Cape Fear 2
De storm

Appel en Wereld 2005/2006 De storm Freud: het taboe van de maagdelijkheid

In 1917 schrijft Sigmund Freud het artikel Das Tabu der Virginität. Hij komt tot de conclusie dat de cultus van de maagdelijkheid en de daaropvolgende ontmaagding een sociaal doel hebben; namelijk de vrouw definitief te binden aan de man. Freud wees er echter op dat deze praktijk die gebaseerd is op traditie vijandigheid tegenover de man kan veroorzaken. Deze vijandigheid kan zich uiten in seksuele remmingen.

De vijandigheid die vrijkomt na een ontmaagding is logisch omdat we in de meeste gevallen bij ontmaagding eigenlijk moeten spreken van een verkrachting. De meisjes worden uitgehuwelijkt aan een vreemde, iemand die ze in hun hele leven nog niet hebben gezien, hun man. Soms is die man twee keer zo oud als zijzelf. Zowel de eer van de familie van het meisje als de eer van de familie van de man staan op het spel; het maagdenvlies moet worden gebroken tijdens de huwelijksnacht, er moet bloed vloeien. Het spreekt voor zich dat deze daad van agressie een enorme impact heeft op jonge meisjes en hun de mogelijkheid tot het ontwikkelen van een volwassen beleving van hun seksualiteit ontneemt.

Besnijdenis van vrouwen is een gruwelijke verminking die de maagdelijkheid van de bruid in stand houdt. Waris Dirie: 'Wanneer ik bedenk dat dit jaar twee miljoen kleine meisjes zullen ondergaan wat ik heb meegemaakt, dan ben ik er kapot van. Het doet me ook beseffen dat elke dag dat deze marteling voortduurt, er boze vrouwen zoals ik bijkomen, vrouwen die nooit meer kunnen herstellen van wat hun is aangedaan.' (p.230) Uit dit citaat blijkt duidelijk dat de vijandigheid van de vrouw tegenover de man die haar ontmaagd - waar Freud het over heeft en waaraan hij verschijnselen zoals frigiditeit en seksuele remming bij vrouwen koppelt - veroorzaakt worden door de agressieve houding van de man (een patriarchale cultuur) tegenover de vrouwelijke seksualiteit. (Alain Pringels)

Sigmund Freud, On sexuality, Penguin Books, p.282

Waris Dirie, Mijn woestijn, Arena, p. 230

Verder lezen - zie dramaturgische achtergrondinformatie

| Meer