Het Heijermans Festival

Live luisterboek - tekstlezing De opgaande zon

Vrij kort na Op hoop van zegen (1900) schreef Heijermans Ora et labora (1902) en een paar jaar later De opgaande zon (1908). Deze drie stukken zijn zeer verwant aan elkaar en vormen samen een drieluik. Heijermans gaf hen respectievelijk de volgende ondertitels mee: spel van de zee, spel van het land en spel van de middenstand. Alle drie zijn het toneelteksten over mensen die worstelen met de soms barre omstandigheden waarin ze leven. In iedere lettergreep geeft Heijermans blijk van een diepe mensenkennis en een grenzeloze empathie voor de ‘mens in problemen’. Via deze lezingen laten we u ook graag kennismaken met de taal en rijkdom, de humor en tragiek van de andere twee stukken.

Zondag 21 februari

We lezen De opgaande zon (spel van de middenstand). Winkelier Mathijs de Sterke staat op het punt van faillissement. De grote buurman, het moderne warenhuis ‘De opgaande zon’, heeft alle omliggende panden al in bezit en aast nu ook op het zijne. Mathijs gaat het naderend onheil te lijf met een bijna onmenselijk positieve geest, die overslaat op zijn dochter Sonja. Toch hopen de problemen zich onvermijdelijk op, tot radeloosheid van de andere familieleden. Als Mathijs een ogenblik van zwakte toont, brengt dat zijn dochter tot een wanhoopsdaad.

Tip

Op zondag 21 februari kunt u de lezing De opgaande zon mooi combineren met een lunch en De dood en de zee.

De opgaande zon

gelezen door Marguerite de Brauw, Lore Dijkman, Gitta Fleuren, Arie de Mol, Fred van de Schilde, Bob Schwarze, Jack Vecht, Sjoerd Vrins, Iwan Walhain en Jessie Wilms
datum zondag 21 februari 
aanvang 10.30 uur, grote zaal Appeltheater

| Meer