Interview met David Geysen

Hamlet is misschien de laatste voorstelling van Toneelgroep De Appel. De gemeente geeft het gezelschap waarschijnlijk de komende vier jaar geen subsidie meer. Een laatste strohalm is 4 november, op die datum beslist de gemeenteraad definitief over de subsidie. “Wat de uitkomst ook wordt, het gezelschap wilde een afscheids/doorstartvoorstelling”, vertelt beoogd artistiek leider David Geysen. “We gaan er sowieso met een big bang uit.”

Door Tanja Verkaik

SCHEVENINGEN - Een maand lang is de Shakespeare klassieker -bekend van de uitspraak ‘to be or not to be’ te bewonderen in het Appeltheater aan de Duinstraat. Op woensdag 9 november is de eerste voorstelling. Vooraf kan er ook een Deens hapje gegeten worden. Immers Hamlet is de prins van Denemarken.

Zijn vader - de oude koning Hamlet - is dood. Zijn broer Claudius trouwt met zijn echtgenote Gertrude. Als Hamlet verneemt dat Claudius zijn broer heeft vermoord, zweert hij wraak. Toch twijfelt hij: was de geest die hem de moord op zijn vader influisterde misschien bedrog? Hij besluit zich vreemd te gedragen om de waarheid te achterhalen.

Speelse Hamlet
“Het is een hele speelse Hamlet”, vertelt Geysen. “We spelen met de theaterwetten. Hugo Maerten (speelt rol Claudius) verwoordde het mooi tijdens een repetitie: ‘Wij spelen geen stuk, maar spelen met een stuk’. Het is een kruising tussen performance en toneel. We proberen om niet cliché te zijn”

In de Appelloods wordt ondanks de onzekerheid over de toekomst druk gerepeteerd. Standaard is deze Hamlet inderdaad niet. Er wordt onder meer gejongleerd met schedels en gespeeld op een elektrische gitaar. Het gaat ook nog twee keer mis: Hugo Maerten komt met een vinger tussen een rolstoel en een scherf zorgt voor een snee in de voet van Beaudil Elzenga. Ze gaan gewoon door. De keuze voor Hamlet is door de situatie aan het gezelschap opgedrongen. “Is dit het einde of gaan we door”, zegt de beoogd artistiek leider, die al 16 jaar onderdeel uitmaakt van Toneelgroep De Appel. “En natuurlijk wil elke acteur wil een keer Hamlet spelen.”

Geysen regisseert niet alleen, maar speelt ook de titelrol. “Het is een uitdagende rol: een eenzame figuur die probeert door te gaan ondanks de pijn.” De kaartverkoop voor Hamlet gaat als een speer. “We zitten al boven de 65 procent”. besluit Geysen.

De Posthoorn 27-10-2016

| Meer