Het Heijermans Festival

Publieksreacties

(De reageeroptie is gesloten.)

Uit alle windstreken

Om met 5 mensen uit 4 verschillende taalgebieden naar de eenakters van 6x Hijyermans te gaan is wel een avontuur! Samen eten verbroederd altijd, en er was herkenning in de onderwerpen; ook al versta je de taal niet altijd, het prachtige acteerwerk maakte dat wij allen geboeid hebben gekeken én genoten!

6 eenakters Herman Heijermans

De drie serieuze eenakters vond ik heel mooi en erg goed gespeeld. De drie kluchten waren wat mij betreft wat minder, teveel lawaai en ook wat te lang! Het eten (captain's dinner) was prima, eenvoudig maar lekker!

Een prachtige avond

Het was genieten. De zes eenakters werden gespeeld in twee drieluiken, een voor de pauze en een erna. De overeenkomst was dat beide drieluiken gespeeld werden door fantastische acteurs, maar verder was er een mooi contrast. Het drieluik ‘De zeven vette dagen, Buren, De dasspeld’ was (k)luchtig met veel rumoer en hilariteit (ook in de zaal) en mooie vondsten. Maar het andere drieluik ‘Brief in schemer, Kwelling, Het kind’ kon mij persoonlijk veel meer boeien (ik ben niet zo van de klucht). Hier was het doodstil in de zaal. Wat een mooie aangrijpende stukken, wat prachtig gespeeld en wat een mooi decor. De eerste twee eenakters van dit drieluik: wat een vondst om het zo te doen. Het was letterlijk en figuurlijk een stukje evenwichtskunst tussen deze twee eenakters (en dat letterlijk is niet verkeerd gebruikt). Ook de derde eenakter was aangrijpend met een prachtige slotscène.

6 x Heijermans

Voor de pauze (David Geysen) prachtig, na de pauze te (k)luchtig. Andersom was fijner geweest.

Wat een mooie avond met 6 maal Heijermans

Voor de pauze luchtig en vermakelijk! Na de pauze drie maal prachtige spel en super regie van Davd Geysen. Hulde voor alle medewerkers aan dit ongelooflijk mooie festival.

Genoten

Genoten van alle 6 maar de laatste 3 waren het meest indrukwekkend. De spanning, de verwarring (is er een verband), het zoeken naar elk woord, de stilte (geen speld te horen) en de dubbele betekenis van blind. Bijzonder ... graag tot een volgende keer. Helaas vond ik de dagschotel niet Appel-waardig (weinig creatief).

Petje af

Erg mooi gespeeld en indrukwekkend.

Bijzondere avond

Voor de pauze goed, na de pauze ...om heel erg stil van te worden. Het kind stak er met kop en schouders boven uit. Maar, geen kritiek op Brief in schemer en Kwelling hoor. Het was een bijzondere avond die ik niet had willen missen. De regie was geweldig.

Ontroerend

Ik vond de 3 eenakters met de 2 blinde mensen heel ontroerend, en heel goed gespeeld. Maar na de pauze heb ik dezelfde eenakters weer gezien, had ik van zaal moeten veranderen? Dat was mij niet duidelijk geworden, waardoor ik dus 2 keer dezelfde 3 gezien heb, een beetje vreemd.

Boeiend

Op 31 januari j.l. heb ik een bijzonder boeiende middag mogen meemaken met 6x Heijermans. wat een vondst deze eenakters op één middag of avond te spelen. Het mooie eraan was dat gekozen is voor drie eenakters met een thema: blindheid, bijzonder aangrijpend gespeeld en geregisseerd en daarna drie eenakters die wat luchtiger van aard waren maar waar een duidelijke maatschappij kritische ondertoon uit sprak, wederom mooi gespeeld en geregisseerd. Echt een mooie toneelervaring!

Boeiende avond!

Een boeiende avond, de stukken voor de pauze hingen een beetje in tussen drama en slapstick. Om met Heijermans te spreken daardoor vlees noch vis en dat was jammer. Ook jammer voor de acteurs die goed presteerden. Lag m.i. aan de regieopvatting. Na de pauze in één woord klasse! Prachtig toneelbeeld en prachtig gespeeld. Wij hebben genoten!!

Fantastisch!

Na de pauze fantastisch!

Genoten

Het was weer, zoals altijd, heerlijk om naar jullie voorstelling te kijken. We hebben de lange reis vanuit Brabant er graag voor over. Ook hebben wij genoten van de lunch. Deze was goed verzorgd .

Genoten!

Wij hebben genoten van de 6 korte Heijermansstukken. Vooral de voorstelling van de blinde mensen zeer aangrijpend.

Weer genoten!

Ik sluit me bij veel van de reacties aan: voor de pauze hilarisch en goed gespeeld (Je zal toch steeds zoveel moeten eten! En wij hadden net zo lekker van de dagschotel genoten!) Het deel na de pauze: beklemmend en indringend gespeeld, prachtig spel, vooral door de 'blinden'. Wat een beheersing om zolang met dichte ogen op de plank te staan. Mooi dat de twee stukken samengevoegd waren. Ik was heel ontroerd bij het slot. Een must, deze avond!

Mooie avond!

Mooie avond, eerste deel grappig, wel echt Heijermans, tweede deel zeer boeiend, vooral de 2 stukken samen, helemaal De Appel.

6x bijzonder

Donderdag 21 januari zagen wij 6x Heijermans. Die eenakters vormen een mooie aanvulling op Op hoop van zegen, dat we in december gezien hebben. Deze keer weer heerlijk gegeten. Voor de pauze genoten van de hilarische slap stick, na de pauze onder de indruk van de thematiek blindheid, die zo invoelbaar werd vertolkt, met name door Marguerite de Brauw. De evenwichtsbalk waarop de personages balanceerden vormde een aangrijpende metafoor. Alleen die keiharde muziek, moest dat nou echt?

Een bijzondere ervaring

Eenakters, een ideale manier om gedachten helder en zonder aandachtsverslapping naar voren te brengen, zijn 'De Appellianen' op het lijf geschreven. Het drieluik na de pauze gebracht als tweeluik vormde voor mij een hoogtepunt van toneelbeleving. Die muziek, ja dat was La Grande Bellezza, heerlijk!

Wat is Heijermans toch geweldig!

Slim om voor de pauze en na de pauze een andere sfeer neer te zetten. Toch hebben we voor de pauze het meest genoten van het toneelspel. Dit kwam het dichts bij Heijermans. De vreselijke muziek bij het begin na de pauze zorgde voor een slechte start. Het vervlechten van twee eenakters is leuk gevonden, maar daardoor werd het voor ons dramatisch niet sterker. Thema blindheid prachtig neergezet vanuit verschillende perspectieven. Hulde Heijermans, hulde Appeltheater.

'Appelgevoel'

Feestelijke theateravond. Bij het ondergaan van de zes eenakters kwam bij mij het oude 'Appelgevoel' van voor de Marathons weer terug. Voor herhaling vatbaar.

Vrolijk en aangrijpend

Wij waren woensdag bij 6x Heijermans. Voor de pauze was het vrolijk toneel, luidruchtig en amusant. Na de pauze was het aangrijpend en herkenbaar voor de wereld van mensen met een handicap. Eén minpuntje: de nogal harde en detonerende muziek bij de voorstelling na de pauze, waardoor je gelijk weer met beide benen in de werkelijkheid van alle dag bent in plaats van het beleefde nog even te kunnen laten bezinken. Dat had wel een toontje lager gemogen.

Première

6x Heijermans gezien. Regie David Geysen (mooi), Annechien de Vocht (spannend) en spelers zelf (leuk). Daarnaast passend decor en aankleding. Grote inzet van iedereen. Niet te missen!

6 x Heijermans

De eerste 3 stukken 'beneden' vond ik vrolijk maar met weinig inlevingsmomenten. Maar boven waren daarentegen ijzersterk, hoewel ik denk dat blindheid tegenwoordig wat minder dramatisch is, waren de scènes zeer invoelbaar. De mise en scène is prachtig het balanceren op de rand van de afgrond.

Mooie regie David Geysen

Prachtige setting en geweldig acteerwerk. Vooral het einde met Iwan Walhain en Marguerite de Brauw is ijzersterk geacteerd en ontroerend.

Altijd maar genieten

Wat ben ik toch blij met het Appeltheater. Gisteravond weer genoten van 2 sessie van 3 eenakters. Voor de pauze mooi en wat lachen erbij en na de pauze heel stil en drukkend. Prachtig geregisseerd en gespeeld. Ook een vermelding voor het heerlijke eten vooraf. Compliment voor de kok.

Het kan dus wel!

Regisseur David Geysen laat zien in zijn bewerking en sterke regie van de drie eenakters Brief in schemer, Kwelling en Het kind dat de teksten van Heijermans ook in deze tijd nog voldoende zeggingskracht hebben. IJzersterk is de keuze om de personages en ook de kinderwagen met het blinde kind op een lange smalle balk te plaatsen en de eerste twee eenakters door elkaar heen te vlechten. De goede tekstbehandeling en het mooie spel van de acteurs, waarbij emoties een belangrijke rol speelden, waren een genot om naar te kijken. Het kan dus wel!

Prachtige voorstelling

Gisteravond genoten van de voorstelling 6x Heijermans. De eerste 3 eenakters waren vrolijk en af en toe hilarisch, de tweede 3 eenakters, die in een andere zaal gespeeld werden met als thema 'Blind' waren tot nadenken stemmend. Prachtig vormgegeven en gespeeld. Echt een aanrader.

| Meer