Zeezicht 1
08 Festival

Interview UIT

De politieke pen van theatermaker Mike van Graan

door Caroline Ludwig

Mike van Graan (1959) is één van Zuid-Afrika's meest bevlogen theatermakers. Hij wordt door critici wel de toneelschrijver met het scherpste zwaard genoemd. Zijn werk is sterk politiek geëngageerd. Hij reageerde fel op de apartheid in zijn land en houdt tot op de dag van vandaag graag de actualiteit tegen het licht. Op uitnodiging van Toneelgroep De Appel en Kosmopolis Den Haag is Van Graan sinds begin mei betrokken bij verschillende culturele projecten. 'De Ivo van Hove van Zuid-Afrika' speelt een belangrijke rol in het 08 Festival bij De Appel. Theater fungeert hierin als brug tussen de Nederlandse en Zuid-Afrikaanse cultuur.

Mike van Graan: 'Voor dit festival werken Zuid-Afrikaanse en Nederlandse studenten van de toneelscholen samen. Voor hen is het interessant om kennis te maken met totaal andere toneelvormen en -stijlen dan ze normaal gewend zijn. Het Zuid-Afrikaanse toneel is direct en politiek geëngageerd, in Nederland is het veel meer metaforisch en suggestief.'

Speciaal voor het 08 Festival maakte hij het stuk Odysseus van Holland, daarin verlegt Van Graan zijn scoop naar Nederland. 'Als je naar het Nederlandse toneel kijkt, lijkt het alsof dit land geen politieke problemen kent. Met twee recente politieke moorden en twee nieuwe politieke partijen die veel kiezers trekken is er volgens mij heel wat aan de hand. In mijn Odysseus kijk ik naar het koloniale verleden van Nederland en naar de migrantencultuur van tegenwoordig. De hoofdpersoon is een Charles Taylor-achtig type dat in Den Haag wordt berecht." In zijn beproefde politieke stijl stelt hij in veertig minuten onderwerpen als neokolonialisme, islamofobie en immigratie aan de kaak. In Theater aan het Spui is een ander stuk van hem te zien. In de satire Bafana Republic: Extra Time gebruikt hij het wereldkampioenschap voetbal - in 2010 in Zuid-Afrika - als metafoor voor de relatie van de wereld met het Afrikaanse continent. Het 08 Festival staat garant voor kritisch toneel gebracht door jonge, (inter)nationale acteurs.

| Meer