Het Heijermans Festival

De Posthoorn, 11 november 2015

Toneelgroep De Appel presenteert van 18 november tot 24 maart Het Heijermans Festival.

Het werk van toneelschrijver Herman Heijermans staat centraal net als het thema de zee. Op woensdag 18 november wordt het festival afgetrapt met de voorstelling Op hoop van zegen. Bijzonder want het is jaren geleden dat dit wereldberoemde toneelstuk is opgevoerd in de Nederlandse theaters en het is voor het eerst dat alle personages uit het oorspronkelijke toneelstuk een gezicht krijgen. Spelers Bob Schwarze en nieuwste aanwinst Jessie Wilms. “Het is een stuk over hoop en de kracht vinden om door te gaan na een verlies”, vertelt Wilms.

Door Tanja Verkaik

SCHEVENINGEN - Artistiek leider Arie de Mol is een groot bewonderaar van het oeuvre van Heijermans. Hij bracht eerder De opgaande zon en Ora et Labora van Heijermans op de planken. Wilms speelde een rol in De opgaande zon en debuteert nu in Op hoop van zegen als vast actrice van het Appelensemble . “Ik vind Heijermans fantastisch. Prachtig die oude taal in zijn teksten.” De 27-jarige speelt de rol van de optimistische Jo, die in het huis van hoofdpersoon Kniertje woont. Kniertje is een vissersweduwe, die haar man en twee zonen verloor aan de zee. Ze houdt maar net het hoofd boven water door te werken voor reder Bos. Er lonkt meer brood op de plank wanneer haar twee nog levende zonen mee kunnen met de ‘Op hoop van zegen’. Een schip dat niet meer zeewaardig zou zijn. Kniertje wil van geen wijken weten en vindt dat een echte visser geen keus heeft en zijn angst moet overwinnen. Wilms personage is verliefd op een van Kniertjes zonen. “Zij houdt de moed erin, of probeert dat in ieder geval, tot het bittere eind.”
Bob Schwarze speelt de rol van reder Bos, die Rijk de Gooyer vertolkte in de gelijknamige film. “Het toonbeeld van een klootzak, een valse kapitein die vissers uitbuit. Maar er zit meer achter Bos als je het stuk leest. Bos heeft zelf ook op de vissersboot gezeten.”
Op hoop van zegen is geen stuk waar de tissues klaarliggen. “Het stuk is echt niet alleen voor huilebalken en bevat veel lichte en grappige momenten.” “Het gaat erom hoe hou je je waardigheid in een uitzichtloze situatie, hoe draag je het leven”, vult Wilms aan.
Naast Op hoop van zegen speelt het gezelschap ook zes eenakters van Heijermans (vanaf 9 december) onder de noemer 6x Heijermans. De komedie Pitten (vanaf 19 december) wordt gespeeld door Scheveningse amateurspelers. De familievoorstelling 20.000 mijlen onder zee en de voorstelling Voor sommigen het eind van het land voor anderen het begin van de wereld! zijn vanaf 24 februari te zien.
Het Appeltheater is het bruisende hart van Het Heijermans Festival met naast de theatervoorstellingen ook lunchvoorstellingen, lezingen en muziek. En, het publiek kan bij alle voorstellingen eten in het Appeltheater.

| Meer