Motel Detroit 2

Volle maan

Herinnering aan mijn droeve hoeren

Memoria de mis putas tristes is de laatste novelle die Márquez heeft gepubliceerd.
De novelle verscheen in 2004.

Herinnering aan mijn droeve hoeren is het aangrijpende verhaal van een man die zichzelf op zijn negentigste verjaardag, door bemiddeling van een bevriende bordeelhoudster, op een ongebruikelijk cadeau trakteert: een jong meisje dat nog maagd is. Tussen de oude man en het meisje groeit een ontroerende, maar eenzijdige relatie: de oude man wordt voor het eerst in zijn leven echt verliefd, terwijl het meisje in zijn aanwezigheid voornamelijk slaapt als gevolg van het werk dat zij overdag in een fabriek verricht. Gabriel García Márquez slaagt erin om de belevenissen en gedachten van de oude man te vervlechten in een gepassioneerde roman over de liefde en de naderende dood.

Aan het einde van het boek houdt de bordeelhoudster een kort maar krachtig betoog voor de liefde bij de oude man die de maagd had besteld: ‘Ga niet dood zonder het wonder te hebben beleefd te neuken uit liefde.'

Verbod in Iran

In Iran werd het boek in oktober 2007 uitgebracht. Binnen drie weken was de oplage van 5.000 exemplaren uitverkocht, waarna het boek werd verboden. Het ministerie van cultuur had klachten van conservatieven gekregen die dachten dat het boek prostitutie promootte.

| Meer