Publieksreacties

(De reageeroptie is gesloten.)

Gevoel thuis te komen

Als ik naar De Appel ga heb ik altijd het gevoel thuis te komen. Ik ben inmiddels een krakkemikkige en oude vrouw geworden. Maar omdat iedereen voor me klaar staat en me helpt ben ik toch in staat de voorstellingen bij te wonen. Zo ook de Decamerone. Genoten heb ik van de 4 voorstellingen in even zo vele zalen. Alle goed gespeeld maar sterk wisselend van inhoud. Gelachen en gegruwd. Vooraf gesmuld van het als vanouds heerlijke eten. Ik moet er niet aan denken dat dit gezelschap niet door zou kunnen gaan voorstellingen te maken in dit unieke theater. Gemeenteraad gebruik uw verstand.

Chapeau!

Ik vond het een prachtige voorstelling heb ervan genoten. Lunch was prima met een gezellige ambiance en een uitstekende bediening.

Indrukwekkend

Prachtige en indrukwekkende opvoering van dit vroeg 20e eeuwse stuk, dat desondanks niet al te zeer gedateerd overkwam. Het spel was uitstekend in een mooi en functioneel toneelbeeld. Kortom genoten!

Genoten

Wat hebben wij genoten. De intensiteit van het spel vond ik geweldig. We komen al jaren en ook nu weer echt de moeite waard. Dank hiervoor.

Prachtig spel!

Wat heb ik genoten van het prachtig gespeelde stuk van Heijermans. Sterke cast, met name Kniertje zet op sobere en ingetogen wijze zo'n geweldige sterke vrouw neer, en ook zoon Geert , die als enige tegen het onrecht durft te ageren, vond ik echt fantastisch. Hoewel een klassiek stuk, is het thema van uitbuiting en onrecht helaas van alle tijden. Dank!

Mooie voorstelling

Wij hebben weer genoten van uw toneel, mooi opgezet, leuke vondsten (de storm die iedereen binnen omver blies ). Helaas was het hier en daar slecht te verstaan, jammer, ik had behoefte aan een tekstboekje of boventiteling terwijl mijn gehoor over het algemeen nog redelijk is. Verder ook lof voor de leuke lezing vooraf, Op hoop van zegen in Senegal, compliment!

Zeer onderhoudend

Voor de tweede keer in het Appeltheater in een onderhoudende ambiance met boeiende acteurs: wij hebben genoten! Het nodigt uit om jullie theater vaker te bezoeken.

Ouderwets genieten!

Wat een heerlijke, echte Appel-voorstelling was Op hoop van zegen. Ga zo door, dan blijven wij komen.

Geluid

Beste mensen, Wij hebben dit nog nooit meegemaakt maar ik kon heel weinig van de tekst verstaan. Nu weet ik wel dat horen bij mij moeilijker gaat worden. Maar... Mijn man kon ook niet alles verstaan en dat is nog nooit gebeurd! Het is beter dat ik dit eerlijk aan u meldt. Wij zijn daarom in de pauze maar weggegaan. Het spijt ons wel heel erg want het was wel mooi om te zien en daardoor kon ik er wel iets van begrijpen.

Lof en kritiek

Prachtig stuk, goed geacteerd. Heb genoten van deze klassieker! Zo moet Heijermans het bedoeld hebben. Jammer dat sommige spelers niet goed te verstaan waren (zat op rij 6), vooral wanneer er snel gesproken werd. De stormscène met de vissersvrouwen had een wat dreigender entourage mogen hebben. Maar verder: lof voor De Appel!

Met veel plezier

Al 30 jaar gaan we elk jaar met veel plezier naar De Appel. Ook dit keer hebben we genoten van vooral ook Kniertje. En Jessie Wilms in haar rol als vrolijke Jo, knap neergezet.

Mooie voorstelling, voor zover te verstaan

Het was gisteren een mooie, indrukwekkende voorstelling, maar na afloop moe van het ingespannen luisteren, want akoestisch was het slecht op de 10e rij. Ik hoorde meer mensen klagen over onverstaanbaarheid van de teksten, met name als er op de het toneel van opwinding sprake was en het ensemble door elkaar ging praten. Vooral Geert, Bos en Daan waren slecht te verstaan.

Klasse!

Wij (5x) hebben genoten. Prachtig, sober, indrukwekkend. Het minimalistische decor benadrukte de beklemmende sfeer in het kleine huisje van Kniertje en maakte zelfs de vies ruikende vloer nog goed. Overigens wel iets te sterk ruikend. Heel netjes van het theater om de twee op laatst verhinderde bezoekers (door ziekte) een alternatieve datum aan te bieden. Zij hebben daar alsnog gebruik van gemaakt en ook genoten! Klasse!!

Genoten

Afgelopen zondag ben ik bij u in het theater geweest om de voorstelling bij  te wonen van Op hoop van zegen. Wat heb ik genoten van de spelers, het decor, maar ook van het theater zelf. Het was voor mij de eerste keer dat ik in het theater kwam, ik ben woonachtig in  Brabant, vandaar. Het staat voor mij zeker vast dat ik in de toekomst nog eens een bezoek zal brengen in het Appeltheater. Wens u allen heel veel succes!

Indrukwekkend!

Heel indrukwekkend!! In het verleden heb ik het stuk meerdere keren gezien, maar dit was de mooiste uitvoering. Prachtig gespeeld door alle acteurs, maar de rol van Kniertje.....onnavolgbaar!!!

Hoe ideologieën mensen kunnen verblinden

De uitstekende lezing van Rob van der Zalm gaf inzicht in de toentertijd gangbare ideologie van de Nederlandse 'Stoere jongens', het nationalisme. Het toneelstuk liet op een verbijsterende manier zien hoe deze ideologie door de reder werd gebruikt om mensen de dood in te sturen - en dat was juist het verbijsterende - met steun en druk uit de gemeenschap die daarvan het slachtoffer werd. Het indrukwekkend serviele spel van Kniertje drukte dit uit: de 'plicht' tegenover de reder en de pijn van het verlies; de vernedering van de 'liefdadigheid' met dat pannetje soep. Gruwelijk! Het liet mij achter met de bevestiging van het vermoeden dat de heersende moraal de resultante is van de heersende politieke en economische machtsverhoudingen. Kies in godsnaam je eigen moraal !

Genoten

Wat een mooie vondsten in Heijermans belegen tragedie hebben jullie weten te vinden. Zonder de anderen tekort te doen: Hulde voor de rol van Geert!

Weer genoten

Wederom geweldig stuk. Goed gespeeld, vooral Kniertje was uitmuntend. Af en toe wat slecht te verstaan. Helaas was het diner niet echt een hoogstandje. Vegaburger te hard en de rest was ook niet echt veel bijzonders. Over het algemeen eten wij toch beter bij De Appel!

Genoten!

Mijn vriendin en ik hebben heel erg genoten van de voorstelling, we hadden prima plaatsen op de 11e rij waar alles goed te volgen was. Jammer genoeg was de lunch volgeboekt ,volgende keer eerder boeken.

Het hakt erin

Op hoop van..... geeft indringend misstanden weer. Indrukwekkend!

Tranen van ontroering; dank jullie wel!

Wat een mooie dag was dat: goed verzorgde wandeling met Nico, uitstekend verzorgde lunch, en vooral: ontroerend spel. Natuurlijk weet je hoe het afloopt, maar zoals het door elke acteur gebracht wordt, geweldig! Echt elke acteur haalde het beste naar boven. Onze kleinkinderen (16 en 18 jaar) viel het op dat zij niet meer de jongste waren zoals de afgelopen jaren dikwijls het geval was. Er waren relatief veel jongeren in de zaal en als ik zo om me heen keek waren die allemaal aan het genieten. Nogmaals: dank jullie wel!

Verras, ontroer en verbijster

Ondanks het prachtige spel van tante en nicht had 'Op hoop van zegen' wat mij betreft niet afgestoft hoeven te worden. Ik hoop dan ook niet dat de titel verwijst naar de toekomst van de toneelgroep. Verras, ontroer, verbijster mij de volgende keer (weer) a.u.b. Zoek opnieuw naar de grens in het toneellandschap. Jaag de Haagse society over de kling. Vul de zaal met jongeren, die zich verdringen om erbij te horen. Plaats bijvoorbeeld Heijermans in een hedendaagse (Haagse) achterstandswijk tegen de achtergrond van de daarbij horende beeld- en taal-en muziekcultuur, laat oude Appeltijden herleven.

Interessant dag

Wat een leuke en interessante dag hebben wij gisteren gehad: een interessante wandeling door oud-Scheveningen, een heerlijke lunch en een voortreffelijke uitvoering van 'Op hoop van zegen'. Jullie hadden zelfs voor prachtig zonnig weer gezorgd. Ik was eigenlijk bang dat de stukken van Heijermans wat gedateerd waren, maar de 'Appeltjes' hebben er een echte klassieker van gemaakt! Chapeau! Wat een mooie rol van Kniertje.

Geweldig!

Geweldig, genoten. Kom gauw weer. Laat maar weten.

Treffend, mooi en ontroerend

Prachtige voorstelling, mooi decor en goed gespeeld. Het sociale aspect, de genadeloze uitbuiting van de vissers en hun weerbaarheid, werd treffend weergegeven en in sterk spel neergezet. Af en toe even een woord gemist, maar eigenlijk alles goed gehoord (op rij 11).

Op hoop van zegen

Wij hebben genoten van het stuk. In het begin was het wat lastig verstaanbaar. Maar dat veranderde al snel en daarna hebben wij genoten van een boeiend gespeeld stuk, waarin vooral Kniertje door haar ingetogen spel excelleerde. Een aanrader!

A Brit exposed to the classics

Met mijn Britse vrouw naar een Nederlandse klassieker. Met een fantastische cast in een mooi decor een aanrader. Eigentijds en klassiek tegelijk. Ontroerend en met en lach. Smaakt zeker naar meer.

Op hoop van zegen

Mijn reactie staat op www.hanscroiset.com 

Slecht verstaanbaar

Hoewel wij op de tweede rij zaten was het grootste deel van de tekst niet te verstaan. Wel veel geschreeuw, maar toch onverstaanbaar. Heel teleurstellend. De vegetarische maaltijd vooraf bleek een vegaburger te zijn. Daar had de keuken wel iets originelers op kunnen bedenken.

Reactie

Mooie goede voorstelling. Helaas slecht verstaanbaar dus veel gemist.

Geweldige, aangrijpende, prachtige middag!!

Op hoop van zegen (ik kende het verhaal niet), psychologie van alle tijden, subliem neergezet, fantastisch gespeeld, (verrassend die rode Vlaamse!), perfecte combinaties, alléén maar lof! Maar die (overbodige) kolen(?)vloer die stonk wel, al wende het en was het bijzaak. Wij hebben ongelooflijk genoten. Als ik niet in Sittard woonde, zou ik bij elke voorstelling bij jullie op de stoep staan. De lunch vooraf was lekker, al hadden we graag nog wat marmelade gehad. Ontzettend bedankt!!!

Top!

We slaan bijna geen voorstelling over van Toneelgroep De Appel. Deze keer hadden we onze vraagtekens. Misschien wat oubollig? Het tegendeel was waar. We werden de voorstelling ingezogen, steeds dieper. Geweldig spel in eenvoudig decor. Het raakt je veel meer dan je verwacht. We kijken uit naar het volgende stuk.

Verrassend en genoten!

Gisteren naar 'Op hoop van zegen' van Toneelgroep De Appel (Scheveningen) geweest. Inclusief pauze drie uur en een kwartier voorstelling. Voor € 20,00 p.p., dus geen geld en op alle plaatsen goed zicht. Prachtige voorstelling! Was erg benieuwd hoe ze zo'n super klassieker uit de oude doos zouden aanpakken. Wel... heel anders! Vlot en gelijk ook ingetogen. Geen pathos of overdreven dramatiek. Bijzonder boeiend. Je werd helemaal in de voorstelling getrokken en de tijd vloog voorbij. Beslist voor een breed publiek. Oud en jong. Niet uit deze tijd, maar zoals zo vaak, aantonende dat veel herkenbaar is ook in onze moderne tijd. Graaien aan de top en uitbuiting van lagere flexwerkers, enz. Mooi strak en minimalistisch decor met niveauverschillen dat perfect en maximaal het geheel ondersteunde! En de beroemde tekst ( '... de vis wordt duur betaald!')...? In één van de bijrollen wordt die al eerder in de gesprekken gezegd. Door Geert de Jong, in haar rol als Kniertje, op haar beurt later bijna achteloos uitgesproken... het momentum was zo voorbij! Even een gevoel van teleurstelling, maar dan het besef, dat dit binnen deze voorstelling en spelopvatting zo volledig en perfect paste! Mooie rol van Geert. Fantastisch ingetogen spel, dat door het vissersleven getekende hardheid, moeite met tonen van emoties, maar toch doorkomende liefde voor man en kinderen en bijna genante, maar tegelijkertijd ook weer 'koninklijke' onderdanigheid aan een uitbuitende reder liet zien. Kortom genoten! Nog tot en met 20 maart in het Appeltheater. Gaat dat zien! (foto: Leo van Velzen - als de deur open en dicht gaat tijdens de stormnacht.....).

Gehoor

Zondag j.l., zittend op rij 9, heb ik van de gesproken teksten ca 80 procent niet kunnen verstaan vanwege een gehoorvermindering van ca 40 procent. Bij eerdere bezoeken met een plaats dichter bij het podium was dit probleem hanteerbaar.

Ontroerend en humoristisch

Ik heb zeer genoten van deze voorstelling: bijna ouderwets toneel, maar dat was het zeker niet. Bij vlagen was het erg ontroerend, maar gelukkig ook vaak humoristisch. De vondst van dat open decor vond ik geweldig! Het suggereert een beslotenheid die er niet letterlijk is en biedt heel veel ruimte. En de wind die zo prachtig verbeeld werd als de deur open ging. Geweldig! Het was een tijd geleden dat ik een regie van Arie de Mol had gezien en dit smaakt wel naar meer.

Onder de indruk

Zeer onder de indruk. Had wegens mijn herinnering (oudbollig stuk) enige twijfels, maar kijk in principe elk stuk van De Appel. Fantastische regie en heel mooi spel met een paar ware nieuwe talenten! Genoten dus.

Weergaloos spel

Toneel op zijn best. Prachtig spel van alle acteurs. Geert de Jong zet Kniertje op adembenemende wijze neer, Jessie Wilms als haar nichtje was een grote verrassing. Complimenten ook voor de sobere, maar effectieve, tot de verbeelding sprekende vormgeving, zowel in spel (de breiende vissersvrouwen, de slotscène) als het decor. En wat een sterke tekst van Heijermans! Blij dat De Appel, althans in deze voorstelling, afscheid heeft genomen van de op effectbejag beluste visuele stunts van de afgelopen jaren, en weer terug is bij de basis: spelen. De voorstelling is indrukwekkend, die na afloop even moet bezinken. Suggestie: wacht tot het publiek zelf begint te applaudisseren voor de spelers applaus komen halen. Twee minpunten: Na het applaus aandacht opeisen voor reclame voor andere voorstellingen is ronduit storend. De tekst in het programma slaat nergens op.

Genoten!

Genoten van de voorstelling, met name van het spel van Geert de Jong. Zoals door meerdere bezoekers gesignaleerd hadden wij op rij 6 last van slechte verstaanbaarheid, jammer!

Eindelijk weer eens naar De Appel

Toen het Appeltheater van start ging, gingen wij jaren achtereen regelmatig naar één van de bijzondere theaterstukken kijken. De laatste jaren 'kwam het er niet meer zo van'. We hebben er geen spijt van dat we toch weer eens gegaan zijn en wat was alles weer 'vertrouwd'. Twee min-puntjes: de akoestiek was niet echt goed. We zaten op rij 6 en konden toch regelmatig sommige acteurs niet verstaan. Het tweede minpuntje betrof de wat zuidelijke tongval van het overigens zeer goed spelende nichtje. Zo spraken de vissersvrouwen niet! Verder alle lof!

Een heerlijke toneelavond

Na enige tijd hebben mijn vrouw en ik De Appel weer eens opgezocht. En ik moet zeggen: we hadden er geen spijt van, prachtig spel en een ontroerend toneelstuk. Een mooie avond, dank je wel!

Krijg bijna neiging tot nostalgie

Mijn derde gang van dit seizoen naar de zo vertrouwde Appel was voor het 'topstuk' Op hoop van zegen. Eigenlijk ook de 'titel' van mijn bezoek! Een flink aantal goede acteurs, die zich die verschrikkelijke taal hebben eigen gemaakt verdienen nog steeds grote bewondering, maar laat ze nooit meer zo'n draak van een stuk spelen! De keuze van Heijermans is echt een misser, als we niets beters hebben in eigen land, dan maar naar het buitenland, Europa is groot genoeg. Eerder zag ik op uitnodiging als donateur de Volksopera, die ik vreselijk vond, vervolgens de 6 eenakters, waarvan ik de 3 onder regie van David Geysen erg mooi vond en boven alles uitstekend. En dan 'Op hoop van zegen'...... al bij binnenkomst in de rubberstank komen negatieve prikkels op, dan een irritant taaltje, veel gegil, geren en armgezwaai, veel goede spelers en toch het gevoel van amateurtoneel, zo zonde! Enfin, na de pauze keerden we niet terug en nu maar hopen op het volgende seizoen, nog één herkansing!

Prachtig en ontroerend

Een vrijwel volmaakte avond: het eten vooraf was goed verzorgd en de voorstelling was heel knap gespeeld. Het stuk was en is ontroerend en is ook in deze tijd nog steeds actueel.

Aanrader

Zeer indrukwekkende voorstelling. Een aanrader!

Geweldig vertolkt

Wij hebben genoten van een prachtige voorstelling. Wij zaten op de eerste rij waardoor wij alles goed konden verstaan en ook de expressie van de spelers goed zagen. Met name complimenten voor Geert de Jong die Kniertje zo intens speelde dat zij in alle facetten Kniertje was.

Geweldig

Geweldig had tranen in mijn ogen.

Genoten!

Wij hebben genoten van de voorstelling, ook de maaltijd was prima verzorgd.

Vanuit de engelenbak

Aanvankelijk kon ik Kniertje en enkele anderen helemaal niet verstaan, maar ik zat dan ook hoog en ver. Uiteindelijk kwam de boodschap dubbel en dwars over. Vooral het laatste gebaar van Kniertje was veelzeggend. (Had Heijermans dat bedacht?). Het blijft een hartverscheurend verhaal dat helaas nog in veel landen geldt.

Prachtig voorstelling

Soms wat moeilijk te verstaan, er werd veel door elkaar en te snel gepraat. Maar een prachtige voorstelling met veel verdriet, heel goed gespeeld. We hebben genoten!

Complimenten

Het enige wat een beetje tegen zat de dag dat wij naar Op hoop van zegen kwamen, was het weer. Maar ook dat was relatief. Na een leuke, informatieve wandeling - hulde aan de gids - en een goede, goedverzorgde lunch hebben we met veel plezier en inleving naar het stuk gekeken. Het was even wennen, omdat een aantal acteurs erg snel spreekt en de taal nogal des Heijermans is gebleven, maar het acteerwerk was uitstekend, met name Geert de Jong en de actrice die haar nicht speelt - het fotootje op de poster kan duidelijker - maakten diepe indruk. Het desolate gezicht van Kniertje als ze daar staat met de pan koude karbonaadjes raakte me heel diep. Complimenten! En zo te zien zit er nog meer moois in het vat.

Geen toeschouwer, maar deelgenoot.

Met onbekenden deelgenomen aan de lunch en daarvan met elkaar genoten! 'Op hoop van zegen'. Door de storm woeien de woorden in snippers uiteen. De emotie van het verlies van je man, je kind, je niet kunnen uiten, de onderdrukking, het slaaf zijn, ja, daarvoor ontstond ruimte. Zo voltrok zich de transformatie van toeschouwer naar deelgenoot.

Fantastische keuze

We hadden eerst een lunch en daarna de voorstelling. Alle bediening was vriendelijk, het eten goed. Enige minpunt: de kneuterigheid en Hollandse knieperigheid van keuze uit melk of karnemelk! Voor dat geld kan er makkelijk thee, koffie en een kan sinaasapppelsap bij worden gezet. Een beetje jammer vond ik dat. Over het stuk: fantastische keuze en gedurfd ook, met veel drama uitgevoerd, we werden in de voorstelling meegezogen. Minpunt: sommige acteurs waren slecht te verstaan (dat gold voor ons hele gezelschap waarvan de jongste 14 en de oudste 78 was) wat beslist niet aan het volume lag, en het was een ratjetoe aan accenten.

Geweldig!

Hartelijk dank voor de info voor het het nieuwe stuk! Maar wat hebben we genoten van Op hoop van zegen, het was geweldig zondagmiddag. Ik heb het aan mijn buren verteld en ze zijn zeker van plan om het stuk ook te gaan bekijken! Groot compliment aan de spelers en medewerkers en de regisseur Arie Mol.

TOP!

We hadden een fantastische avond, ingeluid met een gezellig en prima passend bij 'Op hoop van zegen' diner. De kwaliteit van de voorstelling was top; boeiend van begin tot eind. Veel lof voor Geert de Jong, maar zeker ook voor de andere spelers. We waren onderdeel van het harde vissersleven dankzij jullie gezamenlijke prachtige performance.

Indrukwekkend

We werden de voorstelling ingezogen en bleven geboeid tot het eind. Zelfs vandaag nog met de voorstelling bezig; cultuurerfgoed!

Genoten

Wij hebben genoten. Prachtig, sober, indrukwekkend. Het minimalistische decor benadrukte de beklemmende sfeer in het kleine huisje van Kniertje en maakte zelfs de vies ruikende vloer nog goed. En extra lof voor Geert de Jong.

Geweldig!

Wat een prachtige voorstelling, boeiend van het begin tot het eind. De verstaanbaarheid zou iets beter kunnen, maar ik kon het verhaal, dat me bekend is, prima volgen. Indrukwekkend spel en wat een mooi decor! We hebben echt genoten!

Prachtig

Met een vriendin naar deze mooie voorstelling. Wat een goede acteurs. Het decor door zijn summiere opstelling zo imponerend. Wij hebben genoten.

Indrukwekkende voorstelling

We hebben genoten van de voorstelling en de lucht vooral maakte het compleet. Omdat de wandeling uitverkocht was hebben we met ons vieren een wandeling gemaakt door het oude Scheveningen. De voorstelling: Geert de Jong speelde Kniertje buitengewoon indrukwekkend. Zij was ook goed te verstaan. Of het door de akoestiek komt of omdat de spelers lang niet altijd in de richting van het publiek spreken hadden we erg veel moeite met de verstaanbaarheid. Een van mijn vrienden kende het stuk zo goed dat ze de rest er wel bij kon horen maar drie van ons hadden de verstaanbaarheidsproblemen. Door de expressie van de spelers die echt geweldig goed was werd veel goedgemaakt.

Genoten!

Wij hebben genoten van het spel van de acteurs. Geert de Jong als een geweldige Kniertje, gaf de angst van een moeder geweldig weer. De problematiek werd helder neergezet. Helaas waren sommige gedeelten niet goed te volgen omdat de tekst op zulke momenten onverstaanbaar was. Meer mensen op de tribune bij ons in de buurt hadden daar last van. De geur in het theater vond ik hinderlijk, kwam volgens mij van de vloerbedekking.

Interessante dag

Interessante rondleiding door het oude Scheveningen, prima verzorgde lunch. Toneelstuk goed gespeeld, maar helaas, de verstaanbaarheid op rij 5 was slecht waardoor veel gemist werd.

Ontroerend

Wat een prachtige avond heb ik gehad. De ingehouden emoties van Kniertje en toch zo duidelijk en voelbaar. De macht van het geld, de wanhoop van moeder Kniertje, het verdriet van degene die achterblijven. Het harde bestaan. Het is allemaal zichtbaar. En als je met de zilveren lepel in je mond bent geboren kom je ook tot de ontdekking dat dat je vastnagelt aan je bestaan en brengt je tot de vraag wat is nu werkelijk vrij-zijn. Het decor is in zijn eenvoud juist heel krachtig. Het taalgebruik is één groot feest om naar te luisteren. Fantastisch!

Mooi toneel

Prachtig gespeeld alleen verstaanbaarheid (op rij 7) was slecht helaas. Maar het verhaal was me bekend en dan vallen non verbale kwaliteiten van de acteurs des te meer op in positieve zin.

Geweldige avond!

Prachtige vertolking van het bekende werk van Heijermans. Met geweldig spel en met minimale middelen werd een maximaal ontroerend effect bereikt! De maaltijd vooraf was van prima kwaliteit.

Genoten!

Het was een van de boeiendste voorstellingen van De Appel die ik in de loop van zeer veel jaren heb gezien. Geweldig spel. De emoties en onderdrukte emoties waren buiten gewoon goed gespeeld. Ik heb genoten.

Fantastisch!

Een fantastische voorstelling. Boeiend van begin tot het eind! Heb heel erg genoten!

Zeer de moeite waard!

Zeer de moeite waard! Dienstbare ondergeschikte Knier sterk spel, ook zeker van jonge cast.

Aanrader!

Prachtige voorstelling! Eigentijds, indringend. Met geweldige Geert de Jong. Aanrader!  

Indrukwekkend!

Wat een geweldige voorstelling is 'Op hoop van zegen"'van Herman Heijermans - indrukwekkend, actueel en zeer indringend!
Ik hoop dat mijn scholieren hetzelfde ervaren hebben als ik: de enorme emotionele drive van dit stuk en de indrukwekkende manier waarop het wordt vertolkt.

Aangrijpend

Wat een heftig stuk, vooral voor de pauze. Niets werd op normale toon of toonhoogte gezegd. Alles klonk dramatisch want dat was het ook. Beklemmend vond ik het, al die woorden die het publiek geslingerd werden. Na de pauze iets meer rust, zelfs pietsie humor. Beter voor mij. Opvoering is dicht bij het verhaal gebleven, mooi! Alle hulde voor de spelers.

Geweldig!

Zoals altijd: prachtig spel, met weinig materiaal een verhaal neerzetten dat je helemaal grijpt. Bedankt!

Fantastische voorstelling!

Op hoop van zegen is een geweldige voorstelling. Goed gespeeld en boeiend van begin tot eind. Ik heb genoten!

Jammer

Bij binnenkomst moesten we voor ons vooraf bestelde lunch aanschuiven bij vreemde mensen aan tafel, die al een behoorlijke slag geslagen hadden in het vooraf opgediende buffet. Op de vraag of voor ons één van de vrije tafels gedekt kon worden werd bot gereageerd met een 'nee dat doen we niet, u moet hier gewoon aanschuiven'. Wij hadden geen behoefte om aan vreemden te vragen of ze misschien nog iets over hadden voor ons. Het toneelstuk deed niet aan als het aloude Scheveningse verhaal van Kniertje. Dit omdat de taal, niet realistisch overkwam (zachte g). Ook was het vanaf rij 5 en hoger soms moeilijk te verstaan, met name Geert ratelde de monologen zeer snel en vaak onverstaanbaar af, en hij was niet de enige die niet goed verstaanbaar was. Jammer van dit mooie verhaal, dat meer verdiend... zeker op de locatie Scheveningen.

Fantastisch

Ik vond het fantastisch, adembenemend en beklemmend goed!!!

Aanrader!

Prachtige voorstelling: Op hoop van zegen. Eigentijds, indringend. Met een geweldige Geert de Jong. Aanrader!

Prachtig!

Wat een mooie voorstelling Op hoop van zegen, klein, ingetogen en goede vondsten, met de wind, toneel, helemaal nu🚢

Veel zegen

In het kader van het Nationaal Theaterweekend hebben wij voor het eerst een bezoek gebracht aan De Appel. Wat een leuk theater! Wij zagen de voorstelling 'Op hoop van zegen' van Herman Heijermans. Een geweldige versie. Na Ank van der Moer en Kitty Courbois speelde Geert de Jong een fenomenale Kniertje. We hebben genoten.

Fantastisch

Wat een mooie voorstelling en met zoveel passie gespeeld, tot het ontroerende toe.

Het was weer top!

Wat een schitterende voorstelling. Het boek van Heijermans kende ik niet, shame on me, maar des te leuker dat de integrale tekst is gebruikt. Ik genoot erg van het dialect en de spreekwoorden en gezegdes. En natuurlijk van het acteerwerk. Het verbaast me dat er mensen zijn die het tegen vonden vallen, geen idee wanneer zij dan wel tevreden zouden zijn. Enige 'klacht' van mij is de stinkende vloerbedekking in het decor. Heb een topavond gehad!

Enorm genoten

Prachtig spel van zowel Kniertje als haar beide zonen. Naast de bekende gezichten ook ruimte voor nieuwe gezichten. De avond vloog om. Dubbel genoten dankzij een uitstekende plek midvoor.

Klassiek toneel

Een klassiek toneelstuk zonder veel gelaagdheid. Na een wat schools begin mooi spel met vuur en passie. Muziek sprak minder aan. Vooral Kniertje liet veel indruk achter.

Historisch verantwoorde prachtige voorstelling

Heel mooi om nu terug te grijpen op een stukje klassenstrijd en vooral aandacht te vragen voor een duidelijk aanwezig gevoel van saamhorigheid. De zoals altijd enthousiaste groep speelde prachtig. Wij, een groep van 8, werden vooral getroffen door het spel van Kniertje en haar mooi dialect sprekende nichtje Jo.

Indringend

Prachtige, sobere voorstelling. Mooie acteerprestaties. Geert stevig en vol energie, Kniertje erg goed. Ook ik was geroerd. Ik vond de reder na de pauze overtuigender. Ik weet niet waarom. Voldaan gevoel dat ik er bij mocht zijn. Jammer dat we geen tijd hadden voor napraten. Heerlijke lunch vooraf, mooie start, vooral als je met een groep bent, zoals wij. 

Gewoon goed theater

Weer eens ouderwets theater in de goeie zin van het woord. Prachtig gespeeld, heb genoten, ontroerend, hield het zelfs af en toe niet droog.

Bijzonder vormgegeven en goed gespeelde voorstelling!!

Ik had er wel dichterbij willen zitten. We zaten op rij 6 maar het leek ver weg.

Scheveningen toen en nu

Als altijd geboeid door de acteurs van De Appel. Wat een talenten! Scheveningen zit in ons hart, en zonder De Appel zou Scheveningen niet hetzelfde zijn. En zonder Tamara achter de bar zou De Appel niet dezelfde zijn....

Geweldig!

In één woord: geweldig!

TOP AVOND

Wat een heerlijke avond hebben wij gehad. Even er tussen uit met z'n 2en! Lekker knus in een hoekje gegeten. Top was de vis. De voorstelling was echt super leuk, humor en de technische trucjes die de vlonder lieten bewegen.

Complimenten

Wij hebben zeker genoten. Ten eerste hebben we door de wandeling door Oud-Scheveningen een kijkje gekregen in de wereld van de vroegere vissersfamilies. Hoe zij moesten sappelen voor hun bestaan. Ten tweede: de lunch. Deze was goed voorzien van soep, brood en beleg (boter was er te weinig). Het is wellicht van belang voor een volgende keer, dat de groepen die binnenkomen aansluiten, tafel voor tafel. Wij kwamen als één na laatste groep binnen en moesten een plaatsje zoeken tussen de andere groepen. De mensen, die daar al zaten waren al een eind gevorderd met hun maaltijd. Het restant soep was lauw en er is toen om nieuwe soep gevraagd. Daar moesten we dus even op wachten. Na het eten daarvan was ook het beleg al grotendeels weg. De zalm o.a. was op. Dat kregen we wel weer aangevuld. Wij liepen dus steeds achter op onze tafelgenoten, wat niet prettig was. Ten derde: de voorstelling. We hebben ervan genoten. Wat hebben de spelers de strijd om het bestaan, de armoede, de saamhorigheid, het verdriet en de afhankelijkheid goed weten weer te geven. We leefden er helemaal in mee. Complimenten ook aan de regisseur, de decorbouwers, belichting en geluid. P.S. Bent u eventueel geïnteresseerd in de gezamenlijke toneelwerken (3 boeken) van Herman Heijermans die in 1965 uitgegeven zijn n.a.v. zijn 100e geboortedag in 1964?

Ik miste de vroegere Appelaanpak

Ik heb genoten van het goede spel en de heldere enscenering, je herkent de spelers maar ik miste de typische gelaagdheid van De Appel aanpak die toch een hele speciale plaats had in het Nederlandse toneelspel. Een ander gezelschap had ook op deze manier Op hoop van zegen kunnen spelen. Natuurlijk is het een duidelijk en recht toe recht aan stuk, veel 2dimensionaler dan de Griekse tragedies en mythologieverhalen waar dubbele, driedubbele bodems uit gehaald kunnen worden en meerdere thema's kunnen worden uitgewerkt. Maar toch zou je, denk ik, ook in het spelen van de tekst van Heijermans meer vragen kunnen laten klinken en lijnen kunnen trekken naar maatschappelijke situaties in onze tijd. Ook in of door dit stuk zou meer filosofie kunnen klinken. Over klinken gesproken: wat magere geluidseffecten en geen belangrijke plaats en functie voor muziek, jammer, kan verrassender, denk ik. Verder ook weinig creativiteit met decors en toneeleffecten, behalve de windvlagen door de deur. Ik verlang naar de sensatie die je wel had na het zien en beleven van de vorige Appelstukken: situaties en gebeurtenissen worden uit hun gebruikelijke kaders gehaald en krijgen een ander licht en betekenis. Je wordt als kijker positief verward en ook geïnspireerd en je blijft, t.a.v. het stuk, met nieuwe vragen zitten....

Genoten!

Ik heb van het gehele arrangement genoten. De wandeling in combinatie met lunch en de voorstelling. Zeker Kniertje en haar nichtje hebben een heel bijzondere rol gespeeld maar ik wil de anderen niet te kort doen. Fijn dat een klassiek stuk weer is opgevoerd in het oorspronkelijke jasje.

Fantastisch

Erg genoten van de voorstelling. Bijzonder dat je geraakt kunt worden ook al ken je het verhaal en de afloop. Bijzonder dat zo'n oud verhaal nog zo actueel gespeeld wordt. Dank!

Genoten!

Ontroerend en aangrijpend. Genoten!

Aangrijpend

Gisteren door Op hoop van zegen zeer geraakt; prachtig die wat archaïsche, passend bij de enscenering. Goed tot subliem spel. Eén kanttekening: de verstaanbaarheid. Ik zat op rij 3 stoel 5, en had met regelmaat moeite de tekst te verstaan. Vooral Jessie Wilms, zij heeft een stem die niet ver draagt, en spreekt - te - snel.

Niet te missen

Prachtig en overtuigend spel in sober decor. Een stuk dat je niet mag missen!

Toneelstuk uit de kunst!

Vanaf stoel 1, 2 en 4 (even uit mijn hoofd) van rij 4 (zeker weten), de plaatsen die u mij had aangegeven, hadden wij een riant zicht op 'Op hoop van zegen', een toneelstuk uit de kunst. Mijn vrouw en ik kijken terug op een geslaagde avond, zeker ook onze vriendin die wij mee “uit” hadden genomen.
Dank ook voor de goede zorgen die wij hebben ondervonden in het Appeltheater. De tafel waaraan u ons drieën had gedacht voor het eten stond op een uitgekiende plek. Onze plek aan die tafel deed daar niet voor onder. Dank zij u kok Jeroen en natuurlijk de jongelui in de bediening is de maaltijd ons zeer goed bevallen.

Feest!

Erg knap, zoals een oud stuk weer zeer levendig werd gebracht! De storm was een vondst!

Viel wat tegen

Mijn echtgenote vond de voorstelling wat tegenvallen, ondanks het overrompelend goede spel van Kniertje en de leuke aankleding van de woonkamer. Maar het was verder nogal klassiek, met weinig echte Appel-effecten. Het mooiste effect was het meewaaien van de acteurs door de open deur.

Een van de betere

Mijn vrouw en ik hebben in de loop van vele jaren nogal wat voorstellingen van 'Op hoop van zegen' gezien maar deze is echt één van de betere, zo niet de beste, tot op heden. Overtuigend geacteerd met, vonden wij, glansrollen voor Kniertje en Truus. Enscenering simpel maar heel effectief met een paar typische Appelgrapjes (zoals meewaaien met de wind; sloffen uit, sloffen aan e.d.). Gaat dat zien!

Teleurstellend

De voorstelling viel mij nogal tegen. Net als bij "Zie de mens" duurde het allemaal nogal lang. Ik zou graag willen dat er wat meer van binnenuit werd geacteerd. Er werd zoveel onnodig heen en weer gestapt en gewerkt met heftige armgebaren en daarna indringend de zaal ingekeken. Bij de kleding krijg je het gevoel dat iedereen een greep in de voddenzak heeft gedaan. Reder Bos loopt er toch echt niet zo bij .Het decor is een soort upstairs/downstairs maar dat begrijpen we zo ook wel. Maar ook dat vertraagt. Er moet teveel afstand worden overbrugd en trappen beklommen . Wat blijft is een ijzersterk geschreven stuk, een overtuigende Kniertje en een paar ontroerende scènes. Per saldo toch wat mager .

Sober en indukwekkend

Na zoveel jaren een hernieuwde kennismaking met dit realistische stuk van Heijermans. Het kwam, vooral door het ingetogen spel van o.a. Kniertje heftig " bij mij binnen". Complimenten voor de sobere enscenering en het spel. De taal van toen wende snel. Jammer dat ik sommige teksten niet goed kon verstaan al zat ik op rij 1. De laatste scène waarin Kniertje haar nichtje het bidden belemmert, is heel indringend en veelzeggend. In tranen dankte ik het ensemble voor hun mooie spel, dank jullie wel! Ik kijk uit naar de korte stukken!

Boeiende avond

Wij waren met kinderen en kleinkinderen 12 december naar De Appel gekomen in de verwachting iets bijzonders te beleven. Bijzonder was het zeker. Ook voor onze "kleintjes"( 12,13 en 15 jaar) voor het eerst naar een toneelstuk. Het verhaal was natuurlijk dramatisch en kwam in zijn geheel wel over. Maar: we zaten op rij 6 en 7 en helaas overkwam ons hetzelfde als eerder bij "Zie de mens": akoestiek ter plaatse is dusdanig dat veel van de teksten slecht te verstaan waren. Nog nooit eerder meegemaakt. Jammer. We hadden uiteindelijk met elkaar (ook door de maaltijd!) een boeiende avond. Misschien moeten we volgende keer nog verder naar voren gaan zitten. Hopelijk helpt dat.

Aangrijpend

Op 10 december De Appel bezocht. Wat een fantastische voorstelling! Je wordt er helemaal ingezogen door het geweldige spel van het ensemble. Wel wil ik Geert de Jong en Jessie Wilms (wat een aanwinst!) apart vermelden. Grote klasse. Bij het begin van de pauze merkte je al aan het publiek hoe aangrijpend alles was. Men was stil en ingetogen. Aan het einde van de voorstelling hoorde ik veel gesnif en geritsel van papieren zakdoekjes. Een beter bewijs van de diepgang is er, volgens mij, niet. Ook besef je hoe goed we het tegenwoordig hebben. Ook niet slecht om daar weer eens bij stil te staan.

Indrukwekkende voorstelling

Zaterdag 15 december zagen wij Op hoop van zegen. Vroeger gelezen en eerder gezien. Nu een indrukwekkende en ontroerende voorstelling van De Appel. Sober decor, geen toeters en bellen, maar alle nadruk op de tekst, het spel, de emoties. Hulde voor het hele ensemble, maar speciaal voor de ingehouden Knier van Geert de Jong, de woedende Geert (Martijn van der Veen) en de doodsbange Barend (Abe Dijkman).

Sterk spel, tot tranen toe bewogen voorstelling

Wat een heftige voorstelling. Door de sobere aanpak kwam het stuk volledig tot zijn recht. Hulde voor de hoofdrolspelers. Tot twee maal toe tot tranen geroerd.

Prachtig spel met passend decor

Mijn respect hoe het spel alle ruimte krijgt en het decor dit ondersteunt, terugbrengt in de tijd zonder oubollig te worden. Lof voor alle acteurs, maar een extra woordje voor Geert de Jong: de kwetsbaarheid, de afhankelijkheid en de hardheid die de rol vraagt, heeft zij voor mij schitterend neergezet. Jessie Wilms is mij opgevallen door het grote register aan emoties die zij Jo weet mee te geven.

Adembenemend!

Wat een geweldige voorstelling! Prachtig gespeeld wat een emotie! Oorpronkelijk taalgebruik versterkte alleen maar het geheel. Wat een aanwinst Martijn van Veen. Het was Appeltheater op z'n best!

Op hoop van zegen voor het eerst gezien

Ik heb het toneelstuk gelezen, maar het was zondag 13 december de eerste keer dat ik een opvoering van Op hoop van zegen zag. Een mooie voorstelling, met een prachtige rol van Geert de Jong als Kniertje. Het zou me niet verbazen, als ze wordt genomineerd voor de Theo d'Or. Ook de andere acteurs speelden goed, al blijft het wat vreemd een Vlaamse tongval te horen in zo'n oer-Hollands toneelstuk. De rol van Jo was verder overigens wel overtuigend. Het einde, met Kniertje en Jo die de koteletjes opeten, maakte op mij veel indruk. De verstaanbaarheid was op sommige momenten helaas onvoldoende. Ligt dat aan de akoestiek of aan de acteurs zelf?

Dit is Nederlands erfgoed

Op hoop van zegen is echt Nederlands erfgoed. Al is de uiterlijke vormgeving van de problematiek tegenwoordig volkomen anders, de structurele verhoudingen tussen hoog opgeleid en gepriviligeerd en laag opgeleid en niet gepriviligeerd zijn nog steeds actueel. Zij vertalen zich nu in grote aanhang voor Geert Wilders, Marine Le Pen en Donald Trump; destijds in berusting en de gedachte dat God het allemaal zo gewild heeft. Het is een mooie ervaring het stuk weer eens te zien met de volledige 19de eeuwse tekst. Te vaak gaat men tegenwoordig uit van het feit dat de eigentijdse toeschouwer maar een hele korte spanningsboog aan kan en na vijf of hooguit zes kwartier weer buiten wil staan. Het is helemaal niet erg, dat de kantoorscène in het laatste bedrijf eigenlijk veel te lang is. Zo heeft Heijermans het geschreven en zo was de tijd, waarin het stuk ontstaan is. Het is gezond af en toe buiten je eigen leefwereld te kijken en te constateren dat onze huidige snelle tempo niet de enig denkbare levensstijl is. Heerlijk ook het stuk te mogen zien in volledige bezetting met alle kleine rollen, die vandaag de dag consequent worden weggesneden. Onprofessioneel vond ik de tekort schietende aandacht voor de verstaanbaarheid. Nooit eerder hebben wij in het Appeltheater last gehad met ontoereikende akoestiek. Hier heeft (de overigens zeer veelbelovende) regisseur echt steken laten vallen. Verstaanbaarheid is een eerste vereiste op het toneel. Een enkele speler kon zich wel 100% verstaanbaar maken dus het ligt echt aan onvoldoende aandacht voor de tekstbehandeling. Het Appeltheater blijft een parel aan de kroon van ons Haagse culturele universum!

Actueel

Mijn dochter Kim (32) en ik (66) hebben genoten van dit relevante en nog steeds urgente stuk. Geen rol is slecht ingevuld, Geert de Jong is het boegbeeld en de rots van deze voorstelling, maar alle rollen zijn goed gespeeld. De zoon Geert, revolutionair door Martijn gespeeld, zeer overtuigend. Zijn broertje Barend, zo ontroerend hoe hij zich verzet tegen het naar zee moeten, het afscheid nemen van God in het vissershuisje en steeds die aanvaarding, berusting, terwijl je op je stoel zit en met Geert de reder op zijn bek wil rammen. Geweldig dat De Appel dit stuk en Heijermans heeft afgestoft, wat een meesterlijk taalgebruik en mooi sober verbeeld (godzijdank geen visserspakjes, malle mutsjes, klompjes, maar wel steevast de schoenen uit bij de deur). Bedankt voor deze prachtige voorstelling.

Indrukwekkend

Indrukwekkende en overtuigende weergave van de manier waarop eigenbelang op een (letterlijk) hoger maatschappelijk niveau een vernietigende uitwerking heeft op mensen van het (letterlijk) lagere niveau' waarbij de sterkste schouder de zwaarste lasten krijgt te dragen. Een maatschappelijk fenomeen dat zich ook in de huidige tijd nog voordoet.

Verbaasd

Inmiddels de tweede voorstelling onder supervisie van een nieuw artistiek leider. Ik merk dat ik bij zowel 'Zie de mens' en zeker bij deze voorstelling 'Op hoop van zeggen' de verbazing mis die ik altijd vond bij De Appel. Verbazing in decor, twists in het spel, de gehele positionering van het stuk. Het plezier, de verademing waarmee ik kon kijken en genieten van alle aspecten, waar ik De Appel groots in vond, zie ik nu niet terug. Dit stuk, subliem geacteerd, is gebleven bij de klassieker met geen toevoegingen, verrassingen op welk front dan ook. Jammer. Waar jullie groots in zijn, heb ik niet zo kunnen ontdekken. Compliment voor het acteerwerk en wel de decorbouw, mooi gedaan. Echter was dat niet voldoende. Ik zou de voorstelling niet aanbevelen aan vrienden en bekenden. Dat deed ik de afgelopen jaren als geen ander en keerde vaker terug om ook zelf als amateur weer te leren en te groeien. Ik heb het nu gemist. Op naar de nieuwe productie, ik blijf nog even hopen ....

Prachtig

Nog steeds een indrukwekkend stuk, langdradig, maar met geweldige acteurs, dus we hebben ons geen moment verveeld en zeer geboeid gekeken. Het hakt er echt in, blijft vandaag nog hangen. Het decor vond ik niet mooi, heel koud door dat blauw en de steentjes ruiken vies naar rubber. Dank voor het prachtige spel.

Knap

Wat me het meeste trof was het spel van Kniertje. Ik ben al die tijd - en het is echt een lang stuk - geboeid blijven kijken, omdat het onderhoudend bleef. Complimenten!

Als vanouds!

Als vanouds is zeer positief bedoeld. Wij zijn vanaf het begin Appelvriend en weten dus ook dat er weleens wat mindere tijden waren. Met "Op hoop van zegen" komt het beste van De Appel weer boven. Zonder de anderen tekort te willen doen zijn Geert de Jong (Grand old lady) én Jessie Wilms geweldig! Wij verheugen ons al op 6x Heijermans.

Super!

We wisten niet zo goed wat we ervan moesten verwachten. Het verhaal van Op hoop van zegen kennen we goed. Geweldig dat er met zo weinig decor zo'n geweldige voorstelling gemaakt/neergezet kan worden. Wij vonden het in deze moderne versie, geweldig gespeeld, ontroerend, kortom zeer de moeite waard!

Actueel

Hoe actueel dit oer-Hollandse stuk. Zo mooi weer geacteerd door de meesten en Kniertje bleef met haar bleke gezicht en alles zeggende gezichtsuitdrukking de aandacht trekken, ook al zei ze eigenlijk maar weinig. Goed idee om de oorspronkelijke tekst helemaal aan te houden. Heel passend. Het begin duurde even voordat ik er in zat, en inderdaad na de pauze de 2e acte (geloof) ik, op kantoor bij de reder was ietwat te langdradig cq. minder sterk verbeeld. Maar het verhaal greep me door jullie spel meermaals naar de keel. Een matinee met daaraan voorafgaand een lekkere lunch was ook een zeer geslaagde vorm.

Indrukwekkend

We hebben een hele interessante avond gehad. De leerlingen waar ik mee was vonden Op hoop van zegen wat langdradig. Ik heb de vraag gekregen of het verhaal niet sneller verteld kon worden. Ze vonden de voorstelling ook indrukwekkend en tragisch (twee leerlingen hebben zelfs gehuild!) maar in hun eigen wereld gaan de zaken een stuk sneller, dus ze vragen zich af waarom het zo lang moet duren. Tegelijkertijd waren ze heel erg onder de indruk van de acteurs. Vooral Geert, Jo en Kniertje hebben de leerlingen weten te raken. Hun intense emoties hebben indruk gemaakt. Ze vinden het bijzonder zoiets live te ervaren (vergeleken met film - hun belevingswereld). Er is wel wat discussie ontstaan over het decor. Sommige leerlingen vinden de abstractie van het decor leuk, omdat het zo multifunctioneel is en omdat je blijkbaar zo weinig nodig hebt om een verhaal te kunnen vertellen. Andere leerlingen vinden het jammer dat ze het stuk niet kunnen zien, zoals het in de 19de eeuw werd gespeeld. Abstractie en moderne kleding werkt verwarrend zeggen zij. Kortom, de meeste leerlingen hebben wel door dat ze iets bijzonders hebben gezien en heeft de voorstelling voldoende stof tot nadenken gegeven. We hebben bijvoorbeeld ook doorgepraat over het idee of het verhaal nog steeds actueel is. (Ja dus!)

Prachtig!

Wij hebben enorm genoten en vinden al jullie stukken prachtig!

Wandeling door 'oude dorp'

Als 'oud Scheveningse', opa Pronk, had ik me verheugd op de wandeling met uitleg, vooral voor mijn slecht horende partner. We hebben goede ervaringen met stadswandelingen. Helaas was meneer Hugo heel slecht te verstaan, ook voor mij. Er haakten zelfs mensen af. De lunch was heerlijk, het stuk prachtig, maar ook slecht verstaanbaar, ondanks de Sennheiser, doordat er nogal snel gesproken werd. De laatste scène waarin Kniertje haar nichtje weerhoudt te bidden, kwam hard binnen. Ik was erdoor ontroerd.

Woorden schieten te kort

Zoals te verwachten was hebben we genoten van Op hoop van zegen. Meer dan voortreffelijk. Al weer een prachtstuk. Woorden schieten te kort. Helaas kan ik dat niet zeggen van het eten.

Geweldig

We zijn afgelopen zondag (29-11-2015) naar Op hoop van zegen geweest. We hadden geen betere dag kunnen gaan. Zowel in stuk als buiten deed de wind goed van zich horen. Hierdoor werd de inhoud van het stuk nog echter. Na Afloop had ik even tijd nodig om te realiseren dat het stuk echt afgelopen was. Zat er echt helemaal in. Kortom we hebben echt genoten

Op hoop van zegen

Zaterdagavond samen met vrienden 'Op hoop van zegen' gezien. Het verhaal was voor ons heel herkenbaar. Prachtig gespeeld, vooral Geert de Jong was ontroerend. Voor de pauze was het moeilijk te verstaan na de pauze ging het wat beter. Het decor was wel zeer sober, zijn we toch van De Appel niet gewend, we moesten denken aan o.a. 'Tuin van Holland' en vele andere voorstellingen. We kijken naar de toekomst, succes!

Prachtig!!!

Lieve mensen wat een prachtig sober decor! Mooi ook de kleur gaf al een onderwater gevoel en de rijken speelden 'in het zonnetje'. Ook de schuine vloer tijdens de verhalen heel mooi voor de sfeer. Ik vond het ook heel mooi dat het echt nog de taal van Heijermans was en niet bewerkt. Ik moest er even inkomen maar had het later niet eens meer door. Was prima te verstaan. Wat kunnen jullie spelen zeg! Ik hield het diverse keren bijna niet droog van ontroering. De lunch vond ik ook heel lekker en gevarieerd. Vooral de salade was erg lekker. En toen er niet genoeg was kregen we nog bij! Helemaal top hoor! Ik kom zeker terug voor nog meer Heijermans dit jaar en hoop nog vele jaren hierna mooie voorstellingen bij jullie te zien.

Schitterend stuk

We, twee vriendinnen en ik, hebben genoten van het spel! Indrukwekkend zonder meer. Helaas hadden we echt Heijermans-weer bij de wandeling door oud Scheveningen voorafgaand. Weer waarbij schepen zouden kunnen vergaan in vroegere tijden. Nat en koud hadden we gehoopt dat de bijgeboekte lunch een kopje soep zou bevatten. Maar helaas, de lunch bestond uit broodjes en een stukje quiche. Maar ach, we kwamen voor Kniertje.

Zeer de moeite waard

Door de herfststorm op zondag door Scheveningen gewandeld, lekker wat nat geworden. Prima lunch in De Appel, geweldige voorstelling daarna. Natuurlijk is er altijd wat aan te merken, maar dat doe ik niet. Ik ben niet in slaap gevallen, en dat wil heel wat zeggen. Ik kom nog wel eens terug!.

Indrukwekkend en waarheidsgetrouw

Prachtig spel van Kniertje (Geert de Jong) en nichtje (Jessie Wilms). Tot slot het aanpakken van het pannetje met koteletten waarmee Kniertje haar lot aanvaard. Aan tafel tenslotte het niet willen bidden en hoe zij ook de handen van haar nichtje weghaalt. Ik was geraakt. Zelf al 44 jaar wonend in Katwijk ken ik de verhalen van de vissers van dichtbij. De hardheid van het bestaan voor hen en hun gezinnen en dat is nog niet eens zo lang geleden. Dank voor deze ontroerende voorstelling. De verstaanbaarheid liet af en toe wel te wensen over.

Een nog altijd actueel stuk in onze tijd gezet

Beste mensen, Mijn reactie kan ik samenvatten in een paar woorden: Mooie voorstelling en goed spelende theater-mensen. MAAAR.......... Grote stukken deels onverstaanbaar, mijn gehoor is overigens prima. Decor was erg mager evenals de dagschotel. Die was met het stuk van Jezus beter. En dan die lucht, waarom niet de zeelucht erin gelaten. Jullie zitten er nota bene vlak bij. En voor mij mag de zee zich ook laten horen. Zet een camera aan het strand en projecteer de beelden op de wand achter het toneel. En dat windgedoe is veel te overdreven. Het is een dramatisch gebeuren en dit werkt op mijn lachspieren. Succes, Rien

Verstaanbaarheid

Ben het volkomen eens met de opmerking van opmerkelijk veel recensenten over de onverstaanbaarheid. Wij zijn tachtigers en merken steeds meer dat er slecht gearticuleerd en te snel gesproken wordt. Maar het komt niet alleen doordat wij tachtigers zijn: veel jongeren rond ons heen hadden hetzelfde commentaar. Er hing inderdaad een onaangename geur in de zaal. Als chemicus vroeg ik mij af of die lucht gecontroleerd was op 'schadelijke stof'?

Subtiel en indrukwekkend

Bijzonder hoe jullie van een klassieker, waarvan onderwerp en afloop zo bekend zijn, een nieuwe opvoering hebben weten te maken, die van het begin tot het einde boeit. De rollen alle met meerdere dimensies, de enscenering tot en met de wind die de spelers letterlijk en figuurlijk doet buigen. Proficiat voor een gezelschap, dat zelf ook niet in de luwte functioneert.

Alweer genieten

Samen met een vriendin, die De Appel nog niet kende, heb ik genoten van Heijermans! Prachtig, die ingehouden emotie; soms ontroerend. Alleen jammer dat de verstaanbaarheid te wensen over liet, met name bij stemverheffing.

Veelzijdigheid van De Appel

Met vier personen hebben wij weer genoten van deze Appelvoorstelling. De integrale weergave van het boek De Goede Hoop is subliem neergezet door de spelers en de regisseur. De kracht van het boek wordt door De Appel opgewaardeerd en heeft ons een uitstekende avond gegeven.

Indrukwekkend en ontroerend stuk

Op hoop van zegen is absoluut een aanrader voor iedere liefhebber van het Nederlands toneel. De eerste scènes waren soms wat taai en langdradig, maar zodra deze waren verstreken grepen de acteurs! Indrukwekkend spel van Kniertje, maar ook van Marietje, Jo en alle anderen. Tip: trek iets warms aan, want het is frisjes in de zaal!

Mooi toneelstuk

Op donderdag 26 november 2015 keken we geboeid naar Op hoop van zegen. De ziel van Scheveningen komt er zeker uit. Een prachtig minimalistisch decor zorgt ervoor dat de spanning blijft bij het menselijk drama dat zich afspeelt, en versterkt het beeld van het schrale, harde vissersbestaan begin deze eeuw. Het spel van Kniertje maar ook dat van de anderen was sterk. Rauw leed en onderkoelde emotie. Geen gemakkelijk stuk om aan te zien, maar het blijft je wel bij. Een waardevolle ervaring.

Soms ontroerend

Ben met broers en schoonzussen, voor hen was het de eerste kennismaking met De Appel, naar Op hoop van zegen geweest. Mooie voorstelling,soms ontroerend, soms iets te langdradig. Wij hebben ervan genoten. Wel jammer was dat we allemaal steenkoud waren na afloop. Aanrader dus om iets warms aan te trekken. Boerenkool was ook lekker.

Prachtig

Prachtig theater, mooi en meeslepend stuk en inspirerende spelers. Ik kom zeker terug...

Een geweldige avond

Wij waren met 3 personen bij 'Op hoop van zegen' op vrijdag 20 november. U hebt een leuk theater. Eerst hebben we heerlijk gegeten. Misschien zaten we een beetje krap, maar het gaat tenslotte om het diner en dat was prima. Ook de bediening was heel vriendelijk. Natuurlijk wisten we dat 'Op hoop van zegen' niet echt een vrolijk toneelstuk is, maar we hebben ervan genoten. Toen we het theater binnen kwamen, hing er een iets vreemde lucht, maar daar raakte je wel aan gewend. (verf of de vloerbedekking op het toneel?). De actrices en acteurs speelden heel goed, vonden wij. En uw theater is mooi. Door het goede spel kregen wij als publiek ook het gevoel, dat je meedeed. Dat je er ook 'inzat'. Kortom wij hadden een geweldige avond. Dank u wel!

Een warme familie

We hebben genoten van de eerste try-out. Diner was heerlijk, de hele avond het ultieme familie-gevoel.

indrukwekkend

Een prachtig stuk, waarin de verschillende karakters door elke acteur gloedvol gespeeld worden!!

Op hoop van Zegen

Beklemmend stuk dat je bij momenten naar de keel grijpt. Spijtig dat er flarden van de tekst moeilijk verstaanbaar waren. Mooi theater dat de lange rit vanuit Antwerpen ruim compenseert.

Indringend en beklemmend

Toen het slotapplaus begon, kon ik niet meteen meedoen. De beklemming - door meerdere acteurs bewerkstelligd - bleef nog even hangen. Alle lof voor Kniertje die zo enorm indringend speelde (wat een krachtig stil spel kan zij neerzetten), maar ook zeker voor Jo en reder Bos. De anderen wil ik niet te kort doen; ieder zette een krachtig spel neer. Heerlijk dat het stuk integraal werd gespeeld; eindelijk de originele versie weer eens gezien! Het is dat de reis wat ver is (Breda), maar anders zou ik graag nog een keer komen kijken, alleen zou ik dan veel van mijn gymnasiumleerlingen mee willen nemen! Het was een topavond!

Prachtig gespeeld, slecht te verstaan

Mooi stuk, erg genoten. De verstaanbaarheid was echter erg lastig!

Meer verstaanbaar en iets beknopter gewenst

Wij hebben genoten van het spel van de acteurs. De problematiek werd helder neergezet. Helaas waren sommige gedeelten niet goed te volgen omdat de tekst op zulke momenten onverstaanbaar was. Meer mensen op de tribune bij ons in de buurt hadden daar last van. We hebben het ook doorgegeven. Sommige scènes kunnen wat beknopter, opdat de aandacht van het publiek nog beter wordt vastgehouden en de totale voorstelling wat korter duurt.

Woensdag 18 november

Met alle respect voor de acteurs! Ik woonde een try-out bij en ben, zeer tegen mijn gewoonte in tijdens de pauze naar huis gegaan. Was licht misselijk van de lucht, rubber? En ondanks het feit dat ik het verhaal van Knier meerdere malen op toneel / film zag en las, hinderde het me dat ik de tekst slecht verstond. Zodra de acteurs hun stem verhieven werd het onverstaanbaar. Overigens geen reden om niet naar de 6x Heijermans te komen! Je bent Appelfan of je bent het niet.

Op hoop van zegen

Het was weer toneel zoals toneel is bedoeld, met in zijn eenvoud het best denkbare decor voor dit aangrijpende stuk. Prachtige tekstbeheersing van de toch ouderwetse taal maakte de uitvoering tot een schrijnend en tijdloos evenement. Zonder de integraliteit van Heijermans script geweld aan te doen, bestaat er een mogelijkheid in het laatste bedrijf de spanning nog iets meer op te voeren? Wellicht moeilijk, want er gebeurt zo veel. We hebben in ieder geval genoten. Heel veel dank aan de spelers, en eveneens complimenten voor regie, decor en techniek, muziek, kostuums en lof aan de vele medewerkers achter de schermen die 'Op hoop van zegen' tot een onvergetelijke avond hebben gemaakt.

Op Hoop van Zegen

Geweldig goed gespeeld, echter het gehang bij geopende deur door de wind is onnatuurlijk en maakt een op zich triest verhaal soms tot een klucht. Te veel van het goede.

After-shock

De derde try-out van 'Op hoop van zegen' greep me naar de keel. Het gekende verhaal overweldigde me en liet me na de voorstelling beduusd en in shock achter. Acteerprestaties schitterend, met opperste concentratie en timing om de emoties juist te plaatsen, alles klopte. De staging blonk uit van minimalistische doeltreffendheid, waardoor alle aandacht op het spel gericht was en de context toch duidelijk bleef. Schelvissen, het schelvisgehalte van de schellende reder, het doorbijten - wegduwen van emoties en dualiteit tussen het belang en de banaliteit van schoenen aan de deur spelen een sleutelrol in tijden van rampspoed. Met stip mijn tot hier toe derde en favoriete productie van Toneelgroep De Appel - die nog een hele tijd is blijven doorwerken.

Op hoop van zegen

Gisteravond, passend weer met wind en regen, de 1e try out gezien van Op hoop van zegen. Mijn liefde voor De Appel en die voor de zee komen hier goed samen. Het bekende verhaal van Herman Heijermans wordt ontroerend uitgebeeld en vertolkt in de regie van Arie de Mol. Mooi en sober toneelbeeld, licht en geluid. Passende kostuums en boeiende muziek (Ruud van der Pluijm). Boeiende rollen van Geert (de Jong) als Kniertje, Geert haar zoon (Martijn van der Veen) en Jessie Wilms als Jo, haar nicht. Aangrijpend is het weghalen van Barend (Abe Dijkman) door de veldwachters, door het toedoen van Reder Bos, fantastisch gespeeld door Bob Schwarze. En, niet te vergeten, lekker eten en drinken verzorgd door Jeroen, Tamara en de anderen. De 1e 100 mensen zijn geweest, nu de rest nog, mensen van Scheveningen en van daarbuiten. De vis werd duur betaald.

| Meer