Cape Fear 1
08 Festival

Achtergrond 08 Festival - Mike van Graan

Mike van Graan'the playwright with the mightiest sword' (Zingi Mkefa, Sunday Times)

Mike van Graan is voor De Appel geen onbekende. In 2006 was zijn productie Some mother's sons te gast op het 06 Festival .

Mike is theatermaker pur sang. Hij schrijft, regisseert en adviseert de overheid over het theaterbeleid.
Hij studeerde drama aan de University of Cape Town. Richtte in 1986 het Towards a People's Culture Festival op. Het festival werd enkele dagen voor het zou beginnen verboden omdat het ‘de nationale veiligheid' in gevaar bracht.
Zijn theater is sterk politiek geïnspireerd. Hij reageerde fel op de apartheid in Zuid Afrika. Ook nu maakt zijn pen een scherpe analyse van de huidige politieke situatie.

Na de afschaffing van de apartheid was hij van 1994 tot 1996 raadgever van het ministerie voor Kunst, Cultuur, Wetenschap en Technologie. In 1996 richt hij zijn eigen cultuurbedrijf Article 27 Arts and Culture Consultant op. De naam van het bedrijf verwijst naar artikel 27 van de verklaring van de rechten van de mens: ‘...Everyone shall have the right freely to participate in the cultural life of the community and to enjoy the arts...'. Het bedrijf biedt diensten aan in de culturele sector: productie, management, onderzoek, etc.

Zijn theaterwerk werd meerdere keren bekroond: Fleur de Cap voor de beste tekst in 1998 (Dinner Talk) en Jury Award voor Green Man Flashing op het PANSA/UCT Drama School Festival of Reading New Writing in 2003.

website Mike van Graan


| Meer