Cape Fear 3

Casanova

Ongekend spektakel over geluk, opportunisme, leugen en bedrog!

Promotiefoto Casanova

Na de succesvolle theatermarathons Herakles (2012), Tuin van Holland (2010), Odysseus (2007) en Tantalus (2003) brengt De Appel in december 2013 haar vijfde lange voorstelling Casanova uit, geregisseerd door Aus Greidanus sr.

Van de grote zaal wordt een klein Venetië gemaakt inclusief waterkanalen. Hetzelfde team (Aus Greidanus sr. en Jules Terlingen) dat bij de vorige lange voorstellingen garant stond voor de prachtige teksten, heeft ook dit keer een prachtige tekst geschreven over het leven van Casanova (gespeeld door Aus Greidanus jr.).

Aus Greidanus sr. over Casanova:

'Ooit werd het Appeltheater onder water gezet voor Trilogie van het zomerverblijf (1993) van Carlo Goldoni in de regie van Erik Vos. Nu twintig jaar later keren we terug naar Venetië en spelen we wederom op, in en boven het water, maar grootser en meeslepender. Vanaf balkons langs drie wanden van de grote zaal kijkt u over een watervlakte, die de gehele speelvloer omvat en waarvan een zijkanaal tot ver in de foyer doorloopt. Hier spelen wij Casanova. Het intrigerende en waanzinnige verhaal van een levensgenieter. De man die door heel Europa reisde en aan alle hoven welkom was. De schijnaristocraat die Lodewijk XV ontmoette, madame de Pompadour, Voltaire, Mozart, Catharina de Grote en George III. Maar ook de man die vele duels uitvocht, vele malen gevangen werd genomen en de veroveraar was van meer dan honderd vrouwen. De man die als doel had om van het leven te genieten ten koste van alles. Roem genot en vrouwen.
Maar wat was de prijs die hij daarvoor betaalde? Een hoge prijs? Te hoog wellicht.
U zult getuige zijn van een ongekend spektakel over geluk, opportunisme, leugen en bedrog.
Een voorstelling over de donkere en de lichte kant van het leven aan de vooravond van de crisis in Venetië en Europa aan het eind van de 18e eeuw. Zijn er overeenkomsten met vandaag? Ik zie u graag terug bij Casanova!'

Over Giacomo Casanova

‘Het koesteren van mijn zintuiglijke genietingen is heel mijn leven mijn voornaamste bezigheid geweest; ik heb nooit een belangrijker doel gekend.' (Casanova, deel 1:14)

Casanova werd geboren in Venetië op 2 april 1725 en stierf in Dux, een onbelangrijk plaatsje in Bohemen (het huidige Tsjechië) op 4 juni 1798. Hij werd 73, wat in die tijd een hele hoge leeftijd was. Of Casanova die hoge leeftijd een zegen vond is maar de vraag.
Casanova's vader Gaetano Giuseppe-Giacomo Casanova was violist en toneelspeler. Hij trouwde met Zanetta Farussi, die haar man volgde en actrice werd. Zanetta werd een gevierd actrice die in vele Europese theaters furore maakte. Casanova komt dus uit een artistieke familie. Giacomo koos echter niet voor een artistieke loopbaan. Hij kreeg een opleiding aan het seminarie. Maar zijn hoge libido stond zijn roeping als priester in de weg.
Casanova reisde heel zijn leven door Europa. Wanneer hij ergens vertrok was dat wegens een of ander schandaal of omdat hij geen geld meer had. Hij werd opgesloten in Venetië omdat hij de minnares van een machtig Venetiaan had verleid. Na zijn ontsnapping uit de gevangenis in het Dogepaleis trekt hij door Europa van de ene hofhouding naar de andere. Geen man heeft ooit zoveel koningen, koninginnen, graven, gravinnen, hertogen, hertoginnen ontmoet als hij. Van Madame de Pompadour tot Catharina de Grote. Hij voelde zich thuis waar hij een bed vond, liefst met een vrouw erin. Hij had maar één doel in het leven: elke dag minstens één vrouw beminnen. Hij beweerde echter dat hij het niet was die verleidde, maar dat hij voortdurend werd verleid. Toch waren er maar weinig vrouwen die hem haatten. Daarom werd zijn naam terecht een zelfstandig naamwoord: een casanova of vrouwenversierder.
Hij leeft op het ritme van het toeval, kent eergevoel noch schaamte. Hij was onbesuisd en bij wijlen opvliegend. Meerdere keren keek hij de dood in de ogen: tijdens zijn loopbaan als vrouwenversierder liep hij viermaal een ernstige seksuele aandoening op en daagde hij tienmaal een andere man uit tot een duel. Impulsief en spontaan, zonder voorzienigheid, noch spaarzaamheid, beweegt Casanova zich in elk milieu. Hij is als het ware een omgekeerde kameleon. Waar de kameleon de kleur van zijn omgeving aanneemt om zo zijn prooi in de val te lokken, zo trekt Casanova een kostuum aan dat opvallend genoeg is om bij iedereen op te vallen. Bovendien verstaat hij de kunst zich met bravoure als wat dan ook voor te doen; waterbouwkundige, architect, financieel expert, mijnbouwkundige, astroloog, dokter, alchemist etc.
Casanova is een kosmopoliet en in die zin een moderne nomade, een zendeling van Eros, van de verleiding en de lichamelijke liefde. Maar een dergelijke levenswijze houdt geen rekening met ouderdom. Wanneer het succes bij vrouwen uitblijft en hij er niet meer in slaagt financieel zaken te doen, strandt hij als bibliothecaris in Dux. Als hij bezoek krijgt is dat eerder uit een soort toeristische sensatiezucht om die vreemde excentriekeling te bezichtigen dan uit gemeende interesse. Hij is een soort farce van zichzelf geworden. Het enige dat hem kan plezieren zijn de herinneringen aan het plezier, die hij op dat moment het meeste mist. Hij schrijft zijn herinneringen op. Niet met de bedoeling ze uit te geven. Hij schrijft ze alleen maar omwille van het plezier aan de herinnering.

Casanova
tekst Aus Greidanus sr. en Jules Terlingen
regie Aus Greidanus sr.
spel Isabella Chapel, David Geysen, Aus Greidanus jr., Aus Greidanus sr., Eva Heijnen, Sophie Höppener, Tom Jaspers, Anna Keuning, Judith Linssen, Hugo Maerten, Saskia Mees, Bob Schwarze, Jonata Taal en Iwan Walhain
decor Guus van Geffen
kostuums Marrit van der Burgt
ontwerp haar en hoeden Sara Meerman
licht Guus van Geffen en Henry van Niel
muziek en geluid Carl Beukman en Saskia Mees
percussie Laura Trompetter
gitaar Charmayne Sijm
dramaturgie Alain Pringels
speelperiode woensdag 11 december 2013 t/m zaterdag 31 mei 2014
aanvang 17.30 uur (eindtijd 23.10 uur) en op zondag 14.30 uur (eindtijd 20.20 uur), grote zaal Appeltheater
première zaterdag 14 december 2013
kaarten toegangsprijzen (inclusief diner en dessert) € 75,-/UITpas € 72,50/Appelvrienden € 70,-/CJP, studenten- en cultuurkaart € 65,- (woensdag € 50,-)/Ooievaarspas en ACT Pas € 50,-
try-outs € 70,-/€ 67,50/€ 65,-/€ 60,- (woensdag € 45,-)/€ 45,-

| Meer