Hamlet kort

De oude koning Hamlet is dood, zijn broer Claudius trouwt twee maanden na de begrafenis met diens vrouw Gertrude. Haar zoon, Hamlet, de prins van Denemarken, komt rouwend op de bruiloft maar voor verdriet is geen plaats op een feest. Als Hamlet vervolgens verneemt dat de kersverse bruidegom Claudius zijn broer heeft vermoord, zweert hij wraak. Toch twijfelt hij: was de geest die hem de moord op zijn vader influisterde misschien bedrog? Hij besluit zich gek te gedragen om de waarheid te achterhalen.
Een politieke moord, een onmogelijke liefde, het verschil tussen wraak en recht, gespeelde waanzin als teken van gezond verstand… Dit zijn maar een paar van de 'arrows of outrageous fortune' ['de pijlen van ons afschuwelijk lot'] waarmee Hamlet te maken krijgt in zijn bestaan als prins, minnaar, zoon en mens… 
'To be or not to be' is de meest geciteerde zin uit de toneelliteratuur en Shakespeare schreef ‘m tussen  1600 en 1602. Dit jaar wordt zijn 400ste sterfdag gevierd. 

David Geysen: ‘Ik wil in Hamlet verschillende stijlen, tradities en disciplines combineren tot een groots theaterfeest. Klassieke elementen, de mooie tekst van Shakespeare, de circuspiste van het Appeltheater en het rock and roll gehalte van beeldend geluidstheater. Het wordt een theatrale explosie zoals we dat van De Appel gewend zijn. Ruig, rauw, poëtisch en feestelijk.’

Waarom Hamlet?

Hamlet hebben wij niet uitgekozen. Hamlet dringt zich aan ons op door de situatie waar we ons als gezelschap in bevinden. Is dit het einde of gaan we door. Als het aan ons én ons publiek ligt gaan we door!
De Appel is altijd het sterkst geweest in het onmogelijke. Het theater onder water zetten, een stuk snelweg van veertig meter op het strand leggen en voorstellingen spelen die 12 uur duren. De vaste spelersgroep van De Appel is klein, maar de vechtlust en de toekomstdromen zijn groot.

David Geysen: ‘Hamlet het stuk der stukken. Heilig verklaard door de geschiedenis. Daar moet je omzichtig mee omgaan! Dat gaan wij niet doen, wij gaan het stuk kapotscheuren en uitbenen tot op het bot. Wij hebben een noodzaak om dit te doen: overleven. Als er een ultiem stuk bestaat dat de ziel en zaligheid van het theater blootlegt, dan is dat Hamlet. Het duistere innerlijk met z’n twijfels, angsten en gemoedsonrust en daartegenover het schijnbaar lichte uiterlijk dat de verrotting en de zwijnerij maskeert. Wat is toneelspel en wat is veinzerij? Bestaan geesten? Bestaat echte liefde? Wat is waanzin?

Hamlet

van William Shakespeare
vertaling/dramaturgie Alain Pringels
regie/bewerking David Geysen
muziek Carl Beukman
decor Guus van Geffen
kostuums Bernadette Kijzers
licht Henry van Niel
spel Isabella Chapel, Beaudil Elzenga, David Geysen (Hamlet), Fahd Larhzaoui, Judith Linssen, Hugo Maerten, Lester van Olffen, Bob Schwarze en Iwan Walhain
speelperiode woensdag 9 t/m zondag 18 december 2016
aanvang 20.15 uur of 14.30 uur, Appeltheater

 

Hamlet is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdrage van Stichting Vrienden van Toneelgroep De Appel.

Eten bij Hamlet

Tijdens Hamlet kan er voorafgaand aan de avondvoorstellingen om 18.30 uur gegeten worden in het Appeltheater. Wij hebben gekozen voor een Deens buffet voor € 17,50 per persoon. Vooraf kunt u kiezen uit preisoep of gele erwtensoep met Smørrebrød. Het hoofdgerecht bestaat uit frikadeller (runder gehaktballetjes) met dille yoghurtsaus, Deens vispotje, Proviand (vegetarisch) met Danabluesaus, oven geroosterde krieltjes, zuurkool en bietensalade met Deense feta. Het toetje is een Danish roll. Wacht niet te lang met reserveren, want er is plaats voor maximaal 100 eters per avond.

| Meer