Cape Fear 3
Tantalus

Interviews Tantalus - seizoen 2003/2004/2005

Het decor is er voor de personages

In gesprek met vormgever Guus van Geffen

Wie de voorstellingen van De Appel de laatste jaren een beetje gevolgd heeft, kan het niet zijn ontgaan dat met Guus van Geffen het gezelschap een bijzonder en eigenzinnige vormgever aan zich heeft weten te binden. Begonnen bij de Toneelschool in Arnhem, jarenlang vast ontwerper bij Toneelgroep De Trust, heeft hij een schat aan ervaring opgebouwd. Zowel ten aanzien van klassiek als modern repertoire. Op dit moment werkt hij aan één van de grotere uitdagingen in zijn loopbaan: Tantalus. Bijna dagelijks is Guus aanwezig bij het bouwen, meer construeren van het speelvlak. Of verft hij muren, of onderdelen van het decor. Alles moet perfect worden. Opdat de personages zich er thuis kunnen voelen. 'Kijk, het licht is er voor het publiek, dat moet ervoor zorgen dat wat wij maken werkt en overkomt. Het decor is er voor de personages. Niet voor de acteur, maar voor het personage. Vandaar dat ik ook wel eens de achterkant van het decor schilder.'

Lees verder ...

Alle anderen zijn gek

In gesprek met  acteur Hugo Maerten

Hugo Maerten is afgezien van enkele uitstapjes naar het Nationale Toneel en Theater van het Oosten nu al bijna vijfentwintig jaar één van de vaste gezichten binnen het Appelensemble. In die periode heeft hij een grote verscheidenheid aan rollen laten zien. Van uiterst exuberante zonderlingen als Andries Bibberwang in Driekoningenavond en verzenuwde types als Lee in True West, tot de ontroerend humoristische semi-intellectueel Jerry in het recente Bedrog van Pinter. In Tantalus speelt Hugo Maerten Agamemnon, koning van de citadelstad Mykene en legeraanvoerder van de Grieken in de oorlog tegen Troje. Daarnaast neemt hij ook de rol van diens broer Menelaos, koning van Sparta voor zijn rekening. Aan het eind van een lange repetitiedag treffen we de acteur voor een gesprek. Over acteren, over zijn rol in het megaspektakel dat De Appel momenteel voorbereidt.

Lees verder ...

Onder de humor ligt een diepe waarheid verborgen

 In gesprek met regisseur Aus Greidanus

Na maanden van voorbereiding zijn begin mei de repetities van start gegaan van - wat betreft De Appel - het hoogtepunt van het komende theaterseizoen moet worden: Tantalus. Artistiek verantwoordelijk voor de vooral qua lengte gigantische toneelhappening, is regisseur Aus Greidanus. We treffen hem aan in het repetitielokaal, temidden van een bonte verzameling plastic Griekse goden. Aan de muur hangen grote vellen waarop de stambomen geschilderd zijn van de voornaamste Griekse en Trojaanse geslachten die in Tantalus een rol spelen. Een meer dan passende omgeving voor een gesprek over een in meerdere opzichten waanzinnig project.

Lees verder ...

| Meer