Zeezicht 1
08 Festival

08 Festival - seizoen 2007/2008

affiche 08 Festival ontwerp Aus Greidanus

De Appel meets South Africa!

Na het succesvolle 06 Festival (juni 2006) organiseert De Appel in juni 2008 het 08 Festival. Voor het festival worden in korte tijd drie voorstellingen gemaakt met Appelacteurs en studenten van de Nederlandse (Amsterdam, Arnhem en Maastricht) en Zuid-Afrikaanse (Kaapstad en Johannesburg) toneelscholen. Het festival beoogt een uitwisseling te zijn, maar vooral een samenwerking tussen verschillende culturen!

Een samenwerking met als credo dialoog en uitwisseling.
Is de belangrijkste brug tussen verschillende culturen binnen een multiculturele samenleving niet eenvoudigweg een gesprek?
Aus Greidanus: ‘Die dialoog is voor ons van groot belang. Niet om te laten zien hoe goed wij zijn, nee, wij beogen een echte dialoog tussen een nieuwe democratie en een oude democratie. De problemen die daar plaatsvinden, als het gaat om gastvrijheid, om identiteit, om verdeling, vind je, gek genoeg, in beide landen terug. Je zou dit haast niet verwachten, maar je komt ze in beide landen tegen en worden heel verschillend ervaren. Dat in combinatie met de thema's uit Odysseus, bracht ons op het idee, om in 2008 onze samenwerking met Zuid-Afrika in 2006 (06 Festival) te herhalen.' (zie video)

Het 08 Festival vindt plaats van 7 t/m 14 juni in het Appeltheater in Den Haag. Dit jaar zjn er ook twee Zuid-Afrikaanse theatervoorstellingen in Theater aan het Spui en in het Appeltheater te zien. Bafana Republic: Extra Time en Yellowman. Na Den Haag zijn de Appelvoorstellingen te zien op het Theaterschoolfestival Kaapstad, het Grahamstown Festival en in Johannesburg.
De regelmatig bekroonde theaterauteur Mike van Graan schrijft voor het 08 Festival een nieuwe toneeltekst. De Zuid Afrikaanse theaterregisseur Jaco Bouwer komt één van de producties regisseren.
Wie het 06 Festival heeft meegemaakt, weet dat De Appel het seizoen afsluit met een sprankelend theaterfeest!

Het 08 Festival wordt op zaterdagmiddag 7 juni officieel geopend door de voormalige ambassadeur in Zuid-Afrika, de heer Frans Engering. Daarna volgt een debat met als thema de multiculturele samenleving.

De Generaal
Die Generaal, geregisseerd door Jaco Bouwer, won in 2007 de prijs voor Best New Afrikaans Script op het Aardklop Arts Festival

| Meer