Motel Detroit 1

Bacchanten

Euripides

affiche BacchantenEr is weinig bekend over het leven van Euripides. Men neemt aan dat hij leefde van ongeveer 480 tot 406 voor Christus. Hij was van goede komaf, een rijke Attische familie, en men weet dat hij in Salamis geboren werd. Aristophanes spot in zijn komedies met het ongelukkige huwelijk van Euripides. We weten niet of dit op feiten berust of op roddelpraat. Ook in zijn dramateksten laat Euripides zich moeilijk vatten. Hij laat in zijn werken verschillende krachten tot botsing komen, maar loopt niet in de val partij te kiezen. Volgens sommige bronnen hield hij zich in zijn jeugd bezig met schilderkunst en atletiek, en later met filosofie. Hij hield contact met toonaangevende personen uit het culturele leven in Athene (Anaxagoras, Socrates, Protagoras). In 441 voor Christus haalde hij de overwinning tijdens de dramatische spelen. Hij zou in totaal vijfmaal de eerste prijs halen. De laatste periode van zijn leven brengt hij in asiel door aan het hof van koning Archelaos van Macedonië (408-407 v.C.). De reden voor zijn verbanning is niet duidelijk.

(bron: G.J.M. Bartelink, Klassieke Letterkunde, Aula, ISBN 9027453780)

 

Dichter Pfeijffer over Euripides

‘Euripides was in zijn rijd de meest omstreden van de drie tragici. Hij werd door tijdgenoten bekritiseerd om zijn muzikale vernieuwingen. Hij was een favoriet voorwerp van spot voor de komediedichters, die hem belachelijk maakten vanwege het feit dat hij bedelaars als hoofdfiguren koos voor zijn tragedies (we hebben hiervan geen voorbeeld over) en vanwege zijn sobere en teruggetrokken levensstijl op het eiland Salamis, die zij als asociaal beschouwden. Met bijna al zijn tragedies is wel iets raars aan de hand  Met uitzondering van Medea, Hippolytus en Bacchanten voldoet geen enkel stuk volledig aan de normen van het genre zoals die in de praktijk zijn gedefinieerd door Aeschylos en Sophokles en in theoretische vorm beschreven door Aristoteles.'

In De Antieken vertelt Ilja Leonard Pfeijffer het verhaal van de klassieke literatuur van Homeros tot de val van Rome. Hij doet dat op een aanstekelijke, originele wijze, die ook degenen zonder gymnasiumopleiding zeer zal aanspreken. In kort bestek passeren alle reuzen van de klassieke literatuur de revue, waarbij essentiële informatie over hun leven en achtergrond wordt geboden.

Ilja Leonard Pfeijffer, De Antieken, De Arbeiderspers, 2000, ISBN 9029535466

| Meer