Zie De Appel Buiten

Blik

Nieuwe gezichten in Blik

affiche Blik, ontwerp Aus Greidanus

Merel Schoutendorp, tuba

‘Hier, neem jij deze tuba maar!'

Als Merel Schoutendorp (1978; Amsterdam) op haar negende bij een jongeren harmonieorkest komt, wil ze saxofoon spelen. De reactie van het orkest is echter niet waar ze op hoopt: ‘Nee die hebben we niet meer, iedereen speelt al saxofoon, dus neem jij deze tuba maar.' Ze is niet meteen enthousiast.

Na de lessen op de muziekschool doet Merel geen vervolgopleiding in de muziek. Het spelen leert ze op straat. Na de middelbare school gaat ze wiskunde studeren en onlangs is ze begonnen aan de avondopleiding (Dogtime) aan de Rietveld Academie. Daarnaast speelt ze in diverse bandjes en momenteel repeteert ze bij De Appel voor Blik.

De echte liefde voor de tuba ontstaat als ze in een straatband speelt waarvoor Gregg Moore van het Willem Breuker Kollectief de muziek schrijft. ‘Dat waren zulke goede tuba-partijen, waardoor ik eigenlijk voor het eerst dacht: wauw', dit is echt een te gek instrument, dit is wat ik wil.' Daarna begint ze een eigen band, the Non Melting Icecream Band. Een funk, soul band bestaande uit zes blazers en een drummer. Met deze band speelt ze op allerlei festivals in het buitenland.

Als Branko, van de Branko Galoic Band haar in deze band ziet spelen, is hij zo van haar onder de indruk dat hij haar vraagt bij zijn band te komen. Merel is nu ongeveer anderhalf jaar onderdeel van de Branko Galoic Band, waarmee ze twee keer in de foyer van het Appeltheater heeft gespeeld. Aus Greidanus heeft de band daar gezien en gevraagd om aan Blik mee te werken.

Voor Merel is dit de eerste samenwerking met een toneelgezelschap. Het grote
verschil met repeteren met een band is dat alles bij De Appel heel open ligt.

 

| Meer