Uw reacties

(De reageeroptie is gesloten.)

Hamlet

Wij waren met 8 en het was zoals verwacht: een echte Appelvoorstelling. Waar moet het naartoe, met Den Haag als er steeds meer kwaliteit verloren gaat? En er steeds gekozen wordt voor street(food) vertier en bierleuterij ipv kunst en cultuur te ondersteunen en te bevorderen? Hoe komen we aan deze bestuurders, hoe komen we eraf? Ik hoop op een wonder, voor jullie en voor de Hagenaars. Van Hamlet hebben we genoten.

Jammer

Verdrietig dat De Appel stopt. En de manier waarop is schandalig. Dit instituut verdient een langer leven!! Veel verwacht van Hamlet. Helaas waren wij vieren niet zo enthousiast als andere keren. Grote delen slecht te verstaan, moeilijk om het (spraak)tempo bij te houden en niet alle tekstbehandeling is prettig.

Helaas

Tot mijn spijt zie ik dat alle voorstellingen zijn uitverkocht. Ik dacht dat de speelduur langer zou zijn. Had heel graag de laatste voorstelling gezien. Bij De Appel begon ooit mijn theaterervaring. Met school gingen we ruim 40 jaar geleden een aantal keren vanuit Breda naar Scheveningen voor de prachtige Griekse tragedies met Peter van der Linden. Diepe indruk maakte dat op mij. Heel spijtig dat De Appel ophoudt te bestaan. Mocht er toch nog een kaartje beschikbaar komen...

Vaarwel

Wat een prachtige Hamlet... Wéér genoten van een prachtige voorstelling. De Appel begon ons huisgezelschap te worden. Welke voorstelling je ook kiest, het is allemaal verfrissend, hoog niveau, hartverwarmend. Ik kon het met het slotapplaus ook niet meer droog houden. Wat een verlies voor de stad. Wat een hypocriet oordeel van de commissie. Het is alsof ze zeggen: slecht onderbouwd plan, meneer ehhhhhh. .. Mozart. Opera is echt niet meer vernieuwend hoor. En dan die titel: de toverfluit. En hoe wilt u dat gaan betalen? Waar is uw marketingplan? Waar zit de innovatie? Nee, dit is zo onder de maat, dat kunnen we niet subsidiëren. .. In elk geval hoef ik niet meer naar Den Haag, daar valt niet veel moois meer te beleven... Ik hoop op een wonder, maar zie het somber in. Heel erg jammer. Gelukkig trof ik nog een mooie herinnering in de vorm van het laatste tekstboek van de schitterende Tantalus marathon. Dat neem ik dan nog mee als herinnering aan het mooiste theatergezelschap van Nederland. Het is, het was, het is gedaan. De rest is stilte.

De Worm in de Appel zie je niet aan de Schil

Het rot in het hout zie je niet aan de laag carboleum, en dan kan gebeuren dat de mast breekt met dodelijke gevolgen. Ik wil niets insinueren echter, het lijkt mij een afrekening van iemand in het bestuur van de Subsidie Verstrekker - Subsidies worden verstrekt op voorwaarden die de subsidie verstrekker bepaald; Rien + ne va - plus Paraplu = Deze tent is niet meer van U. Terugvechten met 'De 5', want er is Heibel in de Lobby.

Kind en badwater...?

Zoals velen hier al schreven: als je al een poos in Den Haag rond loopt, is Toneelgroep 'De Appel' een begrip, niet weg te denken en na 30 jaar regelmatig bezoek ook nog steeds vaak een verrassing! Het feit dat voorstellingen uit de jaren '70 als 'King Lear'/'Electra'/'De rode herberg'/'Paris' nog op het netvlies staan, spreekt toch wel boekdelen. Anderzijds, zie deze crisis ook als 'kans' om een kritisch introspectieve blik te werpen in wat De Appel drijft en bezielt (wat vast al gebeurd), maar laat toch niet dit 'kind' met het badwater weggegooid worden! Creativiteit moet beloond worden dat zo velen dagelijks inspireert. Heel veel succes en ik hoop met onze 'club' toch echt naar 'Shameless' te kunnen kijken in 2017!!!

Onbegrijpelijk!

Dag lezers, Wij vinden het onbegrijpelijk dat overwogen wordt om de subsidie voor het gezelschap " De Appel" niet langer te verstrekken. Wij zijn al jaren lang onder de indruk van de kwaliteit van het gebodene en komen daarvoor zelfs graag vanuit Groningen. Zo het concertgebouworkest van groot belang is voor de klassieke muziek in Nederland, zo is dat het gezelschap "De Appel" voor het toneel, al dekt ook dat woord niet goed wat er aan verscheidenheid wordt geboden. Met vriendelijke groet, Ger en Lamm Cremer. Groningen

waanzin

Doorvechten!!!

Losgetrokken uit een roes

Drie jaar geleden heb ik mijn eerste echte marathonvoorstelling mogen bijwonen, dit was de voorstelling 'Casanova' (überhaupt een van mijn eerste voorstellingen). Vijf uur lang heb ik met volle aandacht er van genoten, eveneens als van de andere voorstellingen bij De Appel. Deze voorstellingen hebben bij mij een diepe indruk achtergelaten. Helaas zat het de laatste tijd door financiële omstandigheden er minder in om voorstellingen bij te wonen. Des te meer zou ik het betreuren als mijn laatste voorstelling bij De Appel al geweest is. Zelf vind ik het belachelijk dat culturele instanties in Nederland het met zo weinig subsidie moeten doen, zeker als er wordt gekeken naar hoeveel het nou daadwerkelijk deel uit maakt van de overheidsuitgaven. Als we de NRC mogen geloven komt de subsidie voor de podiumkunsten neer op slechts 0,0001%!. We mogen dan blij zijn met een goede gezondheidszorg in Nederland, waardoor de levensverwachting ook relatief hoog ligt, maar wat zijn die extra jaren in ons leven waard als we in toenemende mate op slechts eentonige vormen van vermaak afstevenen? In de grote steden wordt men overdonderd met kledingzaken en vreettenten, het is zoeken naar andere vormen van tijdverdrijf. Begrijp mij niet verkeerd, ik ben een voorstander van de verzorgingsstaat, maar men mag zich ook (weer) meer gaan richten op de verzorging van de geest, in dit geval in de vorm van een behoorlijk aanbod aan culturele instellingen. De economie lijkt weer aan te trekken, laat daar de kunst- en cultuursector ook van mee profiteren, zeker omdat juist die sector het zo sterk heeft moeten doen ontgelden de afgelopen jaren, de mensen verdienen het. Maar goed, terug naar de kern (van De Appel), hopelijk maken wij met z'n allen, jonge en oude leden van de Toneelgroep De Appel, een verschil met deze woorden van steun, want dit theatergezelschap verdient het om het podium nog vele malen samen op te gaan. Geef de moed niet op! Hopelijk tot snel! Zeno Mijnlieff * - Artikel NRC: http://www.nrc.nl/nieuws/2016/08/03/ondernemers-krijgen-pas-veel-subsidie-3500126-a1514667

Een omweg waard

Wat weer een prachtige voorstelling was dat, die Decamerone, en dan wat De Appel ervan gemaakt had. Zo'n avond is beslist een omweg waard, sterker nog, daarvoor kom ik elk jaar een keer over uit Groningen. En dat wil ik graag blijven doen.

Blijven

Het is goed als De Appel blijft, levend toneel fantastisch!

Leerzaam

Op het gymnasium kreeg ik klassieke talen. Maar de Griekse mythologie begreep ik pas na de Appelmarathons. Mijn kijk op Jezus is gewijzigd door Zie de Mens. Ik vind het Appeltheater uiterst vernieuwend. Je wordt er wijzer van.

Opnieuw overtuigd door Decamerone

Sinds 1972 volgen we trouw de toneelprestaties van De Appel. De laatste voorstelling Decamerone vonden we een grootse voorstelling met uitstekend toneel. We vinden dat De Appel moet blijven. Hopelijk wordt de gemeente Den Haag nog op tijd wakker.

kritiek en toon

Beste Appel, al jaren bezoek ik de voorstellingen met veel plezier en het lijkt een gewoonte dat om de zoveel tijd De Appel wordt bedreigd in haar voortbestaan. Dat is jammer maar hoort erbij om scherp te blijven. Ik was wat geschrokken van de toon van jullie reactie met woorden als aversie en 'fouten in het advies'. Een beetje Calimero houding die onnodig is. Ik heb het advies van de commissie gelezen en denk dat het veel aanknopingspunten biedt om de aanvraag te verbeteren, toe te spitsen en zakelijk te verhelderen (!) richt daar de energie op (!!) want ook dat is kwaliteit. Soms is de uitvoering alleen niet genoeg, dus van harte veel succes.

kritisch

Bij beroep op subsidie moet men ook kritisch zijn op de eigen positie!

Ander idee

Waarom zoveel geld verspilt aan deze actie. Een goed onderbouwing van het plan was een logische en betere keus geweest. Er is blijkbaar teveel subsidiegeld. Want dit is misbruik van subsidiegeld.

Leve de Appel

Al bijna 40 jaar genieten we van de prachtige voorstellingen, elke keer worden we weer verrast. De marathon voorstellingen waren uniek en hebben een onuitwisbare indruk op ons gemaakt. En dat zou dan niet vernieuwend en creatief zijn? Kortom, het advies van die commissie moet in een diepe la worden weggeborgen. We gaan in 2021 gewoon het 50-jarig bestaan vieren: leve de Appel!

suma cum laude

Decennia lang ben ik bekoord door het Appeltheater. Hoge kwaliteit, puur Hollands, om trots op te zijn, Dit zijn wij. JE SUIS De APPEL!!!!!

Theater puur sang

Niet twee gezelschappen in den Haag? Je hebt toneel en je hebt theater, dat zijn twee verschillende zaken. De Appel biedt spectakel met diepgang, dat wil ik na al die jaren niet missen

De Appel moet BLIJVEN

Typisch Nederlands om zo'n goed toneelgezelschap om zeep te helpen! Weg met de kunst en cultuur: wel brood en spelen(voetbal!) maar een heerlijk creatief toneelgezelschap krijgt geen subsidie meer? Het is wel mijn lievelingstheatergroep hoor! Dus..... wel subsidie graag dan kunnen wij tenminste nog genieten!!!!

Moord!

Het weigeren van subsidie aan misschien wel het meest begaafde en enthousiaste toneelgezelschap van Nederland is gewoon .... Moord!

Een blamage

Het zou een blamage voor de gemeente Den Haag zijn als zij het voortbestaan van deze unieke en vernieuwende toneelgroep onmogelijk zou maken.

Mentaliteit

Het zit niet in onze cultuur om bijzondere artiesten, spelers, makers, groepen te beschermen, te eren, op een voetstuk te zetten. Wegdoen is makkelijk, maar het ooit terug krijgen wordt in deze tijd steeds moeilijker. Voor mij was en is De Appel een inspiratiebron van creativiteit! Er moet bij vele instanties een omslag komen in mentaliteit!

Meer dan toneel

Bij het uitwerken van haar PWS hebben jullie mijn dochter en haar klasgenoten niet alleen fantastisch geholpen, maar hen ook een kijkje in jullie keuken gegund. Welk gezelschap neemt daar nu de tijd voor? Chapeau!

Vos en Van der Linden

De formule van de oprichters Erik Vos en Peter van der Linden mag en kan niet verdwijnen. Deze vorm van theater is uniek. DE APPEL moet blijven.

Vechten voor behoud van de Appel

Ik ben jaren geleden (vorige eeuw) verliefd geworden op het type spel van de Appeltoneelspelers en altijd genoten van de originele stukken die met veel liefde en toewijding zijn gespeeld. Dit mag niet gebeuren! Sterkte met deze voor de 2e keer oneerlijke strijd!

Vintage Appel moet blijven!!

Ooit heb ik 1 jaar stage gelopen bij Decorcentrum Roma uit Wateringen en De Appel was een belangrijk niet weg te denken vertrouwde klant. Wat ooit is ontstaan uit Liefde en Creativiteit moet men koesteren! Schitterend Theater - Juist nu in een tijd van Politieke een baken van rust voor mensen. Laat Toneelgroep De Appel Voortbestaan!!

Oh oh Den Haag

Oh oh Den Haag, Binnenhof, Buitenhof en De Appel, dat kan toch niet anders!

Dit mag nooit gebeuren

Jaren geleden maakte ik de voorstelling Faust mee in het toen prachtig omgebouwde theater. De invloed van die voorstelling heeft mij veranderd hoe ik in het leven stond. Ik wil er mee zeggen hoe toneel (daar ben ik in groot gebracht) belangrijk kan zijn voor de invulling van het bestaan. Als voorbeeld.

Niet weg te denken!

Toneelgroep De Appel is een niet weg te denken aspect van het culturele leven, niet alleen in Den Haag maar ook daarbuiten. Geen Appel meer zou niet alleen een verschraling van het culturele leven zijn, maar ook een geweldige misser van de overheid. Niet alles draait om bezuinigen en geld verdienen!

De Appel moet blijven!!

Al vele jaren reizen wij tenminste een maal per jaar naar Scheveningen om met een groep vrienden, als vrienden van "DE APPEL" te genieten van de kunst die ten tonele wordt gebracht! Het rapport slaat nergens op!!

Boeiend vakkundig theatersport. Heerlijk kritisch!!

Innovatief

Raar rapport

Ofschoon ik in Amsterdam woon en niet vaak meer voorstellingen in andere steden bezoek (leeftijd), volg ik wel de programmering. Het zou dieptreurig zijn als Den Haag deze mooie groep de nek om zou draaien omdat ergens wat wijsneuzen een raar rapport hebben opgesteld.

Krankzinnig

Weer een absurd staaltje bureaucratie. Handen af van dit schitterende theater. Niet vernieuwend genoeg! Ik zou de dames en heren van deze ondoordachte actie eens willen verzoeken een voorstelling te bezoeken. Ik weet zeker dat de mening daarna even wordt herzien. Mijn hart gaat uit naar alle Appelmedewerkers houd vol hoor!!

Dat kan niet waar zijn?

Ik bezoek regelmatig dit theater. Ik woon ook dichtbij. De voorstellingen zijn modern en krachtig. De Appel heeft een eigen gezicht en stijl. Dit theater is een goed voorbeeld van hoe in deze tijd de ziel van theater bewaard kan worden. Naar de familievoorstelling komen wij met ons kind ook altijd. Wij hebben tot nu toe niets gemist. Sterkte! Niet opgeven.

Ik ben jarenlang lid van De Appel en heb dat grapje van een onkundige cq ongeïnteresseerde overheidsinstantie toen ook meegemaakt, maar De Appel heeft het toen weten te redden door goed, gevarieerd, kundig spel en het scheppen van bijzondere situaties in of met water en dergelijke; originele en zeer aparte mogelijkheden.

Heel veel succes!

De beste en meest bijzondere toneelgroep ter wereld mag niet verdwijnen!

Sterkte!

STERKTE, STERKTE. WAT een SCHANDE dit!!!

Stelletje boeven

Stelletje boeven zitten er in de commissie alsof het uit hun zakken betaald moet worden. De Appel gaat door. Leveren jullie heren van de gemeente nou eens in op jullie salaris. Geef de subsidie gewoon. Het zijn stumpers bij de gemeente. Zij mogen uitjes en dinertjes hebben, bezuinig daar op ambtenaren. Maar blijf met jullie pestvingers van De Appel af. Zo ben ik wel duidelijk.

onbegrijpelijk!!!

Het is onbegrijpelijk dat een stad met het allure van Den Haag een toneelgezelschap als De Appel niet waardeert. Ik reis al vele jaren vanuit Utrecht om van de toneelstukken van De Appel te kunnen genieten. Het is een makkelijk 'succes' om in een overgangsperiode de kraan dicht te draaien. Dit mag niet gebeuren!!

de heer en mevrouw of Afke en Joop

De Appel is niet meer weg te denken uit Den Haag!

We kunnen niet zonder De Appel!

Al in de tijden van Erik Vos en Peter van der Linden ging ik naar de voorstellingen van De Appel. Ook nu rijden we vanuit Friesland regelmatig naar Scheveningen. We kunnen niet zonder.

Ongelooflijk

Het is voor mij en velen met mij denk ik,ongelooflijk! Zo 'n goed theatergezelschap dat mij veel plezier, ontspanning heeft gegeven en tot nadenken bewogen en ontroerd. De uitvoeringen zijn altijd weer bijzonder, er wordt gewerkt met maximale inzet en minimale middelen geven een groots effect. Heel veel succes met de acties dat moet gaan lukken!!!

De Appel: UNIEK!

Magistrale en gedurfde theatervoorstellingen! Zeker bij de marathonvoorstellingen waarin je o.a. door het acteerwerk van de groep, orginele vondsten, kostuums meegezogen wordt in het verhaal! Kortom........UNIEK

Verbijsterd

Toen ik de Appel-brief las kon ik mijn ogen niet geloven: na de laatste strijd die De Appel leverde om te kunnen voortbestaan is de ene na de andere schitterende (marathon) productie gerealiseerd. Ik heb ze vrijwel allemaal gezien en heb er (en velen met mij) van genoten. Hoeveel beter kun je als gezelschap presteren? Dit moet wederom een kans krijgen! En ik kom zeker naar Decamerone!

Een appel moet geoogst worden.

Als De Appel er niet meer zal zijn is Den Haag zijn boomgaard van prachtige producties kwijt. En dan zal het kaal zijn en arm.

De Appel vecht terug

Dit kan toch niet waar zijn! De Appel moet blijven! Dus leden van de gemeenteraad, wees wijs en laat De Appel niet verloren gaan!

Groot verlies

Ik heb zo veel prachtige herinneringen aan de Appel, aan de eerste voorstellingen in de tachtiger jaren, waarbij ik een aandeel mocht hebben in jullie zangprestaties! Het zou een groot verlies voor Den Haag zijn, als De Appel weggesubsidieerd zou worden. Niet doen, gemeenteraad!

Tekort

De Appel moet blijven. Er zijn al zo weinig toneel voorstellingen in Den Haag. Amsterdam zit er vol van. De Appel geeft prachtige voorstellingen. De marathon voorstellingen met eten zijn uniek. Dat mag niet verdwijnen.

Gewoon blijven

De Appel is uniek in Den Haag. Er is al zo weinig toneel in deze stad. Wanneer De Appel verdwijnt is dat een aderlating voor de stad. Ik geniet elke keer weer van jullie voorstellingen. En velen met mij.

Remmende voorsprong?

Het is toch bizar dat na alle vernieuwingen in toneelbeeld, speelstijl, onderwerpen, marathons, maaltijden en Vriendenacties en alle navolging die deze vernieuwingen vonden, nu de vernieuwende kracht van Toneelgroep De Appel wordt ontkend en ondergraven! Niet alleen bizar maar onbegrijpelijk onrechtvaardig en zeer onverstandig! Is dit nu wat 'remmende voorsprong' wordt genoemd?

Zoveel...

Zoveel mooie herinneringen over de afgelopen 30 jaren met mijn inmiddels overleden partner, met familie, met complete jaarclub en met heel veel leerlingen van de 'Dalton'. Wens jullie succes met de strijd en hopelijk weer tot gauw!

Toneelgroep De Appel anno 2716

Volgens een zeer geleerde Commissie moet Toneelgroep De Appel door de gemeenteraad van Den Haag worden vermoord. Echter, er is afgesproken met het universum en met Allah en met God en met Boeddha en met welke kracht dan ook en vooral met de menselijke soort en de bewoners van Den Haag en omstreken dat Toneelgroep De Appel in 2733 nog steeds een prachtige programmering biedt. Ze mogen dus nog even...maar dat speeljaar kunnen ze alleen halen als de gemeenteraad begrijpt dat het advies van de Commissie op alle fronten erger rammelt dan een overjarig skelet. Sinds 1980 zag ik vrijwel alle voorstellingen. Mijn kinderen zijn inmiddels net als ik adept. De Appel zit in mij en gaat er nooit meer uit. Hoop ik...Aldus: leden van de gemeenteraad: wees wijs en moordt niet. Het zou uw geweten belasten...

| Meer