Motel Detroit 1

Zie de mens

Jezus is hip

Zie de mens

  •  Download als WORD document | als PDF

Dat Jezus nog steeds helemaal van deze tijd is blijkt wel uit de glossy die afgelopen februari is uitgebracht en zijn naam draagt. Het is steeds gebruikelijker dat Jezus als ‘mens' wordt gezien, los van zijn religieuze functie. Een goed voorbeeld is de invloed van Jezus op muziek. Er zijn veel artiesten die het verhaal van Jezus of andere verhalen uit de Bijbel gebruiken in hun songteksten. Voorbeelden hiervan zijn Hozer met ‘Take me to church', Madonna met ‘Like a prayer', Queen met ‘Jesus' en Kayne West met ‘Jesus walks'. De kans is groot dat sommige artiesten, die een lied maken met Jezus in de hoofdrol, zelf niet gelovig zijn. Waarom blijft Jezus dan toch een inspiratiebron? Hij is niet alleen het onderwerp van muziek die is ontstaan vanuit religieuze hoek, zoals soulmuziek. Jezus is de inspiratiebron van verschillende muziekstijlen, van Joni Mitchell tot heavy metal-bands als Slipknot en Slayer, die niet zo snel zijn te herleiden tot enige vorm van geloofsovertuiging.

Er zijn verschillende soorten van Christelijke muziek. Christelijke muziek is de algemene naam voor muziek waarin het Christendom tot uiting komt, hieronder valt zowel religieuze popmuziek als kerkmuziek. Kerkmuziek wordt ook wel gewijde muziek genoemd en staat tegenover wereldlijke muziek. Componisten die gewijde muziek hebben geschreven zijn bijvoorbeeld Bach en Mendelssohn.

De andere vorm van Christelijke muziek, de hedendaagse Christelijke muziek, wordt in Nederland relipop genoemd (in het Engels: Contemporary Christian Music). Onder Contempory Christian Music (CCM) valt in Amerika Christelijke pop- en rockmuziek uit de muziekindustrie van Nashville en Tennessee. Niet alle populaire muziek die verbonden is met het Christendom valt dus onder CCM. Zo vallen reli-punk, -hardcore, en -hiphop buiten de relipop, net als mainstream-artiesten zoals Bob Dylan, The Byrds of U2, ondanks de Christelijke thema's in hun teksten. Binnen het metalgenre heet relipopmuziek white metal (als tegenhanger van black metal).

White metal is de verzamelnaam voor metalmuziek met Christelijke thematiek en teksten. De term heeft dus niet zozeer te maken met het geluid of de muzikale invloeden. White metal heeft tot doel de Christelijke evangelie uit te dragen of een positief alternatief te geven voor de vaak negatieve en depressieve vormen van metal. De eerste white metalbands ontstonden in de jaren zeventig. Voorbeelden hiervan zijn Petra, Jerusalem, Resurrection Band en Larry Norman. Er zijn ook bands die Christelijke leden hebben, maar een voorkeur hebben om main stream muziek te maken. Bands met Christelijke leden zijn bijvoorbeeld Iron Maiden (Nicko McBrain), Alice Cooper (na zijn album Hey Stoopid Christen geworden) en Megadeth (Dave Mustaine en David Ellefson). Ook komt het voor dat leden van seculiere bands zich bekeren tot het Christendom en vervolgens hun eigen weg gaan. Een voorbeeld hiervan is Brian Welch, de ex-gitarist van Korn, die een solocarrière in white metal begon.

Een andere stroming binnen de relipop is gospel. Deze stroming is vooral populair in de Verenigde Staten, maar ook Nederlandse (Christelijke) jongeren luisteren graag naar deze muziek. Deze muziekstroming brengt ‘de blijde boodschap' en heeft religieuze liederen en teksten als basis. Gospel was tot aan de jaren veertig van de vorige eeuw vrijwel de enige zwarte muzieksoort, daarna ontstonden ook andere muzieksoorten, zoals r & b, soul, funk en disco. Toen deze genres net opkwamen, werden ze, ondanks dat de gospelkenmerken ontbraken, toch als gospel beschouwd.

Naast white metal en gospel is er ook Christelijke hiphop. Dit werd oorspronkelijk gospel rap genoemd en staat beter bekend als holy hiphop. Het is een vorm van hiphop waarin Christelijke thema's centraal staan en het wordt gebruikt als een manier om het geloof over te brengen. In de Christelijke hiphopscène is niet één stijl dominant. Net als in de seculiere hiphop bestaan er verschillende stijlen. Holy hiphop wint de laatste jaren aan populariteit, maar er zijn nog weinig artiesten die wereldwijd succes hebben. Populaire Christelijke hiphopgroepen zijn The Cross Movement, T-Bone en LA Symphony.

De Nederlandse Christelijke muziekscène is vrij klein. Er is een aantal Nederlandse Christelijke bands en artiesten, waaronder Trinity en Pearl Jozefzoon, maar het merendeel komt uit Engeland en Amerika. In Nederland is wel een aantal bekende gospel- en relipoplabels. Dit zijn platenmaatschappijen als Gospel Music International (GMI), Ecovata en Eden. Deze labels brengen vooral werk van buitenlandse artiesten uit. Daarnaast organiseren ze concerten en festivals zoals de EO-jongerendag, Xnoizz Flevo Festival en Festival 316 met (Nederlandse) Christenartiesten.

Er zijn ook mensen die commentaar hebben op populaire Christelijke muziek. Een voorbeeld hiervan is bijbellaar Zac Poonen. Hij vindt het kwalijk dat veel jongeren niet de Bijbel lezen, maar wel hun tijd besteden aan het beluisteren van Christelijke rockmuziek. Poonen: ‘De muziek van vandaag drijft ons vaak niet tot het gehoorzamen van God of het liefhebben van anderen. Er zijn te veel sentimentele love ballads die geschreven zijn door half bekeerde Christenen. Omdat de beat van de muziek zo lekker klinkt, blijft ons Christelijk geloof zo oppervlakkig.' Ondanks het commentaar leeft relipop onder gelovige jongeren. Het is een makkelijkere manier om aansluiting te vinden bij niet-gelovigen, omdat de genres vergelijkbaar zijn met seculiere populaire muziek.

Mascha van Rhee, stagiaire dramaturgie


| Meer