Publieksreacties

(De reageeroptie is gesloten.)

Finito

Het laatste applaus voor Toneelgroep De Appel heeft zondag geklonken. Het doek is gevallen... Shakespeare's Hamlet als laatste voorstelling To be or not to be. Chapeau voor allen! Droevige Olleke Bolleke (Yochem).

Het einde...

Zo'n 37 jaar geleden, op 14 september 1979, ik was nog 16, ging ik voor het eerst naar het Appeltheater. Alleen. Best een beetje eng, zo'n 'raar' theater. Vanaf de seconde dat ik binnenstapte was ik verkocht. Het gebouw. De sfeer. De voorstelling (Ibsen's Nora of een Poppenhuis). En ben ik trouw blijven komen. Me elke keer weer laten verrassen. Hoe ziet de zaal er nu weer uit, wat hebben ze van de voorstelling gemaakt, wie spelen er nu weer de sterren van de hemel. Zonder volledige te kunnen zijn: "Zerken", "Op de bodem", "Mahagonny", "Faust", de marathons enz. Steeds weer pareltjes. Gisteren, zondag 18 december 2016, inmiddels ben ik 54, had ik de twijfelachtige eer de laatste opvoering van de laatste voorstelling, "Hamlet", bij te wonen. Fantastische opvoering. Heerlijk spel door enthousiaste acteurs. Prachtige decor-vondsten weer. Een voorstelling die je in zich mee zuigt en waarbij de laatste woorden toch nog te snel komen. Zeker omdat het definitief de laatste woorden waren. Jammer. Zo zonde. De vele herinneringen blijven, en het hadden er zo veel meer kunnen worden.

De beste Hamlet ever

Van alle opvoeringen van Hamlet die ik zag, vind ik deze versie absoluut de beste. Ik zag Hamlet in binnen en buitenland...in Avignon, Parijs, Berlijn, Piert Bokma, Jacob Derwig, Gijs van Aschat.... Nooit zag ik eerder zulke duidelijke keuzes. ... Hamlet houdt oprecht van Ophelia.... Hij speelt een vertroebelde geest overduidelijk... Helder en op volle kracht.... HOE IS HET MOGELIJK DAT EEN GEZELSCHAP ALS DE APPEL OM ZEEP WORDT GEHOLPEN. Een gezelschap dat repertoire dynamisch en visueel op kunstzinnige wijze vormgeeft zodat ook jonge mensen kennis kunnen nemen van de Grieken, Shakespeare e.a. Een theatergezelschap dat volle zalen trekt moet je koesteren, belonen... Dit beleid is erop gericht om de sector zo snel mogelijk de geschiedenisboeken in te krijgen.

PARTIR, C'EST MOURIR UN PEU

Bijna 45 jaar ben ik met zoveel plezier naar “mijn Appeltheater” gegaan. Ik werd altijd zo hartelijk ontvangen en als een vorstin naar mijn plaats begeleid. Heel veel dank hiervoor. Kisten, het eerste improvisatie toneelstuk van Peter van der Linden staat me nog steeds bij. Agamemnoon heb ik 4 keer gezien. Genoten heb ik van de Grieken, Shakespeare en de Faust van Goethe. Maar ook van Pinter, Beckett, Oscar Wilde, Brecht, Sobol, Botho Strauss, Lodewijk de Boer en nog vele anderen. Juweeltjes waren daarbij. Wat een feest was het om de Trilogie van het Zomerverblijf bij te wonen en De knecht van twee meesters. Maar ook de minimalistische voorstelling Dans was prachtig. Memorabel is de voordracht over de jonge olifant Branoul van Koolhaas. Het werd de opmaat voor het literair theater Branoul. Muziek ondersteunde alle voorstellingen. Twee jaar geleden maakten twee actrices een improvisatievoorstelling achter de ramen van Pulchri op de eerste etage terwijl het publiek buiten in een perk zat met een koptelefoon op. Hoezo niet vernieuwend gemeenteraad? En dan de marathons. Tantalus was de eerste. Gevolgd door vele andere. Het samen eten gaf een extra dimensie aan de voorstellingen. Vooral door het voortreffelijke eten. Het is een grote verdienste van De Appel dat ze ondanks het besluit dat ze moeten stoppen nog een voorstelling hebben gemaakt. Hamlet. De Hamlet van David twijfelt niet, provoceert en is belust op wraak. Hoe begrijpelijk onder deze omstandigheden. Ik kan het nog steeds niet bevatten dat met deze laatste voorstelling een einde is gekomen aan al dat moois. Ik dank het hele gezelschap voor al deze jaren. Ook de voorzitter van het vriendenbestuur Tineke Pronk die ons regelmatig op de hoogte bracht van de situatie. Ik zal dit allemaal zo heel erg missen. Het ga jullie allen goed. En misschien ergens tot ziens?

Wat heb ik al die jaren van jullie genoten!

Dear Appelspelers, het doek is gevallen, ik hoopte nog op een wonder. Hoe kortzichtig kun je zijn!? Wat een kwaliteit hebben jullie zo veel jaren laten zien! Ik heb enorm genoten zeker van die fantastische marathon voorstellingen die geen seconde verveelden. Deze laatste voorstelling was natuurlijk door allerlei andere zaken doorspekt, spijt, boosheid, etc maar altijd ook nu nog goed en boeiend toneel. Voor iedereen SPEEL door en wie weet kunnen jullie iets totaal nieuws opzetten?? Het ga jullie goed.

Staande ovatie

De bloemenhulde en de uitbundige ovatie na de laatste voorstelling hebben jullie allemaal dubbel en dwars verdiend. Het getuigt van kracht om dat te doen wat jullie de afgelopen maanden hebben gedaan; in een sneltrien vaart repeteren, en dan een prachtige voorstelling neerzetten. We zullen jullie gaan missen na 25 jaar en vele schitterende producties. Wij wensen jullie allen het allerbeste en hopelijk tot spoedig ziens.

Dan rest niets anders dan de stilte

Vandaag de laatste voorstelling van De Appel gezien. Chapeau voor alle acteurs/actrices en alle medewerkers achter de schermen en op kantoor voor jullie krachttoer en strijdlust het laatste half jaar! Dank voor alle voorstellingen die ik vanaf Dr. Nero heb gezien en waarvan ik heb genoten. Diep verdrietig dat dit de laatste was. Hoe heeft het kunnen gebeuren? Wie heeft er zitten slapen? Artistiek leider? Zakelijk leider? Raad van Toezicht? Of allemaal? Een plan voor 2 jaar voor een subsidie van 4 jaar. Actualiteit is ook geen 2 jaar vooruit te voorzien. Zelfs ik begrijp dat zo'n plan het niet gaat worden. Ik wens alle medewerkers van De Appel heel veel sterkte! "Dan rest niets anders dan de stilte". Ik hoop stilte voor een storm die een nieuw soort Appel tevoorschijn tovert.

Bedankt

Beste Appel, bedankt. Jullie zijn met stip mijn favoriete toneelgroep geweest. Van Tantalus tot Herakles, van Zie de Mens tot Hamlet, wij zijn wanneer we konden uit Nijmegen komen rijden om te genieten van jullie kunsten. Ik vind het bijzonder jammer dat jullie niet te steunen blijken, met name wrang in weken waarin het ene na het andere positieve bericht over de economie, over een land dat minder leent en meer verdient, naar buiten komen. Bedankt voor jullie unieke en onderscheidende voorstellingen! Ze waren super! Met vriendelijke groet, Paul

Probeer het anders!

Hallo Appel, Ik begrijp dat jullie graag door willen gaan en dat jullie het betreuren dat de subsidie gestopt wordt. Maar ik begrijp niet waarom er geen andere mogelijkheid is om door te gaan. Ik ben lid van een andere culturele vereniging. Wij hebben nog nooit subsidie gehad, we hebben het ook nooit aangevraagd. We vragen ook geen entree aan onze gasten. Onze optredens financieren we vanuit de contributie van onze leden (€ 10 p.m.). Als we een wat duurder optreden hebben (dure locatie, duurdere medewerkers), dan zoeken we sponsors voor die specifieke gelegenheid. Vaak vragen we aan onze bezoekers wel om een vrijwillige bijdrage, en in de meeste gevallen lukt het ons om dan ook nog een gift over te maken aan een goed doel. We proberen om op een verantwoorde manier om te gaan met ons geld. Dat betekent dat we per keer kijken naar wat mogelijk is qua locatie en medewerkers. Ik vraag me af of jullie door op een andere manier naar de financiën te kijken misschien toch door kunnen gaan. Als er genoeg behoefte is aan toneel, moet er ook bereidheid zijn om voor de kosten ervan op te draaien. Dan moeten de kaartjes wellicht duurder worden. We moeten op allerlei momenten in ons leven betalen voor de keuzes die we maken. Wie voor een BMW kiest, betaalt meer dan wie een Skoda kiest. Als we toneel willen kijken, moeten we de kosten daarvan betalen. Jullie publiek moet blij zijn dat ze jarenlang goedkoop uit zijn geweest dankzij de subsidie, maar nu moeten ze betalen voor wat ze willen krijgen. Dat lijkt mij terecht. En als de kosten meer zijn dan met reële entreeprijzen kan worden gedekt, moet er gekeken worden naar bezuinigingen, zodat de kosten dalen. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Als dat in balans is, heb je bestaansrecht, anders niet.

Blij geweest * Dankbaar nu * nu Verdrietig met jullie * Doorstart mogelijk ?

Blij dat wij Hamlet hebben beleefd dankzij jullie #Verdrietig >laatste voorstelling 18-12 14.30uur #Bedankt http://www.toneelgroepdeappel.nl/voorstellingen/hamlet/publieksreacties/ @DeAppel https://twitter.com/ABUSEDJUSTICE/status/810432914425020416

This to will pass

Hoorde gisteren het interview op Radio vier met Hugo Maerten. Daar ik al jaren niet meer in Den Haag woon kwam het nieuws nogal over. 30, 40 jaar geleden kwam ik al in het Appeltheater en zag o.a. De getemde Feeks. Is me altijd bij gebleven. Hugo kende ik in die tijd ook. Hij speelde toen bij de Haagse Comedie. Ook goede herinneringen.. Veel sterkte met alles voor jullie allemaal

Dank

Beste toneelgezelschap, dank voor weer een geweldige voorstelling. Hamlet fenomenaal gespeeld. Ik bedacht dat ik voor de eerste keer kwam tijdens mijn middelbare school. Othello geloof ik. En dan de voorstelling jaren later Trojaanse vrouwen, recenter Herakles. Zoveel herinneringen, zoveel van jullie ontvangen. Dank u wel, ook alle ondersteunende krachten die De Appel mogelijk maakten. Het stemt me verdrietig dat mijn dochter dat niet mee gaat maken. Maar na het spel van gisteren ben ik ook hoopvol dat we jullie allemaal vast een keer weer gaan zien elders. Dus niet adieu maar en revoir!

Blij en verdrietig

Zo blij dat ik deze voorstelling heb gezien. Prachtig gedaan. En dan gelijk ook verdrietig daar het een van de laatste voorstellingen was. Maar tof wat jullie nu en al die jaren gepresteerd hebben! Bedankt.

Verdrietig

Ben niet naar de laatste voorstelling gegaan,te verdrietig dit, al was ik wel bij de allereerste op de Westduinweg, veel voorstellingen ook gezien in dit fantastische theater, elke voorstelling was prachtig, je stond ook steeds weer versteld van het decor. Ook genoten in de Appelloods, fijn ook dat ik mee mocht werken daar en bij de beginjaren van voorstellingen met eten in dit theater, leuke 1ste keer toen Erik persoonlijk de soep op ging scheppen. Het was een prachtige groep mensen, het is bizar en onvergeeflijk dat dit gebeurd, met alle anderen zal ook mijn appeltegeltje wel bij de sloop sneuvelen, maar de herinnering blijft, met grote dank voor allen die daaraan mee gewerkt hebben, ook degene die ons ontvallen zijn.

kaartje ter overname

Kaartje over voor zaterdag 17 december 's avonds met Deens buffet. wie o wie 0623760477

Alles van waarde is weerloos?

'Alles van waarde is weerloos?' Vrijdag 2 december bezocht ik het Appeltheater en Hamlet. Om afscheid te nemen. Ongeloof, verontwaardiging, woede voel ik telkens weer, als ik lees over de gebeurtenissen die dit afscheid noodzakelijk maken. Hamlet vond ik geen topproductie. Wel een topprestatie van acteurs en regisseur: onder deze omstandigheden, in 30 dagen gemaakt – onvoorstelbaar! Maar de opvatting van het stuk is me onduidelijk gebleven; teksten vond ik soms te snel en opgezegd. Wel heb ik de tragiek van Ophelia sterker dan ooit beleefd. Na afloop ben ik lang in de zaal blijven zitten. Tranen. Flarden van 40 jaar Appel beginnen boven te komen. De storm, betoverend, 2x gezien. De Feeks, Ghetto, Spinoza. Dikwijls nam ik mijn ouders en zus mee, of ik ging met vriendinnen. Ook lang in de foyer rondgelopen, alleen. Wat gedronken, gelezen op de muren, in boeken gebladerd: de Appel-bieb moet ook weg. De marathons - Tantalus, Odysseus, Herakles: een hele dag in een andere wereld (en toch ook de onze). Altijd perfect ritme van toneel en pauze, altijd lekker eten en mensen ontmoeten, zelfs de wc’s telkens weer schoon. Toneelgroep De Appel is 45 jaar lang een inspirerende groep mensen geweest. Heel veel dank daarvoor en voor alles wat jullie ons gegeven hebben. Ik hoop, dat jullie op de plekken waar je straks terechtkomt, weer zult bloeien en de Appelzaadjes tot nieuwe groei kunt laten komen.

De Appel dood?

Dat De Appel er straks niet meer is, voelt onwerkelijk. Ik heb zoveel voorstellingen mogen meemaken, samen met vrienden van wie al een flink aantal overleden is. Zaterdag nog een steengoede Hamlet gezien, weer een toevoeging aan mijn herinneringensnoer. Maar dood ben je pas, als je bent vergeten en dat gaat niet gebeuren! Ik hoop op een wonderbaarlijke gebeurtenis of ingrijpen waardoor het allemaal toch nog anders wordt... In elk geval hartelijk dank aan acteurs en iedereen die zoveel mensen zoveel plezier hebben gegeven.

Heftig Hamlet

Energie, passie, gewiekstheid en noodlot. Het komt allemaal langs en niet te zuinig! Met af en toe een kwinkslag cq sneer richting de lokale politiek. Hoe nu verder? Nou: wat mij betreft met net zoveel energie, passie, gewiekstheid. De Appel weet daarmee het noodlot vast en zeker een mooie wending te geven. Ik hoop het van harte, want eenmaal afgebroken komt zo'n mooi gezelschap niet zomaar weer terug.

Prometheus

Lang geleden De Appel bezocht als scholier, voor Noodlot, en ook Spinoza. Soms verplicht via school, maar uiteindelijk ook gefinancieerd met eigen centjes (folders rondbrengen). Den Haag verliest een icoon. Dat is wel heel jammer. Waar gaan de scholieren nu hun eerste toneelstukken zien?

het is mooi geweest, bedankt

Na de klassieker, Hamlet, met een eigentijds actueel tintje, blijft over een leeggegevreten klokhuis. Het doek is gevallen. Ik kijk terug op een lange Appel geschiedenis, met grootse voorstellingen en een vernieuwend karakter. Ik hoop dat de spelers en de staf zich herpakken en een nieuwe vorm vinden waarmee ze opnieuw het toneellandschap veranderen. Succes en bedankt!

Clowneske Hamlet

Hamlet werd gespeeld als een clownesk stuk, waardoor de incompetente en corrupte machthebbers waartegen Hamlet ageert op de hak werden genomen. Hoe toepasselijk voor de huidige machthebbers die besloten hebben dit eigenzinnige stelletje creatievelingen niet langer een podium te geven. Met tranen in mijn ogen heb ik het Appeltheater verlaten, voor de laatste keer, na tientallen jaren met voorstellingen die me altijd geraakt hebben. Veel dank daarvoor!

Een geweldige avond gehad

Gezellige maaltijd vooraf en daarna een goed doorvoelde opvoering van Hamlet! Bravo!

Es war einmal

Wederom een geweldige voorstelling. Werkelijk ongelofelijk dat dit voorbij is. Met dank aan de notabelen met verstand van cultuur. Een handreiking zou het minste zijn om voortbestaan van De Appel te garanderen.

Schande!!!

Wij hebben zaterdag een fantastische voorstelling gezien. Een voorstelling die raakte, en waar wij de hele weg terug naar Amsterdam nog over nagepraat hebben. Wie zijn die recensenten die dit stuk afbrandden? Schande! Schandalig ook dat dit de laatste voorstelling is van De Appel. Afbreken van cultuur gaat sneller dan het opbouwen er van. Een maatschappij kan niet zonder kunst en cultuur. Het stelletje idioten die het nu al jarenlang aan het afbreken zijn moeten hiervoor ooit verantwoording afleggen. En ik hoop dat ik dan een stem in de jury heb!

Zo jammer!!

Zo jammer dat dit mooie culturele stuk Haagse/Scheveningse geschiedenis geen vervolg gaat krijgen. Ik heb al zo lang mogen genieten van inspirerend, vernieuwend toneel. Dit is een GROTE gemiste kans van het Haagse bestuur!!! Dank voor al die jaren bijzonder, intrigerend, geweldig acteerwerk. Ook dank aan alle mensen die wij, als publiek, niet direct zagen: degenen achter het toneel. Het is echt een verrijking geweest. Voor jullie allen, het allerbeste gewenst.

Dank!

Afgelopen zaterdag was ik met mijn twee kinderen bij Hamlet: ik kom er al sinds mijn eigen puberteit, en ik was blij dat ik hen deze ervaring op de valreep nog mee heb kunnen geven... Dank voor jullie prachtige voorstellingen! Het ga jullie goed...

Een waardig afscheid

Ik kom al bij De Appel sinds mijn zeventiende, dat is bijna veertig jaar geleden. Waar ik een rijker mens van geworden ben, zijn juist de klassieke stukken zoals van Shakespeare en de klassieke tragedies omdat ze algemeen menselijke thema's verwoorden, wat de nodige catharsis met zich meebrengt. Deze Hamlet paste in die traditie en is daarmee een waardige afsluiting, hoe triest op zichzelf ook. Hulde vooral voor David Geysen met zijn mooie vertolking van Hamlet en zijn uitstekende regie. Het ga jullie goed allemaal.

Niet de beste, maar De Appel moet blijven!

Ook ik ben niet erg enthousiast over deze Hamlet; te rommelig, raakte niet, met name de eerste helft niet. Neemt niet weg dat het topacteurs zijn en dat het een grof schande is dat De Appel moet verdwijnen. De Appel hoort bij Den Haag en al is dit stuk niet mijn smaak; ik heb genoeg andere stukken gezien van ze om te weten dat dit gezelschap moet blijven bestaan. De Appel moet blijven!

Gemengde Gevoelens

Gisteravond Hamlet gezien en het viel niet mee. Ik ben altijd een groot fan geweest van het het Appeltheater en was er al bij toen Erik Vos in 1988 Hamlet opvoerde. Gedurende al die jaren genoot ik van de vele prachtige voorstellingen: Mahoganny, Ghetto, Faust, Trilogie van een Zomerverblijf en Tantalus staan nog steeds op mijn netvlies gebrand. De Hamlet van 2016 was voor mij een grote teleurstelling. De voorstelling raakte totaal niet. Veel schreeuwen, springen en zeer matig acteren van alle spelers. Verschillende speelstijlen door elkaar: dan weer opzeggerig (vooral de koningin!) en dan weer naturel of daar tussenin. Nergens ontroerde deze voorstelling. Is er ooit sprake geweest van spelregie, is het stuk voldoende uitgediept of is het stuk verzopen omdat de regisseur en hoofdrolspeler een en dezelfde persoon zijn? Toen ik een paar weken geleden de recensie in het dagblad Trouw las, werd ik boos. Zo slecht kon het nooit zijn. Nu, na het zien van deze voorstelling moet ik helaas de recensent gelijk geven. Theater moet raken, altijd en overal. En deze Hamlet raakte mij vanwege de teleurstelling die ik voelde. Zoveel prachtige voorstellingen uit het rijke verleden van het Appeltheater en dan zo afsluiten....Ik ben het Appeltheater dankbaar voor al die mooie voorstellingen uit het verleden en probeer deze laatste snel te vergeten en dus verliet ik het theater gisteravond met gemengde gevoelens....

Reactie Hamlet

Ook nu weer: super. Niet te geloven, dat wij niet meer naar de voorstellingen kunnen, die met zo veel enthousiasme, inzet en creativiteit worden gebracht. Jammer! Jammer! Maar wie weet????

NIET STOPPEN

De toneelgroep mag niet stoppen, dat zou heel onredelijk zijn! Ze zijn daar te goed voor!

We hebben genoten!

Een van mijn eerste ervaringen met toneel was in het Appeltheater. Het niveau van de voorstellingen die ik in de afgelopen 20 jaar van jullie heb mogen meemaken is altijd ongekend hoog geweest. Hamlet was dan ook weer een prachtige voorstelling! Eeuwig zonde dat het hierbij moet eindigen..

Bewondering en Ongeloof

Zaterdag 26/11 gezien: Wat een sterke Hamlet, in de ware Appel-traditie! Genoten van de voorstelling, tegelijkertijd in ongeloof dat het doek moet vallen! Ongeloof voor de blinde vlek van de gemeente voor de betekenis van Toneelgroep De Appel. Onbegrijpelijk en eeuwig zonde!

Mooie voorstelling

Ik heb genoten van Hamlet en met mij nog vele anderen. Het is diep triest dat dit theatergezelschap met zo'n rijk verleden en prachtige marathonvoorstellingen ophoudt te bestaan. Onbegrijpelijk. Waar is de gemeente Den Haag mee bezig ?

Heel erg.....

Wat een mooie voorstelling en totaalbeleving was het weer afgelopen zondag! Prachtig en sterk hoe de actualiteit erin verweven was..... ook verdrietig. Wat erg dat we dit moeten gaan missen. De vertrouwde acteurs, steeds weer in een andere rol en daardoor toch vernieuwend en vaak ontregelend. De mooie decors in de steeds anders gebruikte ruimte, de kleding en de hele overige entourage. Wij gaan jullie missen!

Oproep aan burgemeester van Aartsen en wethouders

en aan andere betrokken Hagenaars (premier Mark Rutte?) met een hart voor bijzondere instellingen binnen de Haagse regio. Na 40 jaar als docent in het Voortgezet Onderwijs in Den Haag en namens vele honderden enthousiaste leerlingen van HAVO en VWO - die samen met hun docenten - kennismaakten met de vele aspecten van toneel en historie binnen het Appeltheater vraag ik mij met heel veel Hagenaars af waarom beleidsmakers steeds meer bijzondere instellingen naar Den Haag willen halen, terwijl men een van de meest unieke instellingen niet meer wil steunen. Oproep: komt u allen-beleidsmakers met visie en het hart op de juiste plaats naar het Appeltheater om de Hamlet voorstelling en het 'Appelgevoel' te beleven. Natuurlijk zijn alle voorstellingen uitverkocht, maar als u echt met een volle zaal van beleidsmakers, het gehele stadhuis en het halve Binnenhof komt, is de cast van De Appel vast wel bereid een extra middag of avond op te treden op voorwaarde dat u na afloop uw duim opsteekt naar Aus Greidanus - die (symbolisch?) vlak boven de uitgang zat op de avond dat wij de Hamlet voorstelling bezochten - ten teken dat 'zijn' Appeltheater niet zal verdwijnen. Met dank namens alle docenten en leerlingen van in en buiten Den Haag die dit unieke gezelschap in Den Haag niet kunnen missen. Een mooier afscheidscadeau kan de burgemeester niet aan zijn stad geven!

GA DOOR!

DIT MAG NIET HET LAATSTE ZIJN. DAVID GEYSEN, HAMLET, JE BENT NIET DOOD, JE STAAT AAN HET BEGIN VAN HET VERVOLG EN HET PUBLIEK DRAAGT JULLIE OP HANDEN. WIJ GAAN MEER BETALEN VOOR EEN VOORSTELLING, DE VRIENDEN MEER DONEREN EN WIJ WILLEN LATEN ZIEN DAT 'NOT TO BE' VOOR DE WETHOUDER EN DE GEMEENTERAAD GELDT. DE APPEL MOET DOORGAAN! WAT IS JULLIE VOLGENDE VOORSTELLING?

Hamlet

Afgelopen vrijdag 25 november hebben wij jullie Hamlet gezien. Een boeiende voorstelling met een zeer uitgebalanceerd decor. Wij hebben al heel wat Hamlet uitvoeringen gezien maar een Hamlet met minder dan 10 spelers zonder iets af te doen aan het verhaal is voor ons tot nog toe de boeiendste die wij gezien hebben. Chapeau. Dank hiervoor.

Trek prijzen gelijk met musical/popconcert

Altijd genoten van de voorstellingen in altijd een volle zaal. Waarom zou toneelpubliek niet net zoveel geld over hebben voor een voorstelling als musicalpubliek en popconcertpubliek? Is het reëel dat de ene cultuuruiting wel subsidie krijgt en de andere niet? Het musical- en popconcertpubliek is niet de draagkrachtigste, het toneelpubliek is dat waarschijnlijk veel meer. Zie hier de discrepantie Als het achterhaald is dat alle kunst gesubsidieerd moet worden, dan zit er niets anders op dan de prijzen aan te passen. Is er getoetst of het Appelpubliek bereid is om 'normale' prijzen te betalen? Alleen medeleven en treuren is niet genoeg; laat horen dat we hiertoe bereid zijn, werf sponsors, verhuur de locatie; kijk bv. naar Holland Opera en het J.P. Leusink Bach Orchestra and Choir. Hopelijk komt er iemand die hierin kan adviseren, want dit is geen taak van acteurs.

Weer genoten!

Weer genoten van een 'ouderwetse' Appelvoorstelling: prima spel, eigen interpretatie van het stuk (hoe zo 'niet vernieuwend'?), bijzonder decor ... Ik zal De Appel missen!

We zullen jullie zo vreselijk gaan missen

Hamlet was een echte Appelvoorstelling. Creatief, dynamisch en boeiend in alle opzichten: spel, decor, kostuums en dat alles in dat geweldige theater van jullie. Dat dit nu allemaal tot het verleden gaat behoren is ontzettend jammer en eigenlijk ook een grote schande.

Niet te geloven

Weer genoten met een dubbel gevoel. Enorme waardering voor de acteurs voor wat zij hebben laten zien. Ik zal jullie en De Appel missen. Scheveningen wordt steeds platter.....

Heel erg tof!

Ontzettend toffe voorstelling! Heel erg uniek, ontzettend mooi en goed gespeeld, supervet decor en een prachtig verhaal.

Intens genoten

Fantastisch hoe 'De Appel' in deze kleine kernbezetting weer een ouderwetse Appelvoorstelling heeft weten te maken. De acteurs, rekwisieten, licht en geluid, de actualiteit. Intens zonde en onbegrijpelijk dat dit de laatste keer was in dit prachtige sfeervolle theater.

dappere spelers

Ongelooflijk hoe deze groep zijn rug recht houdt en gewoon met overgave doorspeelt terwijl alles om hen heen lijkt af te brokkelen. Chapeau. Een vergissing dat hen geen subsidie is verleend.

SUPERLEUK EN SUPERGOED

Boeiend en vol overgave gespeeld, van het begin tot het einde onwijs mooi! Spelers bedankt voor jullie grandioze voorstelling!!!!! We hebben enorm genoten!

Hoezo??

Hoezo, niet vernieuwend? Hoezo geen vertrouwen?? Hoezo geen steun??? Deze voorstelling: weer 'Echt Appel'!!!! De acteurs, rekwisieten, licht en geluid: alles klopt; hoge kwaliteit en zeer origineel. Eén grote dissonant: weten dat het voortbestaan het Appelgezelschap (en zijn publiek) niet gegund is. Ondanks de geweldige voorstelling was ik na afloop dus niet blij!

Dank jullie wel

Veel dank voor deze prachtige, echte Appelvoorstelling. Zo intens, hartstochtelijk, energiek gespeeld. Een zoektocht, een hartekreet om te leven en te spelen met iedere vezel. Wij zullen jullie missen.

DUBBEL

Dubbel, dat is het gevoel dat ik had aan het einde van de voorstelling Hamlet. We hebben genoten van heerlijk spel, goede acteurs, een zeer enthousiaste en energieke Hamlet die tevens de regisseur is van dit stuk. Dubbel was dit genieten omdat het ook de laatste keer was dat ik ervan kwam genieten. Toen ik 19 jaar oud was zag ik Peter van der Linden in de voorstelling 'Kisten' en 'tafels' in het Theater aan de Haven. David Geysen, in de rol van Hamlet, zette het masker op als ode aan Peter van der Linden. En ik realiseer me eens temeer dat het voorbij is. Nadat het spel gespeeld is, stond ik te klappen, blij omdat ik weer genoten had van een mooie voorstelling in het Appeltheater. En tegelijkertijd verdrietig omdat het nu voorbij is. Dank voor al die jaren!

Outlet

Als het erop aan komt, in barre tijden, dan zijn er twee zaken onmisbaar: koffie en kunst. Dat lijkt niet zo, maar echte troost in een lelijke wereld wordt alleen geboden door kunst, cultuur is het enige wat resteerd. Pathetisch: welja!

Diep Triest

Diep triest voelden we ons bij het verlaten van het Appeltheater. Vaak afgereisd naar Scheveningen, maar helaas daar is een einde aan gekomen. We hebben enorm genoten van Hamlet dat was een afscheid waardig. We hopen dat de spelers allemaal een goede invulling elders zullen vinden.

Appelmoes

Wij kennen jullie al van Theater aan de Haven met o.a. Don Juan, een hoofdrol voor de vader van Gertrude in Hamlet. Met De storm werd het mooiste toneel geschapen op de zandvlakte van de huidige locatie, de voormalige politie manege. Sfeertje met wrakhout en zeildoek op het strand. Welk gezelschap kon zoiets? Richard III en Macbeth; 'Clint Eastwood' lange jassen van verweerd zeildoek en zwaarden van gevuld doek die ook als stropdassen fungeerden. Welk gezelschap verzint zoiets?! We hebben jaren genoten van zeer vernieuwend toneel met vaak spelers die ook muziekinstrumenten bespeelden of zongen; waar vind je dat? Ik gok er op dat er een doorstart komt onder de naam Appel+ of desnoods Appelmoes. De achterban, die de laatste 2 jaar behoorlijk gegroeid is, kijkt er naar uit. Verhoog de prijzen ook maar wat, wordt ongetwijfeld breed geaccepteerd. Chapeau voor de inzet en het enthousiaste spel van de gehele crew in dit laatste (?) stuk Hamlet. Ook dat verdient een luid applaus en het getuigt wat ons betreft van de wil om door te gaan. Wij zien er naar uit!!

Zoveel gegeven

Zoveel jaar genoten van jullie kunst met een grote K. Het zal leeg zijn om niet meer naar Scheveningen af te reizen. Ik zal jullie missen. Er zal vast iets anders komen voor jullie. Maar toch... Veel kracht toegewenst.

Schande!

Oh, wat ben ik kwaad!!!! Dat de heer Wijsmuller/Den Haag dit laat gebeuren; De Appel moet verdwijnen. Een schande!!! Dat er al ruim 40 jaar de prachtigste, fantasievolste enz. voorstellingen werden gemaakt wisten we al. Dat er al eerder in moeilijke periodes creatieve oplossingen werden gezocht (toen gelukkig met succes) ook. Maar dat je, terwijl je weet dat dit je laatste voorstelling wordt, in zo'n korte periode zo'n Hamlet weet neer te zetten getuigt van grote klasse en artistieke professionaliteit. Is er niet een wondertje mogelijk? Gewoon Amerikaans, sponsors zoeken. Er moeten toch genoeg rijke Appelliefhebbers zijn. Of heeeeel veel iets minderbedeelden die ook wel wat kunnen missen. Ik blijf hopen. Hoe dan ook, iedereen van De Appel bedankt voor al het moois dat ik, maar ook mijn familie, bij De Appel heb mee mogen maken.

Afscheid

We hebben genoten van Hamlet en van het theater. De sfeer is niet te beschrijven, zo bijzonder. Heel hartelijk dank voor alles waarvan wij zo genoten hebben. We zullen jullie en het theatergebouw erg missen.

Tranen

Het is nog niet te bevatten dat dit echt de laatste voorstelling was. Ik kom al zo lang bij De Appel, ruim veertig jaar genoot ik van jullie spel. Mijn jongste zoon (nu 37) zei gisteravond: 'Ik ben nog nooit bij een ander toneelgezelschap geweest dan bij De Appel.' Toneel=De Appel. We gingen met gemengde gevoelens gistermiddag naar de voorstelling, verheugd om jullie weer te mogen zien en horen, en verdrietig omdat het niet gelukt is jullie te redden. Bij het slotapplaus was ik in tranen. Heel veel dank voor alles wat jullie voor ons hebben gedaan. Inderdaad, nu stilte.

Prima, maar ....

Het was een heel boeiende voorstelling. Maar niet zo spectaculair als we vaak eerder van De Appel hebben meegemaakt. Misschien omdat het écht jullie laatste voorstelling is, zoals we aan de kassa hebben vernomen? Van harte gecondoleerd! En wij zijn er ook erg droevig, en verontwaardigd over!

Heel hartelijk dank

Bestaan of niet bestaan. Dat is voor De Appel al eerder de vraag geweest. Deze voorstelling maakte eens te meer duidelijk dat dat jullie horen te bestaan en dat de 'grijze pakken' kleur- en cultuurloze bureaucraten zijn. Wij zullen jullie missen. Hartelijk dank voor alle mooie momenten die jullie ons bezorgd hebben en voor de vele waardevolle herinneringen. Het ga jullie allen goed.

Voor altijd geweldige herinneringen en ervaringen!😎😎🌹🌹

Metamorfosen, Faust, alle marathons, De storm, Tuin van Holland, Op hoop van zegen, voor onze leerlingen en collega's: jarenlang een totaalervaring: gigantisch, olympisch, goud, met grote waardering en heel veel dank!

Tragisch dat De Appel, door politici met een konijnenhorizon, wordt vermoord

We waren met onze kinderen en kleinkinderen op mijn verjaardag naar deze tragische, maar geweldige afscheidsvoorstelling gekomen. Om nog eenmaal jullie te zien spelen in het sfeervolle Appeltheater. We hebben, ondanks de tragiek, genoten van deze Hamlet. We hebben fantastische voorstellingen bij jullie beleefd. We herinneren ons nog Trojaanse vrouwen op het strand met het naderende onweer dat vanuit zee met donder en bliksem op ons afkwam. De voorstelling moest worden geannuleerd, het was te gevaarlijk, maar de sfeer was Trojaans en het spel van de vrouwen naderhand ook. Wat wij zo ontzettend in jullie aanpak waardeerden was ook het educatieve aspect, zoals bij Tantalus met lesmateriaal voor scholen en het 'Goden ABC'. We zullen jullie missen en jullie vermoedelijk ons, enthousiast en geëngageerd publiek, ook. Als de appel niet ver van de boom valt, ontstaat er misschien wel weer iets moois, onder een beter politiek gesternte. Bedankt en wie weet tot ziens.

Een afscheid of een nieuw begin?

Wat een prachtige voorstelling, wat genieten van goed theater. Het kan toch niet waar zijn dat zo'n sublieme groep theatermakers moet STOPPEN?!!!

To Be Or Not To Be

Nou, jullie waren er! Helemaal! Ontroerend gespeeld, wat een toewijding! Jullie hebben aan een schitterend deel van ons leven steeds iets speciaals toegevoegd. Dank, dank, dank! Stiekem gaan wij jullie toch volgen. Succes!

Goed gedaan

Jammer, dat Hamlet jullie laatste voorstelling is. We hebben genoten.

Afscheid met Hamlet

Fantastische voorstelling. Niet te geloven dat er na 40 jaar De Appel voor mij, nu het doek is gevallen. Ik zal het theater missen. Succes iedereen.

HAMLET en meer

Onvergetelijk, ontroerend, boeiend .......... STEENGOED. Lang leve Hamlet. Een beter afscheid had niet gekund!! Vreselijk dat de deuren zich sluiten. 42 jaar onvergetelijke culturele geschiedenis voor ons. We zullen het missen!!!

Sterkte met het afscheid

Ik kan me haast niet voorstellen dat dit echt - na 45 jaar - de laatste keer zou zijn in het Appeltheater; ook nu tot de laatste minuut genoten van deze (hopelijk niet laatste) schitterende voorstelling HAMLET; bij het eindapplaus zag ik de tranen bij sommige actrices. Wat een prachtige producties zijn hier toch opgevoerd in al die jaren; waarvan ik er vele gezien heb. Wie weet komt er toch nog een oplossing.....en een vervolg.

Hamlet

Prachtige voorstelling, De Appel als vanouds, zoals alleen De Appel het kan brengen. Echt genoten en hoop van harte een weerzien met jullie te mogen beleven. Wel opschieten want ik ben intussen 91 jaar en blijf komen, doe je best.

Een uniek gezelschap verdwijnt

Beste mensen, Gisteren weer echt Appeltheater gezien. Wat een goed spel, wat een beweging, originele effecten. Alleen dat naakt leek ons niet zo functioneel. Het is een ramp dat jullie moeten stoppen. We komen al jaren en hebben vele bijzondere voorstellingen gezien. We kennen geen ander gezelschap dat zulke unieke voorstellingen maakt. GROOT ONRECHT. DOM BESLUIT. Veel dank en sterkte.

Hamlet met eigen gezicht

Beste mensen. Ja heb ook genoten van de voorstelling. Hamlet met eigen gezicht, had ook niet anders verwacht eigenlijk. Goed decor ook, sterk! Betreur het zeer dat het theater gezelschap De Appel ermee stopt. Menige mooie, sterke voorstellingen van jullie gezien. Ondanks het feit dat ik ver weg woon nam ik altijd graag de moeite. Ook al vanwege het theater. Hoop van ganser harte dat er nog iets uitkomt.... Sterkte met alles!

Afscheid?

Voor ons begon het in 1976 met Agamemnoon, het avontuur 'De Appel' en daarna een vaste waarde tot zaterdag. Dit was niet de beste Appelvoorstelling in de reeks van 113 die we mochten zien en beleven, maar wel zeer de moeite waard. Geen enkele reden om er mee te moeten stoppen, om nooit meer in het mooiste theater van Nederland te mogen genieten van gedegen vakwerk. Het mogen wegdromen in de fantastische creaties van Erik Vos en Aus Greidanus was een cadeau. De Faust van Hans Croiset was een monument. Nu alleen nog maar napraten? Over Peter van de Linden, Geert de Jong, Eric Schneider, Henk Votel, Willem Wagter, Sacha Bulthuis, Hugo Maerten, Robert Prager, Will van Kralingen, Christine Ewert, Carol en Judith Linssen en ga zo maar door? Het is zonde dat het zo moet eindigen! Maar toneelmakend Nederland zal ooit bewijzen dat dit een verkeerde beslissing is, we zullen steeds blijven roepen dat het 'toen bij De Appel' minstens net zo goed was als de mooiste Van Hove.

Een droevig maar waardig afscheid!

Gisteren genoten van Hamlet, een voorstelling zoals we er nog vele hadden willen zien in de toekomst. Helaas, met luid applaus en betraande ogen afscheid genomen!! Dank voor al die jaren van toneelgenot. Het gaat een ieder die bij De Appel betrokken was, goed!

Een prachtige nachtmerrie

Na 45 jaar Appel zagen we afgelopen zaterdag hoe dit prachtensemble, geheel in hun traditie en tóch herboren, sprankelend en knisperend, als afscheid een hallucinerende en bij vlagen boosaardige HAMLET speelde. David Geysen krijgt hopelijk heel gauw een groot aantal artistieke uitdagingen voor zijn kiezen, en alle anderen (van toen en nu): Bedankt voor zoveel mooie toneeluren in de afgelopen 45 jaar met grootheden als Carol Linssen, Eric Schneider, Christine Ewert, Geert de Jong, Peter van der Linden, Sacha Bulthuis, Erik Vos, Aus sr, Aus jr, David Geysen en al die anderen in stukken als Getemde Feeks, Phaëton, Trilogie van het zomerverblijf, Peer Gynt, De tuin van het paradijs, Mahagonny, Herakles, Odysseus, Agamemnoon, enzovoort... Wat zal ik, en wat zal de theaterwereld, jullie missen!

Eeuwig

Hamlet. Het was weer fraai, zat toch ook met weemoed in de zaal. Herinneringen aan zoveel mooie producties met zoveel mooie acteurs, maar niets is voor eeuwig, ook De Appel niet. God zij dank - ook wethouders en colleges van b & w ruimen het veld. Ze leggen een keutel, maar die lost op in de regen en sijpelt tussen de stoeptegels weg. Creativiteit en inventiviteit zijn veel hardnekkiger, als onkruid. Dus er zal een nieuwe 'Appel' ontstaan, al is het maar om de figuranten in het stadhuis zo af en toe op hun dwalingen te wijzen. Courage!

Afscheid

Afgelopen zaterdag Hamlet gezien. Na meer dan dertig jaar met veel plezier de voorstellingen van De Appel te hebben bezocht, was dit dan echt de laatste. Wat een prachtige voorstelling, deze apotheose, helemaal Appeliaans! Zo ongelooflijk jammer dat jullie niet meer (kunnen) doorgaan. Den Haag is weer een stuk cultuur armer.

Bedankt

Hamlet: een mooie voorstelling en een decor in de beste Appeltraditie. Wat zullen we het missen. Bedankt Appel acteurs en medewerkers. Sterkte.

De laatste droom

In een verpletterende Hamlet laat De Appel ons zien hoe belangrijk toneel is. Hoe een droom op het toneel een moord wordt en hoe een moord soms een droom is. En hoe verschrikkelijk het is dat de nachtmerrie dat De Appel zou verdwijnen helaas geen nachtmerrie is, maar harde realiteit. Is er alsjeblieft ergens iemand die kan zorgen dat dit geweldige gezelschap blijft bestaan?

Dit mogen we niet laten gaan!

Gisteren de schitterende voorstelling Hamlet gezien ! Deze past precies in de reeks voorstellingen die we in de laatste 10 jaar hebben bezocht. Dit hoogst emotionele en professionele toneel, dat iedere bezoeker diep raakt, zien we maar zelden in een schouwburg! Is de gemeenteraad al bij een voorstelling geweest? Er is geen betere bestemming voor de subsidie voor cultuur te vinden!!

Mooi en treffend

Gister naar waarschijnlijk de laatste voorstelling van De Appel geweest, meer dan 40 jaar heeft zij het mooiste toneel geleverd wat ik heb gezien, innovatief,creatief, visueel. Gister heb ik De Appel gezien in al zijn kracht en verbeelding. Eeuwig zonde dat dit stopt. Ik ben geboren en getogen in Den Haag, Den Haag heeft helaas nooit uitgeblonken in een adequaat cultuur beleid, of het nu om gebouwen gaat of toneel. Dit is weer zo'n miskleun.

Het is heel mooi geweest

Van Faust tot Hamlet, met 4 (vier!) generaties hebben wij altijd genoten van De Appel, met als hoogtepunten de marathons (Tanthalus zelfs twee maal!). Dank voor altijd weer fantastisch toneelspel, prachtige kostuums, water en mooie herinneringen.

Hoe krijg je het voor elkaar?

Hoe heeft het Appelgezelschap het voor elkaar gekregen om onder deze omstandigheden op zo'n hoog niveau met zo veel spanning en emotie dit heel bekende stuk uit te voeren? Zoals we heel veel keren ervaren hebben in het Appeltheater: een superavond! En hoe krijgt de gemeente het voor elkaar om zo'n gezelschap dat zoveel voor Den Haag en zelfs ver daarbuiten, betekend heeft en nog steeds betekent, te laten verdwijnen? Laten alle cultuurliefhebbers in Den Haag bij de eerstvolgende gemeenteraadsverkiezingen goed bedenken wie De Appel wilde blijven ondersteunen en wie niet, net zoals velen bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen hun stem hebben laten bepalen door de visie op het 'Cultuurforum' op het Spui.

Hamlet prachtig om mee te maken

We hebben door de jaren heen vele prachtige toneelstukken mogen zien. Onbegrijpelijk voor mij, dat De Appel geen financiële ondersteuning meer gaat ontvangen van zowel de overheid als de gemeente en daardoor dient te verdwijnen. En dat terwijl deelname aan culturele activiteiten (en toneel is daar één van) mij /mensen kan verrijken.

Boven het maaiveld

Een typisch Nederlandse actie. Kom je boven het maaiveld uit, AFHAKKEN! Zo voelt het verdwijnen van De Appel, de geweldige theatergroep die ons al meer dan 25 jaar zoveel toneelplezier heeft bezorgd. Waar wij ook naartoe zijn verhuisd, De Appel bleef elk uur om er te komen (nu 2 uur) meer dan de moeite waard. Met pijn in ons hart hebben wij de laatste voorstelling gezien, weer De Appel zoals we deze kennen. We zullen jullie missen en wensen alle medewerkers, ook die van achter de schermen, het allerbeste toe. Het ga jullie allen goed en dank, dank, dank voor al die mooie jaren.

Bedankt voor alle mooie voorstellingen

De Appel, Wat was het genieten al die jaren. Al 10 jaar kom ik uit Eindhoven naar vrijwel alle voorstellingen en soms zelfs twee keer met als toppers Messen in hennen, Orgia en natuurlijk de marathonvoorstellingen. Onbegrijpelijk dat er nu een eind aan komt. Om dat gevoel nog even uit te stellen ga ik nog een keer (als het nog niet allemaal uitverkocht is). Ik blijf op een wonder hopen. Ik vond het spel weer geweldig en de vondsten mooi. Toch deze keer een kritische noot: de muziek vond ik niet altijd functioneel en soms kon ik daardoor de acteurs niet verstaan. Met name de monoloog voor de pauze van Claudius (van Hugo Maerten, juist een van mijn favoriete acteurs) ontging me grotendeels. Jammer. Het zou wat minder mogen en soms helemaal stil.

Last but not least

Heerlijk om weer in De Appel te kunnen genieten van een klassiek werk, uitgevoerd op een gedurfde wijze. Vooral de interactie met het publiek en het functionele naakt sprak me zeer aan; op die momenten wordt je geconfronteerd met jezelf. Een fenomenale laatste voorstelling!

Niet zijn

Voorstelling van 18/11/16 gezien met vrouw en goede vrienden. Allen Appeltheaterfans. Wat een deceptie. Het oordeel was unaniem: Het beste van de avond was het Deense buffet vooraf.... Vaak slecht verstaanbaar en ongeloofwaardig soms slap dan weer overgeacteerd spel door een groep die de weg, dan wel een een goed regisseur kwijt is. Zoveel onduidelijk en niet goed uitgespeelde scènes geven nu een vervelende nasmaak van deze uitsmijter na zoveel jaren plezier van het Appeltheater. Echt heel jammer.... Pluspuntje: Hamlets moeder!

Hamlet

Jullie wilden nog e e n keer goed laten zien dat jullie bijzonder zijn. En wat fantasie en engagement betreft is dat ook zo. Maar hier: als Shakespeare en Hamlet erop staat, zou het handig zijn dat er Sh. en H. erin zitten... Tekstbehandeling is soms om te huilen. M e n e n jullie wel wat jullie zeggen? En vaak is de tekst niet te verstaan... En: als een regisseur het ineens niet meer weet ---... dan laten we even de broek zakken. Belachelijk en voor geen millimeter functioneel. Desondanks: dat de gemeente De Appel vermoordt is een SCHANDE. Ik/wij wensen iedereen sterkte!! Twee Appelvrienden

Hoge kwaliteit voor een te lage prijs!!!

Avondje Appel altijd heel bijzonder. Ook deze Hamlet voorstelling weer. Veel om over na te denken en te praten. Hoge kwaliteit voor een te lage prijs. Als een avondje bioscoop 10 euro kost en deze voorstelling slechts 30 euro, dan staat dat niet in verhouding. Voor kwaliteit moet je willen en kunnen betalen, dit bezoek je tenslotte niet iedere week. Minimale verdubbeling of verdrievoudiging van de prijs zou te rechtvaardigen zijn. Je zou toch zeggen en hopen dat er een levensvatbaar economisch model voor De Appel te vinden zou moeten zijn, ook zonder subsidie, gewoon op eigen kracht. Neem aan dat er door deskundigen goed aan gerekend is en dat mijn opmerking als 'niet gehinderd door enige kennis' weggezet zal worden. Wat jammer dat dit gezelschap om financiële redenen blijkbaar het loodje gaat leggen.

De Appel en Hamlet

20/11 met deze voorstelling blijven Hamlet en De Appel onlosmakelijk met elkaar verbonden.

Weer ongeëvenaard

21/11 gezien: Hamlet van De Appel. Zo ongeëvenaard goed. Met zo weinig middelen zo'n waanzinnig goede voorstelling maken. Met heel veel tempo, iedere seconde boeiend. Teksten met dubbele bodems - van Shakespeare en van nu. Zo intelligent. Ik kende het verhaal niet goed maar ik vond het wel duidelijk. De muziek had juist een grote toegevoegde waarde Rauw en mooi tegelijk. Geniaal gespeeld. Een Meesterwerk weer. Waarom andere groepen wel kunnen blijven bestaan maar De Appel niet. Ja, dat mensen met verstand van theater daartoe kunnen besluiten , dat vind ik onvoorstelbaar. Iedere voorstelling van De Appel was weer zo anders, alles durfde De Appel aan steeds met zoveel en veelzijdig talent, buitengewoon goed spel maar ook onbeschrijflijk mooie decors, kostuums, muziek, belichting. Het was ambivalent vanavond. Een geweldige avond maar de wetenschap dat dit ophoudt te bestaan stemde ons ook boos en droef. De acteurs lieten dit niet merken, speelden buitengewoon krachtig. De teksten waren dat ook: niet mis te verstaan. Overigens ook het Deense diner heel erg leuk en heerlijk. Complimenten voor het team van aardige mensen dat dit ook nu zo professioneel, origineel en met zoveel zorg en aandacht heeft gerealiseerd.

Dom, dom, dom

Knap van het gezelschap om voor hun executie nog zo'n voorstelling neer te zetten! En wat triest dat de Haagse politiek zo kortzichtig weer een van haar culturele parels de nek omdraait. Ik vrees dat het NDT het volgende slachtoffer gaat worden; de laatste overgebleven topper waar mensen vanuit het hele land voor naar Den Haag afreizen. En dan nog even het Circustheater wegjagen en Den Haag valt weer terug in die saaie doodse stad achter de duinen.

enthousiasme en droefenis

Geweldige voorstelling met heel veel mooie vondsten. Een andere Hamlet dan de klassieke maar heel intens en spannend. De achtergrond muziek maakte af en toe de tekst niet goed hoorbaar maar we hebben genoten! Wat een ondoordacht besluit om niet verder te gaan met De Appel, een van de weinige toneelgezelschappen in Nederland die vernieuwend toneel brengt. Dat zou in den Haag en in Nederland toch gehonoreerd moeten worden. Wij komen speciaal een uur rijden naar Den Haag om naar voorstellingen van De Appel te gaan! Daarom was het een avond met een heel 'dubbel' gevoel! We zullen De Appel vreselijk missen!!

Hamlet

Wat een wonderschone voorstelling. Jammer dat er momenten waren waarbij de tekst niet goed te verstaan was en de clown vond ik een te simpele weergave van de geest van de koning. Maar... fantastisch spel van de acteurs, echt een Appelvoorstelling waardig. We hebben er al die jaren van genoten en vinden het onbegrijpelijk dat dit gezelschap van het toneel moet verdwijnen. Wij komen er al ons hele huwelijk, en dat duurt al bijna 40 jaar. De kennismaking begon met 'De feeks', het tiritomba klinkt nog regelmatig in ons huis. Bedankt voor vele mooie, vernieuwende toneelvoorstellingen. Een doorstart zullen wij van harte ondersteunen

Genot en verdriet

We waren op 18 november bij de voorstelling Hamlet. Het was weer geweldig, maar we zijn niet anders gewend! Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat De Appel er straks niet meer is! Ik vond het bijzonder knap hoe jullie de dwaling van deze gemeentelijke beslissing door het stuk heen verweven hebben. Hoezo 'niet vernieuwend genoeg?', één van de weinig steekhoudende argumenten om dit prachtige gezelschap de nek om te draaien! Het leuke nu juist was dat het altijd weer een verrassing was hoe het toneel er uit zag en waar het publiek kwam te zitten en hoe het stuk zou worden vormgegeven. Het slotapplaus afgelopen vrijdag was lang en indrukwekkend, daarmee betuigde het publiek zijn medeleven met de acteurs, die ondanks alles wat er speelt met groot enthousiasme en verve dit prachtige stuk neerzetten!! Hulde!!!!! We hopen dat er via een 'geitenpaadje' nog iets te redden valt. Op Wijsmuller zullen wij in ieder geval nooit meer stemmen...

subliem

Genoten gisterenavond. Geen seconde verslapt de dynamiek op het toneel. Wat een toepasselijke voorstelling... helaas het einde. Of tot in een ander theater, andere vorm?

Hamlet en het establishment

Zaterdag 18/11 Hamlet gezien.!!! Weer als vanouds genoten van De Appel! En dat nu al ruim 40 jaar!! Knap hoe De Appel je steeds weer kan raken en je een spiegel voor kan houden dmv klassieke stukken met eigentijdse interpretatie. Rauw, vindingrijk, humoristisch, verrassend met een eigen beeldtaal. Zoveel stukken van jullie gezien en toch steeds weer benieuwd. Benieuwd naar de indeling van de zaal, van het decor. De rol van licht en geluid. Fascinerend te zien hoe acteurs en regisseur steeds weer in zichzelf en medespelers inspiratie vinden om het uiterste uit zichzelf en medespelers te halen. Triest en teleurstellend dat het artistieke establishment de politiek aanraadt dit gezelschap financieel de nek om te draaien.

Genoten!

Ook van deze bijzondere Hamlet weer genoten. En dat ik voor het laatst naar De Appel ben geweest, kan ik niet geloven. Dat gezonde tegenvuur wat De Appel altijd heeft gegeven en waardoor het daardoor altijd zo bijzonder was. Zijn er geen andere instanties die kunnen bijspringen. Shell, Heerema of Unilever. Misschien een beetje liberaal, maar laat de gemeente zien dat jullie ook zonder hun kunnen. Tot ziens en veel succes!

Dankbaar maar heel verdrietig

Het is diep triest dat het Appeltheater moet stoppen. Ook al was Hamlet niet de beste voorstelling, al die jaren heeft het gezelschap voor prachtige, vernieuwende voorstellingn op het allerhoogste niveau gezorgd, zowel in het eigen theater als ook op het strand van Terschelling. Hartstikke bedankt!!!! Ik heb genoten.

Hamlet

Geweldige voorstelling ondanks de korte voorbereidingstijd en de financiële perikelen. Onbegrijpelijk dat De Appel niet door mag gaan met zulk vernuftig spel en dito decors en muzikale omlijsting. Den Haag begaat een onvergeeflijke vergissing!

Genoten

Wij hebben gisteren genoten van deze bijzondere voorstelling van Hamlet. Ik ben het overigens wel met sommigen eens dat de tekst niet altijd even duidelijk te verstaan was en dat de muziek er soms te hard doorheen ging. Al met al heel origineel en prachtig gespeeld. We zijn ervan overtuigd dat zoveel talent en zo'n mooi gebouw niet verloren gaat!

Tegenvaller

Ik ben zo'n oude zak, opgegroeid met Guus Hermus en Heleen Pimentel, maar ik heb ook vaak eindeloos genoten van Appelvoorstellingen. Daarom viel deze Hamlet mij erg tegen. Met Hendrik Jansen (14-11-2016) ben ik het volkomen eens dat wie het verhaal van Hamlet niet kent, het stuk niet kan hebben begrepen, dat de tekst vaak veel te snel werd uitgesproken, dat het achtergrondgeluid (muziek?) stoorde, dat te vaak met de rug naar de zaal werd gesproken en dat deze Hamlet alleen maar boos was. Voorts stoorde ik mij aan het idiote jongleren met schedels, aan het zinloze gesjouw met de poppen en aan de reddingsboot voor de overleden Ophelia. Met alle andere recensenten deel ik het verdriet over het einde van De Appel.

Hamlet

Lieve mensen, acteurs. Wat een mooie voorstelling. Jammer als dit niet voortgezet wordt. Jullie mogen niet stoppen met de Appelvoorstellingen.

Geweldige Hamlet

Afgelopen zaterdag 19 november genoten van de HELAAS allerlaatste voorstelling van De Appel!! Niet te begrijpen dat zo'n gezelschap de das wordt om gedaan. Schande voor Den Haag. Als dit gezelschap niet vernieuwend is geweest dan weet ik het niet meer. Jaren lang was het een feest om naar De Appel te gaan. Geweldige stukken al die jaren, wat een spel en wat een inzet. Bravo voor de spelers die met het vooruitzicht te moeten stoppen om dan nog zo'n prachtige voorstelling neer te zetten. Dank voor al die jaren !!!!

Hamlet

Op facebook vermeld dat Hamlet en vorige uitvoeringen van De Appel een bijdrage zijn voor kunst in Nederland. Schande als het Appeltheater verdwijnt.

Weer top

Enorm genoten van Hamlet, afgelopen vrijdag. Origineel, humorisch en met diepgang. Een lach en een traan, want het is onbegrijpelijk dat De Appel ophoudt te bestaan. Een geweldige prestatie van de acteurs om in zo'n korte tijd met zoveel zorgen zoiets neer te zetten!!

Prachtig Hamlet

Hartelijk dank voor deze bijzondere voorstelling. Onvoorstelbaar dat De Appel er niet meer zal zijn. Steeds zijn er zulke bijzondere voorstellingen te zien geweest. Ook deze voorstelling heeft mij diep geraakt.

bedankt voor de vele mooie jaren

ik kan nog niet geloven dat ik na bijna 40 jaar voor het laatst De Appel ben uitgewandeld. Ik hoop zo dat jullie een weg vinden om hoe dan ook door te gaan. De eerste helft van de voorstelling viel me helaas bar tegen. Lappen tekst die ik absoluut niet kon verstaan. Maak die voorstelling een kwartiertje langer en spreek langzamer en duidelijker. Laat me door je woorden zien wat je bedoelt. Ik heb me geen moment verveeld dus dat beetje langer kan best. Of waren de spelers gewoon moe? Twee voorstellingen op een dag, het gevoel van afscheid, ik kan me er iets bij voorstellen.

droefenis

Inderdaad droefenis overheerst bij het afscheid van een tijdperk met vernieuwend, boeiend, confronterend toneel. Het slotapplaus vertegenwoordigt de dank voor ongelooflijk vele avonden in de oude tramremise....

Oh, Oh, Den Haag!, maar dan anders

Een schitterend theatergezelschap, onvakkundig om zeep geholpen door Koning Ambtelijk Onbenul. Met dat gevoel heb ik zaterdagmiddag zitten luisteren naar de voordrachten van sonnetten van Shakespeare en zaterdagavond gekeken naar de voorstelling van Hamlet. Oh, Oh, Den Haag, wat hebben jullie gedaan! Een creatief en durflustig theatergezelschap waar van heinde en verre publiek op afkomt, de nek omgedraaid. Wat een kortzichtigheid daar in die witte ivoren toren! Het publiek hoeft zich niet voor gek te laten doorgaan om achter de waarheid te komen. Waar wraak op uitdraait, laat Shakespeare in Hamlet goed zien. Dus laten we daar vooral niet aan beginnen. Maar de Haagse ambtenaren, gezagsdragers en raadsleden die de moord op 'De Appel' hebben gepleegd, kunnen beter maar spiegels ontlopen, want recht in de spiegel kijken is er voor hen niet meer bij. Of ze zouden moeten behoren tot de 'Kaste van de Schaamtelozen'... Alle betrokkenen bij deze Hamlet, alle betrokkenen bij alle Appelvoorstellingen waarvan ik de afgelopen jaren heb mogen genieten: DANK, DANK, DANK. De rest is geen stilte, maar een van onbegrip hoofdschuddend verwijt: Oh, Oh, Den Haag.........

Energieke Hamlet

Dank voor de prachtige voorstelling! Kwamen van ver maar hebben weer erg genoten van de dynamiek, eigenheid en concentratie in jullie spel. Houd moed. Vanuit de leegte en de stilte kan weer iets nieuws ontstaan. Veel sterkte in het afscheid.

Een tijdperk afgesloten?

Nog langer dan ons huwelijk ( 1978) hebben we elk jaar genoten van jullie prachtige voorstellingen. Was deze prachtige Hamlet echt de laatste keer? We kunnen het beiden nog niet geloven. Wellicht kunnen we bij de gemeenteraadsverkiezingen wraak nemen en wie weet wat er dan weer mogelijk is. De Appel geeft het niet gauw op. Bedankt voor de mooie uren en dagen (marathons), die we bij De Appel hebben doorgebracht.

Van Storm to Hamlet

Mijn eerste Appel voorstelling was De storm... Gister ging ik in de storm naar de laatste Appelvoorstelling, Hamlet. Bijna alle voorstellingen door de jaren heen bezocht, en wat heb ik genoten! Ongelofelijk, dat De Appel er straks niet meer zal zijn! Ik zal jullie missen!!

Waardig afscheid

De keuze voor de laatste voorstelling van De Appel had niet beter kunnen zijn dan Hamlet. Prachtige vormgeving en goed volgzame teksten met mooie woordspelingen. Jammer van het volgens mij niet functionele bloot, wat mij deed denken aan de jaren 60 en de musical Hair. De voorstelling geeft de kracht van het gezelschap aan om te transformeren naar een andere vorm voor een jonger publiek.

Typisch Appel

Wij waren met een groepje van 14 zondagmiddag bij Hamlet. Allemaal waren wij onder de indruk van het enthousiasme en de professionaliteit van de toneelspelers, gegeven deze moeilijke tijd. En dan ook nog een fantastisch stuk op de planken zetten: een groot compliment aan spelers en regisseur/speler Hamlet!!

Op naar meer moois!

We hebben genoten van een prachtige, eigenzinnige en creatieve Hamlet. We hebben al een paar keer de tocht vanuit het Hoge Noorden naar het Appeltheater gemaakt om de altijd verrassende voorstellingen bij te wonen. We waren vooral onder de indruk van de enscenering, vondsten en vormgeving. Dit soort eigenzinnige, creatieve en krachtige mensen gaan vast weer op weg naar een mooie toekomst!

Dank voor al het moois. Elk einde een nieuw begin

Goed dat het ondanks de perikelen toch gelukt is om een voorstelling op de planken te zetten met zo te zien uitverkochte zalen. Na het zien van Hamlet voelt het echt als een afscheid. Een einde. De eerste helft was voor mijn gevoel wat veel tekst en kan meer interactie tussen de personages gebruiken waardoor ik meer kan meeleven. De tweede helft vond ik daarin wel geslaagder. De oude kostuums die in de veiling gaan zouden ook over de paspoppen heen kunnen. Maar wellicht was dat ook ooit het idee maar werkte dit beter. Blijft jammer dat we Kersentuin/na de crash en de marathon voorstelling Shameless niet gaan zien die in de planning stonden. De Appel had wat ik lees in beschrijvingen rond die voorstellingen juist een pad uitgestippeld om mooie urgente eigentijdse voorstellingen te maken die er echt toe doen. En ook bij een jonger publiek aansluiten. Maar krijgt de kans niet meer om dat te bewijzen. Maar wie weet. Elk einde is een nieuw begin. De voorstellingen kunnen wellicht elders tot bloei komen. Dank voor alle mooie voorstellingen. Het was altijd een belevenis om ze te zien. Vooral de sprookjesachtige voorstellingen in het water en met uitbundige maskers vond ik erg goed!

Prachtige voorstelling

Zeer goede voorstelling, De Appel waardig. Wat hebben we vanaf de eerste voorstelling genoten van De Appel. Zeer veel gezien en zeker vernieuwend door de jaren heen. Wat zullen we De Appel missen!!

Blij Verdrietig en boos

Zeer genoten van Hamlet. De invalshoek was goed gekozen.

Ook wethouder geniet van voorstelling

Fantastisch afscheid. Het was een beetje wrang om in aanwezigheid van de aanstichter van het stopzetten van de subsidie (wethouder Joris Wijsmuller) te mogen genieten van een uitstekende voorstelling. Onbegrijpelijk dat deze man de beslissing heeft genomen om De Appel weg te bezuinigen maar wel komt kijken naar de laatste voorstelling.

wat een voorstelling!!!!

Wat een geweldige voorstelling, heb genoten. Schande dat De Appel moet verdwijnen. Ik denk dat degenen die hier over beslist hebben, nooit naar De Appel gaan! Er bekruipt mij een onderbuik gevoel, dat er iets anders meespeelt, Misschien een lucratief project, voor woning bouw? Of iets dergelijks. Ik zal het zeker heel erg missen veel sterkte voor de komende weken!

Brok in de keel

Op 18 november afscheid genomen van het bijzondere theater en de groep. Het spel was goed. Knap, dat met het vervelende vooruitzicht, er nog met zoveel passie werd gespeeld. Na afloop een ietwat onwezelijke sfeer. Wat zullen we jullie, na zoveel prachtige jaren, gaan missen. Ook Aus Greidanus was aanwezig. Wat moet dat voor hem ook een bijzondere avond zijn geweest. Alle spelers en medewerkers wensen we een goede toekomst toe.

Weemoedig

Wat lastig om de hele avond naar dit schitterende spektakel te zitten kijken en vol bewondering alles in je op te nemen, en te weten dat het waarschijnlijk de laatste keer is. Kan het me nog niet voorstellen.

To be continued!

Het antwoord op Hamlet's vraag 'to be or not to be' kan alleen maar zijn: to be continued! We hebben - als zo vele jaren - weer genoten afgelopen zaterdag. Op twitter verscheen de mededeling dat de wethouder zelf ook aanwezig was, wellicht als spijtoptant? Veel dank voor alle mooie voorstellingen en we blijven hoop houden op ......

Hamlet 20 november 2016

Met windkracht 9 naar het Appeltheater gewaaid. Hoe past het mooi bijeen, de Storm en Hamlet op een zondagmiddag. Wat een mooi afscheidscadeau voor een trouwe vriend van Toneelgroep De Appel. Mooier kon het niet zijn, prachtige teksten die verwezen naar de Ondergang (the rotten State of Denmark) en verweven met de Appelgeschiedenis. Advies; schrijf een nieuw plan, jullie kunnen het!!, deze zeeparel mag niet verloren gaan en opgaan in een zeepbel. Een trouwe vriendin van het eerste uur, nog van het HOT theater aan de Oranje Buitensingel; veel liefs en sterkte voor alle medewerkers en dank voor alles wat jullie de afgelopen 40 jaar geboden hebben aan vernieuwend en baanbrekend theater.

Maar wij komen terug!

Hamlet! Sublieme voorstelling. Aangrijpend. Ongelofelijk goed geacteerd en wederom dat prachtige decor. Op briljante manier de actualiteit erdoorheen geweven. Dat dit nu de laatste voorstelling van De Appel moet zijn. Men zal het later nog vaak in herdenkingsboeken en historische overzichten vermelden. De stupiditeit van sommige overheidsdienaren. Maar de mensen van De Appel gaan we terugzien. Niet als Appel helaas, maar op de podia van alle grote en kleine schouwburgen!

Bedankt!

Lieve Appel, onze innige dank voor deze en al jullie andere voorstellingen. We gaan jullie missen!

Dubbel gevoel

Met een dubbelgevoel ging ik vrijdag jl. naar de voorstelling. Ik keek er altijd naar uit om naar De Appel te gaan, maar nu was er ook een gevoel van afscheid nemen! Het KAN toch niet waar zijn dat het de laatste keer was! Ik heb intens genoten van het spel van de spelers, van het decor, de muziek, de kleding en alles er om heen. Het was weer een echte APPELvoorstelling. Dit kan niet verloren gaan!

Hamlet voorstelling.

Ik heb genoten van de Appelvoorstelling. Ik vind het een blamage dat de stad Den Haag geen enkel cultuurbesef toont om het Appeltheater, maar vooral de spelers en programma van voorstellingen, voor zijn regio te handhaven. Ook toont Den Haag (tot heden) geen enkel respect om de oude tramremise als theater te behouden. Ik ben alle Appelspelers en ondersteunend personeel, uitermate dankbaar voor alle mooie toneel avonden die ik heb mogen beleven.

Bijzondere uitvoering, bijzonder gezelschap

Wij zijn na jaren - ditmaal met onze dochters - weer eens naar een uitvoering van De Appel geweest. Het was weer geweldig: spitsvondig, aangrijpend, interactief en humoristisch. Tot onze verbijstering (en onbegrip) vernamen wij dat dit tevens het afscheid was van dit briljante theatergezelschap. Hoe veel verder gaan wij ons van ons erfgoed ontdoen om nog verder te zakken? Het gaat jullie goed - briljantie wordt vast wel ergens nog gewaardeerd en wij hopen op een wonder.

Dit kan niet waar zijn!

Zo'n 33 jaar geleden bezocht ik als kind voor het eerst een voorstelling van De Appel met mijn ouders. Ik weet niet meer welk stuk, maar wat een belevenis was dat. Theater! Afgelopen weekend bezocht ik met mijn eigen dochter van 12 Hamlet, eenvoudigweg om haar een belangrijke ervaring mee te geven die ook voor mij zo vormend is geweest. Mooi om te zien dat mijn dochter de voorstelling van Hamlet ook geweldig vond (met een handtekening van een speler als klap op de vuurpijl). Wat mij betreft kan het niet waar zijn dat een gezelschap stopt met voorstellingen zolang het volle zalen trekt. Misschien moet het anders, misschien moet er een ander verdienmodel komen, maar stoppen is geen optie zou ik zeggen. Als ik een bijdrage kan leveren, dan doe ik dat graag.

15 november Hamlet

Altijd weer een feestje om naar De Appel te gaan, deze keer met een dubbel gevoel, de laatste keer! Maar wat een vuurwerk was er weer in dit stuk, je komt oren en ogen te kort! Geweldig. Het is niet te begrijpen dat voor De Appel geen subsidie meer is, dit is zo kortzichtig, en wat doet dit een pijn vooral voor de spelers van De Appel maar zeer zeker ook voor de vele vrienden van De Appel. Lieve Appelspelers, dank voor alle mooie avonden toneel, wat gaan wij jullie missen.

jammer

Wij hebben vele jaren van De Appel genoten, soms zelfs tot driemaal toe een voorstelling bezocht! Wij voelen dit als een zeer treurig afscheid.

Dank

Dank voor alle moois door de jaren heen. Ik heb enorm genoten van vele bijzondere, hilarische, geestige, ontroerende en prachtige voorstellingen. Het was altijd heel bijzonder om naar het Appeltheater te komen. Je voelde je daar onderdeel van een grote familie. Beste wensen voor alle medewerkers.

Dank

Wederom genoten van een echte Appelvoorstelling. Wat heb ik genoten van jullie onconventionele manier van spelen, al meer dan 35 jaar! Ik blijf het ongelooflijk vinden dat er niet een oplossing is gevonden voor het theater. Waarom de subsidie stop zetten en niet andere opties bekijken. Een theater dat gesloten is, start je niet zomaar weer op.

Geweldig!

Geweldig, wat een prachtig spel van de Appelacteurs. Zo'n gezelschap mag niet ten onder gaan. Den Haag: shame on you!

Een laffe moord

Het was moeilijk het genieten van deze uiterst vitale voorstelling helemaal af te splitsen van de verontwaardiging over de laffe politieke moord op deze uitzonderlijke en altijd vernieuwende groep. Hier moeten achter de schermen wel oude rekeningen vereffend worden, want inhoudelijk is er alleen maar reden om deze cultuur niet alleen voort te zetten maar te blijven bewonderen. Zozeer vernieuwend dat zelfs (!) ik wel eens denk: ZOveel achtergrond-muziek, en frontal nude had ook niet direct gehoeven, maar wat een schitterend toneelbeeld in de waanzinscène van Ophelia, wat een prachtig ingehouden intiem spel van Horatio (Iwan Walhain), en wat een energie in alles. De kostuums indertijd van Casanova waren trouwens de mooiste die ooit op toneel vertoond zijn. Hoe haalt een gemeente het in zijn hoofd dit alles bij het oud vuil te zetten; ik hoop dat ze daar zelf gauw belanden.

Waardig afscheid

Wat een voorstelling! Ogen en oren kwamen tekort om alles te volgen. Niet te geloven, dat het allemaal de laatste keer was. Laten we hopen, dat er op de één of andere wijze nog een mogelijke doorstart komt. Appel bedankt, de herinnering blijft altijd.

Doorstart

Het was een geweldige voorstelling, geheel in lijn met vroegere producties. Ik heb ervan genoten, maar met weemoed. Ik vind het een schande dat De Appel niet een nieuwe kans krijgt. Misschien een doorstart?

Top!

Fantastische voorstelling, zoals altijd bij De Appel. Zuur dat zo'n goed toneelgezelschap moet stoppen.

Weemoedig afscheid

Wij hebben decennia lang genoten van veel Appel opvoeringen. Hamlet paste helemaal in de Appeltraditie: de tekst, de regie en de spelers, de decors en de muziek; theatraal, poëtisch en ontroerend. Wij hebben weemoedig het Appeltheater verlaten. Geen bijzondere, opwindende en vernieuwende opvoeringen meer. Veel dank voor de vele mooie belevenissen en succes in de toekomst voor de acteurs en actrices en de overige medewerkers van De Appel.

Doorstart alsjeblieft!

Shakespeare zoals ik nog niet eerder heb gezien, zeer imposant! Chapeau voor Alain Pringels voor de prachtige vertaling! De huidige situatie van De Appel geeft het stuk natuurlijk nog meer emotie, en dat is natuurlijk niet erg, toneel is emotie. Jullie waren het enige gezelschap waarvoor ik elke keer weer naar de andere kant van Nederland reisde. Vanaf Odysseus die ik als puber zag tot Hamlet heb ik genoten van jullie Appelmagie. Doorstart alsjeblieft, Hamlet bewijst jullie levendigheid, zelfs voor die enorme afgrond waar jullie voor staan.

Wat een zinderende slotakkoord

De voorstelling was geladen, geëngageerd en weer typisch een waardige Appel. Onbegrijpelijk dat dit gezelschap niet voldoende tijd is gegund om aan te tonen dat ze het waard zijn gesubsidieerd te worden. De cultuurverarming is ooit ingezet door Halbe Zijlstra, en voor je het weet zitten we met zijn allen alleen nog maar You Tube cultuur te bekijken in plaats van toneel.

Geweldig

Dank voor deze geweldige voorstelling. Prachtig geregistreerd en gespeeld. De slechts 3 sterren vandaag in de Volkskrant doet geen recht aan deze voorstelling. Ontzettend jammer dat dit de laatste Appelvoorstelling is. Ik wens alle medewerkers van De Appel alle sterkte toe en het allerbeste in de toekomst. Het einde van Hamlet was emotioneel. Prachtig!!

De Appel en Hamlet: To be or not to be... question?

Dank voor een geweldig mooie voorstelling. Hoe zo niet vernieuwend! Een prachtig 'decor' en geweldig en indringend gespeeld. We waren er met 9 vrienden en over enkele dagen neem ik kinderen en kleinkinderen nogmaals mee. Een voorstelling die in je geheugen blijft haken. Dank voor al het moois dat jullie al die jaren hebben gegeven en sterkte in de komende tijd. Kon het maar anders...

Heftig

Heftig in alle opzichten. Laatste keer Appel, heftig spel, heftige entourage. To be or not to be. Zeer herkenbaar Appelstuk, wat zal ik het gaan missen.

Geweldige Hamlet

Deze Hamlet voorstelling was er één volgens De Appel traditie. Uitdagend, af en toe rauw, gepassioneerd spel, geweldig decor en lichtspel en boeiend van het begin tot het eind. Na afloop dachten wij: goh, volgend jaar King Lear of een ander Shakespeare stuk? Helaas niets meer van dit. Lieve Appel acteurs/actrices, vrijwilligers en anderen: dank voor 40 jaar toneelplezier (De Storm in 1976 was mijn eerste Appelstuk)!! Nog een tip: geniet van een persoonlijk momentje: een Shakespeare sonnet gefluisterd in je oor door één van de acteurs/actrices. Een geweldig eind van een prachtige avond!

Hamlet

Spannende voorstelling. Jammer dat deze te laat kwam. Wat nou zonder onze Appel? Voor jullie allen sterkte en wijsheid toegewenst.

Chapeau

Wat een prachtige nieuwe Hamlet, als dit niet vernieuwend is? Een super prestatie om onder deze omstandigheden zoiets moois ten tonele te brengen. Het is groots en getuigt van grote klasse en kracht. Dit is Kunst met een hoofdletter K.

Hamlet

Wat verdrietig: nooit (?) meer naar het Appeltheater; nooit meer dat hele speciale gevoel als je naar een voorstelling van Toneelgroep De Appel gaat kijken. Ik kan het me nog niet voorstellen. Met een dubbel gevoel hebben wij dan ook naar Hamlet gekeken en geluisterd. We hadden het niet willen missen! Hoe en waar weten we nog niet, maar we hopen dat de Appelacteurs op een of andere manier ook na Hamlet te zien en te beluisteren blijven. Wij wensen hen alle goeds toe!!

O wat jammer

Het is beslist een raar gevoel om voor het laatst het Appeltheater te verlaten, wat zal ik jullie missen en ook de experimenten met toneelopbouw en bewerking van het stuk. Hamlet zag ik vaak op veel verschillende manieren, de laatste keer in Diever. Deze uitvoering had niet mijn voorkeur, te lawaaierig ook de voortdurende achtergrond muziek was storend, maar de aankleding was weer prachtig en de uitvoering enthousiast. Het ga jullie spelers, muzikanten, technici en kledingmakers allemaal zeer goed. Dank voor vele avonden puur genieten.

Aangrijpend

Aangrijpend de Appelacteurs nu in hun laatste Appel optreden. En weer een prachtige voorstelling. Onbegrijpelijk voor ons en voor zoveel mensen die jarenlang van De Appel genoten.

Hoe is het mogelijk ...

dat jullie ons met zoveel passie hebben meegesleept met Hamlet, wetend dat het een van jullie laatste voorstellingen is. Een oprechte traan is weggepinkt. Het ga jullie allemaal goed, blijf het spel in ere houden!

Hamlet

Niet vernieuwend??? Altijd vernieuwend, want het is altijd anders dan elders. Wij begrijpen de reden tot subsidiestop helemaal niet. Gisteren hebben we weer genoten van echt 'Appeltheater'!! Met dank aan de acteurs, die ons zoveel hebben gegeven.

Als altijd

De voorstelling Hamlet was als altijd verrassend. Teksttoneel, muziektheater, beeldend theater, locatietheater, alles ineen, een geweldige ervaring! En dus als vanouds echt Appeltheater. Ik ben nog steeds onthutst dat de gemeente Den Haag ons dit ontzegt. Trouweloos en kortzichtig...

Kan het nog niet geloven

Gisteravond een geweldige Hamlet gezien. De laatste voorstelling na (voor mij) 35 jaar lang vele fantastische en verrassende voorstellingen !? Niet te bevatten, het voelt als het verlies van goede vrienden. Bedankt voor al die mooie jaren.

Eeuwig zonde

De Appel liet weer een fraaie Hamlet zien. Jammer dat de Haagse cultuurcommissie dat niet voldoende waardeert en De Appel de kans biedt om te blijven in onze stad. Eenmaal verdwenen krijg je dit soort gezelschappen niet snel weer terug.

Waarom?

Prachtig stuk, prachtig gespeeld. Ik begrijp niet dat De Appel geen subsidie meer krijgt. Met een extra brok in mijn keel bij het slotapplaus omdat er geen nieuw stuk meer komen zal. Waarom? Ik heb later bedacht dat het wellicht te maken heeft met het terrein waar het theater op staat. En dat er mensen zijn die het veel belangrijker vinden om daar huizenbouw te plegen dan dat er via de kunst een grootser gedachtegoed ontstaat.

12 november, Hamlet

Een prachtige voorstelling vol passie door iedereen gespeeld, ondanks de subsidiestop. Was met name erg onder de indruk van de actrice die Ophelia speelde. Volg jullie al vanaf het begin. Heb lang niet alles gezien, maar kwam regelmatig en het was altijd de moeite waard. Hoop dat jullie allemaal weer dat werk krijgen waar jullie hart ligt.

Een eigen klasse, al zoveel jaren

Opnieuw gefascineerd door de eigen stijl om een klassieker neer te zetten. En het theater, weer zo verzorgd t/m foto's en video van de voorstelling. Weet al decennia lang het Appeltheater te vinden, de reis waard. Onbegrijpelijk dat een stad als Den Haag dit zou willen verliezen. Of is onze regeringsstad soms ook al aan het verTrumpen?

Hamlet!

Bedankt Appelacteurs en medewerkers voor de prachtige voorstellingen. Gistermiddag genoten van Hamlet in een afgeladen Appeltheater. Wat speelden jullie prachtig ondanks alles! Acteurs in hart en nieren en niet kapot te krijgen! Bij de laatste woorden van Hamlet en Horatio hield ik het (wederom) niet droog. Het ga jullie goed in de toekomst. Ik ga jullie missen...

Hamlet 13 november 2016 (middag)

Met mijn drie kinderen (18, 17 en 14) en mijn vriendin genoten; ik val niet in herhaling gezien onderstaande recensies; ik onderschrijf ze graag allemaal. Net als dit gold in de afgelopen 36 jaar dat ik heel veel De Appelvoorstellingen bezocht waaronder ook die tijdens Oerol. Na afloop van de voorstelling bracht mijn dochter Catoo Lustig jullie, geheel op eigen initiatief, haar gevoelens over de huidige wantoestand en haar dank voor jullie mooie werk over. Het raakte allen zichtbaar: de onrechtvaardigheid is ook zo belachelijk groot! Zoals jullie weten heb ik al het nodige geschreven aan de politici opdat hun besluit de subsidie te staken wordt voorkomen resp. teruggedraaid en ook sprak ik in bij de Raadsvergadering op 4 november alwaar ik Lucebert citeerde ('een noodklok bombamde tussen blozende dovemansoren'). Dat deed ik met hart en ziel geheel in de geest van De Appel net zoals mijn dochter op haar manier haar verdriet over de politieke afbraak van De Appel deelde. Echter: 'Het is beter een geestige dwaas te zijn dan een dwaze geest...' zoals de oude Bard al schreef en dus handelde ik. Ik hoop zeer dat nu de Rechter door jullie wordt ingezet en dat die oud en wijs is en zijn klassieken en het Recht kent ofwel 'a fair Judge'  is die het gewraakte besluit vernietigt hetgeen zal leiden tot toekennen van subsidie alsnog waardoor De Appel op enigerlei wijze voortbestaat. Mocht dat niet het geval zijn, dan dank ik jullie allen voor heel veel moois; ik koester het intrinsiek. Het ga jullie goed.

Weemoed

Sag mir wo die Blumen sind, wo sind Sie geblieben... nooit meer bloemen voor jullie, Appelspelers door de jaren heen... wat hebben jullie mij verbaasd, keer op keer... ook deze laatste keer nu rest alleen nog weemoed.

Weemoed

Met weemoed heb ik na de geweldige voorstelling HAMLET het theater verlaten: Als Appelvriend heb ik jarenlang van jullie voorstellingen genoten. Wat een geweldig gezelschap, wat voor indrukwekkende acteurs in zo diverse rollen!! Ook HAMLET liet weer de sterkte van jullie formule zien. Ik zal volgend jaar naar Duitsland (mijn geboorteland) verhuizen. Deze laatste voorstelling van DE APPEL was voor mij het begin van een moeilijk afscheid....Veel dank voor alle mooie voorstellingen die ik meeneem in mijn herinneringen.

Dubbele teleurstelling

Het is bijzonder jammer dat De Appel ophoudt te bestaan. Ik heb herinneringen aan prachtige voorstellingen uit de tijd van Eric Vos en Aus Greidanus. Eerlijk gezegd heb ik het gezelschap de laatste jaren minder gevolgd. De voorstelling Hamlet zou een hernieuwde kennismaking kunnen zijn, maar het blijkt dus de laatste voorstelling. Maar ook als dat niet zo zou zijn, weet ik niet of deze voorstelling me zou aanmoedigen om weer vaker naar De Appel te gaan. Hoewel ik goed bekend ben met het stuk Hamlet, vond ik de vertelling in de voorstelling niet erg helder. Vrienden die ik had meegenomen en voor wie het de eerste Hamlet was, vonden het lastig te volgen. Veel van de schitterende teksten gingen verloren door het rappe tempo waarin gesproken werd en door de neiging om onder gesproken tekst steeds maar weer muziek of geluid te laten klinken. Buiten gewoon irritant! Alsof de tekst niet voor zich zelf kan spreken. Daarnaast heb ik me geërgerd aan de mis-en-scène waarin de personages elkaar nauwelijks opzoeken. Bijvoorbeeld de 'slaapkamer-scène' tussen Hamlet en Gertrude, zij zit boven, hij loopt beneden heen en weer. Er is nauwelijks oogcontact of fysiek contact, er gebeurt niets tussen die mensen, alleen aan het eind van de scène. Ik vond dat niet erg spannend. Er werd vaak met de rug naar de zaal gespeeld, dat kan effectief zijn, maar niet als het zo vaak wordt gebruikt als in deze voorstelling. Ik wil acteurs in de ogen kunnen kijken en de emoties van hun gezicht kunnen lezen. Ook het decor werkte wat dit betreft niet mee. Men stond vaak achter onderdelen van de stellingen, waardoor er veel verloren ging. De Hamlet rol was mij deze keer niet sympathiek, terwijl toch min of meer wordt verwacht dat we met hem meeleven. Het personage is plat neer gezet, ik had meer lagen willen zien, deze Hamlet was alleen maar boos. Hij twijfelde dan weliswaar in zijn handelen, in zijn denken heb ik het niet gezien of gehoord. Dan kan een voorstelling wel opgesierd zijn met de bekende Appelstijl, in spektakel, in muziek, decor en kostuums enz. Maar bevestigd werd, mijns inziens, alleen dat dat de stijl was van Eric Vos. Een jonge regisseur moet nu met iets anders komen, los van het huis van De Appel. Een tijdperk is voorbij en kan wat mij betreft zonder al te veel scrupules worden afgesloten. Tegen David Geysen zou ik willen zeggen: kom met iets nieuws, ontwikkel een eigen stijl binnen een eigen nieuwe groep, dan kom ik zeker weer kijken.

Hamlet

Zoals altijd was alles weer SUPER en onbegrijpelijk dat DE APPEL verdwijnt... Ik zal het heel erg gaan missen... en hopelijk kunnen jullie de TALENTEN ergens anders kwijt ... het gaat jullie goed!

Onvergetelijk!

Dat het hoogstwaarschijnlijk de laatste keer was dat ik in het Appeltheater een voorstelling zou bijwonen was al duidelijk toen ik de kaartjes bestelde. Werd dit een historische voorstelling? Ja, dus! Afgelopen zomer genoten wij van een klassieke gekostumeerde Hamlet uitvoering in een mooi kasteel in Denemarken, in verband met de Shakespeare herdenking. Toen ik las dat Hamlet in het Appeltheater werd opgevoerd, aarzelde ik geen moment. De cast speelde voor een uitverkocht huis de sterren van de hemel. De onderlinge sfeer bij publiek en Appelmensen was fantastisch. Dank jullie wel! Het was typisch 'Appel', dus bijzonder, artistiek en onvergetelijk. Mijn man en ik hebben ervan genoten.

De Waanzin Voorbij

Na 45 jaar De Appel de laatste voorstelling: Hamlet, voor mij over de waanzin van de mens en in het bijzonder van vorsten en bestuur. Een waardige afronding, voortreffelijk geregisseerd door talent David Geysen, tevens een gepassioneerd acteur Hamlet verstrikt in waan en werkelijkheid, in liefde en in haat. Shakespeare toont ons niet alleen de spiegel van dit al, maar ook toont hij ons de transformatie in de 'afgang' om opnieuw 'op te komen'. Respect en dank voor het gehele Appelteam!

Prachtig

Wat een prachtige, indringende voorstelling! Ik ga gauw nog een keer nu het nog kan.

Afscheid

40 Jaar lang genoten van jullie en jullie spel. De creativiteit en energie spat er af, nog steeds - ondanks de trieste omstandigheden, wat sterk! Want triest is het, een gezelschap als De Appel opheffen, terwijl allerlei theatertjes en gezelschapjes WEL subsidie krijgen. Een grof schandaal! En het gebouw, altijd een plezier er naar binnen te lopen, zeer bijzonder, net als jullie zelf. Bedankt en groeten, een treurige Keila

gemis

Na het einde van de voorstelling Hamlet overviel mij een soort weemoed. Tientallen jaren bezocht ik De Appel. Altijd genoot ik van de voorstellingen, het prachtige spel,de speciale sfeer, het speciale publiek en het geweldige gebouw met zijn vele mogelijkheden, die door het gezelschap volledig benut werden. Ongelooflijk dat dit verdwijnt!!!!!!!!!!!!!!

Vernieuwend

Een van de weinige theaters waar vernieuwend toneel gespeeld wordt, je hoeft het niet mooi te vinden maar laten we nou niet met z'n allen in de-zeker ook mooie-klassieke uitvoeringen blijven hangen. En waar vinden we zo' n stal, dit moet toch blijven.

Geweldig

Dank jullie wel lieve Appelmensen voor deze geweldige Hamlet! Knap hoe jullie onder deze omstandigheden Hamlet zo energiek hebben kunnen neerzetten....de tijd vloog om. Met weemoed verliet ik het theater..... Ik heb jaren van jullie genoten. Dank daarvoor! Het ga jullie goed!

Bezoek Hamlet 10 nov 2016

We waren met 50 leerlingen van onze school naar de Hamlet en hebben de volgende dag er anderhalf uur met de leerlingen over nagepraat. Het heeft dus indruk gemaakt.

IJzersterk

Alleen al de eerste indruk: de steigers, de omfloerste poppen, het vertrouwde publiek en de acteurs in hun nieuwe rol, vorm en beweging. Opnieuw een verrassende voorstelling in de Appeltheaterkameleon die alles aankan. Wat een creativiteit en energie! Hamlet is een creatieve explosie zoals je nergens anders dan op deze plek kan beleven. Iedere keer weer een unieke voorstelling in een uniek theater. Kortom, ijzersterk maar kennelijk rijp voor de sloop. Treurig dat dit monument verdwijnt in een culturele kaalslag die ook deze perfecte verbintenis tussen toneelgroep en theater ruïneert. Gewetenloos want zoiets maak je niet kapot. Enfin, in onze financieel-juridische beschaving is het geweten al flink weggeschaafd. Bedankt Appel voor de mooie momenten.

De rest is stilte?

De rest is stilte... Ik kan het gewoon niet geloven. Zoveel mooie voorstellingen gezien hier in De Appel. En nu? Niets? Onbegrijpelijk dat de lokale politiek dit laat gebeuren.

Onder de indruk - hoe is her mogelijk - wat een prestatie

Ik moest en zou er zijn bij de première van Hamlet in het Appeltheater. Ik weet dat we iedere keer opnieuw worden verrast door De Appel spelers en niet te vergeten hun regisseur. De Appel is en blijft vernieuwend. Hoog respect voor deze mensen. Wat een inzet, wat een energie van begin tot eind. Wat een motivatie. Dit moet je minstens 2x zien om er nog meer 'uit te halen' voor jezelf. Het heeft indruk gemaakt en werkt nog door. Ik blijf die beelden zien. Dank jullie wel.

Een tijdperk voorbij

Hamlet gezien. Ik moest er even inkomen en toen dat vrij snel gebeurde vloog de tijd voorbij. Moeilijk te begrijpen dat dit de laatste voorstelling was. Ik heb vele Appelproducties gezien. Met vriendinnen, met mijn zoon. Altijd weer verrassend en bijzonder. Jammer dat het voorbij is.

Pijn aan mijn Hart

De voorstelling gezien, was weer geweldig, maar met droefheid beladen. Het idee dat het de laatste keer was, ik vond het vreselijk. Nooit meer de mooie stukken zien, nooit meer in het mooie gebouw. Zal het zo missen; ik dacht ik word oud met De Appel... Ga jullie missen. Heel veel sterkte en succes allemaal!

Indrukwekkend en melacholiek

Beste mensen, Na alle jaren, voor mij 24 jaar voel ik me melancholiek. Vanavond een indrukwekkende voorstelling gezien bij De Appel. De laatste. Indrukwekkend door de eenvoud van decor, het geweldige stuk, de mooie neergezette karakters, de geweldige verwijzingen, kortom: theater zoals ik nergens in Nederland ooit heb gezien of zo intens heb ervaren. Mijn kinderen die door De Appel de liefde voor theater hebben gekregen. Ik zal De Appel als theater missen, maar ook zeker deze groep bevlogen acteurs, die ondanks dit verdriet de sterren van de hemel hebben gespeeld. Tot en met 18 december te zien. Dit mag je niet missen. Het ga jullie goed, maar na vandaag zou Den Haag nooit meer hetzelfde zijn. Ik kan het niet begrijpen, wil het niet begrijpen, maar het zal wel moeten. Ga dus nog snel genieten van Hamlet, prachtig neergezet door acteur-regisseur David Geysen!

Ondergang van een Stadsicoon

Energieke, explosieve en intense Hamlet gezien gisteravond. Beklemmend en toch licht met een rauwe rafelrand!! Krachtig en vilein gespeeld, prikkelende regie van top talent David Geysen, heldere dramaturgie, prachtig simpel decor, perfecte belichting! Geen grijze pakken, noch ambtenaren, noch wethouder gezien. Ga naar deze voorstelling en aanschouw hoe een cultureel stadsicoon op een gewelddadige manier vechtend ten onder gaat!!

Prachtig!

Genoten van de spelers, het toneelbeeld. Maar ben ook boos, boos deze vorm van en vooral hoogstaand toneel verdwijnt. Want wat zijn jullie goed. En iedereen die het nog niet gezien heeft, ga er heen. Het is straks echt te laat. Lieve mensen van De Appel al 30 jaar zie ik jullie voorstellingen. Bedankt voor alles wat ik gezien en beleeft heb. Maar vooral voor jullie allemaal een hele diep buiging.

Genoten

Opnieuw genoten, bewondering voor al dit talent. Elke voorstelling weer. Enorm spijtig en onbegrijpelijk dat dit geweldige gezelschap verdwijnt!

Ludieke Hamlet

De teksten waren Shakespeare, maar de aankleding was 2016. Juist die opzet tekent De Appel. Wel iets vernieuwends, wel iets ludieks, wel een uitzonderlijke opzet. Al 25 jaar volg ik de voorstellingen en geniet ervan. Ook de entourage in het gebouw zonder pluche, zonder gelikte decors, maar met een enthousiasme, inzet en vakmanschap. De Appel mag niet ophouden te bestaan. Deze Hamlet is weer het bewijs. Het zal wel te laat zijn, maar wij zullen de groep acteurs en actrices nimmer vergeten. Zij hebben velen toneel in alle aspecten bijgebracht. Ga kijken naar deze laatste Hamlet en geniet ervan!

Zoals vroeger

Wij gingen vanaf ongeveer 1983 naar alle Appelvoorstellingen, maar na de drie grote producties die wij zagen: Tantalus, Odysseus (allebei top) en Tuin van Holland (zeer matig), haakten wij af: teveel van het goede. Deze Hamlet was weer ouderwets voortreffelijk zoals De Appel van destijds. Wij hebben nooit begrepen waarom die oude lijn met vernieuwend oud toneel én modern vernieuwend nieuw toneel niet weer is voortgezet of opgepakt. Er moet toch veel modern, vernieuwend toneel en oud toneel in een nieuw jasje (zoals Hamlet) te vinden zijn?

Geweldige avond!

Lekker en leuk het buffet en van de voorstelling hebben we genoten. Treurig werd ik van de boekverkoop want dat maakt het afscheid zo definitief. Voorts ben ik van mening dat De Appel moet blijven!

Mijn dank en respect is groot

De sterren van de hemel speelden de acteurs gisteravond. Je moet het maar kunnen. Ik heb er zo van genoten, en tegelijkertijd voelde ik me bedroefd omdat het de laatste keer was. Ik had nog zo lang willen genieten van het lekker ongepolijste toneel in dat knusse pand. Toch heel anders dan zo'n gelikt groot toneelgezelschap. Dat komt gewoon niet zo binnen bij me. Ik zal jullie enorm missen en wens jullie veel succes bij wat er in het verschiet ligt. BEDANKT!

Bedankt

Bedankt voor alle prachtige voorstellingen, erg jammer dat dit de laatste was. Schitterend en intens acteerwerk, verrassende en spectaculaire decors, uitstekende muziekkeuze! Bijzonder genoten. 

Prachtig

Het stuk was zeer goed gespeeld en mag zeker niet de laatste van De Appel worden! Prachtig gedaan! Een aanrader!

Hamlet

Met 4 vriendinnen een heerlijke avond gehad. Genoten van de toneelvoorstelling en vooraf van het Deens buffet. Echt een avondje uit.

Recatie eerste Hamlet voorstelling

Het stuk is zeer overtuigend gespeeld. Prima vertolking van Hamlet. Goed decor. Mooi dicht bij de originele tekst gebleven. DE APPEL moet blijven! Het gezelschap voor het doorgeven van de klassieke stukken! Hella de Wit ( docent Klassieke Talen)

Een waar kunststuk!

Alsof er niets aan de hand s, alsof het einde niet nadert speelt De Appel weer groots en meeslepend! Wat een inzet en inspiratie.! Een ware tour de force van David en iedereen bij De Appel! Het is buigen om niet te barsten! Kom, Er kan nog wel een muisje bij!

Geweldig

Wat een geweldige voorstelling was dit. Bedankt!

Hamlet

Mooie voorstelling! Aanrader. Voor het laatst het Appeltheater uitgelopen. Intens droevig!! Het hart is uit Den Haag gerukt.

| Meer