Toneelgroep De Appel

Toneelgroep De Appel stond o.a. voor bijzondere en groot gemonteerde theaterproducties.
De meeste voorstellingen werden gespeeld in het eigen Appeltheater. Een uniek gebouw waar het publiek steeds werd verrast en zich in een andere omgeving waande. Het hart van het gezelschap werd gevormd door het spelersensemble waarin alle generaties waren vertegenwoordigd.

Het ensemble

Binnen het Nederlands toneel is een hecht ensemble een zeldzaam verschijnsel geworden. Voor De Appel was het ensemble essentieel. Dat betekende dat ook in de repertoirekeuze rekening werd gehouden met een optimale bezetting vanuit het eigen ensemble. Natuurlijk wrrden er bij vrijwel iedere productie ook gastacteurs aangetrokken.

Het Appeltheater

De Appel bespeelde vele jaren het eigen Appeltheater aan de Duinstraat in Scheveningen. Ooit de remise van de Haagse paardentram, maar door De Appel omgebouwd tot een flexibel sfeervol theater. Een theater waarin het gezelschap naar eigen inzicht kon experimenteren, waarin gezocht kon worden naar publieksopstellingen die pasten bij het stuk. Geen gezelschap heeft de flexibiliteit van de eigen ruimte zozeer in haar voorstellingen zichtbaar weten te maken. Vormgevers als Tom Schenk, André Joosten en Guus van Geffen hebben - ruimtelijk gezien - in het Appeltheater hun grootste wonderen verricht.

| Meer