Motel Detroit 2
En God zag dat het goed was

Persbericht En God zag dat het goed was - seizoen 2004/2005/2006

Den Haag, september 2004

TONEELGROEP DE APPEL BRENGT ACTUELE PISTEVOORSTELLING 'EN GOD ZAG DAT HET GOED WAS'

Ze zijn van alle tijden en overal; narren, potsenmakers en saters. Fenomenen die ons door de eeuwen heen hebben laten lachen en huilen. Als uitgestotenen houden ze ons met hun humor en emotie een (lach)spiegel voor. Om de wereld en om onszelf. Vanaf 17 december spelen zij de hoofdrol bij Toneelgroep De Appel in de voorstelling 'En God zag dat het goed was' in de piste van het Appeltheater. De voorstelling gaat op 26 december 2004 in première en is uitsluitend te zien in Den Haag.

De voorstelling is geïnspireerd door de grote klassieken, de Tien Geboden, de zeven hoofdzonden en de Apocalyps. Grote thema's, die al eeuwen door het theater worden behandeld zoals macht, oorlog, leven en dood, liefde, geluk en angst dienen als vertrekpunt voor deze productie. De voorstelling is samengesteld uit losse nummers, die allemaal iets over de wereld van nu zeggen. Een zeer visuele voorstelling waarin Fellini, Fassbinder en de zeer eigen, clowneske speelstijl van De Appel samenvloeien. Een speelstijl die gebaseerd is op timing en contrasten, stilte en eenzaamheid; de basiswetten van de Commedia dell'arte. Simpelheid en puurheid vormen het uitgangspunt voor dit soort theater. Het gebruik maken van contrasten, omkeringen en bespiegelingen vormen de basis voor deze actuele voorstelling.

Juist de steun van een hecht op elkaar ingespeeld ensemble en de gezamenlijke ervaring, maakt dat regisseur Aus Greidanus dit nieuwe avontuur aandurft. Hiermee gaat een oude wens van hem in vervulling. 'En God zag dat het goed was' wordt geheel op basis van improvisaties en in nauw overleg tussen regisseur en de spelers gemaakt. Aus Greidanus zal naast regisseur ook als acteur aan deze voorstelling meewerken. Naast enkele spelers uit het vaste tableau van Toneelgroep De Appel (Hugo Maerten, Marcel Ott, Wannie de Wijn, David Geysen) zijn enkele gastacteurs aangetrokken: Jan van Eijndthoven, Anne van der Ven, Nico de Vries en Henk Votel. Votel is jarenlang vast verbonden geweest aan Toneelgroep De Appel. Tevens zal een klein orkest aan deze productie meewerken. De muziek is van Pepijn Zwaanswijk, Hans Nieuwint en Bert van Bommel, de kostuums van Annelies de Ridder en het decor van Guus van Geffen.

De voorstelling is te zien tot en met zaterdag 26 februari 2005. Kaarten zijn vanaf heden verkrijgbaar aan de kassa van het Appeltheater, Duinstraat 6 Den Haag 070-3502200, het Haags Uitburo 0900-8282999 (0,40 euro pm.) en via www.toneelgroepdeappel.nl

Dit persbericht als WORD document

| Meer