Motel Detroit 3
06 Festival

06 Festival - seizoen 2005/2006

affiche 06 Festival ontwerp Aus Greidanus

Feest in het Appeltheater met theater, muziek en zomers eten!

In juni 2006 zet De Appel deuren en ramen wijd open voor jong enthousiast en wild talent. Het gezelschap gaat aan de slag met Nederlandse en Zuid-Afrikaanse studenten drama. In korte tijd wordt een aantal voorstellingen gemaakt die in de eerste twee weken van juni in het Appeltheater te zien zijn. De samenwerking met studenten uit Zuid-Afrika is het eerste resultaat van de contacten die De Appel vorig jaar maart met dit Afrikaanse land heeft gelegd. Studenten van de Nederlandse toneelscholen en van de dramaopleidingen van de universiteiten in Kaapstad en Johannesburg krijgen de kans om met elkaar te werken en hun talent uitvoerig te presenteren.
Elke festivalavond speelt er na afloop van de laatste voorstelling een band in het Appelcafé!

  • Lees verder over Multicultureel theater moet meer intercultureel worden

Ubuntu

Van 31 mei tot en met 11 juni bruiste het Appeltheater met korte actuele theatervoorstellingen en live muziek! Er zijn drie voorstellingen gemaakt en gespeeld in een unieke samenwerking van Appelacteurs en studenten van de toneelscholen uit Amsterdam, Arnhem, Maastricht, Kaapstad en Johannesburg. Een heel intense tijd in het bijzonder voor de studenten uit Zuid-Afrika.
Onderstaand de laatste alinea uit de bedankbrief die wij onlangs ontvingen van Alicia McCormick uit Kaapstad.

Finally on a more personal note, though I learnt a lot on the trip this would have been worth nothing if all of you had not been so friendly, caring and helpful. I was overwhelmed by your open hearts. There is a concept in African culture called Ubuntu. In Zulu it is fully written as umuntu ngumuntu ngabantu ("a person is a person through other persons"). The concept is difficult to explain in words, but can be described as- the process by which we become people is through others, through their kindness, respect and assistance. It requires an open heart and mind and an inherent affection for the human spirit. We all found it incredible that though we had travelled so far, we still found ourselves at home because we were surrounded by people who may not know it as such, but still treated us with a great sense of this ‘ubuntu'.

Thank you so much for this tremendous opportunity. I am ever grateful and I hope to see you all again in the not too distant future!

Lots of love
Alicia McCormick

Some mothers' sons

Mike van GraanTijdens het 06 Festival is de Zuid-Afrikaanse theatermaker Mike van Graan uitgenodigd met zijn succesvolle voorstelling Some mothers' sons. Deze productie kreeg de Jury Runner Upprijs en de Publieksprijs van het Performing Arts Network of South Africa's Festival of Reading of New Writing in Johannesburg (november 2005).

Verder lezen over Some mothers' sons

Dantons dood van Georg Büchner (Engelstalig), regie Jules Terlingen

I'm in a position I've never been in before

Georg BüchnerJules Terlingen gaat samen met Nederlandse en Zuid-Afrikaanse studenten aan de slag met dit stuk over de nadagen van de Franse Revolutie. Dantons dood speelt zich af op het moment dat Robespierre de macht naar zich toetrekt en al zijn opponenten onder de guillotine legt. Danton en enkele medestanders vinden dat hij daarin te ver gaat. Ze pleiten voor een stabilisering van de revolutie en willen de terreur een halt toeroepen. Robespierre vat dit op als hoogverraad en sleept Danton en de zijnen voor de rechter. Een stuk over politieke afrekeningen en terreur.

bewerking/regie Jules Terlingen
spel Jan-Paul Buijs (Amsterdam), Hubert Fermin, Jeroen Gunning (Maastricht), Markoesa Hamer (Amsterdam), Alicia Mccormick (Kaapstad), Anele Situlweni (Kaapstad) en Vuyiswa Tsangela (Johannesburg)

Buiten voor de deur van Wolfgang Borchert, regie David Geysen

David Geysen is een jonge talentvolle acteur/regisseur die voor Toneelgroep De Appel vorig seizoen een eigenzinnige versie van Don Quichote maakte, ook maakte hij samen met Marcel Ott het succesvolle Kraamtranen.

Wolfgang BorchertVoor het 06 Festival kiest David Geysen voor een tekst van de Duitse toneelauteur Wolfgang Borchert Buiten voor de deur (1946). Een man keert terug uit de oorlog. Hij heeft het front en het krijgsgevangenkamp meegemaakt. Thuis betrapt hij zijn vrouw met een vreemde in bed. Totaal ontaard en verward doolt hij door de straten op zoek naar menselijkheid. Maar alle deuren blijven gesloten. De enige deur die op een kier staat is die van de dood. Wanneer hij die deur binnen wandelt, stelt het leven hem voor de laatste keer zijn prangende vragen. Vragen naar liefde, god, de dood en naar die vreemde man die dacht dat hij thuiskwam en niemand minder dan hijzelf is.

regie David Geysen
muziek Carl Beukman
spel Ian Bok (Amsterdam), Anne Lamsvelt (Amsterdam), Judith Linssen, Hugo Maerten, Joris Maussen (Amsterdam), Marit Stocker (Amsterdam) en Michel Visser (Arnhem)

Achtergrond Buiten voor de deur: het stuk, wie is Wolfgang Borchert, Heinrich Böll over Borchert

Subway stories, tekst/regie Wannie de Wijn

Wannie de Wijn en zijn spelers gaan twee dagen brainstormen over het leven, de liefde en het lot. Daaruit worden een aantal thema's gekozen. Het eindresultaat is een montagevoorstelling met veel muziek. Een verrassend pakket over de dragelijke lichtheid van het bestaan. De thema's hebben te maken met de kleine mens in de grote wereld. Hoe kijken mensen naar zichzelf in de huidige wereld.

tekst/regie Wannie de Wijn
regie-assistentie Gaby Milder en Iris van Dijk (stage dramaturgie)
spel Mariana Aparicio Torres (Arnhem), Sacha Bulthuis, Chava voor in 't Holt (Amsterdam), Geert de Jong, Sadettin Kirmiziyüz (Maastricht), Tshepiso Konopi (Johannesburg), Leonoor Koster (Amsterdam), Ntomboxolo Makhutshi (Kaapstad), Boitumelo Motlanthe (Johannesburg) en Bob Schwarze,

En verder...

| Meer