Cape Fear 3
06 Festival

Breyten Breytenbach

De schrijver en schilder Breyten Breytenbach is in 1939 geboren in het Zuid-Afrikaanse Bonnievale. In1960 ging hij op wereldreis waarna hij vanaf 1962 met zijn Vietnamese vrouw in Parijs verblijft. Daar debuteert hij in 1964 met de dichtbundel Die ysterkoei moet sweet.

Als hij wil terugkeren naar Zuid-Afrika wordt hij geweigerd vanwege de nationaliteit van zijn vrouw. Dit is een van de aanleidingen dat hij een felle tegenstander van het Apartheidsregime wordt.

Als Breytenbach in 1975 met een vals paspoort naar Zuid-Afrika terugkeert, wordt hij gearresteerd, aangeklaagd wegens terrorisme en veroordeeld tot een gevangenisstraf van negen jaar. In 1982 wordt hij onder internationale druk en met hulp van vele schrijvers en kunstenaars na zeven jaar vrijgelaten.

Van 2000 tot 2003 was Breytenbach gastdocent aan de Universiteit van Kaapstad, in de Graduate School of Humanities. Hij doceerde aan de faculteit Engels en Toneelkunst en gaf les in creatief schrijven.

In het programma Boeken & cetera spreekt Breytenbach over de desillusie in de Zuid-Afrikaanse politiek: 'Vernieuwing is in Zuid-Afrika uitgebleven. Verschrikkelijke dingen zijn er natuurlijk niet gebeurd - de hele overgang had kunnen uitlopen op een rassenoorlog, maar vooruitgang voor iemand die niet belangrijk is binnen het ANC is onmogelijk. Er is geen ruimte meer voor individualiteit. De blanke minderheid is weliswaar vervangen door een zwarte meerderheid, maar echt iets veranderd is er niet.

De manier waarop de ANC-kanonnen nu met de macht omgaan, is een verraad aan de revolutie.

Dat Zuid-Afrika ook niet echt veranderd is, zie je aan de reacties op Zuma die niet schuldig is bevonden aan verkrachting. Je ziet daar een opkropping van frustraties die naar buiten komt, frustraties omdat er van de beloftes die zijn gedaan weinig terecht is gekomen. De hele situatie kan leiden tot een explosie wanneer de economische omstandigheden niet verbeteren en de criminaliteit de spuigaten uit blijft lopen. Populisme moet vervangen worden door beheer en visie'.

Van Breytenbach verscheen begin mei 2006 de bundel Intieme vreemde. Hierin gaat hij op zoek naar de uitwerking die woorden kunnen hebben op de werkelijkheid. Ook in het interview gaat hij nader in op de taal als bevragingsproces en de verkrachting van de ethiek van het geheugen.

Bekijk hier het videofragment van 21 mei 2006 Boeken & cetera met Breyten Breytenbach (rechts boven klikken op 'video')

| Meer