Verdwalen in een liefdeslabyrint

In juni en juli spelen we Decamerone (1353) van Giovanni Boccaccio. De roman Decamerone is een verzameling van honderd verhalen over liefde, list, lust en bedrog. Samen met schrijver Erik-Ward Geerlings en dramaturg Mart-Jan Zegers maakte Arie de Mol een eigen toneelbewerking van Boccaccio’s meesterwerk, waarin een selectie van vijf verhalen tot leven komt. Het publiek wordt uitgenodigd de drukte van de stad achter zich te laten en zich in het Appeltheater een avond lang te laven aan eten, drinken en prachtige verhalen. Er zijn verschillende routes die u door het theater volgt, elk met verrassende plekken waar u kunt genieten van steeds weer een ander verhaal.

Erik-Ward Geerlings: ‘Ik werd getroffen door die verhalen die in hun gruwel een existentieel pijnpunt raakten waarmee een tragische dimensie kon worden uitgediept. De meeste verhalen in het boek ontstijgen niet het niveau van de schelmenstreek. Trouw wordt niet beloond en voortdurend bedreigd door de sociale omgeving of opportunistisch eigenbelang. Dat is het belangrijkste thema. Om de liefde trouw te blijven wordt toevlucht gezocht in dood of waanzin.’

In Boccaccio's Decamerone ontvluchten tien vrouwen en mannen de stad Florence vanwege een pestepidemie. Tien dagen lang verblijven ze met elkaar in een villa in de heuvels en doden de tijd met eten, drinken, dansen en het vertellen van verhalen. Alle tien vertellen ze iedere dag één verhaal, waarmee ze de dagelijkse ellende proberen te bezweren. Na tien dagen zijn al improviserend honderd verhalen ontstaan. Verhalen over de liefde, het verstand, geluk, leugen en bedrog, de dood, seks en religie. Afhankelijk van wie vertelt zijn de verhalen ondeugend van toon, soms grof en gewelddadig, dan weer hoffelijk en elegant. Ze variëren van alledaagse anekdotes tot merkwaardige en wonderbaarlijke gebeurtenissen. Centrale leidraad in dit liefdeslabyrint is de ongelooflijke vindingrijkheid van de mens om uiteindelijk zijn zin te krijgen. List en leugen spelen een cruciale rol, zowel in de strijd om te overleven als in het spel van de liefde.

Arie de Mol: ‘Elk verhaal is ijzersterk en snijdt diepmenselijke materie aan. Oorspronkelijk speelt alles uiteraard in de Middeleeuwen, maar wij hebben per verhaal voor een andere periode als achtergrond gekozen. Ze spelen bij ons bijvoorbeeld op het strand rond 1900, in een garage halverwege de jaren zeventig en in een hedendaags chic appartement, waar ridders zijn vervangen door beurshandelaren.’

Giovanni Boccaccio was een Italiaans dichter en geleerde die in 1313 werd geboren in Florence. Decamerone betekent letterlijk: ‘het boek der tien dagen’. Boccaccio schreef deze verhalen in een periode waarin Italië werd geteisterd door oorlogen, hongersnood en epidemieën. De Decamerone gaat zowel over het leven van de aristocratie die zich probeerde af te sluiten voor al deze narigheid, als over het gewone volk dat dat harde bestaan zo goed mogelijk moest zien door te komen.

Arie de Mol: ‘Het zijn eigenlijk vijf voorstellingen, van ongeveer een half uur, in vijf verschillende ruimtes in het Appeltheater en de kerk naast ons. Elke toeschouwer krijgt vier verhalen te zien, vier keer een climax. Iedereen beleeft zijn eigen gevarieerde avond, waarbij grote, zware onderwerpen als bedrog, jaloezie, wraak en dood op een lichte manier worden gebracht, met een Italiaanse kwinkslag.’

Eten in het Appeltheater

Voorafgaand aan Decamerone kunt u geheel in de stijl van de voorstelling om 18.00 uur aan lange tafels een Italiaanse maaltijd gebruiken (niet op zondag). We serveren een voorgerecht, hoofdgerecht en een nagerecht voor € 20,- per persoon. Er is ook een vegetarische variant. Het is niet mogelijk om een aparte tafel voor uw gezelschap te reserveren. Het eten is te bestellen via deze website of via de Appelkassa (tel. 070 3502200, dinsdag t/m vrijdag van 13.00 tot 17.00 uur).

Randprogramma Decamerone

Tijdens de speelperiode van Decamerone organiseren we een uitgebreid programma met o.a. elke vrijdagavond Italiaanse Nacht (drank, dans en muziek) na afloop van de voorstelling.

Stadswandeling Schuinsmarcheren naar Decamerone
In samenwerking met de Haagse stadswandelaar Maurits Burgers (Wandelen met Maup) organiseren we een stadswandeling die u langs plekken voert waar zich, in de (recente) geschiedenis, pikante verhalen hebben afgespeeld. In ruim een uur wandelt u langs huizen waar machthebbers ook maar gewone mensen bleken, langs pleinen waar men met list en lust elkaar het hof maakte en langs vijvers waar het ijs 's winters wel heel erg warm kon worden (de wandeling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn).

zaterdag 11, zaterdag 18 en zondag 26 juni, aanvang 15.30 uur en zondag 10.30 uur (start en verzamelpunt tramhalte lijn 1 op de Kneuterdijk in Den Haag)
toegangsprijs € 50,-/Appelvrienden € 47,50 (zaterdag: wandeling + Italiaanse maaltijd + Decamerone)
toegangsprijs € 35,-/Appelvrienden € 32,50 (zondag: wandeling + Decamerone)
Dit arrangement kunt u alleen via de Appelkassa (dinsdag t/m vrijdag van 13.00 toto 17.00 uur, tel. 070 3502200), bestellen.

Zangworkshop Renaissance-liederen
Uit de vroege Italiaanse Renaissance zijn prachtige sprankelende liederen overgeleverd. Een keer zelf deze liederen zingen? Doe dan mee aan deze workshop o.l.v. Bert Weijdema. Veel zangervaring is niet noodzakelijk. Na afloop van de voorstelling (rond 22.30 uur) voert u samen met de andere deelnemers de liederen uit voor het theaterpubliek in de foyer van het Appeltheater.

zaterdag 18 juni en zaterdag 2 juli, aanvang 14.00 uur (tot 17.00 uur), Appeltheater
toegangsprijs € 50,-/Appelvrienden € 47,50 (workshop + Italiaanse maaltijd + Decamerone)
Dit arrangement kunt u alleen via de Appelkassa (dinsdag t/m vrijdag van 13.00 toto 17.00 uur, tel. 070 3502200), bestellen.

Italiaanse kookworkshop
Lekker eten zit verankerd in de Italiaanse cultuur, in Decamerone speelt het verwennen van de innerlijke mens dan ook een belangrijke rol. Kok Amber Lahnstein werkte o.a. in de Italiaanse delicatessenzaak Bigoli in Utrecht, restaurant As in Amsterdam en hotel Val Sinestra in Zwitserland. Ze is verzot op de Italiaanse keuken en leert u graag de kneepjes van het vak. Ervaring is niet vereist. Vanzelfsprekend eet u wat u gemaakt na afloop van de workshop op en bezoekt u aansluitend de voorstelling Decamerone.

zaterdag 25 juni, aanvang 14.00 (tot 17.00 uur)
toegangsprijs € 75,-/Appelvrienden € 72,50 (workshop + Italiaanse maaltijd + Decamerone)
Dit arrangement kunt u alleen via de Appelkassa (dinsdag t/m vrijdag van 13.00 toto 17.00 uur, tel. 070 3502200), bestellen.

Decamerone

naar Giovanni Boccaccio
bewerking Erik-Ward Geerlings
regie Arie de Mol
spel Marguerite de Brauw, Isabella Chapel, Lore Dijkman, David Geysen, Geert de Jong, Judith Linssen, Hugo Maerten, Bob Schwarze, Martijn van der Veen, Sjoerd Vrins, Iwan Walhain en Jessie Wilms en 5 figuranten (Paul Braashove, Victor Olivier, Jan Sepers, Raymond van Melzen en Robert Rosier)
speelperiode woensdag 1 juni t/m zondag 3 juli 2016
aanvang 19.30 uur en zondag 14.30 uur, Appeltheater

| Meer