Cape Fear 3

Casanova

Vijf vragen over de lustkapper

Casanova

  • Download als WORD bestand
  • Download als PDF bestand 

'De lustkapper is weer actief...', zo twitterde de wijkagent van Budel zondagavond waarschuwend. Vijf vragen aan politiewoordvoerder Oost Brabant Eric Passchier.

Een lustkapper?
‘Deze man belt vrouwen op hun mobiele telefoon met de vraag of hij hun haren mag knippen. Zo heeft hij de aandacht van de vrouw en al snel stelt hij dan ook andere, seksueel getinte vragen. Of hij bepaalde dingen met deze vrouwen mag doen, laat ik het zo maar omschrijven. Soms verdraait hij zijn stem en doet zich voor als vrouw.'

Sinds wanneer heeft de regio te kampen met deze lustkapper?
'Enkele maanden geleden kregen we tientallen meldingen van vrouwen die een telefoontje van deze man hadden gehad. Vooral uit de omgeving Cranendonck. We hebben toen via Twitter gevraagd of iemand wist wie deze man was. Bijvoorbeeld iemand die een gesprek heeft opgevangen. Daarna is het even stil geweest. Misschien werd hij afgeschrikt door onze tweets, maar nu hebben we weer een melding van een vrouw uit Budel.'

Is dit strafbaar?
'We willen eerst deze man vinden om hem te wijzen op zijn gedrag. Daarna willen we overleggen met justitie of dit strafbaar is. Voor de vrouwen die worden gebeld, is dit erg vervelend. Ze kunnen hier onzeker van worden nu zij zelfs niet meer veilig hun mobiele telefoon kunnen opnemen. En wat het nog kwalijker maakt, is dat hij ook kinderen aan de telefoon heeft gehad. Waarbij hij dezelfde seksuele voorstellen deed.'

Zou de lustkapper de vrouwen kunnen kennen?
‘Hij belt de vrouwen op hun mobiel, dus dat zou kunnen. Maar we hebben nu nog geen idee hoe hij aan deze nummers komt.'

En nu?
‘Wellicht wordt hij weer afgeschrikt door onze tweets en we roepen iedereen op die informatie heeft over deze man het bij ons te melden. Zodat wij weer een stap verder komen om hem te stoppen.'

bron: Spits, B. Brasser 1 oktober 2013

Vijf vragen over Casanova
‘Toneelgroep De Appel maakt een marathon voorstelling over Casanova...', zo plaatste het gezelschap dit op Facebook. Vijf vragen over de reputatie van Casanova.

Wie is Casanova?
Deze man uit Venetië ontmoet talloze vrouwen aan de Europese hoven en tijdens evenementen bij zijn rondreis door Europa. Hij scant de locatie waar hij zich bevindt en weet zo precies de vrouw uit te zoeken die hij wil verleiden. Het lukt hem vaak deze vrouw te verleiden en te schaken.

Sinds wanneer was Casanova aan het reizen?
In 1756 ontsnapte Casanova uit de gevangenis Piombi en vanaf toen reisde hij door Europa. Met name zijn verleidingskunsten waren de aanleiding dat hij opgesloten werd; hij zou de minnares van een belangrijke Venetiaan hebben geschaakt. Tijdens zijn reis ontmoet Casanova vele oude bekenden, zo ook minnaressen. Vrijwel iedereen kent zijn reputatie, maar dit schrikt hen niet af. Integendeel, Casanova is een slimme, graag geziene man met aanzien.

Zijn Casanova's toespelingen op vrouwen strafbaar?
Casanova is een subliem manipulator en weet precies welke rol hij moet aannemen om bij een vrouw zijn doel te bereiken. Hij is hierin zeer overtuigend en zelfverzekerd. En weet zo het vertrouwen van iedere vrouw te winnen. Hij gooit zijn intelligentie en fysieke charmes in de strijd en blijft de vrouw respecteren. Zo laat hij de vrouw zelf mee spelen in het verleidingsspel en zijn het vrijwillige keuzes van de vrouw en dat is niet strafbaar.

Zou Casanova de vrouwen benadeeld achterlaten?
Er was één ding waar Casanova erg in geloofde: hij beloofde niemand iets wat hij niet waar kon maken. Hij brak menig vrouwenhart, dat wel. Maar beloofde ze ook veel liefde en hij gaf hen deze aandacht graag. Het verlaten van de vrouwen, onwetend of zij zwanger waren of niet, was een offer dat Casanova moest brengen om zijn idealen te blijven volgen.

En nu?
Nu is ‘een casanova' een begrip geworden voor vrouwenjager. Een man die meerdere minnaressen en geliefden heeft, maar niet perse onwaardig met hen omgaat.

Sarah Evers
stagiaire dramaturgie Toneelgroep De Appel

| Meer