Met een speelvloer die bezaaid is met krantenpagina's, de prachtige muziek van Carl Beukman en een bijna stripachtige manier van spelen (overigens bijzonder sterk uitgevoerd door de studenten, aangevuld met Hugo Maerten en Isabella Chapel), heeft Geysen een origineel en verfrissend stuk neergezet.
Absurdistisch, maar vooral erg hilarisch is 'Guests' van Wannie de
Wijn, over verloren zielen die geconfronteerd worden met hun vooroordelen, dromen, taalbarrieres, misvattingen en een begrip als gastvrijheid. De studenten worden bijgestaan door een komische Judith Linssen en een onweerstaanbare Sacha Bulthuis. Het moet voor de studenten een ongelooflijke kans zijn om nu al van zo dichtbij een actrice van deze klasse aan het werk te zien. De studenten leveren zelf overigens ook prima (ensemble)werk af. Ze krijgen daarbij zelfs de kans om vast wat van hun eigen persoonlijkheid te laten doorschemeren en dat ziet er veelbelovend uit. Er zit zeker interessant talent bij. Jammer dat het stuk zelf op een gegeven moment een beetje verzandt in navelstaarderij, wanneer de studenten laten zien hoe het er bij toneelrepetities aan toe kan gaan.
Dat neemt niet weg dat de optelsom van deze drie voorstellingen een heerlijk zomers theatergevoel oplevert, met variatie als toverwoord. Met het 08 Festival heeft Toneelgroep De Appel een zeer prettige afsluiting van het seizoen in handen. Het is te hopen dat het een blijvertje wordt.
Odysseus slaagde er niet in de weg terug naar huis te vinden. En ook de theatermakers die een productie maakten voor het 08 Festival bij Toneelgroep De Appel lijken verdwaald. De opdracht was: laat je inspireren door de mythische figuur die jarenlang over de zeeën doolde. Bij de Zuid-Afrikaanse theatermaker Jaco Bouwers resulteert dat tot de montagevoorstelling Power, ontstaan uit mprovisaties rond het thema macht. Helaas zijn die scènes op een schoolse manier aan elkaar gebreid zonder een helder idee. De jonge talenten van toneelscholen uit Nederland en Zuid-Afrika komen dan ook nauwelijks uit de verf.
Net als het 06 Festival twee jaar geleden is ook het 08 Festival een samenwerking tussen Appelacteurs en studenten van toneelopleidingen in Zuid-Afrika en Nederland. Speciaal voor deze editie van het evenement - dat culturele uitwisseling en het stimuleren van talent tot doel heeft - schreef de Zuid-Afrikaanse toneelschrijver Mike van Graan het stuk Odysseus van Holland, door de jonge Appelregisseur David Geysen omgedoopt tot Insomnia. De tekst, die over de integratieproblematiek handelt, blijft erg aan de oppervlakte. En daar kunnen zelfs de prachtige betekenisvolle beelden van Geysen niet aan helpen.
De enige die volledig in de missie is geslaagd, is regisseur Wannie de Wijn. Ook hij sloeg aan het improviseren. Het resultaat - Guests - refereert alleen in de verte nog aan het Odysseusthema, maar is wel een kloek afgerond en hilarisch theater-stuk. Het begint mysterieus, met acteurs die verdwaasd over het toneel paraderen. Pas aan het eind valt alles op zijn plek. Een sterk staaltje van vertelkunst.