Motel Detroit 3
De storm

Achtergrond De storm - seizoen 2005/2006/2007 Citaten over Shakespeare

Jonathan Miller, regisseur
'De meeste mensen zijn het er wel over eens dat Shakespeare de belangrijkste toneelauteur van de wereld is. Zijn stukken worden in vele talen opgevoerd en hij is de meest gespeelde schrijver. Dat geeft aan dat hij met een moeilijk verklaarbare magie bijna alles ter discussie stelt en dramatiseert dat voor iedereen belangrijk is. In dat op zicht is hij uniek.' (William Shakespeare. Man van het millennium, LWT, 2000)

Glenda Jackson, actrice
'Afgezien van zijn geniale dichterlijke verbeelding was hij ook een genie in het beoordelen van mensen zonder ze te willen veroordelen. En omdat de mens in wezen niet verandert is hij nu nog net zo eigentijds als toen zijn stukken in première gingen.' (William Shakespeare. Man van het millennium, LWT, 2000)

Baz Lurhman, regisseur
'Hoe kan het één persoon geweest zijn die zoveel verhalen wist te vertellen maar ook nog eens de mens in al zijn basisvormen wist te schetsen. Er is geen enkel ander oeuvre waarin de archetypen van de mens, zijn primaire karaktertrekken, zo duidelijk en inzichtelijk zijn neergezet. (...) Het Globe theater was duidelijk de televisie van die tijd. Dat is duidelijk.Van straatveger tot koningin, iedereen ging er naartoe.' (William Shakespeare. Man van het millennium, LWT, 2000)

Germaine Greer
'Het raadsel rond Shakespeare is dat hij geen ego lijkt te hebben. Hij heeft zichzelf de geschiedenis uitgeschreven zo weinig is er over hem bekend. Over zijn opleiding, over degene voor wie de sonnetten geschreven zijn. Alsof hij overal waar hij ging als een indiaan zijn voetsporen wegveegde.' (William Shakespeare. Man van het millennium, LWT, 2000)

Kenneth Branagh
'Je kunt onmogelijk nagaan wat hij zelf dacht. Als je met Shakespeare aan het werk bent kom je er heel moeilijk achter wat zijn eigen mening achter iets is. Maar - ook al klinkt het als een cliché - je ontdekt wel heel veel over jezelf.' (William Shakespeare. Man van het millennium, LWT, 2000)

Verder lezen - zie dramaturgische achtergrondinformatie

| Meer