Motel Detroit 1

Bagdad Café en Liquid Town

Enkele dramaturgische notities

1. De film Bagdad Café (ook bekend met de titel Out of Rosenheim) is een Duitse film uit 1987 geregisseerd door Percy Adlon. Het is een tragikomedie die zich afspeelt in een afgelegen truckerscafé en motel in de Mojave woestijn (Verenigde Staten). Twee vrouwen, die totaal niet op elkaar lijken, maar wel allebei recent door hun man zijn verlaten, ontmoeten elkaar. Schoorvoetend wijken vrees en wantrouwen voor een steeds hechter wordende vriendschap.

2. Bagdad Café is een metafoor voor een verstarde maatschappij waarin individualisme het wint van gemeenschapszin. Elk personage trekt zich met zijn talent terug op zijn eiland. Totdat er iemand verschijnt die door haar anders zijn een betoverende magie in de gemeenschap brengt. En het wonder geschiedt, de individuen worden vloeibaar en iedereen ontdekt het genoegen om zijn talent en eigenheid te delen met anderen.

3. Liquid Town is een metafoor voor een cultuurproducerende minimaatschappij die lijdt aan zuurstofarmoede. De muzen zijn dood. Slechts één ding kan de muzen weer tot leven brengen: de verbeelding. In die zin is Liquid Town een rituele wedergeboorte. Een ode aan de creatieve verbeelding en een aanklacht tegen alles wat die onmogelijk maakt.

4. Zygmunt Bauman: ‘Vloeibare moderniteit is een arena van voortdurende strijd op leven en dood tegen elke evenwichtsbrengende truc die het conformisme en de routine dient, en met andere woorden eentonigheid en voorspelbaarheid (eenheidsworst) opdringt.' (uit Culture in a Liquid Modern World)

5. ‘It is a naughty night to swim in.' De Nar uit King Lear van Shakespeare (III.4).

Alain Pringels
dramaturg Toneelgroep De Appel

| Meer