Interview Radio West

27-2-2016 met regisseur Annechien de Vocht: audio


Interview Posthoorn, woensdag 24 februari

20.000 mijlen onder zee op het toneel

Het wereldberoemde boek 20.000 mijlen onder zee van Jules Verne is door regisseur Annechien de Vocht voor Toneelgroep De Appel bewerkt tot een spannende familievoorstelling (8+). Zaterdag 27 februari is de première in het Appeltheater. De onderwaterwereld van kapitein Nemo komt op miraculeuze wijze tot leven op het toneel en er is ook een duidelijke link met de actualiteit.
“Met kleine ingrepen is er een mooi fantasierijk decor gemaakt”, vertelt acteur Iwan Walhain, die de rol van Koenraad voor zijn rekening neemt.”

Door Tanja Verkaik

SCHEVENINGEN - 20.000 mijlen onder zee vertelt het verhaal van een team bestaande uit zeebioloog Aronnax, zijn assistent Koenraad en de stoere walvisjager Netty Land, die op zoek gaan naar een mysterieus wezen dat op zee schepen aanvalt. Het blijkt niet om een monster te gaan, maar om de onderzeeboot Nautilus van kapitein Nemo, die boos op de wereld is die volgens hem door mensen wordt vernietigd. Het drietal wordt gevangen genomen en ziet de schoonheid van de onderwaterwereld, maar lukt het hen om te ontsnappen en kapitein Nemo te stoppen?
Vorige week waren de repetities nog in volle gang in het Appeltheater. Met behulp van videoschermen, creatief gemaakte onderzeedieren, een kapiteinscrew in Star Wars-achtige pakken en een vloggende Koenraad is deze familievoorstelling helemaal van nu.

“Het is echt een avonturenverhaal, maar het gaat ook over angst”, legt Annechien de Vocht uit. “Kapitein Nemo is eigenlijk een soort ‘terrorist’.” “Het is een verhaal dat nog steeds actueel is in deze angstige tijden”, vult Walhain aan, die de volgzame Koenraad langzaam laat uitgroeien tot een dappere man. “Dat is leuk om te spelen die emancipatie van Koenraad. Ik ga nu van a naar b en niet van a naar a in deze rol en er is een liefdeslijntje.” Deze zaken komen niet voor in het boek en dat is niet de enige wijziging. Kapitein Nemo en Netty Land, oorspronkelijk Ned Land, worden gespeeld door actrices Jessie Wilms en Lore Dijkman. “Jessie Wilms kan die gekte van kapitein goed neerzetten. Ze is een soort zwarte weduwe”, verklaart De Vocht haar keuze.

Dit is de tweede familievoorstelling van de regisseur, die onderdeel uitmaakt van het regiecollectief YoungGangsters.
Walhain speelde al eerder in de familievoorstelling De drijvende stad in het Appeltheater. “Het is leuk om voor kinderen te spelen. Het is een andere energie die het theater instroomt en mijn eigen kinderen kunnen mij ook weer eens zien spelen”, besluit hij.

De voorstelling is te zien tot en met donderdag 24 maart om 14.30 uur.
Wegens succes extra voorstelling op zaterdag 12 maart.
Het is ook mogelijk om een verjaardagsfeestje te houden in het Appeltheater op voorstellingsdagen. De kosten zijn € 35,- per partijtje exclusief toegangskaartjes voor de voorstelling (maximaal 10 kinderen), dit is inclusief taart en limonade. Een kaartje kost € 10,-, kinderen tot 12 jaar betalen € 7,50,-.

| Meer