Motel Detroit 1

Bagdad Café en Liquid Town

Persreacties

affiche BC en LT

De Volkskrant

Saskia Mees maakte een eigenzinnige bewerking van de film Bagdad Café... een sterke opkomst van acteur Aus Greidanus jr. en een dito begin van de voorstelling. In muzikaal opzicht zit het meteen goed met Bagdad Café. De Mojavewoestijn, waar Bagdad Café ligt, is nou niet een plek waar je een stel Beierse typen als de Münchgstettners verwacht, maar dat is één van de charmes van dit vrij absurdistische verhaal. Constant sterk is Judith Linssen als Jasmin uit Rosenheim, die met haar ingetogen personage haar omgeving, publiek incluis, inpakt en ontroert.
Liquid Town begint intrigerend met - opnieuw - een sterke opkomst van Aus Greidanus jr. als de leider in rouw. Hij jankt en lijdt en bloedt en bibbert. De rest probeert hem er met alle macht weer bovenop te krijgen. Dat is geestig en prikkelend, met expressief spel en gekke vondsten.

Theaterkrant.nl

Toneelgroep De Appel: vooral doorgaan!
Het getuigt van durf dat de groep nu komt met twee eigenzinnige stukken die geen klassiekers zijn, niet op eerdere succesformules zijn gebaseerd en geen door marketing geïnspireerde randprogrammering kennen.
... Bagdad Café. En zingen doet ook Brenda's dochter Phillis (Naomi van der Linden). Haar lukt het zelfs om door in een telefoonpaal te klimmen en daar prachtig en luid te zingen de hele prairie te bezielen. Door het zingen ontstijgen de personages even hun leegte, hun onbeduidendheid en verlatenheid. De muziek maakt ze zelfs even minder eenzaam wanneer ze samen zingen in hun voorzichtige toenadering tot elkaar. Het ‘Ich bin so müde, um schlafen zu gehen' afgewisseld met de jammerlijke smeekzang van Brenda's (Trudi Klever) ‘Please, pick up the phone‘, geeft zelfs even kippenvel.
Liquid Town is theater over theater. Het is theater over een toneelgroep. Het is theater over Toneelgroep De Appel. Hier wordt uitgepakt. Hier wordt getoond wat de groep op het hart heeft.
... Aus Greidanus jr. komt er met glans mee weg door zijn dictie, overwicht en performance.
Hele recensie lezen

Cultuurpodium.nl

Het Appeltheater leeft en hoe!
Op de première avond in het Appeltheater liep de filmregisseur van Bagad Café Percy Adlon met een zeer tevreden gezicht naar de bar na het zien van een wel zeer geslaagde theaterversie van Bagdad Café. Regisseur Saskia Mees heeft met Bagdad Café weer een tak toegevoegd aan de succesboom van dit gezelschap.
... Mr. Cox, alweer een glansrol van Hugo Maerten. De vier hoofdrolspelers creëren onder regie van Mees zo'n geweldig tastbare sfeer die mede door het geweldige muzikale niveau, er wordt prachtig gezongen vooral door Judith Linssen en Naomi van der Linden, dat je als toeschouwer al snel je sympathieën krijgt voor de diverse karakters. Het is een roadmovie-achtig geheel geworden met de sfeer van Brecht en Waits en geweldig mooie en bovenal pakkende uitvoeringen van o.a. Ich brauch Tapetenwechsel en vooral Zu mude, zu schlafen gehn.
Alleen al voor deze productie moet je de komende zomer naar de Scheveningse Duinstraat.
In Liquid Town wordt het beeld geschetst van een circusfamilie. Aus Greidanus jr. speelt de koning annex directeur - wat is deze acteur toch onmetelijk goed en indrukwekkend in zijn spel. De metgezellen in het circus; Isabella Chapel, Marguerite de Brauw, David Geysen en de zoals altijd meesterlijk spelende Bob Schwarze, zijn marionetten van de directeur.
Het hele stuk is een prachtige aaneenschakeling van Appelherinneringen en actuele situaties. Kortom een slimme vondst, dit protest tegen het warrige en ongestructureerde Nederlandse cultuurbeleid.
Samen met Bagdad Café vormt Liquid Town een geweldige avond echt ambachtelijk theater met de grote K van Kunst, iets dat niemand ons af mag nemen, de overheid al zeker niet.
Hele recensie lezen

De Telegraaf

Regisseur Saskia Mees smolt de film Bagdad Café (1984) om tot sfeervol muziektheater. Je voelt de zinderende, lome hitte haast en er zitten prachtige (met name muzikale) momenten in.
... de baas in Liquid Town, fantastisch gespeeld door Aus Greidanus jr...

Toneel.blog.nl

In Bagdad Café is het bijzonder om te merken dat je met een paar elementen ineens in een desolaat dorpje in Amerika bent beland. Voor Brenda (Trudi Klever), de uitbaatster van het café, is het leven zwaar. Met de komst van Frau Jasmin Münchgstettner (Judith Linssen) ontstaat een kleine rimpeling. En zoals wel vaker veroorzaken kleine rimpelingen de mooiste effecten. Dat wordt versterkt door het prachtige pianospel van Frank van Bommel en de liederen die gezongen worden. Bagdad Café vertelt geen groots meespelend verhaal maar laat juist het kleine zien. Het kleine, mooie bijzondere.
In Liquid Town spelen de acteurs een beetje over de top met de grootsheid van circusartiesten. Zij maken zich zorgen: over hun baas, het gebrek aan geld, het gebrek aan een voorstelling, het publiek dat buiten op de deur staat te bonzen en het leven in het algemeen. Het dansen van Bob Schwarze is briljant hoekig en grappig. De monologen van Aus Greidanus jr. gepassioneerd en geëmotioneerd.
Hele recensie lezen

Algemeen Dagblad

Regisseur Saskia Mees zorgde voor grappige stijlelementen in Bagdad Café. Door Duitse liedjes toe te voegen geeft de toneelversie een meerwaarde aan de film.
In Liquid Town dient het circus als metafoor voor de hedendaagse Nederlandse cultuurwereld, dat zich geconfronteerd voelt met bezuinigingen. Het gegeven is aardig, maar wel wat ‘incrowd'. ... een leidende rol voor Aus Greidanus jr., die indruk maakt als de geplaagde baas van het gezelschap.

Den Haag Centraal

Saskia Mees ... houdt van de film Bagdad Café de ‘camp'-achtige werking overeind en maakt er een kapstok van voor een aantal liedjes. Frank van Bommel achter de piano en een niet zichtbare ritmesectie... ze leveren de begeleiding van enkele niet onverdienstelijke brokken blues en soul van de actrices. Judith Linssen zet een grappig Beiers tutje met een Knix neer... Linssen zingt haar Knef-songs prachtig. ... waar je kan lachen om de intonaties van Hugo Maerten.

NRC Handelsblad

Naomi van der Linden, nog toneelschoolstudente, debuteert met flair en een glasheldere stem. En Aus Greidanus jr. toont - in beide stukken - zijn talent.

| Meer