Zeezicht 2

Blik

Video's


Trailer van de Appelversie van Blik, met dank aan K&L - een langere samenvatting, staat hier

Spektakel TV in gesprek met David Geysen over Blik: link


Blik, van Oerol naar De Appel, door vormgever Guus van Geffen en regisseur Aus Greidanus


Trailer Blik, gemaakt op Terschelling door AAP Theatermakers i.s.m. SpektakelTV


Olga is een van de talloze vrijwilligers van OEROL en verkoopt kaartjes op het centrale festivalterrein, Westerkeyn. Ze zag een try-out van Blik en is nu zelf verkocht...


Een verslag van Joyce Roodnat. 


Regiseur Aus Greidanus en actrice Sacha Bulthuis van Toneelgroep de Appel zijn te gast bij Opium Radio. Ze vertellen over de achterliggende gedachte en mogelijkheden van de file in hun voorstelling.


Nadat eerder de Appel technici het decor voor Blik gebouwd hadden, streken op 6 juni 2009 acteurs, muzikanten, geluidstechnici en de medewerkers van het kostuumatelier neer op Terschelling. Tijdens hun eerste kennismaking met de locatie -en met de wind!- geeft regisseur Aus Greidanus tekst & uitleg aan een paar toevallige passanten.


Op 28 mei was de laatste repetitie in de Appelloods die inmiddels veel te klein was geworden voor BLIK... nog 1 keer door de hele voorstelling heen in de wetenschap dat het op Terschelling groter, sterker en beter moet en dat we daar 4 dagen de tijd voor hebben!


In de laatste 2 weken van mei 2009 stond er weer een shovel op het strand, liep de boel weer onder water en wappert er weer een Appelvlag op Terschelling: 8 jaar na Trojaanse Vrouwen is De Appel terug op OEROL!


Er komt nogal al wat bij kijken om op het strand van Terschelling een 4baans snelweg van 80 meter breed te bouwen, die vol te zetten met auto's en vrachtwagens, de boel te belichten en er voor te zorgen dat zo'n kleine 20 mensen verstaanbaar blijven ondanks versterkte live en ingeblikte muziek. En dan hebben het alleen nog maar over Blik. Want hoe graaf je bijvoorbeeld voor Ararat, de andere Appelproductie op Oerol, een gat van 8 meter breed en 1 meter diep, als je na 30 cm al tot je enkels in het grondwater staat? Deze en andere vragen, plus de zorg voor het natuurgebied waar we in spelen, zijn onderwerp voor een laatste overleg van de technici vóór hun vertrek naar het eiland. Aanwezig zijn de mensen die je nooit op het toneel ziet: decorontwerper Guus van Geffen, productieleider Fred van de Schilde, lichtontwerper Henry van Niel, hoofdinspiciënt Matty Wentzel, rekwisiteur Rached Rekik, en de inspiciënten Ray Vaessen, Tim Joris de Vries, Joram de Bruijn en JP.


Een paar acteurs, de muzikanten, zangeres Violetta Lazin en componist Carl Beukman improviseren samen een muzikale wachtscène die regisseur Aus Greidanus op ideeën brengt - ideeën waar hij op zijn beurt Sacha Bulthuis weer het toneel mee op stuurt...


Annelies de Ridder en assistenten Anne Marije de Jong, Petra de Bruijn en Valentina Capponi in een race tegen de klok op het naaiatelier van De Appel terwijl er pakken, pruiken en maskers gepast worden.


De technici JP en Joram maken rekwisieten voor Blik en Charlie-Chan, Sanne, Jakob en Bram oefenen hun tango onder leiding van choreografe Lonneke van Leth. Regisseur Aus Greidanus tobt inmiddels met (gebrek aan) repetitieruimte...


Carl Beukman maakt geluidsopnames die hij daarna bewerkt en zal gebruiken tijdens de voorstelling in combinatie met de live muziek van de Branko Galoic Band.


Geluidsopnames en dansrepetities in de 2de repetitieweek


Regisseur Aus Greidanus op de eerste repetitiedag

 

| Meer