Zie De Appel Buiten
Tantalus

Tantalus - seizoen 2003/2004/2005

affiche TantalusTantalus: hét theaterevenement van het jaar! bekroond met de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs 2003-2004

Tantalus is de meest opmerkelijke toneelproductie die Toneelgroep De Appel ooit maakte. In een heldere voorstelling van negen moderne stukken wordt een boeiend beeld gegeven van de Trojaanse Oorlog. Dit omvangrijke theaterevenement duurt 12 uur, inclusief 8 pauzes. Hiermee profileert De Appel zich wederom als een gezelschap dat graag eigenzinnige voorstellingen maakt. Nog niet eerder werd in Nederland een toneelstuk gespeeld van die lengte. Gezien de aard van het stuk is Tantalus alleen te zien in het Appeltheater in Den Haag.

Aan Tantalus is 20 jaar gewerkt door de auteur John Barton; mede-oprichter van de Royal Shakespeare Company. De regie is in handen van Aus Greidanus. Hij wordt als co-regisseur bijgestaan door Jules Terlingen.

Tantalus is een soap, een klassieke familiegeschiedenis in veelvoud. Dit meeslepende totaaltheater over de vloek van het geslacht Tantalus en de Trojaanse Oorlog confronteert ons met onze meest basale driften: de zoektocht naar geborgenheid en vrede. Maar ook met het gevecht om macht en rijkdom. Is de mensheid eigenlijk veel opgeschoten de laatste duizend jaar? Is de Trojaanse Oorlog niet gevoerd om precies dezelfde redenen als waarom hedendaagse oorlogen noodzakelijk worden geacht?

De negen stukken zijn verdeeld in drie delen: de aanloop naar de oorlog, enkele episodes tijdens de oorlog en de nasleep. Ieder stuk krijgt zijn eigen stijl en vormgeving. Het publiek zal verbijsterd zijn door de diverse metamorfoses die het Appeltheater in twaalf uur ondergaat. Tantalus is met veel raffinement en humor geschreven. Het einde van ieder deel maakt je zeer nieuwsgierig naar het vervolg.

John Barton regisseerde bij The Royal Shakespeare Company (RSC) tal van klassieke stukken, vooral oude Grieken en Shakespeare. Hij is met name bekend vanwege zijn bemoeienis met enkele grote projecten waarmee de RSC de laatste decennia veel naam heeft gemaakt, waaronder The Greeks en The Wars of the Roses. Tantalus werd slechts tweemaal eerder opgevoerd. De wereldpremière in oktober 2000 in het Amerikaanse Denver was een samenwerkingsverband tussen de Royal Shakespeare Company en The Denver Center For The Performing Arts. Later was de voorstelling nog te zien in Londen. 

logo NRC Handelsblad toneel publieksprijsTantalus won  de NRC Handelsblad Toneelpublieksprijs 2003-2004!

Tantalus
tekst John Barton
regie
Aus Greidanus
speelperiode 20 december 2003  t/m 31 oktober 2004

En verder...

| Meer