Zie De Appel Buiten
De storm

De storm - seizoen 2005/2006/2007 Ariel audio

Klik op de luidspreker voor het geluidsfragment, klik tijdens het afspelen op de luidspreker om het geluid te stoppen.
In sommige browsers werkt deze animatie niet, klik hier om het bestand te openen in een nieuw venster. Klik op de terugbladerknop na afloop van het fragment.

 

Tekst bij audiofragment Ariel (III.3) door Gaby Milder (muziek Carl Breukman)

 

De naam Ariel riep ongetwijfeld Bijbelse associaties op bij het Jacobijnse publiek. De naam komt van het Hebreeuws Uriel en betekent 'leeuw van God'. Uriel wordt de 'the Lord of powerfull action' genoemd. Volgens de Kabbala is hij de engel van het licht, verpersoonlijking van het 'goddelijk vuur' dat alles doordringt. Hij is de beschermengel van het rijpende graan en fruit in de zomer. (zie zijn rol als brandstichter op het schip en als regisseur van het spektakel met Iris en Juno). Het was een van de machtigste soldaten van God, een engel, die op het altaar het offer aan God verscheurde.

Harpia haryja, Harpij-arendAriel gedraagt zich ook als een soldaat van Prospero.

Ariel verschijnt als Harpij. Een Harpij is een mythische vleesetende vogel met de kop van een vrouw, met klauwen als handen en het lichaam van een aasgier. Het is een symbool van vergelding. Harpij komt van het Grieks 'harpuiai' dat 'roofster' betekent. De Harpijen worden gezien als de zussen van Iris (Iris verschijnt in het spektakel in IV). Het zijn de personificaties van de stormwinden. Eén van de Harpijen heet 'Aëllo' (verwijst naar 'Ariel') wat 'snelle storm' betekent. Het beeld van de Harpij versterkt de figuur Ariel, als een soldaat van vergelding in dienst van Prospero.

De muziek die je hoort maakte Carl Beukman voor De storm

Klik op de luidspreker voor het geluidsfragment, klik tijdens het afspelen op de luidspreker om het geluid te stoppen. In sommige browsers werkt deze animatie niet.
Carl BeukmanCarl Beukman
| Meer