Motel Detroit 2

Metamorfosen

Orpheus en Eurydice gebruiken sociale media

  • download als WORD document
  • download als PDF document

De Toneelmakerij, een jeugdtheatergezelschap uit Amsterdam, speelt momenteel de voorstelling Metro. Dit is een hedendaagse versie van het verhaal van Orpheus die Eurydice uit de onderwereld komt ophalen. Een voorstelling voor bezoekers van vijftien jaar en ouder. Het decorontwerp is gemaakt door Guus van Geffen. Guus werkt ook regelmatig voor De Appel en maakte het decorontwerp voor Metamorfosen.

In de voorstelling Metro staat een enorme videowand die ongeveer dertig verschillende beelden tegelijkertijd laat zien. De beelden tonen mensen op straat, het dagelijks leven boven de grond. Graaf Dracula (Roel Adam) bevindt zich in de onderwereld - een afgelegen metrostation - en kijkt naar de beeldschermen. Zijn oog valt op Eurydice (Nhung Dam) en hij beveelt zijn knecht Hermes (Beppe Costa) haar met zich mee te lokken. Eurydice, een bootvluchteling uit een ver Aziatisch land, staat op het punt om met de dichter Orpheus (Sander Plukaard) te trouwen als ze in de onderwereld (het rijk van de doden) belandt. Orpheus gaat naar zijn geliefde op zoek en vindt haar uiteindelijk. Hij mag haar van Dracula meenemen tegen inlevering van de zon en het bewijs van hun ware liefde, zonder elkaar aan te kijken tijdens de liefdesverklaring. Hoe het verhaal afloopt wordt niet helemaal duidelijk.

De audiovisuele beelden zorgen voor veel prikkels. Er worden allerlei verschillende vragen gesteld: over leven en dood, maar ook over de grens tussen de werkelijkheid en de digitale wereld. De tsunami aan videobeelden verwijzen naar onze tijd, waarin er een overkill is aan beelden en informatie van verschillende media. Het jeugdtheatergezelschap maakt naast de voorstelling ook gebruik van media waarmee ze het publiek kennis laten maken met Orpheus en Eurydice. Zo hebben ze een eigen Youtube-kanaal en er staat een computerspelletje voor de mobiele telefoon op hun website waarin jij, als Orpheus, zo snel mogelijk uit de onderwereld moet zien te ‘klimmen' om Eurydice te redden.

Het is, zeker voor de jonge generatie, heel gebruikelijk om je telefoon te gebruiken voor het maken van foto's en filmpjes. Er zijn ook al verschillende programma's ontwikkeld waarmee je op een gemakkelijke manier prachtige dingen kunt maken. Er is nu een nieuwe applicatie voor de Iphone op de markt die van een simpel beeld kunst maakt. Zo is er bijvoorbeeld een app ontwikkeld, de Emoji Video, waarmee je bewegende beelden van de wereld om je heen kunt omzetten in emoticon-collages. De app, ontwikkelt door de Amerikaanse kunstenaar Brian Chasalow, zet pixels om in emoji's, dat zijn leuke kleine afbeeldingen, uitdrukkingen en smilies. Elke emoji is geanalyseerd op kleur, helderheid en de kleur pixel die het best bij de emoji past. Als er een foto of kort filmpje door de applicatiegebruiker wordt gemaakt, worden de pixels getransformeerd naar lachende gezichtjes. Bekijk wat het effect is via onderstaande links.

Sara Bergen
stagiaire dramaturgie

Links Emoji Video:

Trailer Metro (De Toneelmakerij):
| Meer