Cape Fear 3
De storm

Achtergrond De storm - seizoen 2005/2006/2007 Miranda en de eer van de maagdelijkheid

Maagdelijkheid speelt in veel culturen een grote rol. Eind augustus 2005 stond in de krant een artikeltje met als titel Koning zoekt bruid nummer 13. Koning Mswati III van Swaziland baseert zich op een oud Zuluritueel om jaarlijks zijn harem uit te breiden. Bijna 5.000 halfnaakte maagden zongen 'Wij, bloemen van Swaziland, zijn gelukkig en gezond, maar eenzaam' terwijl ze verleidelijk voor hun koning dansten. Het land is straatarm, voor de arme maagden is deze auditie een buitenkans op een beter leven. Of hun eenzaamheid voorbij zal zijn als ze met de koning trouwen blijft de vraag; hij heeft al 12 vrouwen en 27 kinderen. (bron: Het Laatste Nieuws 31 augustus 2005)

Je zou de nadruk op Miranda's maagdelijkheid kunnen af doen als iets dat niet meer van onze tijd is. Niets is minder waar. Historisch verwijst Miranda's maagdelijkheid naar de Virgin Queen, Elisabeth I. De storm werd opgevoerd naar aanleiding van het gearrangeerde huwelijk van de kleindochter van koningin Elisabeth. Prospero arrangeert het huwelijk tussen Miranda en Ferdinand. Miranda heeft geen andere keus dan te doen wat haar vader zegt. Ze is als enig kind opgevoed op een onbewoond eiland. Een mooi symbool van een opvoeding die er alles aan doet om elke invloed van de buitenwereld op het kind ver weg te houden. Opgevoed in een beschermd milieu waarin het bewaken van haar maagdelijkheid centraal staat, laat Miranda zich door haar vader gewillig emotioneel manipuleren. Misschien leverde Shakespeare hiermee impliciet kritiek op de strenge opvoeding die de meisjes in zijn tijd ondergingen.

Miranda is een onschuldig wicht in handen van een manipulatieve vader. Hij kan haar wijsmaken wat hij wil. Is het rechtvaardig om je dochter wereldvreemd op te voeden om de tradities van gearrangeerde huwelijken en de cultus van de maagdelijkheid in stand te houden? Maagdelijkheid is eigenlijk een kwaliteitslabel die de koopwaar aantrekkelijk maakt. De maagdelijkheidcultus veroorzaakt diepgaande problemen. Het uithuwelijken en vrouwenbesnijdenis zijn de oorzaak van heel wat menselijk leed. Per jaar worden er twee miljoen kleine meisjes besneden...
(Alain Pringels)

Verder lezen - zie dramaturgische achtergrondinformatie

| Meer