Redding toneelgroep ligt lastig voor politiek

Ook het einde van De Appel is duur

Een redding van Toneelgroep De Appel lijkt onhaalbaar. De Haagse politiek ziet amper mo­gelijkheden om de benodigde tonnen bijeen te brengen.En zelfs het einde van de toneel­ groep wordt kostbaar: 'Bij ont­slagen moet er ook iets gere­geld worden'.

Door Niels Klaassen

Al maanden moet De Appel vre­zen voor haar voortbestaan. Cul­tuurwethouder Joris Wijsmuller (HSP) wil de jaarlijkse subsidie van ruim twee miljoen euro stop­ zetten na een kritisch oordeel van de adviescommissie voor cultuur. Vandaag praat de raad hierover. Partijen schetsen een redding als onhaalbare missie. Geld is er amper. Daarbij: een doortim­merde begroting van De Appel hadden ze tot gistermiddag niet gezien. In het alternatieve plan gaat De Appel uit van 750.000 euro subsidie van de gemeente "en zelf genereren we ook 750.000 euro aan inkomsten",aldus een woord­voerster.

Het totale cultuurbudget van de gemeente Den Haag bedraagt 52 miljoen euro per jaar. "Ik weet niet zo goed waar we de euro's voor De Appel vandaan moeten toveren'', reageert VVD-raadslid Arjen La­kerveld. Daarnaast heeft hij, even­ als zijn coalitiecollega's van de PvdA, een langer wensenlijstje met cultuurinstellingen die extra geld nodig hebben: "Branoul, Korzo, het nieuwe cultuurcom­plex aan het Spui." Voor de PvdA zijn wijktheaters als De Vaillant en Regentes belangrijker dan De Ap­pel, zegt raadslid Bülent Aydin. Het CDA ziet een redding ook niet snel gebeuren.

In de coalitie moet het theater­ gezelschap het vooral hebben van D66. "We vinden het ondenkbaar dat De Appel weggaat'', zegt raads­lid Birgül Ozmen. Ze legt de bal bij Wijsmuller: "Hij moet kijken hoe­ ver hij komt." Partijen wijzen er verder opdat ook een einde van De Appel kostbaar is: "Bij ontslagen moet er ook iets geregeld worden'', zegt VVD'er Lakerveld. Dan moe­ten er vaak afvloeiingsregelingen betaald worden.

De toneelgroep mikt op een doorstart met acteur David Gey­sen als artistiek leider. Geysens fors afgeslankte 'Appel 2021' wil vooral verjongen en vernieuwen, het moet een 'maatschappelijk la­boratorium ' voor culturele inno­vatie worden.

De adviescommissie voor cul­tuur oordeelde dit voorjaar dat de toneelgroep 'aan het einde van een cyclus' is, niet voldoende inno­veert en te weinig doet aan talent­ ontwikkeling.

Algemeen Dagblad-Haagsche Courant 05-10-2016

| Meer