Het Heijermans Festival

20.000 mijlen onder zee

Familievoorstelling (8+)

Opnieuw brengt De Appel een sprankelende familievoorstelling: 20.000 mijlen onder zee. De jonge regisseur Annechien de Vocht bewerkt dit wereldberoemde boek van de Franse schrijver Jules Verne tot een spannende en verrassend vormgegeven voorstelling voor jong en oud.

Het verhaal

Een mysterieus wezen valt op zee schepen aan. Is het een reusachtige vis, een draaikolk of een zeemonster? Een schip gaat op onderzoek uit. Aan boord bevinden zich onder andere de zeebioloog Aronnax, zijn assistent Koenraad en de stoere walvisjager Ned Land. Wanneer ook hun schip wordt aangevallen, vallen zij over boord. Dan blijkt tot hun grote verbazing het gevreesde zeemonster geen dier, maar een onderzeeboot te zijn. Aan boord van de ‘Nautilus’ wordt het drietal begroet door kapitein Nemo. Die heeft deze grote onderzeeër gebouwd om zich uit de wereld terug te trekken, ver weg van de mensen. Nemo’s duikboot is zo gemaakt dat het elk schip tot zinken kan brengen. Onder zee, in de ‘Nautilus’ voelt hij zich super machtig.

Aronnax, Koenraad en Ned worden de gevangenen van kapitein Nemo. Ze worden meegevoerd op een reis door de diepten van de oceaan; een reis van 20.000 mijlen, een reis van oost naar west, die hen naar vrijwel alle wereldzeeën brengt. Ze zien de meest wonderbaarlijke dingen en ontdekken hoe Nemo weet te overleven onder water. Als een wetenschappelijk onderzoeker brengt hij het leven onder zee in kaart.

Maar Nemo voert iets in zijn schild, hij brengt elk schip dat naar hem op zoek is tot zinken. Waarom is hij zo boos op de wereld? Nemo wil niets meer met de mensen te maken hebben omdat ze al hun kennis alleen maar gebruiken om de aarde en elkaar te vernietigen. Hij neemt het op voor de arme onderdrukte parelvissers. Lukt het de drie helden om Nemo te stoppen op zijn verwoestende tocht? En… komen ze ooit nog veilig thuis?

20.000 mijlen onder zee is een spannend verhaal dat, 146 jaar nadat Jules Verne het schreef, nog steeds tot de verbeelding spreekt. Ook blijkt het verrassend actueel te zijn. Nemo valt schepen aan en zaait daarmee angst en verwarring. Hij wil eigenlijk de wereld verbeteren, maar hij maakt de fout dat hij zijn zin met geweld wil doorvoeren. Koenraad, Aronnax en Ned gaan hier elk op hun eigen manier mee om. De een krijgt begrip, de ander blijft de daden van Nemo verwerpen en de derde wordt heen en weer geslingerd tussen gevoel en verstand. 

Annechien de Vocht over de voorstelling

‘Samen met de acteurs ga ik onderzoeken hoe we dit rijke verhaal tot leven kunnen brengen. Met aquaria en live projecties creëren we een onderwaterwereld en proberen we Verne’s fantasievolle wereld werkelijkheid te laten worden. Het stuk gaat voor mij over fantasie en werkelijkheid. Wat is ‘echt’ en wat is verzonnen. Jules Verne was een pionier en zijn verhalen vibreren een grote liefde voor avonturen, natuur en wetenschap. Die nieuwsgierigheid en drang naar avontuur vormen voor mij een leidraad tijdens de repetitieperiode.’

Over Jules Verne

20.000 mijlen onder zee is misschien wel het beroemdste boek van de Franse schrijver Jules Verne (1828-1905). Hij staat bekend als uitvinder van de science-fiction. Aan elk van zijn boeken ging een uitgebreide en nauwgezette studie vooraf. Hij gaf zijn schrijven een nobel doel mee: hij wilde jongeren stimuleren om te lezen en hen ook nog wat laten opsteken. Zijn boeken waren populair-wetenschappelijke avonturenromans met leerzame elementen. Jules Verne werd een cultfiguur die nauwelijks op straat kon komen zonder herkend te worden. Daarom schafte hij een stoomschip aan, de Saint Michel III, waarmee hij reizen maakte over de Europese zeeën om de drukte van de stad te ontlopen. Zo reisde hij in juni 1881 langs de kusten van Nederland.

Verjaardagsfeestje

Vier je verjaardagsfeestje na afloop van 20.000 mijlen onder zee met je vriendjes en vriendinnetjes in het Appeltheater. Er is een overheerlijke verjaardagstaart, limonade en uiteraard een cadeautje voor de jarige.
Een partijtje reserveren? Dat kan op alle voorstellingsdagen van 20.000 mijlen onder zee m.u.v. de try-outs, première en de schoolvoorstellingen. De kosten zijn € 35,- per partijtje exclusief toegangskaartjes voor de voorstelling (maximaal 10 kinderen), dit is inclusief taart en limonade.
Interesse? Bel de Appelkassa 070 3502200 (dinsdag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur). Er is plaats voor maximaal 2 partijtjes per voorstellingsdag.

naar Jules Verne
regie Annechien de Vocht
spel Bart van den Donker, Lore Dijkman, Marguerite de Brauw, Bob Schwarze, Iwan Walhain en Jessie Wilms
speelperiode woensdag 24 (try-out, in de voorjaarsvakantie), donderdag 25 (in de voorjaarsvakantie), zaterdag 27 februari (première), woensdag 2, woensdag 9, vrijdag 11 (schoolvoorstelling), zaterdag 12, woensdag 16, donderdag 17 (schoolvoorstelling), vrijdag 18 (schoolvoorstelling), woensdag 23 en donderdag 24 maart (schoolvoorstelling) 2016
première zaterdag 27 februari 2016
aanvang 14.30 uur, schoolvoorstelling 10.30 uur

| Meer