Motel Detroit 1

Casanova

Persreacties

De Telegraaf

Casanova, een Fellini-eske aankleding, een plekje voor muziek en theater met zwarte kantjes, maar zeker ook die onderkoelde Appel-humor.
Casanova is een visueel sprookje. Door de sprankelende 18e eeuws aandoende kostuums van Marrit van der Burgt. Maar zeker ook door Guus van Geffens toneelbeeld van vooral heel veel water.
In het stuk is Aus Greidanus jr. de volkomen geloofwaardige gladjakker. Alle registers trekt hij open. Toneelgroep Amsterdam, waar hij volgend seizoen gaat werken, mag zich rijk rekenen.
Casanova's knecht Leduc (Bob Schwarze), is de nuchtere verteller en aangever, een onverbeterlijke tegenhanger.
Het hechte ensemble laat fraaie zwartgallig humoristische staaltjes zien, zoals Hugo Maerten als de bejaarde maar geile markiezin d'Urfé, David Geysen als pluimstrijker Richelieu, Saskia Mees als een door het leven gekleurde Madame de Pompadour en Iwan Walhain als de seksbeluste, lelijke gravin La Lambertini.

De Volkskrant

Oogverblindende aankleding. Ook nu. Het decor van Guus van Geffen bestaat uit een theaterzaal vol water, waarboven de tribunes zweven. Daarnaast zijn er de wonderschone jurken, mantels en andere kostuums van Marrit van der Burgt, waardoor Casanova een aantrekkelijk plaatsjesboek is geworden.
Een bloedmooie Casanova, maar wel een die blijft binnen de grenzen van het betamelijke.
Aus Greidanus jr. speelt de titelrol behendig, met een passende flair en een eigengereide oogopslag die niet gaat irriteren.
Mooi zijn Hugo Maerten in uitzinnige travestie als de kluchtige Markiezin d'Urfé en een gereserveerde Saskia Mees als Casanova's autoritaire moeder.
... de honderd pruiken die voorbij komen, gemaakt door Sara Meerman, zijn fantastisch.

Cultuurpodium.nl

Casanova is een meesterlijk knap multi-totaal theaterspektakel.
De rol van Casanova wordt gespeeld door Aus Greidanus jr. maar het moet mij van het hart dat de rol van zijn knecht Leduc, die wordt vertolkt door Bob Schwarze sterker gespeeld wordt. Hij en Schwarze zijn overigens wel de enigen, die slechts één rol spelen alle andere acteurs; Judith Linssen, Tom Jaspers, David Geysen, Isabella Chapel, Saskia Mees, Aus Greidanus sr., Eva Heijnen, Sophie Höppener, Anna Keuning, Jonata Taal, Iwan Walhain en de meesterlijke Hugo Maerten, spelen allen vele dubbelrollen, overigens zonder verwarring te veroorzaken, maar dat weer dankzij die geweldige kostuums van Marrit van der Burgt. De muziek van Carl Beukman en Saskia Mees is ijzersterk gecomponeerd, met vele muzikale knipogen en sterk bepalend voor de sfeer. Ze wordt gespeeld door gitariste Charmayne Sijm en de percussioniste Laura Trompetter. Voor de regie van dit meesterlijk mooie spektakelstuk tekende bijna vanzelfsprekend Aus Greidanus sr., die ook, samen met Jules Terlingen de tekst schreef. Het waanzinnig vernuftige decor werd gecreëerd door Guus van Geffen.
Rest mij te vertellen dat de toegangsprijs inclusief een heerlijk diner en in de tweede pauze zeer smakelijk dessert is en dat het niet alleen een meer dan meesterlijke voorstelling is, maar dat het tijdens de pauzes en ook na afloop heerlijk toeven is op deze uiterst sfeervolle locatie in de oude Haagse paardentramremise op Scheveningen. Kortom Casanova is meesterlijk mooi en boeiend tot de allerlaatste seconde.
Hele recensie lezen

Ongekunsteld.net

Toneelgroep De Appel weet altijd weer te verrassen. Ik was diep onder de indruk van het theater. Het regent binnen en een groot deel van de voorstelling speelt zich af op het water, verwijzend naar Casanova's verlangen om terug te keren naar Venetië. De soms potsierlijke kostuums, gigantische pruiken, het stukje opera, gewiekste trucs, de bootjes en de circusact maken dit een waar spektakel. Niet twijfelen, gewoon gaan!
Hele recensie lezen

Cultuurbewust.nl

Aus Greidanus jr. verleidt vanaf de eerste seconde in Casanova.
De voorstelling duurt viereneenhalf uur, maar lang voelt het stuk nooit. Het vliegt aan je voorbij door de spannende, grappige en spectaculaire scènes. Met de hoofdrol voor Aus Greidanus jr. wordt Casanova op een intense manier weer tot leven gewekt. Je hoort het water tegen de randen van de kanalen klotsen. Je ziet de gondels voorbij varen met een stuurman die zijn weg moeiteloos kiest. Je proeft het Italiaanse eten in de pauzes. Door de excentrieke kostuums en het decor met water als belangrijkste onderdeel, waan je je in het Venetië van de 18e eeuw. In deze totaalervaring is alles er in overvloed: de sfeer, de grappen, de kleurrijke personages en zelfs het Italiaanse eten.
De prettige timing van Aus Greidanus jr. en de vele woordspelingen maken het personage grappig. ... zijn trouwe bediende Leduc, overtuigend gespeeld door Bob Schwarze.
Het is een waar genoegen om naar deze teksten te luisteren. De scènes lopen vloeiend in elkaar over. Mooi is het wanneer een schrijfster van een brief opkomt en de tekst van de brief vertelt en speelt, terwijl Casanova hem leest. Bovendien blijft het ensemble van veertien acteurs door goed spel, mooie zang en een groot scala aan personages door dubbelrollen viereneenhalf uur boeien. De voorstelling doet aan als een serie waar je direct het volgende deel van wilt zien. Hele recensie lezen

Den Haag Centraal

Wat regisseur Aus Greidanus sr., zijn acteurs en technische staf allemaal uithalen in Casanova zal waarschijnlijk nooit meer in een theater geëvenaard worden. Waar zal je ooit nog een actrice als waternimf door de scène langs het publiek zien zwemmen? Waar zullen acteurs nog op vlotten en in bootjes bij je langs komen? En waar kan je nog acteurs zo'n rij rolletjes zien spelen met nauwelijks een pauze? Het moet er razend spannend zijn achter de schermen bij De Appel. ... spektakel met Joop van den Ende-allure. Waardering voor dat spektakel voor de durf van Greidanus sr. om juist hier zijn laatste grote regie bij 'zijn' gezelschap van te maken.
Mooie scènes... zoals de Great Escape van Casanova uit de Piombi-gevangenis en de acrobatische manier waarop David Geysen en Iwan Walhain die ontsnapping naspelen; de slimheid van Casanova die in Frankrijk een soort staatsloterij bedenkt; de aria uit Don Giovanni van Bob Schwarze; Judith Linssens zeer fraaie eigen zangversie van Molière's Stances galantes; de scène daarna van Judith Linssen (als zangeres Theresa) met Casanova; of de hilarische dikke Madame Lambertini van Iwan Walhain. Plus die bizar-mooie scène van Hugo Maerten in travestie als gravin d'Urfé.

Toneel.blog.nl

Aus Greidanus sr. (schrijver en regisseur) zette het theater na 20 jaar weer eens onder water. Een prachtig beeld (Guus van Geffen decorontwerper). Casanova, verleidelijk als water; de verleiding komt niet alleen vanuit Casanova (Aus Greidanus jr.). Ook de in sierlijke jurken gedrapeerde dames (ontwerp Marrit van der Burgt) weten het publiek zijn stoel uit te zwijmelen. Vastgesnoerd in duizenden soorten stoffen met pracht en praal. Torenhoge pruiken en mijlsbrede jurken. Sommige haast Lady Gaga looking, zijn een onderwerp op zich om naar te kijken. Aus Greidanus jr. speelt de sterren van de hemel als Casanova. Ondanks Casanova's vuile vrouwenverslindende krachten, hield ik stiekem een beetje van hem (ben ik nu ‘gepakt' door de Casanova vraag ik mij dan af?!). Zijn kwetsbaarheid overstemd door zijn acteerkrachten, maakt hem een genot om naar te kijken. Om het publiek in topvorm te houden schotelen ze heerlijke maaltijden voor, getopt met een plateau vol toetjes. Net als in de scène van Markiezin d'Urfé en Casanova lieten wij ons verleiden door de smaaksensatie van het eten. Zoals ze zelf zeggen ‘Casanova, spectaculair totaaltheater inclusief diner', waar iedereen wat mij betreft heen moet. Het is een pracht stuk. En hier heb ik met veel moeite woorden voor moeten vinden. Daarom ben ik van mening dat iedereen de voorstelling en smaaksensatie zelf moet komen beleven. Hele recensie lezen

Algemeen Dagblad

Oogverblindend spektakel!
De regie van het geheel is razend knap.
Goed spel van Aus Greidanus jr. (Casanova).
De muzikale omlijsting is wonderlijk mooi, met koorzang en aria's. Bob Schwarze schittert in de ‘Registeraria' uit Don Giovanni, een knipoog naar Mozart en Don Juan.

Trouw

Filmisch totaaltheater. Ook Casanova is spectaculair alleen al door de kwart miljoen liter water, die het theater toteen schouwbassin heeft herschapen.
Wie zich aan spektakel wil vergapen, wordt gul bediend.
... knecht Leduc, meesterlijk gespeeld door Bob Schwarze.
... genieten van fraaie taalvondsten, ‘juich niet voor de eend paté is'.

| Meer