Motel Detroit 1

Volle maan

Kienholz en de Hoerengracht

In de jaren tachtig werkten de Amerikaanse kunstenaar Kienholz en zijn vrouw Nancy aan een installatie geïnspireerd op de Amsterdamse hoerenbuurt. Ze werkten er vijf jaar aan (1983-1988). In 2009 was de installatie te zien in Amsterdam. Een inspirerende installatie voor Voorbij de liefde...

  • Kienholz: The Hoerengracht in The National Gallery in London (2010) op You Tube
Edward Kienholz werd geboren in Fairfield in de staat Washington. Hier woonde hij tot 1953. In dit jaar verhuisde hij naar Los Angeles waar hij in 1954 zijn eerste houten assemblages maakte, die werden geëxposeerd in de Now Gallery en de Ferus Gallery waarvan hij mede oprichter was.

In de jaren zestig start hij met zijn tableau series. De eerste titel van deze serie is Roxy's (1962), gebaseerd op een beroemd bordeel uit 1943. In dit werk combineerde de zogenaamde funk kunstenaar het dadaïsme met pop-art. Ook gebruikte hij B-films om een beeld te geven van de stedelijke degeneratie. Vanaf 1965 bereidde Kienholz deze kostbare installaties voor op bronzen plaquettes waarop de titel en een beschrijving van het werk stonden. De opdrachtgever kon dan beslissen of hij door moest gaan met zijn werk, en zo ja, hem een voorschot geven op de productiekosten. The State Hospital (1965) is één van de weinige werken die op deze manier tot stand is gekomen.

Vanaf midden jaren zeventig verblijft Kienholz een tijdje in Berlijn, waar hij vooral werken maakt die een satire op het nazi bewind vormen. In 1981 laat hij weten dat hij sinds deze periode samenwerkt met zijn vrouw, Nancy (1943).

Wanneer Kienholz in 1994 overlijdt, is zelfs zijn begrafenis een kunstwerk. Zijn lichaam wordt rechtop in een auto geplaatst met de as van zijn overleden hond er naast. Tijdens de plechtigheid wordt de auto in het graf gereden waarna het wordt bedekt met aarde.

Kienholz installatie The Beanery (1965) geïnspireerd op het interieur van een Amerikaanse kroeg, maakt deel uit van de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam. In het Museum Ludwig te Keulen is de installatie The Portable War Memorial (1968) van Kienholz onderdeel van de vaste collectie. De in samenwerking met zijn echtgenote tot stand gekomen installatie The Hoerengracht (1983-1988) is geïnspireerd op de Amsterdamse Rosse Buurt. Het werk was in 2009 te zien in het Amsterdams Historisch Museum.

| Meer