Motel Detroit 3

Ben ik al geboren?

Affiche Ben ik al geboren? Ben ik al geboren? is uitgekozen voor het Nederlands Theater Festival en Sacha Bulthuis is genomineerd voor de Theo d'Or!

Gerardjan Rijnders heeft een nieuw stuk geschreven (dat hij ook regisseert) met in de hoofdrol Sacha Bulthuis. Dat deze combinatie voor prachtig theater zorgt, weten we van Beroerd (2002) en Het bezoek (2005).

Een vrouw (Sacha Bulthuis) wandelt letterlijk door haar herinnering. Ze kijkt toe. Ze ziet mensen dingen doen; praten, ruziën... Ze kan niet verstaan wat ze zeggen, maar ze kent hen, denkt ze. Ze vertelt over wie en wat ze daar ziet. Beelden, smaken, passies van vroeger doorkruisen haar pad. Maar behoort wat zij ziet werkelijk tot het verleden? Of is het allemaal fantasie? En wat als het allemaal nu gebeurt? Echt is? Waar bevindt zij zich eigenlijk? Ben ik al geboren?

Een inspiratiebron voor de tekst is het onverklaarbare verschijnsel van de bijna-doodervaring. Een verschijnsel dat door het recent verschenen boek Eindeloos bewustzijn van cardioloog Pim van Lommel in het middelpunt van de belangstelling staat.

Het wordt een bizarre beeldende voorstelling waarin het geheugen een belangrijke rol speelt.

De argeloze vis die recht op de waterval afzwemt, bereikt een punt, ergens voor de waterval, waar de stroom hem meesleept. Vanaf dit punt kan de vis, het licht, onmogelijk nog tegen de stroom inzwemmen en verdwijnt hij onherroepelijk in de waterval, het zwarte gat. Dat ‘point of no return' heet in de zwarte-gaten-fysica de ‘event horizon'. Wat zich achter die horizon afspeelt kunnen de toeschouwers verderop alleen maar vermoeden, want geen vis keert ooit nog terug om het na te vertellen (uit Ben ik al geboren?).

tekst/regie Gerardjan Rijnders
spel o.a. Sacha Bulthuis
speelperiode  17 december 2008 t/m 31 januari 2009

| Meer