Cape Fear 1
De goede mens van Sezuan

affiche De goede mens van Sezuan ontwerp Aus GreidanusDe goede mens van Sezuan van Bertolt Brecht

regie Aus Greidanus

Drie goden dalen neer op aarde. Ze kiezen de stad Sezuan uit voor een bijzonder onderzoek: kijken of er minstens één goed mens leeft. In Sezuan vinden ze bij niemand onderdak, behalve bij de hoer Shen Te. Zij biedt de goden een slaapplaats aan, ook al is dat rampzalig voor haar zaken. De goden belonen haar met geld. Genoeg om een winkel te huren en tabak te kopen. Zodra haar winkel open is, komen er allerlei mensen om van haar rijkdom te profiteren. Shen Te is zo goed dat ze geen nee kan zeggen. Daarom vermomt ze zich als haar denkbeeldige neef: Shui Ta. Als Shui Ta stelt zij orde op zaken, wijst mensen de deur of laat ze in de winkel werken. De winkel groeit uit tot een tabaksfabriek. Maar de achterdocht en de onvrede ten aanzien van Shui Ta groeien mee. Als Shen Te verliefd wordt op een werkloze vliegenier, dreigt het noodlot toe te slaan. De problemen stapelen zich op en uiteindelijk kan Shen Te niet anders dan haar dubbelleven aan de goden op te biechten.

Om een goed mens te blijven in deze wereld, heeft toch iedereen een ‘neef’ nodig die minstens één keer per maand langskomt.

ShuiTa en politieman

Het stuk toen en nu

Bertolt Brecht (1898-1956) is een van de meest invloedrijke Duitse toneelschrijvers. Hij schreef De goede mens van Sezuan samen met twee vriendinnen - Ruth Berlau en Martha Steffin - vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. De eerste uitvoering was in Zürich (1943), het stuk werd pas in 1952 voor het eerst in Duitsland gespeeld. Vijftig jaar na Brechts overlijden blijkt hoe scherp Brechts vragen ook nu nog inhaken op de problemen van deze tijd. Een tijd waarin we overspoeld worden door asielzoekers, werklozen en vluchtelingen. Hoog tijd dat we ons afvragen hoe we in de toekomst met deze problematiek om moeten gaan.

Shin en Shen Te

De missie van Brecht

Brecht was toneelschrijver, dichter en theatermaker, en een van de meest besproken figuren van de 20e eeuw. Een marxist in hart en nieren. Zijn werk had grote invloed op de ontwikkeling van het muziektheater. Zijn theaterwerk staat in het teken van een voortdurend maatschappelijk engagement. Brecht probeerde zijn publiek aan te moedigen om na te denken over, in plaats van emotioneel betrokken te raken bij, de personages en hun verhaal.

Familie

Brecht als vluchteling

Gastvrijheid is één van de hoofdthema’s in De goede mens van Sezuan. Toen Hitler in 1933 aan de macht kwam werd Brecht één van de meest gezochte Duitsers. Hij vlucht via Zwitserland naar Denemarken. Wanneer de nazi’s Denemarken bezetten vlucht hij naar Zweden. In Denemarken en Zweden schrijft hij Der gute Mensch von Sezuan. Brecht brengt 14 jaar van zijn leven in ballingschap door. In 1947 gaat hij met een Oostenrijks paspoort terug naar Duitsland. Hij kiest er voor om een vreemde in eigen land te zijn. Een land dat hij door de splitsing in Oost en West als verminkt beschouwt.

Als schrijver in ballingschap, stelt Brecht een pertinente vraag aan zijn publiek; bestaan er nog goede mensen? Het fascisme trekt door Europa. Verklikkers, paranoia en verraad zijn aan de orde van de dag. Iets over de helft van het stuk brengt Wang een kind bij Shen Te. Hij is op zoek naar onderdak. Shen Te wendt zich tot het publiek: ‘Hé! Jullie daar, hier is iemand die onderdak nodig heeft! Iemand van morgen die om een vandaag smeekt!’

Een belangrijke vraag en uitdaging voor het Europa van 2006. Per dag stranden er honderden Afrikaanse vluchtelingen op de Canarische Eilanden. Eind augustus 2006 begon Spanje met de gedwongen repatriëring van deze bootvluchtelingen. ‘Acht, negen, tien dagen, hij weet het niet meer precies, zwierf hij met zo’n honderd andere Senegalezen in een houten vissersboot over de Atlantische Oceaan, in de hoop het beloofde land, de Canarische Eilanden, te bereiken. Als sardientjes in blik brachten ze zittend de dagen door, vijf keer per dag biddend tot Allah.’

Yang

De goede mens van Sezuan
van
Bertolt Brecht
regie Aus Greidanus
speelperiode 5 december 2006 t/m 17 maart 2007

Rechtbank

Zie ook Appel & Wereld
| Meer